ЗАПЛАХА

Болниците са любима мишена за кибер-атаки

09-06-2017 12:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Болниците са любима мишена за кибер-атакиПрез последните 2 години вирусите, с които се изнудва за откуп, се превърнаха в организиран престъпен бизнес, обяснява инж. Смаил Мустафа
Преди по-малко от месец вирусът WannaCry извади извън строя 20 на сто от болниците на Острова, хвърли в ужас джипитата и остави онкоболни британци без лечение. Атаката се осъществява по добре познат метод – масово разпространение на мейли, които твърдят, че съдържат в себе си различно съдържание – фактури, договори и други. Свалянето и отварянето на прикачения файл води до инсталация на зловреден код на компютъра и криптиране на данните. За „освобождаването" – или отключването им – се изисква откуп.

Защо болниците стават мишена на такива атаки? И как да се пазим от хакери? Clinica.bg попита софтуерния инженер Смаил Мустафа, управител на „Смарт Софтуер Системс" и създател на цялостната платформа за управление и менажиране на болници и медицински центрове „JOYSTICK".

ПРЕЗ 2016 Г.

 

БГ фирми платили
2 млн. на хакери

Според неофициални данни, за 2016 г. български фирми са платили над 2 млн. евро за връщане на откраднати данни, като средно поискания откуп е 15 хил. евро. По проучване на Microsoft и ИТ анализатори, проведено между 28 ноември и 4 декември 2016 г. българските градове с най-голям ръст на кибератаките са София, Варна, Пловдив, Бургас и Перник, като средният брой уникални IP адреси, пострадали от киберпрестъпления у нас, е близо 6 000 на ден за изследвания период.- Инж. Мустафа, има ли реална заплаха за информационната сигурност в лечебните заведения? 

- Съвременната софтуерна индустрия е все още прекалено млада – има-няма 20 години. Докато преди говорихме за вируси, които изтриват или унищожават информация без някаква изгода, то последните две години наблюдаваме целонасочена организирана престъпност с цел печелене на пари, това е силно тревожно.  

Логично е част от тези пари, да се използват за създаване на още по-сериозни злонамерени системи /криптовириси, троянски коне, атаки/ от по-нова генерация. Интересът на кибер-атаките към лечебните заведения е голям, тъй като, те плащат повече откупи.

Именно това е причината британските болници да станат мишена миналия месец.

- Къде е слабата брънка?

- Изключително сме признателни на Microsoft, за приноса им като цяло в софтуерната индустрия. Но е факт, че Windows операционната система е много слабо защитена. Това е първоизточникът на проблема. Другата голяма слабост е потребителската култура. Трябва да свикнем с мисълта, че няма нужда да отваряме всеки прикачен файл в имейла.

- Доколко можем да се доверим на антивирусната програма?

- След като операционната система позволява да се заразиш, няма антивирусна, която да те спаси. Това е една приставка, която прави някакви евристични изчисления (хвърля боб) и решава, че даденото нещо е вирус или не.

Принципно всяка една корпорация, която използва Windows, трябва да има лицензирана антивирусна програма, но за мен лично тези системи са изключително тромави и неефективни.

- Какво е решението, според вас?

- В дългосрочен план – мигриране към Linux базирани операционни системи. Независимо, че съм почитател на Microsoft и многократно признателен, здравият разум казва, че трябва да се мигрира към Linux, това е истинското решение.

Да информираме публиката, че това е безплатна операционна система има различни дистрибуции (версии), които в последните години изключително добре развиха потребителския си интерфейс и вече по нищо не отстъпват на Windows-а. Няма антивирусна за Linux, защото просто няма вируси, които да виреят в тази система.
СЪВЕТИ

 

Спрете достъпа до безплатните мейли


„Осигуряването на информационната сигурност в коорпоративните мрежи е един постоянен процес – никога не трябва да се сваля гарда“, обяснява инж. Смаил Мустафа. Ето няколко полезни съвета от специалиста:

За технически съвети и одит може да се свържете с екипа на „Смарт Софтуер Системс“  посочените контакти: www.smart-ss.org, телефон: 0889 693 962; 056 716 341, е-mail: support@smart-ss.org.

„JOYSTICK“ е сертифициран с международно признатите сертификати: ISO/IES: 27001:2013 „Информационна сигурност при анализ, проектиране, разработка, внедряване и поддръжка на информационни системи, включително медицински софтуер“и ISO 9001:2015 „Анализ, проектиране, разработка, внедряване и поддръжка на информационни системи, включително медицински софтуер“.
Цялостната платформа за управление и менажиране на болници и медицински центрове „JOYSTICK“ поставя началото си през 2009 г. и понастоящем е внедрена в топ частни болници в България. Медицинският софтуер се отличава с успешно изградена инфраструктура, гъвкавост, новаторски решения и разпознаваемост по качество.
Благовещение е! Благовещение е! Празникът ще ни донесе повече радост в тези дни на трудност, повече надежда, да се помолим на Господ да помогне на всеки един от нас, да ни избави от тази пандемия, казва дядо Гавриил
БАБХ затвори нередовни складове за месо БАБХ затвори нередовни складове за месо Още 30 000 кг свинско трябва да бъде унищожено, съобщиха от агенцията
Всяка трета жена в ЕС е била жертва на насилие Всяка трета жена в ЕС е била жертва на насилие Брюксел настоява за криминализиране на посегателствата над представителките на нежния пол
1/3 от децата у нас изложени на риск от бедност 1/3 от децата у нас изложени на риск от бедност На второ място сме в негативната класация, сочат данните на Евростат
2 млн. за борба със зависимостите 2 млн. за борба със зависимостите Спортното министерство приема проектни предложения за превенция на наркотиви, дрога, алкохол и хазарт сред младите
Започна Великият пост Започна Великият пост Той се нарича още Света Четиридесетница и е време за покаяние, смирение и очистване на душите
Прошка е! Прошка е! Българската Православна Църква почита Неделя Сиропустна, ден преди началото на Великия пост
Започна кампания „Училище без въшки“ Започна кампания „Училище без въшки“ През обучение преминаха над 200 медицински сестри от столичните училища
Готовност за протест през май Готовност за протест през май Това обявиха майките на деца с увреждания от "Системата ни убива"
Човек е мярата за всички неща Човек е мярата за всички неща Ако с дарените картини накарам дори една усмивка да изгрее на лицето на само един пациент в Болница „Тракия", ще бъда щастлив, каза художникът Росен Дончев
1 2 3 ... 41 »