Европейски съюз

Полша е отличник по европарите за здраве

21-01-2016 13:53


Полша е отличник по европарите за здравеЕС дава 9 млрд. евро за шест години, България ще усвои около 216 милиона

Приблизително 9 млрд. евро са средствата, които ЕС ще налее в здравните системи на 28-те страни членки на общността до 2020 г. Огромната част от тях ще отидат в източноевропейските държави, тъй като те са със статут на „развиващи се". България обаче ще усвои минимална част на фона на останалите, показва докладът на ЕК за разпределението на парите – „Картографиране на използването на Европейските структурни и инвестицонни фондове в периодите 2007-2013 и 2014-2020".

Близо 216 млн. евро са европейските средства, за които се е преборила държавата ни в областта на здравеопазването до 2020 г. Те са разпеделени в две основни направления – намаляване на бедността и социалното изключване и инвестиране в регионалната инфраструктура. По-голямата част от средствата – 143 млн. евро, са планирани по първия приоритет. Те са предназначени за повишаване достъпа на възрастни и болни хора до медицински грижи, извеждането им от старчески домове и други подобни институции, предоставянето на повече качествени медицински услуги. Останалите 71 млн. евро са предназначени за подобряване на здравната инфраструктура в различните региони. Те ще бъдат инвестирани основно в спешната и извънболничната помощ с идеята да се намалят и хоспитализациите. С това България е изчерпала направленията, по които иска средства от ЕС за здравеопазване. Области като подобряване капацитета на администрацията, въвеждане на електронни услуги са останали настрана.

Въпреки че 216 млн. евро изглеждат много на фона на липсващите държавни инвестиции в областта на здравеопазването, тези средства са много по-малко от парите, които ще усвоят повечето източноевропейски държави. Безспорен отличник в това отношени е Полша, тя ще вземе близо 3 млрд. евро за здравеопазване. Веднага след нея се нарежда Румъния с 806 млн. евро, Португалия с 670 млн. евро, Чехия с 510 млн. евро, Словакия с 490 мл. евро. Напрактика средствата, които ще получи нашата страна са под средната сума за ЕС-28, която е 321 млн. евро. Единствените държави от източна Европа с по-малко средства от България са Естония – 140 млн. и Словения - 59 млн. евро.

ТОП 10

Полша 2.954 млрд.

Румъния 806 млн.

Португалия 670 млн.

Италия 642 млн.

Чехия 510 млн.

Словакия 490 млн.

Унгария 482 млн.

Хърватска 368 млн.

Гърция 367 млн.

Испания 345 млн.

 

Източник: ЕК

Подобряването на инфраструктурата в здравните системи е едно от основните направления, за което ще се използват средствата от еврофондовете в държавите-членки до 2020 г. Това е естествено продължение на тенденциите в инвестирането на средствата от предния програмен период, отчитат от ЕК. Напрактика с парите всяка държава си помага в реализацията на реформите, които е предприела в този сектор. Анализите на ЕК показват, че въпреки различията в държавите се очертават няколко основни насоки за инвестиции:ЕК реши за смяната на часа (обновена) ЕК реши за смяната на часа (обновена)

Жан-Клод Юнкер предлага да спрем местенето на стрелките

4% се възползвали от лечение зад граница 4% се възползвали от лечение зад граница

Най-често хората пътуват, за да решат дентални и репродуктивни проблеми

Ананиев отчете приоритетите ни в ЕС Ананиев отчете приоритетите ни в ЕС

Министърът представи пред европейските депутати темите з ахраненето при децата и лекарства на достъпни цени

Премиерът казва приоритетите ни пред ЕП Премиерът казва приоритетите ни пред ЕП

Като част от нашето председателство в НДК ще се проведе Конференция за здравословното хранене при децата

Стартира българското европредседателство Стартира българското европредседателство Здравословното хранене на децата ще бъде приоритет на МЗ следващите месеца. Експертите ще акцентират и върху намаляването на вредното въздействие на околната среда.
Казваме здравните си приоритети в Брюксел Казваме здравните си приоритети в Брюксел На 8 декември българска делегация ще участва в заседанието на Съвета на ЕС по здравеопазване
Ананиев наваксва с приоритетите за ЕС Ананиев наваксва с приоритетите за ЕС

България ще получи подкрепата на еврокомисията, уверява комисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис

Кабинетът обсъжда председателстването ни на ЕС Кабинетът обсъжда председателстването ни на ЕС

Днес всички министри ще се срещнат с ресорните си еврокомисари

Оглавихме класацията за отрицателен прираст на ЕС Оглавихме класацията за отрицателен прираст на ЕС България оглави класацията по отрицателен прираст на ЕС. Това показват данните на Евростат за 2015 г.
ЕС дава 58 млн. евро за здраве ЕС дава 58 млн. евро за здраве Близо 58 млн. евро ще даде ЕС за финансиране на здравни проекти през 2016 г. Бенефициенти могат да бъдат неправителствени и частни организации като здравни институти и университети от страните членки, съобщават от Европейката комисия.