Здраве

Преборете жегите с домашна лимонада

04-08-2017 09:12
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Преборете жегите с домашна лимонадаПрез лятото залагайте повече на средиземноморския тип хранене, съветва д-р Галина Арабаджиева
Лятото е прекрасен сезон, в който природата ни предлага всичко необходимо за ядене, за да може нашето тяло да функционира добре. Все пак, какво е препоръчително да приемаме в по-големи количества и от какво да се ограничаваме в жегите, попитахме д-р Галина Арабаджиева. Тя е холистичен лекар с практика в областта на лечебното хранене, диетиката и натуропатията.

Нещата са прости - трябва да слушаме инстинктите си и вътрешните си потребности, категорична е специалистката. През този сезон човек трябва да приема повече вода и течности, а когато е изтощен и тялото му има нужда да се възстанови – да набляга на суровите плодове и зеленчуци, като съотношението между сурова и приготвена храна трябва да е около 70 към 30 процента.


Вода, повече вода, ... лимонада


Има основни правила за хранене в жегата, като най-основното от тях е правилната хидратация на организма. Причината е, че при по-високите температури организмът бързо се обезводнява и заради това е необходимо своевременно да възстановява запасите си. Това важи с още повече сила при наличието на по-голяма влажност на въздуха. Препоръчителното дневно количество за прием на вода зависи от състоянието на организма, на сърдечно-съдовата система, както и от физическата активност на човек. Все пак, с всички условности, може да се каже, че през лятото трябва да се приема поне 1,5-2 л вода на ден.

Препоръчвам да се започва деня с чаша топла вода, в която е изстискан сок от лимон или със студен чай, в който има малко мед и сок от лимон, казва д-р Арабаджиева.

През топлото време е добре човек да пие поне 100-200 мл течности със стайна температура на всеки час-два. Разбира се, не е необходимо това да бъде само вода. Може да се приемат и допълнителни течности, в които има вещества, които да ни тонизират, зареждат със сили и самочувствие. Например в жегите прекрасно въздействие върху организма има домашно приготвената лимонада. Може да я направите много лесно като изстискате сок от 2 лимона и 2 портокала, а към сока добавите малко мед и чаша вода. За по-пикантен вкус, водата може да бъде газирана. Към лимонадата за аромат се добавят листенца прясна мента или розмарин, а накрая и кубче лед. Според вкуса и желанието може да промените и основните съставки в лимонадата, като сложите малини, ябълкови, касис, боровинки. Подобна плодова лимонада не само ще зареди организма с витамини и енергия, но и ще предотврати глада за сладко.

Визитка

Д-р Галина Арабаджиева има над 20-годишен стаж като лекар. Тя е специалист по „Дерматология и венерология" и холистичен лекар, с практика в областта на лечебното хранене, диетиката, натуропатията, клиничната аромотерапия и други методи. 

Зеленият чай също тонизира организма. В него няма никакви калории, но пък в същото време е пълен с антиоксиданти, които прочистват организма. Може да си приготвите и черен чай, който ще освежи тялото ви, но ще помогне и за разширяване на съдовете и за подобряване на работата на сърдечно-съдовата система.


Фреш, смути, магданоз


Много полезно и приятно влияят върху организма през лятото и различните видове фрешове и смутита. Може да се използват всички плодове и зеленчуци, които ни дава природата през този сезон - боровинки, домати, сливи, годжи бери, ябълки, круши, диня, пъпеш.

Към смутито за деня задължително добавете целина, магданоз, спанак, изобщо някакво зелено растение, препоръчва д-р Арабаджиева. Например, може да комбинирате банан, круша, целина и вода. Може да се експериментира и с комбинация от морков, целина, домат, зехтин, към което да се добави и малко черен пипер и сол на вкус. Много важно е човек да си набавя и необходимия му дневен прием от омега мастни киселини, затова в чашата със смути може да добавите и семена от чия, сусам или щипка сурово какао на прах.

През лятото няма как да се мине и без айран, йогурт, таратор. Всички те съдържат органични киселини и действат много освежително в жегите, усвояват се лесно и бързо от организма и помагат за поддържането на добра микрофлора в стомаха.

Добре е да се избягват газираните напитки, защото добавената захар в тях влияе отрицателно на тялото, препоръчва д-р Арабаджиева. Бирата и бялото вино са добри питиета за лятото, когато са с мярка, но не е препоръчително да се приемат концентриран алкохол в жегите, добавя докторката.


В краен случай и риба 


През лятото залагайте повече на средиземноморския тип хранене. Д-р Арабаджиева съветва закуската да е от плодове или мюсли, а на обяд и вечер задължително на масата да има предястие с огромна салата от свежи зеленчуци и много сирене. Ако има и друга храна, то е добре тя да бъде основно от прясна риба, както и различни безглутенови храни. Препоръчително е да се използват рафинирани масла, като шарлан и зехтин.

Ограничете месата, особено по-тежките като свинско, но добавете повече качествени млечни произведения в менюто си, съветва д-р Арабаджиева. Според нея през лятото не е особено добра идея да се яде месо всеки ден.

Но пък това е идеалният сезон за организиране на разтоварващи дни. Веднъж седмично човек може да консумира само плодове или на комбинация от плодове и зеленчуци, така че организмът да не се лишава от необходимите ценни вещества и витамини. Ако комбинирате този разтоварващ ден със съответните фази на луната, когато се прилага лунната диета, то изобщо няма да ви е трудно да не посягате към друга храна. Динята например съдържа много фруктоза, а ябълките са богати на пектин. Доматите, краставиците, зелените чушки и тиквичките пък са истински витаминни бомби и могат да гарантират на тялото необходимата доза вода и полезни вещества. На следващия ден не бива да се хвърляте върху всичко на масата и да си наваксвате – останете на по-лека храна, по възможност без месо.

И още нещо, което е много важно в дните с високи температури - бъдете внимателни и измивайте добре плодовете и зеленчуците преди храна, не оставяйте продуктите дълго на топло, за да не се развалят, защото това може да предизвика стомашен дискомфорт.

 

И Богородичните пости помогат за тонуса

 

От 1 август започнаха Богородичните пости, които продължават до 15 август, когато е Успение на Пресвета Богородица. Те също ще помогнат на всеки, който ги спазва да се чувства добре през лятото, те са в пълно съзвучие съв съветите за хранене на специалистите.

Най-строго е постенето в понеделник, сряда и петък. Тогава са разрешени само сурови плодове и храни. Във вторник и четвъртък може да се хапват варени (но без олио) ястия, докато за уикенда се разрешава храна, в която има и растително масло (олио, зехтин), може да се приема и вино. На Преображение Господне (6 август) се разрешава и риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, също може да се консумира риба.







Динята сваля кръвното, пъпешът – холестерола Динята сваля кръвното, пъпешът – холестерола Вкусни, ароматни, освежаващи. Динята и пъпешът са съкровища на масата през лятото. Какво ги прави приятел на сърцето, бъбреците и стомаха? И защо са полезни със семките? Попитахме д-р Райна Стоянова.
Фреш вместо енергийна напитка Фреш вместо енергийна напитка Независимо дали е време за купон или тежък ден в офиса, мнозина посягат към енергийните напитки. Защо трябва да внимаваме с тонизиращите кенчета и с какво да ги сменим? Отговаря диетологът проф. Донка Байкова.

Две седмици отпуска не стигат Две седмици отпуска не стигат

Ваканцията е най-силното „хапче за щастие”. Как да й се насладим максимално? И най-лесно да се адаптираме след нея, завръщайки се, пълни с настроение и идеи? Отговаря проф. Захарина Савова.

Как ни лекува любовта към себе си Как ни лекува любовта към себе си Бясното преследване на щастието често се оказва най-прекият път към нещастието. В стремежа да сме успешни, красиви, добри и усмихнати ставаме мазохисти. Как да се обикнем отново? Разкрива Лидия Петкова.
Бира с мярка пази сърцето Бира с мярка пази сърцето Бирата нерядко влиза в ролята на "най-добър приятел на човека". Оказва се обаче, че пивото може да е помощник на сърцето и щит срещу възпаления. Стига да е с мярка. Каква трябва да е тя? Попитахме д-р Лалка Рангелова.
Хапвайте череши при анемия и артрит Хапвайте череши при анемия и артрит Вкусни, сочни и лековити. Черешите са истински дар за здравето в началото на лятото. Как помагат при безсъние, ставни проблеми и нередовен стомах? И могат ли от приятел да станат враг? Отговаря доц. Светослав Ханджиев.
Йогата изглажда целулита за месец Йогата изглажда целулита за месец "Портокаловата кожа" обикновено е сигнал, че обмяната ни "куца". Колко време и усилия са нужни, за да се спасим от нея - с асани, чайове и масажи? Попитахме хомеопата и йога инструктор д-р Мариян Иванов.
Прегарянето в офиса се лекува с почивка Прегарянето в офиса се лекува с почивка Колко са етапите на бърнаута? И как да го преодолеем - с умно планиране на задачите, добра храна и малко "откраднато време" за себе си? Разкрива психотерапевтът проф. Захарина Савова.
Сваляме 20 кг под хипноза Сваляме 20 кг под хипноза Любов към чашката, страх от паяци, паник атаки или тежка травма от детството. При транс можем да се спасим от тези проблеми. Освен да лекува обаче, "зомбира" ли хипнозата? Попитахме психолога Иво Ташев.
Как да (не) преядем по Великден Как да (не) преядем по Великден Изкушенията на великденската трапеза са изпитание и за най-желязната воля. Но Възкресение не бива да се превръща в маратон по преяждене. Може ли ни е хем вкусно, хем леко? Отговаря проф. Веселка Дулева.
1 2 3 ... 5 »