Иновации

Виртуален асистент за хората над 60

27-07-2017 11:08
Clinica.bg

press@clinica.bg
Виртуален асистент за хората над 60Онлайн платформа ще следи здравните им показатели и ще сигнализира близките
Онлайн платформа в подкрепа на активното стареене, финансирана с близо 4 млн. евро от Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020", ще подпомага самостоятелния живот на възрастните хора, както и близките, които се грижат за тях. Проектът е тригодишен и ще стартира на 1 октомври, а дейностите по него ще бъдат изпълнявани от международен консорциум с партньори от пет европейски държави, сред които и България.

Крайната цел на иновацията е да се удължи максимално активният и самостоятелен живот на хората над 60 години в собствените им домове, както и да се подпомогне работата на тези, които полагат грижи за тях (семейство, познати, социални работници). За целта специална интегрирана високотехнологична модулна система ще следи здравните показатели, навиците за хранене, движението и общуването на съответните възрастни. Информацията ще се събира и анализира на специално изградена онлайн платформа, която ще оценява също рисковете в поведението им и околната среда. При съмнения за проблем ще бъдат сигнализирани роднините или социалните служби.

От българска страна в проекта ще участват Българският червен кръст (БЧК), „Каритас България“ и българската технологична компания ScaleFocus. Техни партньори ще бъдат водещи висши училища като Единбургския университет (Великобритания) и Залцбургския университет „Париж Лодрон” (Австрия), словенските изследователски организации Университетски институт за рехабилитация и Технологичен институт „Йозеф Стефан”, както и доказани технологични компании като немската Interactive Wear AG. Участват също утвърдени неправителствени организации с богат опит в работата с възрастни хора, като Европейската федерация на възрастните хора в Австрия.

Координатор на проекта е Балканският институт по труда и социалната политика в София, който от 2001 г. насам управлява и изпълнява множество социални проекти по различни програми на ЕС и други международни донори.

Бъдещата автономна модулна система ще бъде изцяло нов иновативен продукт както за България, така и за Европа. Освен това е иключително необходима на европейските общества. По данни на ЕС между 2010 г. и 2030 г. броят на хората на възраст над 80 години ще се увеличи с 12,6 милиона (57,1%). Този демографски процес ще има сериозни последици за системите на здравеопазването и социалните грижи. Ето защо Европа се фокусира върху стимулите за активно стареене. Един от начините за това е да се подкрепят хората в напреднала възраст да запазят добро здраве и да водят независим живот чрез адаптирана жилищна и общностна среда, която им позволява да останат в своите домове колкото е възможно по-дълго.Барокамери дават шанс на деца аутисти Барокамери дават шанс на деца аутисти Лечението с кислород може да е спасение при редица диагнози - от инсулт, през ДЦП, до изгаряния и отравяния. Как и на кого помага хипербарната оксигенация? Отговаря анестезиологът д-р Георги Матев.
Търси се не едно хапче за всички, а точното за всеки Търси се не едно хапче за всички, а точното за всеки Как молекулярната диагностика в онкохематолгията може да даде предимство при битката в рака? И можем ли да очакваме скоро победа над нелечимите заболявания? Отговаря д-р Велизар Шиваров.