ТЕРАПИЯ

Кални бани лекуват артрит и жлъчка

09-05-2017 07:46
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Кални бани лекуват артрит и жлъчкаЗагряващите процедури чистят токсините и усилват метаболизма, обяснява рехабилитаторът Симеон Костов
Да влезеш в локва и да се нацапаш с кал от глава до пети - кое хлапе не мечтае за това? А тазгодишната дъждовна пролет е просто перфектна за подобни пакости. Калта обаче върши далеч по-големи "чудеса" от това да докарва майките до истерия и да пълни пералнята с почерняло пране. Как и кога се прилага калолечението? Clinica.bg попита Симеон Костов, главен рехабилитатор в медицински център „Медика–експерт", клон Нареченски бани.

Калолечението (пелоидотерапия – от гр. пелос – кал, тиня) е ефективен метод за лечение, който е бил ползван още в дълбока древност и се прилагал от старите египтяни, римляни, гърци, индийци. За него се споменава още 1800 години пр.н. е. в прочутия папирус “Кахун”. Според документа, хората по цялото поречение на Нил са ползвали калта, за да церят ставните си болежки, а благодарение на нея жените успявали да поддържат кожата си гладка и еластична. 

ВИЗИТКА
 

Симеон Костов завършва Медицинския колеж към МУ-Пловдив през 2012 г. В момента учи магистърска програма по „Рехабилитация, уелнес, СПА и балнеолечение" с направление „Управление на здравни грижи". В Медицински център „Медика – експерт" работи от 2012 г., като от миналата година е главен рехабилитатор.

В основата на лечебното й действие стоят три фактора – термичен, химичен и механичен, обяснява Симеон Костов. Благодарение на загряването на калта, която се нанася върху тялото, съдовете и капилярите се разширяват, температурата на организма се повишава, а обменните процеси се ускоряват. Чрез кожата, а от там и дълбоко в клетките на цялото тяло, навлизат различни полезни вещества и микроелементи -

като калций, йод, фосфор,калий, магнезий, сяра, желязо

затова говорим за химичен фактор. Механичното действие на калта пък се получава, благодарение на нейната тежест върху тялото. Натискът й усилва разпространението на топлината и се засилва кръвообращението, обяснява рехабилитаторът.

„Ние използваме за лечение лиманна кал, добита от района на Поморие,” уточнява Костов. Този вид е известен с богатия си на сяра и желязо състав. Популярни сред рехабилитаторите са още и торфената и минералноизворна кал.

Калолечението се препоръчва при различни заболявания на опорно-двигателната система – като коксартоза, дискова херния и артрит, както и на периферната и централната нервна система. Терапията

помага при проблеми с мъжката и женската пикочно-полова системи

както и при заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и жлъчните пътища, кръвоносните съдове. Благодарение на нейното действие, отровите и токсините излизат по-бързо и лесно от тялото.

Преди да се прибегнете до калолечение обаче е необходимо да се посъветвате с вашия лекар. „Строго противопоказно е да го прилагате при възпаления или повишена температура, защото калта е топла и така неразположението може да се увеличи”, предупреждава Симеон Костов. Терапията не бива да се прилага и при  инфекциозни заболявания, злокачествени тумори, както и

след инфаркт на миокарда или мозъчен инсулт

Противопоказанията включват и тежки заболявания на белите дробове. Бременните също не бива да се подлагат на подобно лечение.

В България се прилагат различни методи на калолечение, като сред най-популярните са калните вани и апликациите. При първите лепкавата каша се разрежда с минерална или морска вода при температура около 38 градуса. Човек ляга във ваната, където престоява 15-20 минути. Процедурата се прави два дни, а на третия се почива.

Друг вариант е да се приложи апликация – калта се нагрява на водна баня до 36-40 градуса и след това с нея се намазва участъка от тялото, който трябва да бъде третиран, обяснява Костов, чийто екип работи именно по този метод. След това пациентът се покрива с найлон и кърпа, за да се задържа топлината и се оставя на спокойствие.

Процедурата обикновено трае около 20 минути

след това е препоръчително да се вземе душ, а после да се почива. При този метод топлинният фактор при апликациите действа по-силно, а водоразтворимите съставки на калта проникват в тялото е по-слабо, в сравнение с калните вани, уточнява Костов.

 Не е добре да се яде поне час-два преди и след процедурата, а алкохолът е забранен. Обикновено терапията се провежда два пъти годишно – в серия от 6 до 10 процедури. При по-сериозни заболявания и по преценка на лекарите, е допустимо да се направят и до 15 процедури (в рамките на 15 дни). Може да се третира цялото тяло или различни части от него – крака, пояс, лице, врат.

Правилният подбор на процедурите, както и това колко ще продължат и колко пъти ще бъдат повторени е много важен, за да може човек да се почувства по-добре и да помогнат за по-бързото му възстановяване. Затова всеки пациент се преглежда преди сеансите от специалист по физикална и рехабилитационна медицина, обобщава Костов.

 

ПЪРВА ПОМОЩ


Върши чудеса, ако ви ужили пчела
 Калта помага и при ужилване от пчела, оса или други насекоми. Лепкавата каша не само ще облекчи неприятните симптоми след пробождането, но и ще извлече жилото, ако е останало в тялото.

Черна кал от крайбрежието на Мъртво море пък се препоръчва за почистване на кожата. Нейното действие е антимикробно, отстранява мъртвите клетки, а веществата, които съдържа (магнезий, калий, калций и множество други минерали) подхранват кожата, придават й еластичен и здрав вид.Депресия след отпуска – нормално Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони Чистят тялото с отрицателни йони Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА Привличаме здравни туристи със СПА Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Ездата прави чудеса при МС Ездата прави чудеса при МС Рехабилитацията и психологическата подкрепа са изключително важни при битката с множествената склероза. Как хиппотерапия, плуване, йога и пилатес помагат на болните с МС? Разкрива кинезитерапевтът Инна Иванова.
Радонът е лек при депресия и диабет Радонът е лек при депресия и диабет Лекарството е в дозата. Доказва го и радиоактивният газ радон. Как ваните и инхалациите с него лекуват болката и кошмарите и помагат на сърцето, щитовидната жлеза и жлъчката? Разказва Симеон Костов.
47 500 на евтин санаториум от 3 април 47 500 на евтин санаториум от 3 април Доплащането е от 10 до 18 лв. на ден, 49 комплекса са в програмата на НОИ
Сауната лекува шипове и астма Сауната лекува шипове и астма Сауната е аптеката на бедняка, казват финландците. Кои болести "обичат" релакса в жегата? Защо сауната е благотворна след спорт? И отлабва ли се на 90 градуса? Отговаря рехабилитаторът Симеон Костов.
Джогинг под вода лекува вените Джогинг под вода лекува вените Как джогингът и карате хватките под вода могат да ни спасят от болести и излишни килограми? И защо аква гимнастиката е толкова полезна за бременни? Отговаря кинезитерапевтът Стефка Владова.
Вендузи „изсмукват” болката в гърба Вендузи „изсмукват” болката в гърба

Когато главата или гърба ни заболят, инстинктивно започваме да търсим някой да ни направи масаж. Как точно помага той, разказва Галя Цветанова.

Балнеолечение при ревматизъм Балнеолечение при ревматизъм Ревматичните заболявания се изострят в студеното време. Какво да направят болните, за да облекчат страданията си, попитахме проф. Златимир Коларов
1 2 3 »