Интервю

Решението на лекарите беше справедливо

29-02-2016 15:22
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Решението на лекарите беше справедливо  И аз не мога да приема пръстовите отпечатъци или новите рецепти, казва доц. Димитър Шишков
В петък медиците казаха категорично "не" на промените в сектора, отхвърляйки с 265 гласа всяка възможност за подписване на нов рамков договор. Справедливо ли беше решението им, какво показва то, изгуби ли министър Москов доверието на лекарите и съпартийците си, какво да очакваме през тази година в сектора, попитахме доц. Димитър Шишков, депутат от ПГ на РБ.
- Доц. Шишков, справедливо ли беше решението на БЛС да не даде мандат за подписване на НРД?

- За мен Лекарският съюз е справедлив в исканията си от първия ден, в който е създаден. Аз бях един от хората, който беше свидетел на неговото възстановяване, идеята му е да има по-добри позиции за самият лекар и лекарското съсловие в управлението на здравеопазването. Според мен исканията му са справедливи. Казал съм не веднъж, че съм по-скоро представител на Лекарския съюз, отколкото на която и да е група в Народното събрание. Моята политическа борба е насочена точно към това да има някаква справедливост. До този момент всяка година има обещания към лекарите и обвинение, че те са виновни здравеопазването да не върви. За мен, докато не се остойности лекарският труд, а това е една много проста стъпка, която може да бъде извършена, винаги ще има нещо криво в лекарите. Така че за мен исканията са справедливи, тъй като трябваше нещата да са малко по-ясни, а не лекарите да не са сигурни в това какво ще се случи.

- Лекарите използваха словосъчетанието «нормативен хаос» няколко пъти, има ли го и какво очакваме да се случи?

- Това е големият въпрос. Голямата грешка на д-р Москов е, че трябваше да разясни от много по-далеч идеята си и това, което искаше да прави като реформа. На лекарите не им е ясно какво ще се случи със здравната карта и другите нормативни актове, които се пишат, затова те не могат да се ориентират в този хаос. Министърът знае какво иска да направи, аз също го разбирам, защото съм вътре в кухнята, но на хората не им е ясно. Дано да не се случи този нормативен хаос, ако стане, трагедията ще бъде много сериозна. Има неща, които аз не мога да приема по никакъв начин като пръстовите отпечатъци, писането на рецептите по новия начин. Това са тотални глупости и писаници на човек, който няма понятие какви са задълженията на един лекар. Когато лекар пише рецепта, той си слага името и носи отговорността за изписаното лекарство, с промяната така наречената корупция ще бъде пренасочена към фармацевта и той ще решава неща, за които дори няма понятие, например как точно действа едно лекарство. Едно е да си химик, да си създал едно лекарство, друго е да го прилагаш на пациентите. Това е нещо, което аз не приемам. Не мога да приема и пръстовите отпечатъци, това е пълен абсурд, защото Реформаторският блок и аз лично като част от него, сме дали обещание, че ще имаме електронен здравен паспорт и лична електронна здравна карта. Това значи, че ще има възможност за двоен контрол, с пръстовия отпечатък имаме контрол само от едната страна.

- Как гледате на обявяването на обществена поръчка от здравната каса без да има дори нормативен акт за регламентиране на пръстовите отпечатъци?

- Този въпрос трябва да отправите към здравно министерство. Аз няма как да отговоря, за мен, разбира се, е абсурдно и не би трябвало да се случва. Както не би трябвало да се случва и това, че по-скъпата оферта е спечелила. Ако се случи в голяма болница, веднага ще обвинят директора, че злоупотребява. Тези обществени поръчки, провеждани по този начин, създават съмнения, а не би трябвало да има съмнения, когато целта е благородна и чрез тези оферти трябва да ограничаваме кражбите.

- Ще предприемете ли някакви мерки от РБ, например изслушване на министъра?

- Разбира се, ние и сега правим такива неща. Например моят последен въпрос, на който още не е дошло времето да отговори е, кога ще се реши несправедливостта в заплащането при лекарите. Не може един хирург, който работи 24 часа спешна хирургия и спасява човешки живот, правейки откъснати крайници, перитонити и какво ли не, да взема 2-3 хил. лв., а един кардиоинвазивен лекар да взема 50-70 хил. лв. на месец. Това е абсолютно несправедливо и затова имам една проста идея, която набира подкрепа в Лекарския съюз, собственици и директори на болници и колеги. Най-накрая ние трябва да минем на заплати без процент от клиничните пътеки, както е в цял свят. Там никой не работи на парче, защото, ако го прави, значи, че краде, за да си докарва неговите приходи. Германия не е комунистическа държава, но там са на твърди заплати лекарите. От какъв зор ние ще калкулираме част от КП за заплати. След като в тях не е калкулиран лекарският труд. За да храни собственото си семейство, лекарят сега е принуден да взема от парите, определени за лекуване. Тоест, системата ни принуждава да бъркаме от казанчето за лечение.

- Загуби ли министър Москов доверие от страна на лекарите?

- Не смятам, че е загубил доверие. По-скоро смятам, че лекарите винаги ще подкрепят министър Москов или който и да е министър, когато има разумни решения и е добре обяснено какво точно искаме да се извърши с едно действие. Няма добра реформа никъде, всяка една реформа е тежка, носи своите пасиви и този, който я прави, е изложен на огъня на първа линия. Мисля, че идеите на министър Москов са добри, защото ние коментираме нещата, друг е въпросът, че има някои съветници, които му дават невероятни предложения понякога имам чувството, че той ги приема на чисто сърце. Сред тях има и хора, които нямат общо със здравеопазването. Аз щях да съм много по-твърд в нещата, ако трябваше да извърша промените. Това, че няма да се закриват болници или отделения там, където са натрупани в повече, е абсолютна грешка. Не може да имаш 90-100 болници в София и места без нито една или с по една-две клиники, все едно, че там не живеят хора. Ама защото били бедни, ама тук не става въпрос дали са бедни и богати, а за здравето на хората. И колкото струва здравето на един бедняк, толкова е и на един богаташ. Ако трябваше да ги изчисляваме, тогава първо трябваше да вкараме втория стълб на здравното осигуряване, да сложим еднакво здраве за всички и ако някой иска екстри или лукс, да си доплаща.

- Не бяха ли дискутирани всички политики, включително и пръстовите отпечатъци във вашата парламентарна група, не трябваше ли да получат одобрението ви?

- Ние не коментирахме пръстовите отпечатъци в нашата група, нито с министър Москов. Тя идва от министерството и се налага от него. Тази практики е била в Италия, но е била, вече не е. Както и клиничните пътеки, които останаха само в България.

- При положение, че от 1 април няма рамков договор, какви правила ще важат?

- Автоматично остава в сила стария рамков договор, така че няма да зацикли здравеопазването. Няма как да се работи по новите наредби и нищо няма да се случи, ще работим по същия начин, както и досега. Осигурени са дори обемите и цените, по които ще плаща касата, но обемите трябва да се разпределят справедливо по всички региони.

- Ще влезе ли в сила селективното договаряне, ако влезе в сила здравната карта?

– Не мога да кажа, не знам засега дали ще стане, но се надявам да се случи и то в един правилен ред, така че всичко да има добър финал.

- Отново ще има твърди лимити на болниците, как гледате на това?

- Как да няма лимит, след като той е наложен от обемите до момента и броя легла. Може ли хората да си отговорят на въпроса как така в един Мюнхен, който е 4-5 пъти по-голям от Пловдив и има 10 пъти по-малко болници, медицината и здравеопазването, отношението към болния човек е 1000 пъти по-добро от тук. Как у нас се нароиха толкова болници без да изпълняват спешност, а селектират пациентите. Ако е тежък случай, го връщат в къщи, това не е медицина. Но това тръгва от основните правила – недофинансиране на системата, защото финансирането е разпръснато по болници. Парите щяха да са достатъчно, ако имахме правилно отношение към здравеопазването, тоест да няма 45 болници в област Пловдив, а 25. И останалите 20 да се преструктурират като бюджети и да се прехвърли финансирането във Видин, Смолян, Кърджали, защото и там живеят хора. Някои казват, ама те идват в Пловдив, но това е така само по финансовата причина.

- Миналата година въпреки лимитите някои болници имат по-голямо касово изпълнение от 2014 г., методиката справедлива ли е?

- Много от частните болници направиха нови структури в последния момент, защото знаеха, че ще има такива лимити и започнаха да злоупотребяват с тях. Много от тях примамиха лекари с невероятни обещания за заплати от по 15-16 хил. лв., което е нереално дори за Швейцария. Така започнаха да разбиват държавни болници, после и частни. Започна съревнование кой ще привлече повече лекари, за да подсигури договор за догодина. Нещата са порочни. Излиза един шеф на болница и казва миналата година имахме 1000 души онкоболни, а тази са 4000. Връщайки се назад, виждаш, че пациентите там са били винаги около 1000, как са станали изведнъж повече, след като са се увеличили и болниците в града.

- Ще продължи ли това явление и тази година?

- Ще продължи да има болници с добър делегиран бюджет, зад който седят ясно определени политици, които го уреждат, за да може и те да смучат пари оттам – дали през лекарствата, дали през консумативите. Но още по-големият проблем е, че на 6 млн. население имаме два милиона хоспитализирани пациенти. Защо е така, защото, ако са по-малко, лекарите не могат да вземат заплати и по 500 лв. Затова и докторът, и този, който е инвестирал в болницата, са принудени да си измислят пациенти. Решенията са прости – касата да си седне на задника и да започне да прави истински проверки, а не само там, където им е угодно. Пловдивската каса, защото зададох малко неудобни въпроси, всеки божи ден изпращаха проверяващи само при мен и не успяха да намерят нито един проблем. И тук идва въпроса - когато отивам да проверявам, кого проверявам – фалшива структура с фалшиви пациенти или отивам да отмъщавам. Без ясни правила се получава хаоса, за който говори БЛС.Създават ръководство за лечение на имунни заболявания Създават ръководство за лечение на имунни заболявания То е фокусирано върху лечението на придобити имунни дефицити и репродуктивни нарушения
Проверяват три болници в столицата(ОБНОВЕНА) Проверяват три болници в столицата(ОБНОВЕНА) Причината е починало 3 годишно дете на 14 ноември
Заплатите на сестрите в Карлово с ръст от 30% Заплатите на сестрите в Карлово с ръст от 30% Очакваме ново увеличение от началото на следващата година, каза министър Ананиев
МЗ дължи 37.5 млн. лв., като 0.5 млн. са просрочени МЗ дължи 37.5 млн. лв., като 0.5 млн. са просрочени Ведомството има да получава 47.9 млн., отчита министър Ананиев
299 млн. лв. повече приходи в касата за 9 месеца 299 млн. лв. повече приходи в касата за 9 месеца 100 млн. е очакваният преразход при лекарствата, показва отчетът на НЗОК до края на септември
БЛС иска касата да плаща 1010 лв. за раждане БЛС иска касата да плаща 1010 лв. за раждане Предложенията за увеличение на цените на клиничните пътеките варират от 0 до 100%
Питат Ананиев за общинските болници Питат Ананиев за общинските болници Другите въпроси са за конструкцията за националната детска болница и за серум/антидот срещу змийска отрова
МЗ изплаща 27 лв. за ТЕЛК МЗ изплаща 27 лв. за ТЕЛК Субсидирането се отнася единствено за осъществена дейност, а не формиране на възнаграждения на персонала в лечебните заведения, уточниха от МЗ
Лекари и сестри срещу насилието Лекари и сестри срещу насилието Двете съсловни организации настояват за защита на медиците на работното им място
БЛС иска ръст на цените на 220 пътеки БЛС иска ръст на цените на 220 пътеки Настояват и за такса за преглед на дете, но над 1 лв. да се покрива от държавата
1 2 3 ... 179 »