Иновации

Правят ни 6 000 ДНК теста с 5 капки кръв

29-06-2017 15:06
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Правят ни 6 000 ДНК теста с 5 капки кръвИзследванията, които ще се вземат в "Св. Иван Рилски", струват между 200 и 6 000 евро
Генетични тестове със 100% точност ще се правят в столичната „Св. Иван Рилски". Болницата ще работи съвместно със световния лидер в диагностиката на редки заболявания Gentogene и ще предлага над 6 000 ДНК тестове. Договорът беше тържествено връчен днес от проф. Питър Бауър, вицепрезидент на германското неврологично дружество, както и главен научен директор и член на Изпълнителния съвет в Gentogene.

“Това е уникална възможност за ранна диагностика и профилактика на всички заболявания, което улеснява и съкращава процеса на лечение. Поемането на разходите или на част от тях за генетични тестове от страна на здравната система, би спестило милиони левове в бъдеще и ще намали усложненията при диагностициране и лечение”, коментира директорът на “Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев.

Специалната програма стартира още следващия месец, като за изследванията ще са нужни само 5 капки кръв. Ще могат да се тестват както специфични мутации, така и фамилна предразположеност. Пробите ще се взимат в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” - от пръст или от вена, и ще се поставят върху специална хартия. Заедно с данните на пациента ще се изпращат в лабораториите на Gentogene и

ще се връщат обратно в рамките на седмица-две

След като получат резултатите от изследванията си, пациентите ще бъдат консултирани и за методите на лечение и профилактика, подходящи конкретно за тяхното състояние.

“Голяма част от заболяванията, за които се отделя огромен финансов ресурс, често остават недиагностицирани и неизлекувани. Ние променяме именно това. Имаме най-големия брой изследвания, които покриват всички специалности в медицината. Предоставяме най-краткия срок за самото изследване и гарантираме 100% точност”, похвали се проф. Бауър.

Пациентите няма да могат сами да се възползват от услугата, защото тестовете трябва да са назначени от лекуващия лекар. Това може да е всеки специалист или джипи в страната, уточни за Clinica.bg директорът на „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев. Пълната гама от изследвания 

ще бъде обявена на сайта на болницата до 15 юли

а за да изпратят пациентите си за даване на кръв, специалистите ще попълват стандартизирани формуляри.

Най-голямото предимство на програмата е, че осигурява достъп до цялата база данни на Gentogene и специалистите в България ще получават информация за терапиите на всички пациенти с еднакви резултати от изследванията в общо 110 страни. За целта обаче ще трябва да влязат в своеобразен „регистър” и да получат специален код за достъп. „Освен че показва съответния генетичен проблем, изследването дава и справка за най-високия процент успеваемост според различните видове терапии, които са били прилагани за този вид случаи. И тъй като фирмата е европейска, може да се очаква, че същите терапии ги има и у нас”, коментира още д-р Дечев.

Самите тестове не са евтини, но и не са допълнително оскъпени, тъй като договорът между „Св. Иван Рилски” и Gentogene е директен, без посредници. Цените се движат между 200 и 6 000 евро, като

най-скъпият пакет е фамилен

Генитични изследвания се предлагат и в други български болници. От 2016 г. например в "Александровска" предлагат т.нар. "тест на Джоли". Той показва дали сме редразположени към развитие на онкологични заболявания на гърдата, стомаха, дебелото черво и панкреаса. Тестът, чиято цена е над 5 000 лв.,  улавя над 200 000 мутации в 22 000 гена.600 нови случаи на белодробен рак годишно 600 нови случаи на белодробен рак годишно Появят ли се първите симптоми, карциномът вече е напреднал, алармират специалистите
Пациентите с ХОББ се нуждаят и от психолози Пациентите с ХОББ се нуждаят и от психолози Хроничната кашлица е от първите симптоми на болестта, информира кампанията „Дишам свободно"
Цигарите и лошата храна водят инфаркта Цигарите и лошата храна водят инфаркта България държи едно от незавидните първи места по инфаркт на миокарда. Какви са рисковете, как да разпознаем първите симптоми и да се предпазим от сърдечните проблеми, разказва д-р Борислав Борисов.
Плаката в артериите не боли, но е опасна Плаката в артериите не боли, но е опасна Всички пациенти със симптоми на атеросклероза трябва да бъдат преглеждани за стеснения на кръвоносните съдове. Какво е каротидната стеноза, как се лекува, попитахме доц. Димитър Петков.
Шиповете не са безобидни Шиповете не са безобидни Студените сезони настъпват, а с тях започват да се обаждат и различни болежки. Обостря ли зимата ревматологичните заболявания, опасни ли са шиповете, попитахме проф. Златимир Коларов.
Сбогом на кожните алергии Сбогом на кожните алергии През есента кожните алергии отново ни застигат, заради студения въздух, триенето на дрехите и липсата на  хидратация. Как да се справим с проблемите и какво е лечението? Казва специалистът д-р Петя Златева. 
Гените са ключът към разгадаването на Алцхаймер Гените са ключът към разгадаването на Алцхаймер Миналата седмица във Варна се проведе конференция на тема „Oстаряване, болест на Алцхаймер и епигенетика". Какво знае науката за тази болест, попитахме проф. Илия Лефтеров.
Депресията дебне най-вече работещите хора Депресията дебне най-вече работещите хора

Психичните проблеми се превръщат във се по-голям проблем за всеки човек в забързаното му ежедневие. Има ли бум на депресиите, какви са симптомите, как да си помогнем, попитахме д-р Захари Зарков. 

Вирусите се лекуват като счупения крак Вирусите се лекуват като счупения крак Зимата е хубав сезон, но често идва с червено гърло, хрема, кашлица и температура. Трябва ли ни болничен за 10 дни и възможно ли е да преодолеем състоянието без антибиотици, разказва доц. Атанас Мангъров.
И килограмите виновни за астмата И килограмите виновни за астмата Есента изостря астмата, заради мъглата, мръсния въздух и вирусите. Какви са симптомите и как да се предпазим от нея, разказва д-р Пенка Ценкова.
1 2 3 ... 20 »