Пазар

И паралелният внос набира сили

05-07-2017 06:54
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
И паралелният внос набира силиВлизат лекарства от 12 държави, реимпорт правят само три фирми
Успоредно с развитието на паралелния износ у нас, с плахи стъпки набира сили и обратното явление – реимпортът. До 1 юни тази година списъкът с медикаментите, които се внасят в страната, е нараснал до 92 продукта, показва регистърът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). На фона на износа от над 500 търговски марки обаче, той продължава да заема незначителен дял.

35 са медикаментите, които са получили разрешение за внос за първата половина на тази година. Количеството им е два пъти по-голямо от лекарствата за цялата 2016 г., през която броят им е бил 32. Това е и времето, през което у нас започна да се реализира някакъв реимпорт. До 2015 г. регистрирани за паралелен внос у нас бяха едва 4-5 медикамента.


Дистрибуторите, които реално се занимават с реимпорт 

на този етап също са много малко. Това са само три фирми - "Беста Мед", "Фармалейк България" и „Акта фарма". Броят на държавите, от които се внасят лекарства, обаче нараства. Към момента дестинациите вече са 12, като не малка част от тях са западни страни - Франция, Швеция, Чехия, Германия , Полша, Румъния, Гърция, Латвия, Австрия, Унгария, Италия, Литва.


И до днес основен предмет на паралеления внос остават

лекарствата без рецепта. Сред тях са болкоуспокояващи като нурофен, диклак, също така антиалергични препарати като алегра, ксизал, лекарства срещу възпалено гърло - като тантум верде, срещу кашлица – флавамед и т.н. Все повече обаче стават и медикаментите с рецепта като антибиотици - клацид, срещу диабет – сиофор, против високо кръвно – коренитек, и др.

Според търговците на едро, съотношението на вноса на лекарства с рецепта към такива без е 1:2. Основната причина за това обаче се оказва не липсата на по-евтини медикаменти от нашите в другите държави или на желание от страна на търговците да ги внасят, регулативни пречки.


От 2015 г. се предвиди регистрацията на цените на лекарствата

от паралелен внос да е по същите правила, по които е и за първично внесените медикаменти от притежателите на разрешителните за употреба. Това обаче утежнява процедурата за дистрибуторите и понякога я прави невъзможна за изпълнение. Затова паралелните търговци обжалват наредбата за цените във Върховния административен съд (ВАС). Въпреки че делото е от няколко месеца, досега решение няма. Няма и промяна на нормативните правила от здравното ведомство, което на практика спира реимпорта, категорични са дистрибуторите. Затова те вече са склонни да прозират лобизъм или бизнес интереси, които умишлено спират паралелния внос у нас. В същото време ефектът от свалянето на цените у нас следствие на паралеления внос е безапелационен. През 2014 г. цената на аулина е била 8.51 евро, две години по-късно тя пада на 4.57 евро, показват данните на Асоциацията на паралелните търговци у нас. Макар и по-малки намаления има и при цените на други продукт като деаприл, сиофор и т.н.Реекспортът е върхът на айсберга Реекспортът е върхът на айсберга Електронната проследимост на лекарствата е най-добрият вариант, казва Юлиян Узунов
Контролират реекспорта електронно Контролират реекспорта електронно

Експертният съвет отпадна, МЗ вече работи по системата за паралелния износ

Депутатите пак подхващат реекспорта Депутатите пак подхващат реекспорта Здравната комисия ще обсъжда информационната система и новите правила за паралелен износ на лекарства
Трябват ни регистри и електронна система Трябват ни регистри и електронна система

Промените в закона за лекарствата, които трябва да ограничат дефицита на медикаменти в страната заради реекспорта, съвсем скоро ще влязат в парламента за второ четене. Доколко удачни са те, ефективна ли е лекарствената политика на НЗОК, попитахме Владимир Афенлиев. 

И БФС да са част от съвета за реекспорта И БФС да са част от съвета за реекспорта

Лекарствата от забранителния списък за паралелен износ да се доставят само от най-големите търговци, искат от ВОЛЯ

Още глоби за реекспорта на лекарства Още глоби за реекспорта на лекарства

ИАЛ ще следи дали има недостиг на медикаменти в страната с електронна система, а експертният съвет отпада

140 млн. опаковки са предмет на реекспорт 140 млн. опаковки са предмет на реекспорт

Пазарът на Стария Континент е около 4.5 млрд. евро или под 3% от общия, смятат паралелните търговци

Отлагат закона за реекспорта с месец Отлагат закона за реекспорта с месец Междувременно депутатите умуват за промени в броя на списъците и в срока за доставка на лекарства
Реекспортът – начин на употреба Реекспортът – начин на употреба

Като всяко нещо и паралелната търговия има две страни – черна и бяла. Това, коя ще се прояви в една държава, очевидно е избор на нейния бизнес и управление. Или поне това показват фактите.

Има нужда от промени за реекспорта Има нужда от промени за реекспорта За съжаление текстовете, внесени от МЗ, няма заложени ефективни механизми, казват от Инициативния комитет от магистър-фармацевти
1 2 3 ... 6 »