Иновации

Правят ни 6 000 ДНК теста с 5 капки кръв

29-06-2017 15:06
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Правят ни 6 000 ДНК теста с 5 капки кръвИзследванията, които ще се вземат в "Св. Иван Рилски", струват между 200 и 6 000 евро
Генетични тестове със 100% точност ще се правят в столичната „Св. Иван Рилски". Болницата ще работи съвместно със световния лидер в диагностиката на редки заболявания Gentogene и ще предлага над 6 000 ДНК тестове. Договорът беше тържествено връчен днес от проф. Питър Бауър, вицепрезидент на германското неврологично дружество, както и главен научен директор и член на Изпълнителния съвет в Gentogene.

“Това е уникална възможност за ранна диагностика и профилактика на всички заболявания, което улеснява и съкращава процеса на лечение. Поемането на разходите или на част от тях за генетични тестове от страна на здравната система, би спестило милиони левове в бъдеще и ще намали усложненията при диагностициране и лечение”, коментира директорът на “Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев.

Специалната програма стартира още следващия месец, като за изследванията ще са нужни само 5 капки кръв. Ще могат да се тестват както специфични мутации, така и фамилна предразположеност. Пробите ще се взимат в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” - от пръст или от вена, и ще се поставят върху специална хартия. Заедно с данните на пациента ще се изпращат в лабораториите на Gentogene и

ще се връщат обратно в рамките на седмица-две

След като получат резултатите от изследванията си, пациентите ще бъдат консултирани и за методите на лечение и профилактика, подходящи конкретно за тяхното състояние.

“Голяма част от заболяванията, за които се отделя огромен финансов ресурс, често остават недиагностицирани и неизлекувани. Ние променяме именно това. Имаме най-големия брой изследвания, които покриват всички специалности в медицината. Предоставяме най-краткия срок за самото изследване и гарантираме 100% точност”, похвали се проф. Бауър.

Пациентите няма да могат сами да се възползват от услугата, защото тестовете трябва да са назначени от лекуващия лекар. Това може да е всеки специалист или джипи в страната, уточни за Clinica.bg директорът на „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев. Пълната гама от изследвания 

ще бъде обявена на сайта на болницата до 15 юли

а за да изпратят пациентите си за даване на кръв, специалистите ще попълват стандартизирани формуляри.

Най-голямото предимство на програмата е, че осигурява достъп до цялата база данни на Gentogene и специалистите в България ще получават информация за терапиите на всички пациенти с еднакви резултати от изследванията в общо 110 страни. За целта обаче ще трябва да влязат в своеобразен „регистър” и да получат специален код за достъп. „Освен че показва съответния генетичен проблем, изследването дава и справка за най-високия процент успеваемост според различните видове терапии, които са били прилагани за този вид случаи. И тъй като фирмата е европейска, може да се очаква, че същите терапии ги има и у нас”, коментира още д-р Дечев.

Самите тестове не са евтини, но и не са допълнително оскъпени, тъй като договорът между „Св. Иван Рилски” и Gentogene е директен, без посредници. Цените се движат между 200 и 6 000 евро, като

най-скъпият пакет е фамилен

Генитични изследвания се предлагат и в други български болници. От 2016 г. например в "Александровска" предлагат т.нар. "тест на Джоли". Той показва дали сме редразположени към развитие на онкологични заболявания на гърдата, стомаха, дебелото черво и панкреаса. Тестът, чиято цена е над 5 000 лв.,  улавя над 200 000 мутации в 22 000 гена.Многоликата детска невроза Многоликата детска невроза В света на децата има мечти, които не се сбъдват в желаните срокове, има проблеми, преумора и стрес. Може ли те да са в основата на невротично разстройство? Отговаря проф. Венета Божинова. 
Зъбното здраве на майката и бебето Зъбното здраве на майката и бебето Какви са възможностите и правилата за зъболечение при бременната жена? Кога в този важен период е възможно да посещава зъболекар и има ли рискове? Отговаря д-р Евелина Перчинска.
Паник атаката не е болест, а симптом Паник атаката не е болест, а симптом Задух, сърцебиене, световъртеж, придружени от неописуем страх от неизвестното. Симптомите на паник атаките са много и обикновено са неизбежни. Как да се справим, попитахме д-р Велислава Донкина.
Очните алергии са опасни за зрението Очните алергии са опасни за зрението Окото е може би най-атакуваният орган. Очите ни доставят радостта от красотата на пролетта и лятото, но стават жертва и на множество алергени. Как са пазим зрението си, разказва д-р Бисера Самсонова.
Секс за първи път – голямата крачка Секс за първи път – голямата крачка Предстоят абитуриентски балове, лятото чука на вратата, а щастливите емоции често скъсяват разстоянието до първия полов акт. Кога е нормално да се направи първата крачка, разговаряме с Наталия Кобилкина.
Ранният скрининг пази майката и бебето Ранният скрининг пази майката и бебето Знаем ли какво е фетална медицина и как помага за здравето на новородените още докато са в утробата? Потърсихме отговора от специалиста д-р Мария Янкова.
Важно е какво дишаме Важно е какво дишаме Белият дроб се влияе не от пиковите, а от целогодишното замърсяване на въздуха около нас, предупреждават специалистите. Как да се пазим здрави, въпреки мръсния въздух, попитахме д-р Александър Симидчиев. 
Лековитата сила на кристалите Лековитата сила на кристалите През последните години алтернативните начини на лечение навлизат все повече в ежедневието ни. За кристалотерапията и традиционната китайска медицина, разговаряме с терапевта Дарина Димова.
Раждането след 35 е по-рисково Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Човечността има лице - твоето Човечността има лице - твоето Приключи кампанията "Повече българчета за България". Представяме ви историите на няколко майки, с които кръгът на човечност стана по-голям и по-смислен. Радина. Юлия. Росица.
1 2 3 ... 25 »