Иновации

Правят ни 6 000 ДНК теста с 5 капки кръв

29-06-2017 15:06
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Правят ни 6 000 ДНК теста с 5 капки кръвИзследванията, които ще се вземат в "Св. Иван Рилски", струват между 200 и 6 000 евро
Генетични тестове със 100% точност ще се правят в столичната „Св. Иван Рилски". Болницата ще работи съвместно със световния лидер в диагностиката на редки заболявания Gentogene и ще предлага над 6 000 ДНК тестове. Договорът беше тържествено връчен днес от проф. Питър Бауър, вицепрезидент на германското неврологично дружество, както и главен научен директор и член на Изпълнителния съвет в Gentogene.

“Това е уникална възможност за ранна диагностика и профилактика на всички заболявания, което улеснява и съкращава процеса на лечение. Поемането на разходите или на част от тях за генетични тестове от страна на здравната система, би спестило милиони левове в бъдеще и ще намали усложненията при диагностициране и лечение”, коментира директорът на “Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев.

Специалната програма стартира още следващия месец, като за изследванията ще са нужни само 5 капки кръв. Ще могат да се тестват както специфични мутации, така и фамилна предразположеност. Пробите ще се взимат в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” - от пръст или от вена, и ще се поставят върху специална хартия. Заедно с данните на пациента ще се изпращат в лабораториите на Gentogene и

ще се връщат обратно в рамките на седмица-две

След като получат резултатите от изследванията си, пациентите ще бъдат консултирани и за методите на лечение и профилактика, подходящи конкретно за тяхното състояние.

“Голяма част от заболяванията, за които се отделя огромен финансов ресурс, често остават недиагностицирани и неизлекувани. Ние променяме именно това. Имаме най-големия брой изследвания, които покриват всички специалности в медицината. Предоставяме най-краткия срок за самото изследване и гарантираме 100% точност”, похвали се проф. Бауър.

Пациентите няма да могат сами да се възползват от услугата, защото тестовете трябва да са назначени от лекуващия лекар. Това може да е всеки специалист или джипи в страната, уточни за Clinica.bg директорът на „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев. Пълната гама от изследвания 

ще бъде обявена на сайта на болницата до 15 юли

а за да изпратят пациентите си за даване на кръв, специалистите ще попълват стандартизирани формуляри.

Най-голямото предимство на програмата е, че осигурява достъп до цялата база данни на Gentogene и специалистите в България ще получават информация за терапиите на всички пациенти с еднакви резултати от изследванията в общо 110 страни. За целта обаче ще трябва да влязат в своеобразен „регистър” и да получат специален код за достъп. „Освен че показва съответния генетичен проблем, изследването дава и справка за най-високия процент успеваемост според различните видове терапии, които са били прилагани за този вид случаи. И тъй като фирмата е европейска, може да се очаква, че същите терапии ги има и у нас”, коментира още д-р Дечев.

Самите тестове не са евтини, но и не са допълнително оскъпени, тъй като договорът между „Св. Иван Рилски” и Gentogene е директен, без посредници. Цените се движат между 200 и 6 000 евро, като

най-скъпият пакет е фамилен

Генитични изследвания се предлагат и в други български болници. От 2016 г. например в "Александровска" предлагат т.нар. "тест на Джоли". Той показва дали сме редразположени към развитие на онкологични заболявания на гърдата, стомаха, дебелото черво и панкреаса. Тестът, чиято цена е над 5 000 лв.,  улавя над 200 000 мутации в 22 000 гена.Бактерии „саботират” химиотерапията Бактерии „саботират” химиотерапията Специфични микроби притежават свойството да разграждат някои лекарствени молекули, показва проучване на екип микробиолози от научния институт „Вайсман" в Израел.
Присадиха ирис на дете у нас Присадиха ирис на дете у нас Протезата е създадена по индивидуална поръчка и разрешена за употреба след сертифициране на хирурга
Трите „бели отрови“ отключват диабет Трите „бели отрови“ отключват диабет Епидемията от диабет тип II поваля все по-млади "жертви". Кои са хората в най-голям риск? И можем ли да се предпазим от коварното заболяване, променяйки режима си? Отговаря д-р Весела Михнева.
Кърменето пази от миома Кърменето пази от миома Диагнозата „миома" предизвиква страх у всяка жена, заради риска от отстраняване на матката и ужаса от осакатяване. Има ли щадящо лечение на миомата? Разкрива д-р Илиана Христова от МБАЛ „Св. София".
Отстраниха безкръвно гигантска матка Отстраниха безкръвно гигантска матка Органът е бил 30 пъти по-голям от обичайните си размери
България е ендемичен район за инсулти България е ендемичен район за инсулти Държавата създаде 4 модерни центъра за лечение на инсулт. Единият от тях в столичната спешна болница "Пирогов". На каква терапия могат да разчитат пациентите в центъра? Попитахме доц. Николай Велинов.
И едно кафе дневно е враг на очите И едно кафе дневно е враг на очите Как начинът на живот се отразява на зрението ни? Имат ли очите ни „врагове", за които не подозираме? И неочаквани „приятели", които помагат да радваме на орлов поглед по-дълго? Отговаря д-р Яни Здравков.
Коригират бедрената кост през три дупчици Коригират бедрената кост през три дупчици Артроскопски операции при деца започват да правят специалистите в столичната болница „Св. София". При кои диагнози се налагат те и как да разпознаем, че детето има нужда от помощ? Отговаря д-р Михаил Вулджев.
След Болзано трябва да чакаме друг грип След Болзано трябва да чакаме друг грип

Лятото е към своя край, на ход е есента. Повече или по-малко боледувахме през горещия сезон, какво се случва с взрива от бруцелоза край Сливен, какви изненади ни готвят грипните вируси тази зима, попитахме проф. Тодор Кантарджиев.

Лазерната корекция не е за болни очи Лазерната корекция не е за болни очи Най-лесният начин да се отървем от късогледството, далекогледството и астигматизма са лазерните корекции. Какво представляват и доколко е траен ефектът им? Обяснява д-р Валентин Христозов.
1 2 3 ... 19 »