Тенденции

Расте вносът на неразрешени лекарства

08-08-2017 06:44
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Расте вносът на неразрешени лекарстваПрез миналата година броят им е минал 800, най-много са заявките за „стари
Вносът на лекарства, които не са разрешени за употреба у нас, се увеличава. През миналата година броят на заявките е бил 803, срещу 547 за предходната, показват годишните доклади на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

У нас може да се внасят медикаменти, които не са разрешение за употреба по заявки на лечебните заведения, ако няма друга терапия, която може да помогне на пациентите. Както и ако няма никакъв медикамент със същата молекула (INN) на пазара. За да се осъществи вноса, дистрибуторите трябва да подадат заявка в ИАЛ. По този начин агенцията следи за медикаментите, които се доставят.

Най-честите лекарства, които не са разрешени у нас за употреба, а са нужни, се оказва, че не са иновативни терапии, а „стари" медикаменти. Топ три на терапиите за миналата година, за които са искани заявления са Norepinephrine – 47 броя, Ampicillin – 46 броя и Tranexamic acid – 44 броя. Първият медикамент е подобен като действие на адреналина. Той се използва за повишаване на кръвното и захарта. Често се прилага кардиологични и белодрбони проблеми. Вторият медикамент е добре известен антибиотик, а третият се използва при силно кървене по време на цикъл при жените.

Не е ясно защо компаниите са спрели сами да внасят тези лекарства в страната ни. Обикновено прекратяването на маркетирането на продуктите е свързано с липса на търговски интерес заради ниските им цени и малкото пациенти.

Успоредно с нарастването на заявленията за медикаменти, неразрешени за употреба у нас, продължава изтеглянето на лекарства от пазара ни. За 2016 г. прекратените разрешения за употреба са 234, показват данните на ИАЛ. Броят им обаче намлява значително в сравнение с предходната година, когато са били 331 и 2014 г. – 620. Изтеглянето на медикаменти от страната крие опасности не само от лишаването на пациентите от терапия, но и от увеличаване на разходите за здравната каса. Причината е, че обикновено си тръгват евтини продукти.

 

Клиничните проучвания намалели с 18

 

Новите клинични проучвания в България са намалели с 18 през изминалата година спрямо предходната. През 2016 г. броят им е бил 222 срещу 240 през 2015 г., показват данните на ИАЛ. Както вече clinica.bg писа това явление се наблюдава за първи път и се дължи на по-бавното одобрение на документите в ЕС в сравнение с държави като САЩ или азиатските страни. 209 клинични проучвания са били приключени през изминалата година, отчитат още експертите. Най-голям е бил броят на тези за ревматология – 25%, онкология – 22%, психиатрия – 15% и неврология – 13.6%.Валсартанът не е проблем за пациентите Валсартанът не е проблем за пациентите Изтеглянето на медикаментите с валсартан заради опасен примес в тях нажежи страстите в българския парламент. Имаше ли основание за това, попитахме проф. Асена Стоименова.
Още не знаят ефекта от опасния валсартан Още не знаят ефекта от опасния валсартан

Европейската агенция по лекарствата продължава изследванията от дългосрочната му употреба

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК Здравната система е изправена пред нови промени. В навечерието сме на избора на нов управител на единствената финансираща институция в сектора – НЗОК, и на новия здравен модел, който министър Кирил Ананиев обеща да сподели през лятото. Коя е посоката, по която да поемем, попитахме проф. Григор Димитров.
Отблокират част от лекарствата за кръвно Отблокират част от лекарствата за кръвно

Двама от производителите не са вложили в тях от опасните съставки, каза проф. Асена Стоименова

Болниците подават заявки за е-търга 4 дни Болниците подават заявки за е-търга 4 дни

Очаква се в него участие да вземат около 200 лечебни заведения, казаха от здравното министерство

Гледат бюджета на НЗОК за 2019 Гледат бюджета на НЗОК за 2019

С 300 млн. лв. отгоре предлагат да се заложат от КНСБ

Депутатите почти доволни от ИАЛ Депутатите почти доволни от ИАЛ

Ако имахме здравна електронна система, всичко щеше да е по-лесно, каза проф. Асена Стоименова

Скандал в НС и заради опасните лекарства Скандал в НС и заради опасните лекарства Депутатите привикаха насила изслушване на шефката на ИАЛ, след като тя първоначално отказа да се яви в парламента
Съветът по цени спестил 23 млн. на НЗОК Съветът по цени спестил 23 млн. на НЗОК

Над 100 лекарства са напуснали страната ни през миналата година, показват още данните

Паниката с изтеглените лекарства е излишна Паниката с изтеглените лекарства е излишна

Пациентите просто трябва да посетят своя лекар, за да им смени терапията, казва проф. Светослав Георгиев

1 2 3 ... 39 »