ГОРЕЩО

Сауната лекува шипове и астма

17-02-2017 06:49
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Сауната лекува шипове и астма15 минути жега пресичат грипа, чистят токсините и съживяват кожата, обяснява рехабилитаторът Симеон Костов
Стара финландска поговорка казва, че „сауната е аптеката на бедняка“. Даже и да е малко преувеличено това, има редица изследвания, според които посещенията в горещата стая могат да се отразят много добре на организма. Стига това да е в разумни граници, разбира се. Какви са ефектите върху тялото от сауната, попитахме Симеон Костов, главен рехабилитатор в медицински център „Медика – експерт“, клон Нареченски бани.

Сауната е тип суха баня, която разчита на силна топлина, за да се премахнат токсините от тялото. Обикновено температурата там е между 50 и 90 градуса, като влажността е ниска - между 15 – 30%, обяснява Симеон Костов. Здрави хора, които вече са се подлагали на тази процедура, могат да посещават сауната и всеки ден в продължение на седмица. Но за новаците е добре да започнат с кратък престой в рамките на няколко минути, за да проверят как ще им се отрази голямата жега.

ВИЗИТКА

Симеон Костов завършва Медицинския колеж към МУ-Пловдив през 2012 г. В момента учи магистърска програма по „Рехабилитация, уелнес, СПА и балнеолечение" с направление „Управление на здравни грижи". В Медицински център „Медика – експерт" работи от 2012 г., като от миналата година е главен рехабилитатор.

В рамките на 10-15 минути, прекарани на пейките в сауната,

човек губи между 0.5 и 1.5 литра течности

След като излезете от помещението, е препоръчително да облеете тялото си със студена вода. Рязката смяна в температурата не само възвръща тонуса на кръвоносните съдове, но и действа ободряващо и почиства самата кожа от изхвърлените токсини, обяснява рехабилитаторът.

Топлината в сауната увеличава честотата на сърдечната дейност  и предизвиква свиване на кръвоносните съдове, а кръвта се изтласква към периферията. Редовното ползване на сауна повишава имунитета и може да предотврати развитието на болестта при хора, които са в начален стадий на грипа или са с настинка, казва Костов. Заради горещия въздух в сауната, който повишава температурата на кожата с около 10 градуса, както и на тялото с около 3 градуса, вирусите и бактериите умират, а в същото време се произвеждат повече бели кръвни телца, което

повишава имунната защита на организма

Благодатен ефект има и при хора с проблеми, свързани с астма и хроничен бронхит. Причината е, че топлината разширява бронхите и дихателните пътища, при което въздухът може да „пътува“ по-свободно. Все пак е добре да се посъветвате с лекар, преди да добавите посещението в сауна към консервативното лечение на тези проблеми.

Сауната не само ускорява процесите в тялото, но помага и за почистване на кожата, обяснява Симеон Костов. Тя е най-големият орган в човешкото тяло и съответно поема и най-много токсини. Затова, след като се подложи на силно нагряване, порите се отварят, а чрез потенето се чисти от мръсотията. Този процес

действа добре при лека форма на акне

или при наличието на черни точки по лицето. След сауната кожата става мека, чиста и добива ален цвят. За да се почисти по-добре и да се отстранят грубите участъци и мъртвите клетки, може да се ползва и четка.

Редовното посещение в сауната оказва благоприятен ефект при проблеми със ставите и шипове, защото подобрява работата на мускулите, обяснява още рехабилитаторът. При повишаване на температурата се подобрява кръвообращението, а оттам се повлияват и естествените оздравителни процеси в организма.

Топлината на сауната може да помогне на тялото да се освободи по-бързо от млечната киселина и токсините, които се отделят в организма по време на тренировки. Притокът на кръв се увеличава в цялото тяло, мускулите се отпускат, а човек се чувства освежен. Поради тази причина посещението в сауната

често се препоръчва след фитнес и ски

или след друго физическо натоварване.

Ако обаче сте решили, че ще сваляте килограми само чрез излежаване на топлите дъски в сауната, няма да успеете. Разбира се, заради престоя на жегата, тялото губи течности и веднага след като излезете от там, кантарът ще ви зарадва. Няма обаче как да стопите мазнините, без да комбинирате процедурите в сауната със сериозна двигателна активност, категоричен е рехабилитаторът.
Много важно е хората, които влизат в горещата стая, да пият повече течности преди и след като излязат от там. И то – става дума най-вече за вода. Алкохолът е строго забранен. Не е добре да се втурвате и в сауната, ако сте си похапнали сериозно за обяд. Изчакайте поне 1 час, за да слегне храната, съветва Симеон Костов. След като излезете, също не бързайте да сядате на масата  поне още толкова време. По-добре си вземете хладен душ и си починете.

Не се обливайте с ледена вода

защото рязката смяна в температурата може да се окаже опасна за сърцето ви. Може да изпиете чаша чай, както и да продължите релаксацията с масаж или да поспите. Ако решите да се завърнете обратно в жегата, изчакайте още поне половин час, добавя той.

При проблеми със сърдечно-съдовата система задължително се посъветвате с лекар, преди да се отдадете на релакс сред топлината. Не е добре да влизате в сауната и ако в момента имате висока температура, ако имате онкологично заболяване, кървящи рани или гнойни процеси. Малки деца, много възрастни хора, както и бременни жени също не е препоръчително да се излагат на високата температура. Ако сте на строга диета, отново е добре да отложите посещението в сауната. Причината е, че от топлината там пада кръвното налягане, кръвоносните съдове се разширяват и ако организмът ви е много отслабнал от лишаването му от храна, би могло да ви стане лошо и да колабирате.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

 

Парата гони стреса и остри ума
 


Известно е, че ако въздухът е зареден с твърде малко отрицателни йони, а повечето са положителни, хората стават загрижени, уморени и напрегнати. Това състояние често се появява като резултат от смог, атмосферни смущения или при продължителен престой в помещения с централна климатизация и се свързва с влошаване на астмата, с пристъпи на мигрена или безсъние, както и с появата на сенна хрема или алергия. В този смисъл, повишаването на отрицателните йони в сауната, които се образуват при изсипването на вода върху загретите камъни, подобрява дишането, повишава съдържанието на кислород в кръвта, смята се, че може да намали стреса и да подобрява способността за концентрация. Ако се добавят и етерични масла, въздействието ще бъде още по-силно и приятно, обяснява Симеон Костов.Алкохолът – начин на употреба Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Тайните на масажа Тайните на масажа Масажът понижава кръвното налягане, стимулира и мускулната дейност. Най-ефективен е в комбинация с аромотерапия. Къде се крие "вълшебството", споделя рехабилитаторът Симеон Костов.
Ваната помага на сърцето и нервите Ваната помага на сърцето и нервите Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора Гимнастика пред телевизора Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони Чистят тялото с отрицателни йони Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА Привличаме здравни туристи със СПА Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Ездата прави чудеса при МС Ездата прави чудеса при МС Рехабилитацията и психологическата подкрепа са изключително важни при битката с множествената склероза. Как хиппотерапия, плуване, йога и пилатес помагат на болните с МС? Разкрива кинезитерапевтът Инна Иванова.
Радонът е лек при депресия и диабет Радонът е лек при депресия и диабет Лекарството е в дозата. Доказва го и радиоактивният газ радон. Как ваните и инхалациите с него лекуват болката и кошмарите и помагат на сърцето, щитовидната жлеза и жлъчката? Разказва Симеон Костов.
1 2 3 »