На Балкан

Планината като алтернативен лечител

11-08-2017 09:14
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Планината като алтернативен лечителНай-полезна е за хронични болести като бронхити и хората с дихателни заболявания, невроза, диабет или затлъстяване
Морето често печели битката срещу планината, когато трябва да се избира между двете възможности за лятна почивка. Балканът обаче има своите тайни и предимства. Как лекува планината и какви са ползите от преходите там, попитахме доц. Гергана Ненова, кинезитерапевт във варненската УМБАЛ „Света Марина".

Климатичните особености на морските курорти у нас се обуславят от надморското равнище – те се намират основно на височина между 800 и 2000 м, обяснява доц. Гергана Ненова. По правило високо горе планината има и висока йонизация и същевременно – въздухът е по-сух. В планината слънчевата радиация е по-силна, а температурата на въздуха може да се промени рязко и значително не само в рамките на една година, но дори и само за едно денонощие.

Бурните дъждове, силният вятър и резките промени в температурата, които могат да ни се случат само в рамките на часове, докато сме в планината, са мощни „дразнители", които водят до трениране на терморегулацията и други механизми в организма, обяснява доц. Ненова. Това способства за увеличаване на защитните механизми на тялото.


В планинския въздух има по-голямо количество озон

Визитка

Доц. Гергана Ненова е магистър по кинезитерапия, има и магистратура по „Здравен мениджмънт" към МУ-Варна. От 2011 г. е кинезитерапевт в МБАЛ „Св. Марина" – Варна, а от 2016 г. е преподавател в МУ-Варна.в сравнение с това, което се намира във въздуха в по-ниските и равнинни части на страната. Концентрацията на този газ помага на тялото да се освобождава по-лесно от вредните вещества, подобрява метаболизма, а успоредно с това се грижи и за снабдяването на нашия организъм с енергия. Смята се и, че потиска размножаването на бактериите и вирусите.

Известно е, колкото повече се изкачваш нагоре в планината, толкова повече количеството кислород намалява и въздухът все повече се „разрежда". Това стимулира организма да поема колкото се може повече кислород, за да го разнесе до всички органи и клетки, обяснява доц. Ненова. Като последствие от тези усилия се засилва и сърдечната дейност, дишането зачестява, повишава се вентилацията на белите дробове, засилва се скоростта на кръвообращението и се стимулират кръвотворните функции на организма, допълва тя.


От разходките из планината се повлияват отлично хора,

които имат проблеми с язва или страдат от хронични болести като бронхити и други дихателни заболявания, както и пациенти с невроза, диабет или затлъстяване. Препоръчва се обаче онези, които имат сърдечно-съдови проблеми или са с много ниско кръвно налягане да са по-внимателни, когато се качват на по-високо надморско равнище.

Разбира се, планината има и други полезни свойства. Известно е, че горските звуци действат отпускащо. Според различни проучвания разходките сред аромата на борова гора може да намаляват депресията и стреса. Установено е, че и лавандулата, която често расте в основата на подобни гори, също действа по сходен начин.

Когато се изкачваме при по-голяма височина в планината метаболизмът се ускорява, така че тялото изгаря повече калории. И най-хубавото – и усещането за глад става все по-малко. Дори и да не използваме разходката сред природата за спорт, можем да изгорим излишни калории. Изчислено е, че един час, изкаран в планински преход, изгаря около 500 калории, около час каране на колело по пътеките лишава тялото от близо 600 калории, а ако се заловите със скално катерене – вече ще сте „назад" с над 750 калории за час.


Ходенето по боси крака, известно още като заземяване,

също може да бъде много полезно за здравето. Независимо дали ще свалим обувките на поляната в планината или пред къщата на село. Повтарянето на това упражнение редовно ще ни помогне да си възвърнем естествената си походка и да изправим стойката си, тъй като когато сме без обувки, тежестта на тялото се пренася върху възглавничките на ходилата. Установено е, че 20-30 минути стъпване по трева и дори малки камъчета на ден може да повиши тонуса на организма и да стимулира кръвообращението. Причината е, че така чрез кожата си „усещаме" природата, а тялото ни се зарежда, обяснява доц. Ненова. По думите й заземяването не само по тревата, но и на пясъка край морето, ни помага, защото отрицателните йони на земята „компенсират" положителните, които ние си „набавяме" в тялото, когато сме подложени на стрес.


Нещо повече, когато стъпваме без обувки масажираме

неволно стъпалата си, а от там се укрепват и разтягат мускулите и ставните връзки по целите крака. Освен това по ходилата са разположени над 60 акупунктурни точки, които са свързани с вътрешните органи в тялото. А когато тези точки се масажират и стимулират, това влияе върху общия тонус на органите, на които „съответстват" и изобщо на целия организъм. Ходенето бос помага при лечение на мускулни деформации на стъпалото като т.нар. мъртва кост. Хората, които по-често свалят обувките си и ходят боси, имат по-добър сън, страдат от по-малко напрежение и стрес, регулира се кръвното налягане, а при жените – намаляват и менструалните оплаквания. При някои хора земната терапия помага срещу хъркане. Други откриват полза за по-лесна адаптация към тежка часова смяна след дълъг полет. Енергията на земята осъществява своя благодатен ефект върху нервната система, сърцето и мозъка.

И морската вода лекува

Известни са лечебните свойства на морската вода. Всеки път, когато се отпуснем сред вълните, ние се потапяме сред различни химични елементи като азот, кислород, калий, калций, хелий, които са разтворени във водата. Всички тези полезни вещества „проникват" през кожата благодарение на процеса осмоза и оказват своето вълшебно въздействие. Така се подпомага процеса на оздравяване при екзема, а пъпките и акнето залиняват и дори изчезват, раничките и по кожата се „изпаряват". Полезното действие на водата в морето се усеща и върху цялостния тонус на организма – засилва се кръвообращението, успокоява се напрежението и стреса. Морето действа благоприятно и при хора, които имат ставни заболявания като остеоартроза или артрит, както и при състояния след фрактури, при подагра и диабет.Въздухът в Лондон най-чист от 10 години Въздухът в Лондон най-чист от 10 години От 2010 досега е в сила план за борба със замърсяването му за 3,5 млрд. паунда
Ароматерапия срещу вирусите Ароматерапия срещу вирусите Да останеш здрав, когато наоколо много хора кашлят или са покосени от грипа, си е истинско изпитание. А как ароматерапията може да ни бъде от полза, попитахме Альона Гъркова, магистър фармацевт, специалист в областта на ароматерапията.
Икономика на мръсния въздух в София Икономика на мръсния въздух в София Пиковите замърсявания в столицата идват тогава, когато софиянци започнат да се отопляват, казва Петър Ганев
Опасно мръсен въздух в 3 града Опасно мръсен въздух в 3 града Допустимите стойности са 50 микрограма на кубичен метър
Четвърти квартал ще иска чист въздух в София Четвърти квартал ще иска чист въздух в София Столичаните се събират на възлови кръстовища във вторник вечерта
Чист ли е въздухът в България? Чист ли е въздухът в България? Полите на Витоша и Чепеларе са районите с най-малко регистрирани замърсявания по данни на Air Quality Index
Мръсният въздух убива мозъка и сърцето Мръсният въздух убива мозъка и сърцето

България е шампион по мръсен въздух. Какви са пораженията, които той оказва на здравето ни, колко опасен е смогът, който дишаме, попитахме д-р София Ангелова.

Стандартизират въглищата за по-чист въздух Стандартизират въглищата за по-чист въздух Високи глоби за колите без катализатор и субсидии за електромобили, планират още управляващите
Провери ли колко чист е въздухът в твоя град Провери ли колко чист е въздухът в твоя град

Всяка година умират над 6 000 000 души в света заради това, че дишат

Парите и стресът ни разболяват Парите и стресът ни разболяват Каква е връзката между телесните страдания и емоционалната несигурност? Къде е истината за много от съвременните заболявания? Отговорите дава германският психотерапевт Рюдигер Далке.
1 2 3 ... 4 »