До 2018

Клиничните проучвания на едно място

04-07-2017 07:58
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Клиничните проучвания на едно мястоСредно около 10 000 пациенти участват в тях всяка година
До края на тази година всички клинични проучвания у нас ще бъдат откриваеми на едно място в интернет. Това ще е платформата FindMeCure.bg. Екипът й в партньорство с Национална пациентска организация (НПО), Изпълнителната организация по лекарствата (ИАЛ), Асоциацията за клинични проучвания, Арфарм има амбицията да предостави най-пълна информация за клиничните изпитвания в България.

Платформата все още се разработва и до края на годината ще бъде напълно готова и активна, каза за clinica.bg Станимир Хасърджиев, председател на НПО. По този начин всеки пациент ще може да открие кои са най-новите терапии за неговото заболяване, които са достъпни у нас и да се опита да се включи в тях. "Платфромата e разработена от български екип, тя е версия на международната платформа за пациенти findmecure.com, която поддържа над 50 000 активни клинични изпитвания. Съвсем скоро на нея ще бъдат качени всички 500 активни проучвания в България. За всеки, който би искал да се възползва от подобно клинично изпитване в чужбина обаче, в партньорство с организацията "Лечение без граници" предоставяме консултация и допълнителна подкрепа", допълни и Мая Златанова, съосновател на FindMeCure.bg.
Въпреки че още не е окончателно завършена, на българската платфрома вече фигурират редица клинични изпитвания. Активните проучвания за България, които са качение към момента на нея са 250. Те са във всякакви медицински специалности - туморни заболявания, лимфон, лупус, ревматоиден артрит, детски заболявания и много други. Налични са и различни видове терапии, които са обект на изпитвания - биологични продукти, лекарства, генетични терапии и т.н. Обикновено новите молекули са в трета или четвърта фаза на изпитване, а производителите им са сред най-големите иновативни компании в света като АстраЗенека, Новартис, МСД, Пфайзер, Гилеад, Байер, ГСК, Амген, Янсен, Абви.  
Пълната инфромация за клиничните проучвания ще се подава от ИАЛ, където всички фирми са длъжни да ги докладват, обясни Станимир Хасърджиев. Според него новата платформа ще направи страната ни още по-атрактивна и за самите възложители на клиничните изпитвания.
И към момента България е привлекателна за провеждане на проучвания на нови медикаменти, тъй като има много болници, а себестойността на самата дейност е по-ниска в сравнение със западните държави. По данни на Асоциацията на клиничните проучвания, през последните години у нас има близо по 500 активни изпитвания. Средно около 10 000 пациента участват в тях всяка година. Инвестициите от фарма компаниите в тази сфера пък са над $300 милиона годишно. В тези средства влизат както директни плащания, така и спестени средства на НЗОК от плащането на медикаменти за лечението на хората в проучванията. Заетите лечебни заведения в тази дейност са над 300. Клиничните изпитвания осигуряват и около 3000 работни места в държавата, пресметнали са от асоциацията. Според тях обаче информираността сред пациентите и обществото не е достатъчна и следва да бъде подобрена.

Около 50% от пациентите в България отговорят, че нямат мнение или не знаят дали включването в изпитванията би имало полза за тях, казват от асоциацията. Със създаването на платформата за клинични проучвания този проблем ще се реши поне частично.
В момента също има електронно пространство, където българските пациенти могат да намерят немалка част от клиничните проувания у нас. Техният брой обаче не е пълен. Сайтът е clinicaltrials.bg и е активен от края на 2015 г. В него автоматично се обновява информацията от американския сайт clinicaltrials.gov, който е към американското правителство, каза основателят му Мартин Григоров. На практика на него се подава информация за изпитвания на медикаменти, които чакат одобрение от американската агенция по лекарствата - FDA, но липсват данни за продуктите, които чакат разрешение от европейската - ЕМА. Според данните на сайта в момента у нас има активни 235 проучвания, което вероятно е малко повече от 50% от наличните.Иновациите във фокуса на председателството Иновациите във фокуса на председателството Работна група търси механизъм за финансиране на съпътстващата генетична диагностика
Лекуват фиброаденом на гърдата с нов метод Лекуват фиброаденом на гърдата с нов метод

Първите 20 пациентки ще получат терапията безплатно в Университетска болница по ендокринология в София

Аерозолна терапия срещу рак на перитонеума Аерозолна терапия срещу рак на перитонеума

Нов метод за лечение на различите видове рак в коремната кухина навлиза в България. Той се нарича PIPAC и ще се прилага в болница „Тракия".

Стволовите клетки ще лекуват и очи Стволовите клетки ще лекуват и очи Една уникална операция показа, че българските офталмолози могат да работят на световно ниво. Какви са другите им постижения и кои иновации скоро ще навлязат в практиката им? Разказва доц. Иван Танев.
„Писалка“ разпознава рака за 10 секунди „Писалка“ разпознава рака за 10 секунди Амбицията е MasSpec Pen да влезе в операционните през 2018 г.
Селфи „хваща“ рак на панкреаса Селфи „хваща“ рак на панкреаса Приложението BiliScreen улавя по-високите нива на билирубин, снимайки склерата
Борят рак на лицето с 3D-имплант Борят рак на лицето с 3D-имплант

Сложната операция се прави за първи път в Югоизточна Европа, съобщават от болницата

68 нови лекарства в онкологията 68 нови лекарства в онкологията

Над 600 молекули са в напреднал стадий на разработка, отчитат от IMS

Big Data променя лечението на рака завинаги Big Data променя лечението на рака завинаги

До 2030 г. компютър ще съветва онколозите коя е най-добрата терапия за пациентите им. Тава става възможно, благодарение на проекта CancerLinQ на Американското общество на клиничните онколози и SAP.

БЦЖ ваксината надвива диабета? БЦЖ ваксината надвива диабета? Имунолозите от „Харвард" вярват, че са на път да „сложат спирачки" на автоимунните заболявания. 150 пациенти се включват във фаза II на обещаващото проучване на доц. Дениз Фаустман от Масачузетс. 

1 2 3 ... 5 »