Пазар

Бум на онлайн аптеките

01-08-2017 08:00
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Бум на онлайн аптекитеСамо за първата половин година броят им нарастнал с една трета
Бум на онлайн аптеките, в които се продават лекарства без рецепта и хранителни добавки, настъпи през тази година. Само за първите седем месеца броят им у нас е нарастнал с една трета, показват официалните данни.

Общо 58 са регистрираните аптеки за онлайн търговия на страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за последните пет години. Близо една трета от тях обаче – 17, са взели разрешение да продават медикаменти без рецепта по интернет едва през 2017 г., показва официалният регистър. Повишаване на интереса към тази търговия има и според наблюденията на самите участници в нея.


„Онлайн търговията нараства между 23-25% всяка година,

това се дължи на навлизането на интернет, увеличаването на броя на потребителите, повишаването на културата им, както и на повечето мобилни устройства, тъй като основно през тях се увеличават тези продажби", казва Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки и собственик на веригата „Ремедиум". Само за осем месеца той отбелязва шест пъти ръст на заявките по интернет. На същото мнение за развитието на онлайн пазара е и Ивайло Тончев, представител на една от най-старите и големи онлайн аптеки - framar.bg.

„В сравнение със същия период на миналата година отчитаме 40% ръст в броя на доставените поръчки за територията на България и 65% за международните, като водещите продукти на продажби са за ставни проблеми, имунитет, безплодие, терапия на зависимости и психично здраве", казва той. Според него повишаването на интереса към онлайн пазаруването на лекарства се дължи на все по-фрапиращото намаляване на броя на действащите аптеки в определени региони, както и на повишаване на доверието към този вид търговия.


Въпреки увеличаването на онлайн аптеките,

те остават нищожен брой на фона на стационарните, чийто брой според регистъра на ИАЛ е над 4000. Делът на продажбите през тях пък не мери никой. Самите фармацевти обаче го оценят на не повече от един процент от общия аптечен пазар или на около 22 млн. лв. В същото време продажбата на медикаменти по интернет е огромен бизнес в чужбина.

„Германия, Холандия, Англия, където е разрешена онлайн търговията с лекарства с рецепта, заемат над 80% от онлайн продажбите за ЕС, като размерът им е около 3 млрд. евро на година", казва Николай Костов. Според него бъдещето и у нас обаче ще бъде на онлайн търговията. Доказателство за това е не само ръстът на аптеките в интернет и стоката, която минава през тях, но и на появата на нови маркетингови подходи при продажбите на лекарства. Вече има марки, чието разпространение и популяризиране става изцяло през интернет, вместо да следват традиционния подход на промотиране от медицински представители, казва той.


Успоредно с легалния бизнес обаче,


продължава да расте и нелегелният. Българските и международни сайтове за продажба на фалшиви лекарства никнат като гъби. Властите не могат да се преборят с тях, защото домейните са регистрирани в трети държави и са почти неуловими. Ако поръчвате лекарства по интернет, за да не станете обект на измама, трябва да знаете две основни неща. Първото е, че у нас онлайн законно можете да купите само медикаменти без рецепта. Ако интернет аптеката, от която ще купувате медикамент, ви предлага и лекарства с рецепта, значи най-вероятно е фалшива. Още по-важно е да проверите дали тя е регистрирана в ИАЛ. Това може да направите тук.Свикват комисията по редки болести Свикват комисията по редки болести Две деца спешно се нуждаят от лечение, нужни са им почти 1,5 млн. лв. за медикаменти
Електронният търг на МЗ пак спрян Електронният търг на МЗ пак спрян
Мораториум няма да спре разходите за рак Мораториум няма да спре разходите за рак

Дори без нови молекули те ще се увеличат със 77 млн. лв. за следващите 4 години, прогнозират от SAT Health

Още две лекарства за редки болести Още две лекарства за редки болести

Десет нови продукта препоръча за одобрение Комитетът за медикаменти за хуманна употреба на ЕМА

Да спасим антибиотиците Да спасим антибиотиците

25 000 европейци умират на година заради резистентност, 1.5 млрд. евро са финансовите загуби на Стария континент

Замразяват цените за лекарства без рецепта още 2 години Замразяват цените за лекарства без рецепта още 2 години

Да се удължи мораториумът върху правото им на увеличение до 2019 г., предлага досегашният екип на МЗ

Фирмите с нови отстъпки за касата Фирмите с нови отстъпки за касата

Компаниите ще връщат авансово договорените суми за последното тримесечие на всяка година

Реекспортът на лекарства у нас е 50% Реекспортът на лекарства у нас е 50%

Мораториумът на касата върху новите дейности и медикаменти догодина е по настояване на финансовото министерство

FDA признава проверките на 8 агенции в ЕС FDA признава проверките на 8 агенции в ЕС

Сред тях са Австрия, Хърватска, Франция, Италия, Малта, Испания, Швеция и Англия

МЗ пусна онлайн търга за рак МЗ пусна онлайн търга за рак

Поръчката е за над 850 млн. лв., дистрибуторите разполагат с един месец, за да подадат оферти

1 2 3 ... 25 »