ЕПИДЕМИЯ

Мигранти носят ХИВ в Европа

01-02-2017 09:18
Clinica.bg

press@clinica.bg
Мигранти носят ХИВ в Европа 1 от 7 не знае, че е заразен, алармират експерти след срещата в Малта
17% от носителите на ХИВ в Обединена Европа не знаят, че са заразени. 29 747 са новите жертви на вируса за 2015 г. в 28-те членки на ЕС, плюс Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Най-голям е ръстът на зарезените сред хомосексуалните мъже. А при мигрантите, които заливат Стария континент в последните години, се отваря „черна дупка”. 22% от новите случаи са именно при хора, родени извън Европа. А в половината страни от ЕС заразените бегълци без документи не получават лечение. Това са тревожните изводи от двудневната среща на експертите по ХИВ, организирана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), в рамките на европредседателството на Малта.

810 000 жители на Обединена Европа живеят с вируса на ХИВ. А съотношението на заразените мъже и жени е 4 към 1, показват данните. Като сериозна рискова група се оформят мигрантите, част които влизат инфектирани на Стария континент, притеснени са от ECDC.  22% от новооткритите случаи са именно при тях, като числата варират сериозно в различните страни – от 70 на сто в малкия Люксембург до 5 на сто в Хърватска, Латвия, Литва, Полша и Румъния, показват данните на експертите. Тревогата им е, че и онези, които пристигат здрави в ЕС, са сред най-рисковите групи за заразяване с ХИВ. Освен това, половината европейски страни признават, че не успяват да тестват мигрантите без документи – сред тях са и мечтаните от бегълците дестинации като Германия, Швеция, Норвегия, Австрия, Холандия, Белгия и Италия. Проблем има и с лечението на заразените – само в 15 държави нелегалните чужденци получават такова, претеснени са екпертите.

Другата много тревожна тенденция, отбелязана в Малта, е ръстът при заразените хомосексуални мъже в Европа. Докато случаите на ХИВ във всички други групи намаляват в последните 10 г.

при гей двойките има скок - 42 на сто

от новите случаи са именно при тях. При това, в 15 европейски страни – от Кипър, през Чехия и Германия, до Испания – над 50% от новозаразените са хомосексуалисти. Тенденцията е обратна единствено в Скандинавието и Прибалтика. В България пък случаите сред хомосексуалистите са точно 50 на сто. В същото време при хетеросексуалните двойки има положителна тенденция на спад. Само в 1/3 от случаите вирусът се предава между мъж и жена. Още по-голям е прогресът при наркоманите – там случаите от 2006 до 2015 г. са намалели с 44 на сто, и днес само 4% се инфектират с игла. Предаването на ХИВ от майка на бебе пък буквално е изкоренено в Обединена Европа, доволни са експертите. Такива случаи са под 1%, като голяма част от тях са при мигрантки и бебетата им, влезли заразени в ЕС.

Късната диагностика обаче остава нерешен проблем, признават от ECDC. 47% от заразените с ХИВ не са „хванати” навреме. Най-често този проблем е при наркоманите – в 58 на сто от случаите. Такава е тенденцията и при мигрантите – особено онези от Субсахарска Африка, Южна и Югоизточна Азия, показват данните. Най-често пък се тестват за ХИВ – и респективно, откриват вируса навреме – хомесексуалистите.  Макар мнозинството европейци да имат достъп до модерната антиретровирусна терапия (АРТ), 1 от 6 остава без лечение, алармират експертите. За сметка на това, онези, които са на терапия, постигат изключителен успех, показват данните.

При близо 9 от 10 – или 89%, вирусът е потиснат

вече не се открива в кръвта им и ХИВ позитивните не могат да го предадат, доволни са специалистите. Силно варират и разходите за лечение на заразените в различните страни. Ако България харчи 8139 евро за един пациент на антиретровирусна терапия за година, в Германия той „струва” 20 000 евро, показват числата. 2/3 от европейските страни обаче признават, че не им стига финансиране, за да се противопоставят ефективно на епидемията от ХИВ. Интересното е, че – за разлика от България, Румъния сред 10-те държави, които не се оплакват от липсата на пари за превенция.

 Три главни приоритета поставя сред срещата в Малта на 30 и 31 януари директорът на ECDC Адрея Амон. „Важно е програмите за превенция да станат приоритет. Изследването за ХИВ също трябва да се улесни – с нови методи като кампании вътре в общностите или селф-тестове. И, разбира се, ключов остава ранният старт на терапията”, категоричен е Амон.

 

Заетостта на болниците в ЕС е висока Заетостта на болниците в ЕС е висока

Хоспитализират се средно 17% от пациентите, а 8% попадат в реанимациите, показва мониторингът на ECDC

ЕС навигира болни с КОВИД сред държавите ЕС навигира болни с КОВИД сред държавите

Общността осигурява 220 млн. евро, за да направи възможно бързото им придвижване, здравните системи започват да изнемогват, предупреди Урсула фон дер Лайен

В Испания започва и стачка на медиците В Испания започва и стачка на медиците Те протестират срещу бързото признаване на дипломи на колеги извън ЕС
Германия с нови мерки срещу КОВИД Германия с нови мерки срещу КОВИД

Заради рязкото увеличаване на броя на заразените се включват и въоръжените сили

КОВИД се увеличава в цял свят КОВИД се увеличава в цял свят Над 36.5 милиона са случаите, Франция продължава да затваря барове, в Италия достигнаха нивата на заразени от пролетта
СЗО очаква ваксина за К-19 през 2020 СЗО очаква ваксина за К-19 през 2020

Най-важният инструмент е политическата убеденост на лидерите ни, особено при равния достъп до ваксините, смята Тедрос Гебрейесус

Публична консултация за безопасността на имплантите Публична консултация за безопасността на имплантите

Всеки заинтересован може да даде мнението си онлайн от 26 октомври до 7 декември

Светът е далеч от отказа от палма Светът е далеч от отказа от палма Над 100 държави не са въвели мерки за ограничаване на трансмазнините, целта на СЗО е да ги елиминира до 2023 г.
К-19 изправи на нокти Испания К-19 изправи на нокти Испания Страната стигна половин милион заразени, на трето място е по смъртност в Европа
КОВИД наруши лечението в цял свят КОВИД наруши лечението в цял свят

Най-засегнати са имунизациите и хроничните заболявания, показва доклад на СЗО

1 2 3 ... 27 »