ТЕРАПИЯ

Кални бани лекуват артрит и жлъчка

09-05-2017 07:46
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Кални бани лекуват артрит и жлъчкаЗагряващите процедури чистят токсините и усилват метаболизма, обяснява рехабилитаторът Симеон Костов
Да влезеш в локва и да се нацапаш с кал от глава до пети - кое хлапе не мечтае за това? А тазгодишната дъждовна пролет е просто перфектна за подобни пакости. Калта обаче върши далеч по-големи "чудеса" от това да докарва майките до истерия и да пълни пералнята с почерняло пране. Как и кога се прилага калолечението? Clinica.bg попита Симеон Костов, главен рехабилитатор в медицински център „Медика–експерт", клон Нареченски бани.

Калолечението (пелоидотерапия – от гр. пелос – кал, тиня) е ефективен метод за лечение, който е бил ползван още в дълбока древност и се прилагал от старите египтяни, римляни, гърци, индийци. За него се споменава още 1800 години пр.н. е. в прочутия папирус “Кахун”. Според документа, хората по цялото поречение на Нил са ползвали калта, за да церят ставните си болежки, а благодарение на нея жените успявали да поддържат кожата си гладка и еластична. 

ВИЗИТКА
 

Симеон Костов завършва Медицинския колеж към МУ-Пловдив през 2012 г. В момента учи магистърска програма по „Рехабилитация, уелнес, СПА и балнеолечение" с направление „Управление на здравни грижи". В Медицински център „Медика – експерт" работи от 2012 г., като от миналата година е главен рехабилитатор.

В основата на лечебното й действие стоят три фактора – термичен, химичен и механичен, обяснява Симеон Костов. Благодарение на загряването на калта, която се нанася върху тялото, съдовете и капилярите се разширяват, температурата на организма се повишава, а обменните процеси се ускоряват. Чрез кожата, а от там и дълбоко в клетките на цялото тяло, навлизат различни полезни вещества и микроелементи -

като калций, йод, фосфор,калий, магнезий, сяра, желязо

затова говорим за химичен фактор. Механичното действие на калта пък се получава, благодарение на нейната тежест върху тялото. Натискът й усилва разпространението на топлината и се засилва кръвообращението, обяснява рехабилитаторът.

„Ние използваме за лечение лиманна кал, добита от района на Поморие,” уточнява Костов. Този вид е известен с богатия си на сяра и желязо състав. Популярни сред рехабилитаторите са още и торфената и минералноизворна кал.

Калолечението се препоръчва при различни заболявания на опорно-двигателната система – като коксартоза, дискова херния и артрит, както и на периферната и централната нервна система. Терапията

помага при проблеми с мъжката и женската пикочно-полова системи

както и при заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и жлъчните пътища, кръвоносните съдове. Благодарение на нейното действие, отровите и токсините излизат по-бързо и лесно от тялото.

Преди да се прибегнете до калолечение обаче е необходимо да се посъветвате с вашия лекар. „Строго противопоказно е да го прилагате при възпаления или повишена температура, защото калта е топла и така неразположението може да се увеличи”, предупреждава Симеон Костов. Терапията не бива да се прилага и при  инфекциозни заболявания, злокачествени тумори, както и

след инфаркт на миокарда или мозъчен инсулт

Противопоказанията включват и тежки заболявания на белите дробове. Бременните също не бива да се подлагат на подобно лечение.

В България се прилагат различни методи на калолечение, като сред най-популярните са калните вани и апликациите. При първите лепкавата каша се разрежда с минерална или морска вода при температура около 38 градуса. Човек ляга във ваната, където престоява 15-20 минути. Процедурата се прави два дни, а на третия се почива.

Друг вариант е да се приложи апликация – калта се нагрява на водна баня до 36-40 градуса и след това с нея се намазва участъка от тялото, който трябва да бъде третиран, обяснява Костов, чийто екип работи именно по този метод. След това пациентът се покрива с найлон и кърпа, за да се задържа топлината и се оставя на спокойствие.

Процедурата обикновено трае около 20 минути

след това е препоръчително да се вземе душ, а после да се почива. При този метод топлинният фактор при апликациите действа по-силно, а водоразтворимите съставки на калта проникват в тялото е по-слабо, в сравнение с калните вани, уточнява Костов.

 Не е добре да се яде поне час-два преди и след процедурата, а алкохолът е забранен. Обикновено терапията се провежда два пъти годишно – в серия от 6 до 10 процедури. При по-сериозни заболявания и по преценка на лекарите, е допустимо да се направят и до 15 процедури (в рамките на 15 дни). Може да се третира цялото тяло или различни части от него – крака, пояс, лице, врат.

Правилният подбор на процедурите, както и това колко ще продължат и колко пъти ще бъдат повторени е много важен, за да може човек да се почувства по-добре и да помогнат за по-бързото му възстановяване. Затова всеки пациент се преглежда преди сеансите от специалист по физикална и рехабилитационна медицина, обобщава Костов.

 

ПЪРВА ПОМОЩ


Върши чудеса, ако ви ужили пчела
 Калта помага и при ужилване от пчела, оса или други насекоми. Лепкавата каша не само ще облекчи неприятните симптоми след пробождането, но и ще извлече жилото, ако е останало в тялото.

Черна кал от крайбрежието на Мъртво море пък се препоръчва за почистване на кожата. Нейното действие е антимикробно, отстранява мъртвите клетки, а веществата, които съдържа (магнезий, калий, калций и множество други минерали) подхранват кожата, придават й еластичен и здрав вид.Алкохолът – начин на употреба Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Тайните на масажа Тайните на масажа Масажът понижава кръвното налягане, стимулира и мускулната дейност. Най-ефективен е в комбинация с аромотерапия. Къде се крие "вълшебството", споделя рехабилитаторът Симеон Костов.
Ваната помага на сърцето и нервите Ваната помага на сърцето и нервите Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора Гимнастика пред телевизора Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони Чистят тялото с отрицателни йони Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА Привличаме здравни туристи със СПА Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Ездата прави чудеса при МС Ездата прави чудеса при МС Рехабилитацията и психологическата подкрепа са изключително важни при битката с множествената склероза. Как хиппотерапия, плуване, йога и пилатес помагат на болните с МС? Разкрива кинезитерапевтът Инна Иванова.
Радонът е лек при депресия и диабет Радонът е лек при депресия и диабет Лекарството е в дозата. Доказва го и радиоактивният газ радон. Как ваните и инхалациите с него лекуват болката и кошмарите и помагат на сърцето, щитовидната жлеза и жлъчката? Разказва Симеон Костов.
1 2 3 »