НЕДОВОЛСТВО

В Стара Загора си искат парите над лимита

12-05-2017 16:06
Clinica.bg

press@clinica.bg
В Стара Загора си искат парите над лимитаШефовете на болниците в региона чакат решение за бюджетите от НЗОК до 19 май
До 19 май здравната каса да предложи решение за орязаните пари на болниците и неизплатената надлимитна дейност за 2015 и 2016 г. Това поискаха мениджърите на лечебни заведения от Старозагорско. Управителите на областни, общински и частни болници излязоха с декларация до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и Надзорния съвет на НЗОК.

С документа мениджърите от Старозагорска област подкрепят декларацията на колегите си от Националното сдружение на областните болници в България, които на 27 април заплашиха, че ако бюджетите не бъдат коригирани, няма да подпишат договори с НЗОК. Управителите на лечебни заведения настояват лимитите за 2017 г. да не бъдат по-ниски от заработените през 2016 г. Както и най-сетне да бъде изплатена надлимитната дейност за 2015 и 2016 г.

Както Clinica.bg вече писа, само от началото на миналата година до април т.г. тя е на стойност 34 млн. лв. А днес от Лекарския съюз за пореден път заплашиха в писмо до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, че ако надработените през 2016 г. близо 19 млн. не бъдат разплатени, са готови да заведат дело. Адресатът на декларацията на болниците в Старозагорско – д-р Даниела Дариткова, пък вече обяви в интервю за Clinica.bg, че задача №1 на новата здравна комисия в парламента ще са бюджетите на клиниките. Затова и ще инициира изслушване на управителя й и представители на Надзора.

В днешната работна среща в Стара Загора са участвали мениджърите на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ проф. д-р Йовчо Йовчев, на Комплексен онкологичен център – Стара Загора д-р Петьо Чилингиров,  на МБАЛ – Гълъбово д-р Гошо Грозев, на МБАЛ „МК Иван Рилски“ д-р Кирил Добрев, на МБАЛ „НиаМед“ д-р Николай Христов,  на Очен МЦ „Д-р Трошев“ д-р Станимир Трошев, прокуристът на МБАЛ „Тракия“ Иван Колев. Част от шефовете вече са сложили подписи под декларациите, други ще я парафират, а към исканията вероятно ще се присъединят и още лечебни заведения от региона.


Ето и пълния текст на декларацията на болниците от Старозагорско:


"Ние, управителите на лечебни заведения в област Стара Загора, изразяваме категоричната си покрепа на позицията и исканията на Националното сдружение на областните болници в приетата декларация на общо събрание на организацията на 27 април тази година. 

Политиката на нови финансови рестрикции в предложените от НЗОК общи тримесечни стойности за дейностите в болничната медицинска помощ (БМП) през 2017 година обричат лечебните заведения от регион Стара Загора на системно недофинансиране и неизбежно ще доведат до преустановяване на тяхната работа.

Още веднъж настояваме за спешни мерки за изменение на определените тримесечни стойности за БМП на РЗОК Стара Загора и тяхното увеличение пропорционално на предвиденото увеличение на средствата за БМП съгласно ЗБНЗОК за 2017 г.

Ние настояваме:

1. Лимитите за 2017 година да не бъдат по-ниски от заработените дейности през 2016 г.

2. Да бъде изплатена надлимитната дейност за 2015 и 2016 година.

Ако до 19 май не бъдат променени условията на финансиране на болничните заведения, следва да не подпишем договори с НЗОК.

 

12.05.2017                                                        

Стара ЗагораИ в Стара Загора ще се дарява плазма от понеделник И в Стара Загора ще се дарява плазма от понеделник Всички желаещи трябва да са здрави и да имат положителен резултат от PCR тест, от който са изминали поне 40 дни, обясниха от РЦТХ
Служители на Столична община помагат на РЗИ Служители на Столична община помагат на РЗИ 24 души ще анкетират контактни в София заедно със здравните инспектори
Удължава се срокът за раздаване на храна Удължава се срокът за раздаване на храна

Причината е в тежката епидемиологична ситуация, казаха от БЧК

НЗОК си купува компютри НЗОК си купува компютри

Доставката и поддръжката им ще е за 525 хил. лв., реши Надзорният съвет на фонда

Съкращават работното време на градския транспорт Съкращават работното време на градския транспорт Oбластният щаб в Кърджали поиска от кмета дежурна градина за деца на медици
Джипитата назначават PCR от днес Джипитата назначават PCR от днес

Промените в националния рамков договор са публикувани в „Държавен вестник" и официално им дава право

Залагат 80 раждания на година за болница Залагат 80 раждания на година за болница

За аборт ще се считат плодовете, които не са достигнали 25-та гестационна седмица и са под 700 грама, предвижда МЗ

С 565 се увеличиха заетите легла с КОВИД С 565 се увеличиха заетите легла с КОВИД

Пациенти с кронавирус има в 171 от 340 болници, показват данните на здравната каса

Градини за деца на медици в още два града Градини за деца на медици в още два града В Бургас и Стара Загора също ще дежурят учители, за да подмогнат хората водещи битка с вируса
Повече пари за специализантите по инфекциозни болести Повече пари за специализантите по инфекциозни болести Те ще получават по 2.5 минимални заплати, гласи заповед на здравния министър
1 2 3 ... 346 »