Иновации

Правят ни 6 000 ДНК теста с 5 капки кръв

29-06-2017 15:06
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Правят ни 6 000 ДНК теста с 5 капки кръвИзследванията, които ще се вземат в "Св. Иван Рилски", струват между 200 и 6 000 евро
Генетични тестове със 100% точност ще се правят в столичната „Св. Иван Рилски". Болницата ще работи съвместно със световния лидер в диагностиката на редки заболявания Gentogene и ще предлага над 6 000 ДНК тестове. Договорът беше тържествено връчен днес от проф. Питър Бауър, вицепрезидент на германското неврологично дружество, както и главен научен директор и член на Изпълнителния съвет в Gentogene.

“Това е уникална възможност за ранна диагностика и профилактика на всички заболявания, което улеснява и съкращава процеса на лечение. Поемането на разходите или на част от тях за генетични тестове от страна на здравната система, би спестило милиони левове в бъдеще и ще намали усложненията при диагностициране и лечение”, коментира директорът на “Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев.

Специалната програма стартира още следващия месец, като за изследванията ще са нужни само 5 капки кръв. Ще могат да се тестват както специфични мутации, така и фамилна предразположеност. Пробите ще се взимат в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” - от пръст или от вена, и ще се поставят върху специална хартия. Заедно с данните на пациента ще се изпращат в лабораториите на Gentogene и

ще се връщат обратно в рамките на седмица-две

След като получат резултатите от изследванията си, пациентите ще бъдат консултирани и за методите на лечение и профилактика, подходящи конкретно за тяхното състояние.

“Голяма част от заболяванията, за които се отделя огромен финансов ресурс, често остават недиагностицирани и неизлекувани. Ние променяме именно това. Имаме най-големия брой изследвания, които покриват всички специалности в медицината. Предоставяме най-краткия срок за самото изследване и гарантираме 100% точност”, похвали се проф. Бауър.

Пациентите няма да могат сами да се възползват от услугата, защото тестовете трябва да са назначени от лекуващия лекар. Това може да е всеки специалист или джипи в страната, уточни за Clinica.bg директорът на „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев. Пълната гама от изследвания 

ще бъде обявена на сайта на болницата до 15 юли

а за да изпратят пациентите си за даване на кръв, специалистите ще попълват стандартизирани формуляри.

Най-голямото предимство на програмата е, че осигурява достъп до цялата база данни на Gentogene и специалистите в България ще получават информация за терапиите на всички пациенти с еднакви резултати от изследванията в общо 110 страни. За целта обаче ще трябва да влязат в своеобразен „регистър” и да получат специален код за достъп. „Освен че показва съответния генетичен проблем, изследването дава и справка за най-високия процент успеваемост според различните видове терапии, които са били прилагани за този вид случаи. И тъй като фирмата е европейска, може да се очаква, че същите терапии ги има и у нас”, коментира още д-р Дечев.

Самите тестове не са евтини, но и не са допълнително оскъпени, тъй като договорът между „Св. Иван Рилски” и Gentogene е директен, без посредници. Цените се движат между 200 и 6 000 евро, като

най-скъпият пакет е фамилен

Генитични изследвания се предлагат и в други български болници. От 2016 г. например в "Александровска" предлагат т.нар. "тест на Джоли". Той показва дали сме редразположени към развитие на онкологични заболявания на гърдата, стомаха, дебелото черво и панкреаса. Тестът, чиято цена е над 5 000 лв.,  улавя над 200 000 мутации в 22 000 гена.Понятието „трети пол“ е пълен абсурд Понятието „трети пол“ е пълен абсурд Абсурдна дискусия се разрази в България през последните дни – има ли трети пол спорят вече втора седмица политиците ни. Какво казва науката, попитахме доц. Румен Бостанджиев.
Слушайте децата, за да се справите с агресията им Слушайте децата, за да се справите с агресията им Ежедневно се сблъскваме с агресията сред децата. тКой е виновен, има ли изход от тази ситуация как трябва да действат родителите и учителите, разговаряме с детския психолог Лиляна Тръпчева.
Зависимостта е за цял живот Зависимостта е за цял живот Най-разпространеният наркотик у нас е канабисът, следван от амфетамините, екстази и кокаин. Как се развива зависимост и защо "откъсването" е трудно, разказва д-р Митко Митев.
Да помним моралната страна на лекарската професия Да помним моралната страна на лекарската професия Новата година винаги носи надежда за по-добро, има ли такава и за българското здравеопазване, попитахме Наум Шопов - младши или д-р Тасев от „Откраднат живот".
Запекът не е присъда Запекът не е присъда Заседналият начин на живот, нездравословното хранене водят до един от сериозните проблеми на нашето съвремение - запека. Съвети дава гастоентерологът д-р Татяна Мороховец.
Щастието от бебешка прегръдка Щастието от бебешка прегръдка През последните години раждаемостта в България постоянно спада. През 2016 г. в страната са родени едва 65 хил. деца. В сравнение с 2015 г. те са 970 по-малко. Все още очакваме статистиката за 2017 г.. Въпреки това обаче в една от най-старите и големи болници в столицата - "Света София" всеки ден се раждат десетки мачугани.
Алкохолът действа след първата глътка Алкохолът действа след първата глътка Маратонът по пиене в периода между Коледа и Нова Година отдавна няма нищо общо с традицията "да се чукнем за здраве". Как да се веселим, без да прекаляваме, съветва д-р Митко Митев.
Спасиха две бебета с аномалии Спасиха две бебета с аномалии

Благодарение на детските хирурзи в Пирогов, малчуганите ще посрещнат първата си Коледа

Медицинските ни постижения през 2017 г. Медицинските ни постижения през 2017 г. Дълбок поклон и благодарности на всички, които се борят за човешкия живот
Смениха аортните клапи на 11 високорискови пациенти Смениха аортните клапи на 11 високорискови пациенти

Прилагането на трансфеморално имплантиране започна преди година в УМБАЛ „Св. Георги"

1 2 3 ... 23 »