Позиция

Да застанем заедно в протеста

30-03-2016 12:23
Да застанем заедно в протеста
Протести на лекари обзеха страната, защо медиците излизат на улицата, казва проф. Милан Миланов, председател на столичната колегия на Лекарския съюз.
Принадлежност, солидарност, чест и морал – думи непонятни за днешния ден. Защо и как стигнахме до тук.

Днес се оказахме тотално разделени – Спешна срещу Доболнична; Частна срещу държавна; Група от директори срещу всички; Ординатори срещу Хабилитирани, башка всички противоречия между специалностите и т.н.

Не бива да ни вкарват в обяснителен режим.

Днес всички искаме да наказваме – за изявления, декларации и т.н. Но кой ще накаже главните виновници за създалата се ситуация.

Ние с вас не сме политици, не сме школувани в празноговорене и празноправене. Ние мислим, че като сме прави, значи сме прави, защото за нас няма две истини. Но те са школувани само в това, за тях истините са хиляди и която им изгодна, искат да я направят наша. По тази причина много бързаме да се изявим и без да съзнаваме, наливаме вода в тяхната мелница. Не говоря за съзнателно провокативните изказвания на разни истински мушмороци.

Защо го допуснахме. Имаме ли вина – да, тя е основно в нас. Защото всичко това се прави от самите нас. Доктор – министър, доктори – каса, доктори – парламентарна комисия. В тази ситуация, ние обикновените доктори не усещаме никаква закрила, никаква солидарност и принадлежност.

Всяка политическа сила ни употребява и след това ни захвърля.Ако днес е в опозиция, за нея сме прави, разумни и добри. Дойде ли на власт ставаме „фашисти" или „комунисти", но независимо от позицията си за всички сме тунеядци, крадци, мошеници и т.н. И това ставаше с помоща на нашите ръководители, които си въртяха задника пред всяка и всички власти, не осъзнавайки, че както и да го въртиш, той винаги е отзад.

През цялото време на подготовката на НРД – 2016 ние с вас говорихме, убеждавахме, давахме предложения – срещу нас стена. Стена изградена от чугунени глави. Казахме ли най-важното – нека тази промяна да започне в началото на 2017 или най-рано юли 2016. Защо не ни чуха? Сега се оказахме прави. Казахме ли за средния пръстов отпечатък – нека, но да е само в болниците. Сега ще е само там и там ще умре. Няма да умрат парите, но те няма да се в нашите джобове. С недоумение наблюдавах как се гънат нашите колеги пред камерите и прекъсвайке се един друг се оправдават, че не става дума за пари, а за правила и компетенции.

От колко време предупреждаваме, че ще настъпи неописуем хаос. И днес, когато тотално ни писна и дигнахме оправдания си бунт, ни се говори само за пари.

Нека сме наясно – никакви пари не са дадени на лекарите, а на пациентите! Колко и какви цени бяха увеличени – за да можем да отчислим нещо за себе си. Ние сме обречени да работим в условия на тежък дефицит и само дребните гешефтари и мижави счетоводители, величащи се като министри и парламентаристи не искат да го разберат.

Днес аз не знам какво да правим.

Ако живеехме в нормална държава, въпреки че фатално сме закъснели, бих предложил да се срещнем, да видим „ къде са ни кривиците, байновите", да се помирим и да вървим напред, без да говорим само в първо лице единствено число. Без да поставяме императивни условия и да мислим, че само аз мисля за държавата, народа, болните.

Няколко основни неща не са приемливи за нас и за управляващите – нека видим какво ни събира, а не какво ни разделя. Нека не чертаем на дъската в телевизията неверни постановки и не представяме в табличен вид лъжи. Дали това ще се случи, не знам – по-вероятно не. Имаме ли враме – Да, всичкото време на този свят е наше. Няма лошо в това да признаеш, че си сгрешил, още повече, че времето днес ясно ти го показва.

Дори само това да постигнем чрез спраедливия си гневен и оправдан протест, може би един ден ще ни благодарят всички.

Моля ви, не отслабвайте натиска, не се предавайте. Нека всички структури като един да застанем до нашите колеги от доболничната помощ и да протестираме, както можем.Държавата подцени здравната система Държавата подцени здравната система

Ковид-19 постави пред изпитание не само всеки човек, но и цялата ни здравна система. Под въпрос са всички разчети на публичните средства, които бяха направени миналата година, а дейността на болниците и лекарите се промени. Затова НЗОК реши да им плаща по 85% от приходите, които са имали през януари, независимо колко са работили. Добра ли е тази мярка, попитахме проф. Григор Димитров.

Разписаха парите на болниците Разписаха парите на болниците Лечебните заведения ще получат 85% от бюджетите си в извънредното положение, независимо от отчетената дейност за период
Подписаха договора за Детската болница Подписаха договора за Детската болница Работна комисия от педиатри от различни специалности ще одобряват проектите за отделните отделения
Без прекъсване на лечението на онкоболни Без прекъсване на лечението на онкоболни Tова гласи заповед на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев
Въвеждането на прогенерична политика е приоритет Въвеждането на прогенерична политика е приоритет Единственият кандидат за нов управител на НЗОК проф. Петко Салчев представи своята визия за развитие на институцията пред депутите от здравна комисия. Неговата кандидатура бе одобрена от тях с 14 гласа "за" и 7 "против". Преди това депутатите и представители от гилдията зададоха своите въпроси към проф. Салчев. Вижте въпросите и отговорите.
Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането Проф. Салчев ще работи за намаление на доплащането Имам доста идеи за подобряване на конролната дейност на касата, каза кандидатът за управител на НЗОК
Повече от 50 болници с ортопедия е разхищение Повече от 50 болници с ортопедия е разхищение Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на ортопедията показват, че огромните диспропорциите в броя на операциите се запазват. Същевременно през 2019 г. интервенциите се увеличават. Какво стои зад цифрите, какво е качеството на медицинските услуги в тази област, кои са необходимите промени, гарантиращи добро лечение и ефективно изразходване на публичния ресурс, попитахме проф. Асен Балтов. Той е директор на "Пирогов"
Още 9 млн. лв. за заплати на сестри Още 9 млн. лв. за заплати на сестри Нощният труд става 0.15% от минималната заплата, договориха на среща в МС
Между 6-7% е ръстът на бюджетите на областните болници Между 6-7% е ръстът на бюджетите на областните болници Новият рамков договор за 2020 г. влезе в сила от 1-ви януари, като в него са увеличени цените на над 200 клинични пътеки, средно с 14%. За болниците са предвидени около 200 млн. лв. повече. Има ли ръст при бюджетите на областните лечебни заведения и има ли необходимост от корекции в НРД, попитахме д-р Васислав Петров. Той е директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен и председател на Сдружението на областните болници.
ГЕРБ и Патриотите с общ кандидат за шеф на НЗОК ГЕРБ и Патриотите с общ кандидат за шеф на НЗОК Спрягат д-р Йорданка Пенкова за нов управител на здравната каса
1 2 3 ... 104 »