Тенденции

Расте вносът на неразрешени лекарства

08-08-2017 06:44
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Расте вносът на неразрешени лекарстваПрез миналата година броят им е минал 800, най-много са заявките за „стари
Вносът на лекарства, които не са разрешени за употреба у нас, се увеличава. През миналата година броят на заявките е бил 803, срещу 547 за предходната, показват годишните доклади на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

У нас може да се внасят медикаменти, които не са разрешение за употреба по заявки на лечебните заведения, ако няма друга терапия, която може да помогне на пациентите. Както и ако няма никакъв медикамент със същата молекула (INN) на пазара. За да се осъществи вноса, дистрибуторите трябва да подадат заявка в ИАЛ. По този начин агенцията следи за медикаментите, които се доставят.

Най-честите лекарства, които не са разрешени у нас за употреба, а са нужни, се оказва, че не са иновативни терапии, а „стари" медикаменти. Топ три на терапиите за миналата година, за които са искани заявления са Norepinephrine – 47 броя, Ampicillin – 46 броя и Tranexamic acid – 44 броя. Първият медикамент е подобен като действие на адреналина. Той се използва за повишаване на кръвното и захарта. Често се прилага кардиологични и белодрбони проблеми. Вторият медикамент е добре известен антибиотик, а третият се използва при силно кървене по време на цикъл при жените.

Не е ясно защо компаниите са спрели сами да внасят тези лекарства в страната ни. Обикновено прекратяването на маркетирането на продуктите е свързано с липса на търговски интерес заради ниските им цени и малкото пациенти.

Успоредно с нарастването на заявленията за медикаменти, неразрешени за употреба у нас, продължава изтеглянето на лекарства от пазара ни. За 2016 г. прекратените разрешения за употреба са 234, показват данните на ИАЛ. Броят им обаче намлява значително в сравнение с предходната година, когато са били 331 и 2014 г. – 620. Изтеглянето на медикаменти от страната крие опасности не само от лишаването на пациентите от терапия, но и от увеличаване на разходите за здравната каса. Причината е, че обикновено си тръгват евтини продукти.

 

Клиничните проучвания намалели с 18

 

Новите клинични проучвания в България са намалели с 18 през изминалата година спрямо предходната. През 2016 г. броят им е бил 222 срещу 240 през 2015 г., показват данните на ИАЛ. Както вече clinica.bg писа това явление се наблюдава за първи път и се дължи на по-бавното одобрение на документите в ЕС в сравнение с държави като САЩ или азиатските страни. 209 клинични проучвания са били приключени през изминалата година, отчитат още експертите. Най-голям е бил броят на тези за ревматология – 25%, онкология – 22%, психиатрия – 15% и неврология – 13.6%.Европа проучва дефицита на лекарства Европа проучва дефицита на лекарства

Най-чести са липсите при антиинфекциозните и онкологичните медикаменти, показват данните

Облекчават режима за лечение на хепатит Облекчават режима за лечение на хепатит

Надзорът на касата даде мандат за преговори за разсрочване дълговете към чуждите фондове

Устойчив ръст на фармацевтичния пазар Устойчив ръст на фармацевтичния пазар

С 11% се очаква да се увеличат продажбите на медикаменти през тази година

Българският пациент не е защитен Българският пациент не е защитен

Броени дни остават до 1 април, когато новите правила за работа от Националния рамков договор ще влязат в сила. По-добри ли са те за пациентите и кои са най-честите проблеми, с които се сблъскват болните хора по време на лечението си, попитахме Пламен Таушанов. Той е председател на УС на Българска асоциация за закрила на пациентите.

EMA спира комбинирана онкотерапия EMA спира комбинирана онкотерапия Клиничните изпитвания показват висок риск от фрактури и смърт сред пациенти с рак на простатата
Подкрепяме диалога за ОЗТ в ЕС Подкрепяме диалога за ОЗТ в ЕС

Ананиев иска се включим в мрежата от високотехнологични болници на Общността

Biogen изтегля лекарство за МС Biogen изтегля лекарство за МС

Компанията взе решението след 8 случая на пациенти със сериозни мозъчни възпаления

Корпоративен натиск спира реформата в системата Корпоративен натиск спира реформата в системата

НРД бе подписан след куп скандали за дълговете ни за лечение към чужди фондове през миналата седмица. Успоредно с това здравното министерство продължава да преиздава нормативните актове, които ВАС отмени, а състоянието на публичните болници да се влошава. Ще има ли светлина в тунела, попитахме д-р Дечо Дечев. 

САЩ и ЕС заедно за безопасни лекарства САЩ и ЕС заедно за безопасни лекарства Още 4 европейски държави влизат в процедурата по взаимно признаване на инспекциите върху лекарствените заводи
Ретиноидите вредят на плода Ретиноидите вредят на плода Към информацията за медикаментите ще бъде включено и предупреждение за риск от нервно-психиатрични нарушения
1 2 3 ... 34 »