ЕДНО КЪМ ЕДНО

Българинът не се научи да инвестира в здравето си

17-03-2017 12:25
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Българинът не се научи да инвестира в здравето сиТърси зъболекар само, когато го боли, дано променим поне манталитета на децата, казва д-р Николай Шарков
20 март е Световният ден на оралното здраве. Тази година той е под надслов „Помогнете на пациентите си да живеят със здрава уста". Българинът обаче продължава да търси зъболекар "само в краен случай". Затова и цифрите са стряскащи - повече от половината деца в забавачката са с кариеси, а 40-годишните са загубили по 6 зъба. Защо се случва така? И може ли грижата към здравето на устата да се възпита? В навечерието на 20 март Clinica.bg потърси отговорите от д-р Николай Шарков, който е главен секретар на Българския зъболекарски съюз (БЗС) и член на Съвета на Световната дентална федерация.

- Д-р Шарков, 20 март е световният ден на оралното здраве, какво е то при българите?

- Състоянието му при българите е задоволително. 70% от децата на 5-6 години са с кариеси. 12-годишните имат вече по три зъба с кариеси, а 18-годишните – по шест, като всеки четвърти е и с един изваден. Само 30% от младежите на 19 години са със здрави венци. Хората на 35-44 години имат по шест извадени зъба. Споменавам точно тези възрастови групи, защото те са стандартни, обявени са от Световната здравна организация (СЗО) и по тях можем да се сравняваме със света.

- И какво показва сравнението, добре или зле е положението у нас?

- Спрямо скандинавските държави, показателите са плачевни, но в южните нации – като Гърция и Италия - данните са приблизително същите.

- Защо е толкова плачевно състоянието у нас?

- Защото 27 години българинът смята, че държавата е отговорна за неговато здраве. А това не е така. Още през 1975 г., на среща в Алмати, СЗО подчерта, че здравето на индивида е негово задължение, а след това на обществото. Но българинът продължава да има особен манталитет по този въпрос. От 2009 г. ние правим свръхусилие с националната програма за профилактика на оралното здраве при децата да го преобърнем.

- Какво означава да сме отговорни към здравето си?

- Българинът трябва да се научи да отделя пари за здравето си, а той не го прави. Той е начуен да дава за колата, за дрехите, за външния си вид, но не и за своето здраве. Ходи на зъболекар, едва, когато изпита болка. Освен това българинът пренебрегва факта, че здравето на устата е част от общото здраве на индивида. Целта ни е знанията за него да се превърнат в част от ценностната система на децата.

- Как?

- С елементарни средства. Първо, хората, които вземат решения у нас, трябва да бъдат мотивирани. Учителите и възпитателите в детските градини и ясли – също. Родители са едни от най-важните хора в този процес. За съжаление, доста от тях разчитат, че някой друг ще се погрижи за здравето на децата им. А трябва да се научат те да ги предпазват, не да ги водят в последствие на лекар. Самите деца също трябва да бъдат отговорни – има създадени технологии за обучението им още в детските градини. У нас тези практики съществуват открай време, трябва само правилно да се използват.

- Съвсем скоро приключиха преговорите около НРД, при вас този процес винаги протича нормално, как става така?

- Ние имаме ясна концепция и изработени правила, също така прагматизъм в преговорите. Това е причина за адекватното им провеждане с НЗОК. Затова договорът се разписва навреме. Новата придобивка е третата дейност за възрастните, която сега стана офицално част от НРД.

- Имаше идея на новия министър да се въведе финансирането от НЗОК на протези, възможно ли е и кога?

- Не мога да коментирам, защото нямаме нито един официален документ на тази тема. Всичко, което знаем, е от медиите.

- Доволни ли сте от бюджета, който имате по НЗОК?

- Никога не сме доволни от бюджета. Според нас пакетът за възрастни може да се разшири много повече и да стане като този при децата. За тази цел обаче са нужни много повече средства.Повече пари за зъболечение Повече пари за зъболечение С 12 % са увеличени цените на две дейности- вадене на зъб и пломби
Хвърлят амалгамата разделно от НГ Хвърлят амалгамата разделно от НГ РЗИ ще контролира спазването на новата разпоредба
Намаляват кариесите при децата Намаляват кариесите при децата 18 годишните са с повече проблеми със зъбите, отчете Националната програма за профилактиката на оралните заболявания
Хвърлят амалгамата разделно Хвърлят амалгамата разделно Новите разпоредби на МЗ ще охарчат стоматолозите
Диамантена усмивка Диамантена усмивка Днес искрящо белите зъби са мания на Запад и на Изток. Брекетите, порцелановите фасети и украшения за зъби са само част от услугите, които ни водят при зъболекаря. За тях разговаряме с д-р Евелина Перчинска.
Има ли безплатни протези Има ли безплатни протези Касата ще плати труда само за най-евтините пластмасови изделия, подходящи за хора без нито един зъб, казват специалистите
Изобилие от зъболекари в градовете Изобилие от зъболекари в градовете В сектора има скрита безработица, твърди председателят на БЗС д-р Николай Шарков
Зъболекарите подписват рамков договор утре Зъболекарите подписват рамков договор утре

От септември касата ще плаща част от протезирането на пенсионерите

Един зъб изпили ли се, след време загива Един зъб изпили ли се, след време загива

Кога се налага слагането на импланти, по-добри ли са те от протезите, попитахме ръководителят на Клиниката по лицево-челюстна хирургия и отоларингология в лечебното заведение доц. Желю Димов.

Поставят зъбни импланти в „Св. Анна” Поставят зъбни импланти в „Св. Анна”    Клиниката по лицево-челюстна хирургия внедрява американска система за дентални операции
1 2 »