Наздраве

Бира с мярка пази сърцето

30-06-2017 07:00
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Бира с мярка пази сърцетоДозата за дамите да е 330 мл на ден, а за мъжете - по две, предупреждава д-р Лалка Рангелова
Може да ни утешава в парка, докато гаджето закъснява. Може да ни разхлажда и у дома, след като сме приспали децата и имаме малко време за себе си. А може и просто да си поръчаме „още една от същата" в любимото заведение след работа. С балончета или без, с пържени картофи или „на чисто". Бирата! Какви са ползите и вредите от нея? Попитахме д-р Лалка Рангелова, главен асистент в отдел "Храни и хранене" в НЦОЗА.

Бирата вероятно е сред най-старите питиета, които хората са започнали да си приготвят. Има сведения, че кехлибарената напитка се консумира още от 5000 години преди новата ера. Тя се произвежда от ферментация на зърна, най-често ечемик, но може и от пшеница, ръж или царевица, като за аромат се добавя хмел, който й придава специфичния горчив вкус, обяснява д-р Лалка Рангелова. 

ВИЗИТКА

Д-р Лалка Рангелова завършва Медицински университет - Пловдив. Придобива специалност „Хранене и диететика" в Медицински университет - София. Тя е главен асистент в отдел „Храни и хранене" на Националния център по обществено здраве и анализи, член е на Българското научно дружество по хранене и диететика, на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД), на Международната асоциация по затлъстяване (IASO), на Федерацията на европейското общество по хранене (FENS). Автор и съавтор е на научни трудове и препоръки за здравословно хранене на населението, както и в над 70 научни публикации по специалността. Лектор е на курсове за следдипломно обучение на лекари и здравни специалисти в училища по здравословно хранене.

В пивото най-често има съдържание на над 90% вода, 4% въглехидрати, а останалото са белтъци, витамини, минерали, биологично активни вещества и алкохол. Алкохолното съдържание варира от 4% до 10%. В бирата има и витамини – най-вече от В група, както и различни минерали -

калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган, селен, флуорид и силиций

Последният има отношение към растежа и развитието на костите и свързващите тъкани, уточнява експертът по хранене. Освен това бирата се отличава с богатото си съдържание на полифеноли, като флавоноиди и фенолна киселина. А е известно, че храните, богати на полифенолни съединения, имат свойството да предпазват от болести, свързани с възпаления.

И докато прекаляването с алкохол върху човешкото здраве е много добре проучено, то ролята на умерената му консумация продължава да бъде обект на дебати в научните среди. Както се казва – важното е да се употребява с удоволствие и с мярка.

Умерената консумация на алкохол чрез бира означава прием на ден от 1 бутилка от 330 мл за жените и 2 бутилки от 330 мл за мъжете, обяснява д-р Рангелова. Според данни на USDA (Министерството на земеделието на САЩ), споменатите вече 330 мл осигуряват около 140 ккал енергия. Иначе казано, това са

7% от енергията, необходима за тялото

при препоръчителен прием от 2000 ккал на ден.

В средиземноморския начин на хранене консумацията на бира се нарежда на второ място след тази на вино. Сравнението на здравните ефекти на умерената им консумация показва, че и двата вида напитки имат протективен ефект по отношение на сърдечно-съдовите заболявания, казва д-р Рангелова. И обяснява, че това се дължи основно на неалкохолните компоненти на бирата и виното, а именно фенолите. Тези вещества са „отговорни” за положителните промени в липидния профил на човек, за повишаването на антиоксидантната защита, както и за

намаляване на проявите на различни възпаления

Ограничени данни има и за протективен ефект на умерената консумация на бира по отношение на невродегенеративните заболявания, добавя д-р Рангелова. И понеже напоследък става все по-популярно пиенето и на т.нар. безалкохолна бира, това също може да се отбележи като плюс. Този вид съдържа ценните биоактивни вещества от пивото, но в него няма алкохол и може да бъде подходяща алтернатива, обяснява д-р Рангелова. Бирата, която не съдържа глутен пък, е подходяща за пиене от хора, които имат непоносимост към него, тъй като тя не оказва неблагоприятните ефекти върху здравето на хората с тази диагноза в сравнение с обичайната, която го съдържа.

Но както с всичко, с което се прекалява, и прекомерната употреба на пенливата напитка може да донесе неприятни последици. Високата консумация на алкохолни напитки, независимо от техния вид (в това число и бира), се свързва с

повишен риск от рак на устната кухина, фаринкса, хранопровода, млечната жлеза

колона, черния дроб и панкреаса, с повишен риск от мозъчен инфаркт, повишена смъртност от цироза на черния дроб, напомня д-р Рангелова. Пиенето на по-големи количества пиво, подобно на другите алкохолни напитки, води и до сериозни социални проблеми, като пристрастяване, инциденти или травми. Злоупотребата с него може да предразположи хората към абдоминално затлъстяване, което представлява натрупване на коремни мазнини, известно като „бирено коремче“. Освен това може да увеличи апетита и така да породи повишен прием на храна. Не бива да се забравя, че продължителното пиене на големи количества бира може да доведе и до хроничен алкохолизъм.

 

НАПРАВИ СИ САМ


Маска с пиво за сияйна коса




Бирата може не само да се пие, но и да помага за сияйна кожа или хубава коса. Може просто да полеете поизветрялото пиво върху косата си или да нанесете с памук върху корените. След това оставете маската да подейства 10-15 минути, преди да влезете в банята. Друг вариант е да разбиете един жълтък и да го смесите с чаша топла бира. Към това може да добавите няколко капки масло (например розмарин, лавандула, чаено дърво, арган). Разбъркайте добре, намажете добре косата и завийте с найлонова шапка и кърпа за по-голям ефект.

Пивото може да бъде много полезно и като част от маски за лицето. Един от вариантите е да смесите бира, лъжица мед, малко зехтин и към това да изстискате сока от един лимон. Намажете лицето и останете така поне 15 минути, преди да изплакнете. За освежаване на кожата пък помага комбинацията от настърган суров картоф и 2-3 супени лъжици бира. Наложете получената каша върху лицето, изчакайте 10-15 минути и измийте с топла вода.







Психология на пазаруването Психология на пазаруването

Какво може да ни накара да похарчи парите си? Нуждата, рекламата, тънката търговска манипулаци, секса и насладата. Какво означава „психология на пазаруването", попитахме проф. Захарина Савова.

Диетата е опасна за здравето Диетата е опасна за здравето Затлъстяването е един от бичовете на съвремието и се свързва с редица болести. Опасни ли са допълнителните килограми или са симптом на нещо по-страшно, отговаря коуч Александра Иванова.
Как да преборим безсънието през есента Как да преборим безсънието през есента Есента, промяната на времето, студът често са причина да се въртим в леглото по цяла нощ и да се чудим какво да правим. На какво се дължи този проблем и как да си помогнем, попитахме д -р Даниела Чавдарова.
Защо мозъкът мрази диетите Защо мозъкът мрази диетите Какво се случва в мозъка ви всеки път, когато минете на диета, как наистина да се избавим от килограмите. На тези въпроси решихме да потърсим отговор точно преди деня за борба със затлъстяването.
Преборете жегите с домашна лимонада Преборете жегите с домашна лимонада Лятото е сезон, в който природата ни предлага всичко необходимо за ядене, за да може тялото ни да функционира добре. Но кое е най-подходящо за жегите, попитахме д-р Галина Арабаджиева.
Две седмици отпуска не стигат Две седмици отпуска не стигат

Ваканцията е най-силното „хапче за щастие”. Как да й се насладим максимално? И най-лесно да се адаптираме след нея, завръщайки се, пълни с настроение и идеи? Отговаря проф. Захарина Савова.

Как ни лекува любовта към себе си Как ни лекува любовта към себе си Бясното преследване на щастието често се оказва най-прекият път към нещастието. В стремежа да сме успешни, красиви, добри и усмихнати ставаме мазохисти. Как да се обикнем отново? Разкрива Лидия Петкова.
Хапвайте череши при анемия и артрит Хапвайте череши при анемия и артрит Вкусни, сочни и лековити. Черешите са истински дар за здравето в началото на лятото. Как помагат при безсъние, ставни проблеми и нередовен стомах? И могат ли от приятел да станат враг? Отговаря доц. Светослав Ханджиев.
Йогата изглажда целулита за месец Йогата изглажда целулита за месец "Портокаловата кожа" обикновено е сигнал, че обмяната ни "куца". Колко време и усилия са нужни, за да се спасим от нея - с асани, чайове и масажи? Попитахме хомеопата и йога инструктор д-р Мариян Иванов.
Прегарянето в офиса се лекува с почивка Прегарянето в офиса се лекува с почивка Колко са етапите на бърнаута? И как да го преодолеем - с умно планиране на задачите, добра храна и малко "откраднато време" за себе си? Разкрива психотерапевтът проф. Захарина Савова.
1 2 3 ... 5 »