Новост

Салмонела от Гърция се крие в сусам

19-06-2017 06:44
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Салмонела от Гърция се крие в сусамДве малки деца са се заразили, засега не се знае кои са опасните храни
Непознат досега щам на салмонела изолираха в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Новата разновидност на бактерията все още няма име и се обозначава с код - 11:z41:enz15. Две българчета под 5 годинки са пипнали салмонелата, която се "крие" в храни със сусам от Гърция.

"Засега не знаем дали двете заразени деца са ходили до Гърция", обясни за Clinica.bg Мария Павлова от Националната референтна лаборатория по чревни инфекции към НЦЗПБ. За останалите "жертви" на бактерията в Европа се знае, че са я прихванали от Гърция.  Засега марката на зарезените продукти - които съдържат сусам или тахан, не е известна и те не са изтеглени от пазара, уточни още Павлова. 
Температура, стомашни и коремни болки и диария - това са симптомите при инфектираните с новия щам на салмонела. Специалистите от НЦЗПБ обаче обяснявт, че хората с по-силен имунитет могат да се разминат без оплаквания. За съжаление, при малките деца обикновено се стига до разстройство, което крие риск от обезводняване.
"Не е нещо страшно, отшумява. Повечето салмонели се самоограничават, така че няма никакъв проблем за населението в момента", успокои Мария Павлова. И напомни, че до взрив на салмонела обикновено се стига при лоша хигиена и нередовно миене на ръцете.
"Може да я причини всеки един серотип на салмонелата, а те са страшно много. По-важното е да няма тиф, а към момента в България не е регистриран. Идеята е населението да пази хигиена и много добре да съхранява храните си, защото лятно време е характерно да има бактериални инфекции в следствие на недобре съхранявани храни и недобре приготвени, на по-ниска температура", коментира експертът от Референтната лаборатория по чревни инфекции.


БЛИЦ


Институтът "Пастьор" ще потвърди пробите 

Щамът е чувствителeн към антибиотици, но при лечението по принцип не се бърза с тях


- Г-жо Павлова, как е бил изолиран новият щам на салмонела у нас?

- В България е изолиран от две малки деца под 5-годишна възраст от София. Нямаме епидемиологични данни за серотипа, нито информация дали децата са ходили до Гърция, тъй като европейските страни, от които е изолиран – Англия, Германия, Чехия и Люксембург, имат епидемиологични данни, че пациентите са пътували до Гърция. Става дума за няколко немски пациента, които са имали контакт с техни роднини в южната ни съседка.

- По какво се различава от известните видове салмонела?

- Само по серотипа – по неговата първа и втора фаза, които са различни и до момента не са срещани такива. Класифицират се в една таблица на Кауфман-Уайт с над 2 000 серотипа, които се определят по неговата първа, втора фаза и по тяхната група. Както и повечето останали бактерии.

- Имате ли информация как се разпространява бактерията?

- В изброените страни са направили генетично типизиране и с потвърдили съвпадение на щамовете, изолирани от пациентите, и щамове, изолирани от храни. В случая говорим за продукти със сусам – тахан или самият сусам. Предполага се, че и заразените в България са консумирали това, защото щамът като нов до момента и потвърден от нас със същия серотип, явно има връзка с тях.

- Тоест, подозирате, че салмонелата се разпространява чрез храни, съдържащи сусам, внесени от Гърция?

- Нашите данни, че храната е свързана с Гърция, е от съобщение на Европейския център по контрол на заболяванията. Щамът досега не е регистриран никъде и трябва да му се даде име, но серотипът съвпада. Евентуално, ако ние установим връзка с пациентите, бихме имали повече информация дали наистина те са пътували до Гърция и дали са яли продукти със сусам.

- Влияе ли се новият щам от съществуващите медикаменти за лечение при салмонела?

- Да, тя е чувствителна на повечето антибиотици, които се използват, въпреки че обикновено при салмонелата не се бърза с антибиотичното лечение. Използват се пробиотици, които повишават имунитета и подобряват флората на червата.

- Какво трябва да направи Националният център по заразни и паразитни болести сега, след изолирането на новия щам?  

- Трябва да го изпратим в институт „Пастьор” във Франция, където също да го потвърдят, и да изпратим данни към ECDC (European Center for Disease Prevention and Control – Европейски център за превенция и контрол на заболяванията), за да се съобщи, че България също е част от епидемията. Иначе първият изолат е регистриран миналата година през май. За цялата 2016 г. са събрани общо около 200 щама, но не всички са потвърдени. Наличните показват епидемиологична свързаност. През февруари 2017-а отново са били изолирани бактерии в същите пет страни. Както в България, така и там, пациентите са малки деца, под 10 год. възраст.

- Постижение ли е изолирането на този нов щам в България?

- Постижение е силна дума. Ако всички колеги в страната рутинно изследват фекални проби от пациентите за бактериални причинители на ентерити и гастроентерити и ако всичко бъде изпълнявано правилно, ние съвсем естествено ще достигнем до реални данни дали в страната има разпространение на определен вид бактерии. В случая, когато една лаборатория си е свършила работата и не само е изолирала е щама, но е доказала и серотипа, това вече е постижение. Това е много важно за всички микробиологични лаборатории. По този начин се контролира и се дава качествена оценка на техния труд. 
Почитаме Св. Димитър Почитаме Св. Димитър Честито на всички именици!
Честит празник, лекари! Честит празник, лекари! Приемете благодарностите ни за всеотдайния ви труд, бъдете благословени, здрави и щастливи
Когато всичко се преобърне изведнъж Когато всичко се преобърне изведнъж 38-годишният Делян е в очакване на трансплантация, за да се грижи без да е привързан към система за 6-годишния си син
2.5 тона храни за дома на отец Иван 2.5 тона храни за дома на отец Иван Те ще са за приюта за сираци в Нови хан и за филиала му в село Якимово
Пострадалите край Елхово са в стабилно състояние Пострадалите край Елхово са в стабилно състояние Двете жени остават в реанимацията на Пирогов, казаха от спешната болница
Спартан излетя с двете ранени жени Спартан излетя с двете ранени жени Състоянието им е стабилизирано, като една от тях е интубирана, каза здравният министър Костадин Ангелов
Отлагат полета на двете пострадали жени Отлагат полета на двете пострадали жени След като бъдат стабилизирани, те ще бъдат транспортирани до Пирогов, съобщиха от МЗ
Карат със самолет две жени в Пирогов Карат със самолет две жени в Пирогов След тежка катастрофа край Елхово трима са загинали, а други 11 са в болница, здравният министър проф. Костадин Ангелов е при тях
При работа на парче, ефектът се губи При работа на парче, ефектът се губи Трябва да се изградят още домове от семеен тип, за да не се връщат пак хората като пациенти, казва д-р Владимир Трънов
До 25% не приемат психичните проблеми До 25% не приемат психичните проблеми

Всеки четвърти смята, че мъжете не трябва да плачат, а според 18% депресията не е болест, показва проучване на Галъп

1 2 3 ... 47 »