Пазар

И паралелният внос набира сили

05-07-2017 06:54
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
И паралелният внос набира силиВлизат лекарства от 12 държави, реимпорт правят само три фирми
Успоредно с развитието на паралелния износ у нас, с плахи стъпки набира сили и обратното явление – реимпортът. До 1 юни тази година списъкът с медикаментите, които се внасят в страната, е нараснал до 92 продукта, показва регистърът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). На фона на износа от над 500 търговски марки обаче, той продължава да заема незначителен дял.

35 са медикаментите, които са получили разрешение за внос за първата половина на тази година. Количеството им е два пъти по-голямо от лекарствата за цялата 2016 г., през която броят им е бил 32. Това е и времето, през което у нас започна да се реализира някакъв реимпорт. До 2015 г. регистрирани за паралелен внос у нас бяха едва 4-5 медикамента.


Дистрибуторите, които реално се занимават с реимпорт 

на този етап също са много малко. Това са само три фирми - "Беста Мед", "Фармалейк България" и „Акта фарма". Броят на държавите, от които се внасят лекарства, обаче нараства. Към момента дестинациите вече са 12, като не малка част от тях са западни страни - Франция, Швеция, Чехия, Германия , Полша, Румъния, Гърция, Латвия, Австрия, Унгария, Италия, Литва.


И до днес основен предмет на паралеления внос остават

лекарствата без рецепта. Сред тях са болкоуспокояващи като нурофен, диклак, също така антиалергични препарати като алегра, ксизал, лекарства срещу възпалено гърло - като тантум верде, срещу кашлица – флавамед и т.н. Все повече обаче стават и медикаментите с рецепта като антибиотици - клацид, срещу диабет – сиофор, против високо кръвно – коренитек, и др.

Според търговците на едро, съотношението на вноса на лекарства с рецепта към такива без е 1:2. Основната причина за това обаче се оказва не липсата на по-евтини медикаменти от нашите в другите държави или на желание от страна на търговците да ги внасят, регулативни пречки.


От 2015 г. се предвиди регистрацията на цените на лекарствата

от паралелен внос да е по същите правила, по които е и за първично внесените медикаменти от притежателите на разрешителните за употреба. Това обаче утежнява процедурата за дистрибуторите и понякога я прави невъзможна за изпълнение. Затова паралелните търговци обжалват наредбата за цените във Върховния административен съд (ВАС). Въпреки че делото е от няколко месеца, досега решение няма. Няма и промяна на нормативните правила от здравното ведомство, което на практика спира реимпорта, категорични са дистрибуторите. Затова те вече са склонни да прозират лобизъм или бизнес интереси, които умишлено спират паралелния внос у нас. В същото време ефектът от свалянето на цените у нас следствие на паралеления внос е безапелационен. През 2014 г. цената на аулина е била 8.51 евро, две години по-късно тя пада на 4.57 евро, показват данните на Асоциацията на паралелните търговци у нас. Макар и по-малки намаления има и при цените на други продукт като деаприл, сиофор и т.н.И прокуратурата се зае с реекспортa И прокуратурата се зае с реекспортa

Има законови пропуски за успешното справяне с проблема, единодушни са трите власти у нас

Дончев казва за лекарствата до понеделник Дончев казва за лекарствата до понеделник

Ако Съветът за административна реформа прецени, че промените за паралелната търговия натоварват бизнеса, ще ги върне за промяна

Трябват спешни мерки срещу паралелния износ Трябват спешни мерки срещу паралелния износ Стотици сигнали за липсващи инсулини са получени в БФС от началото на годината
Съветът за административна реформа гледа лекарствата Съветът за административна реформа гледа лекарствата

Вицепремиерът Томислав Дончев иска да види дали предлаганите промени за паралелния износ ще пречат на бизнеса

Искаме да разширим подкрепата за пациентите Искаме да разширим подкрепата за пациентите

Много нормативни промени очакват фармацевтичния пазар през тази есен. В парламента ще се разгледат новите предложения за осъществяване на паралеления износ, а здравното министерство и касата искат да увеличат отстъпките, които дават компаниите. Какво ще е отражението им върху бизнеса, попитахме Николаос Ксидиас. 

Промените за паралелната търговия ще отидат в Съда Промените за паралелната търговия ще отидат в Съда

Решението на недостига с лекарства е електронна информационна система, смятат от БАРПТЛ

Ще проследяваме паралелната търговия чрез софтуер Ще проследяваме паралелната търговия чрез софтуер

Преди броени дни Министерство на здравеопазването публикува идеите си за ремонт на Закона за лекарствата, всеки момент се очаква и старта на първия електронен търг в страната. Какви ще са очакваните ефекти, в каква посока ще се развива лекарствената политика занапред, попитахме Лидия Нейчева. 

МЗ показа промените за лекарствата МЗ показа промените за лекарствата

Както clinica.bg писа, ИАЛ ще разполага с 5 дни, за да спре износа на липсващ медикамент

Списъците няма да решат проблема с реекспорта Списъците няма да решат проблема с реекспорта

Нужна е електронна здравна система, само така контролът ще е обективен, смятат от БАРПТ

Спират износ на липсващо лекарство за 5 дни Спират износ на липсващо лекарство за 5 дни

Производителите ще трябва да докладват за всички внесени медикаменти в ИАЛ

1 2 3 »