В БАСЕЙНА

Джогинг под вода лекува вените

27-01-2017 06:32
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com
Джогинг под вода лекува вените Аква гимнастиката улеснява раждането и бързо топи килограмите, обяснява кинезитерапевтът Стефка Владова

Има хора, които обожават да релаксират в морето, като се оставят на течението. Други не спират да ритат, скачат, бягат или дори танцуват във водата. Трети просто й се наслаждават, като плуват надалеч. Има и такива, които сякаш се бият с вълните. Всички тези упражнения съчетава в себе си водната аеробика, която става все по-популярна у нас. Защо аква гимнастиката е толкова полезна за бременните и пациентите с проблеми със съдовете и ставите? Попитахме Стефка Владова, идеен ръководител на сектора по физиотерапия и рехабилитация в Медицински комплекс „Д-р Щерев” в София.

"Морето" може да не е химера дори в най-мразовития януари. А час тренировка в басейна да ни зареди със сили и настроение в напрегнатия делник. Най-хубавото е, че аква гимнастиката може да се практикува без скъпа екипировка, макар че е добра идея да имате специални обувки за басейна. И разбира се - желание да правите джогинг, да изпълнявате елементи от фитнеса и бойните изкуства, но във вода и на фона приятна музика.

ВИЗИТКА

Стефка Владова е завършила Медицински университет – Пловдив, специалност „Рехабилитация и физиотерапия", а след това специализира кинезитерапия към НСА. Работи в сектора по физиотерапия и рехабилитация в Медицински комплекс „Д-р Щерев" в София, където действа специален аква център за бременни, бебета и родители с деца.

Заниманията във водна среда безспорно могат да бъдат полезни по време на бременността. Много е важно обаче басейнът, в който бъдещите майки ще правят тези упражнения


да бъде с перфектна хигиена

Заради това добре проверете къде ще провеждате своите занимания. Другото, което трябва да имат предвид бъдещите майки, е, че всяка бременност е индивидуална. Заради това е добре преди да пристъпят към гимнастика във водата, да се посъветват със своя гинеколог. Не е препоръчително упражненията да се правят и от жени, за които е ясно, че не трябва да се впускат и в грам физически натоварвания, а по-скоро е задължително „да пазят леглото“. Ако се изключат всички тези условия, то водната аеробика по време на бременност e прекрасен начин да се размърда всяко едно мускулче от тялото.

Движенията във водата се извършват много по-свободно, много по-плавно, защото тялото се чувства по-леко. Упражненията имат голямо значение за цялостното кръвообращение в тялото, а това, от своя страна,

допринася за по-доброто хранене на плода

обяснява Стефка Владова, физиотерапевт.  При такива занимания за бременните се избират упражнения със строга закономерност за деликатното им състояние, като се избягват тези, които засягат кръста и корема. Благодарение на плавните движения във водата, организмът се подготвя по-плавно за раждането. Настъпват не само хормонални промени, но и изменения в костно-ставния апарат и мускулите. По време на бременността се увеличава се производството на еластин – биологична предпоставка, за да се разтяга по-лесно мускулатурата на корема и тазовото дъно, което от своя страна е подготовка за процеса на раждането.

Успоредно с това, съвременната жена държи на фигурата си. Заради това водната гимнастика е и заниманието, което ще даде сила на всяка бъдеща майка да се чувства щастлива и в добра кондиция и няма  да позволи на кожата и мускулатурата да се отпуска излишно, казва физиотерапевтката. Освен това предотвратява появата и на стрии.  

Обикновено в края на втория триместер, много често при жените намалява притокът на оросяването към таза в резултат на притискането на основните кръвоносни съдове. И това неудобство твърде често е в комбинация с обездвижено всекидневие, постоянно седене пред компютъра или в неудобна поза. Заради това водната гимнастика е особено

полезна в борбата срещу досадните крампи

и леки схващания в краката,  които няма как да не са измъчвали поне веднъж жена, която е била бременна. В някои случаи, след като плодът започва да нараства (в третия семестър) и да почва да притиска органите, може да се стигне и до леки отоци. Движението във вода подпомага лимфотока в тялото.

Плуването е единственото и най-доброто средство, което - без много усилия - е перфектно при наличие на разширени вени или като профилактика, казва Владова. Водната гимнастика в тези случаи може да бъде полезна не само за бременни, но и за възстановяването им след раждане, както и за други пациенти с тази диагноза. „Налягането, което водата оказва върху периферните кръвоносни съдове, няма аналог при възстановяването на разширените вени, както и за профилактика”, уточнява тя. В случай на пациенти, които са претърпели операция, именно аква спортът може да помогне да се поддържа тонуса на периферните кръвоносни съдове. Раздвижването и рехабилитацията във вода

се препоръчват и на хора след операция

както и след поставяне на колянна става или тазобедрена става. И понеже става дума за лечебна физкултура с висока интензивност – то всички ефекти здравословни ефекти могат да бъдат комбинирани с чувствително намаляване на теглото. Причината е, че заради съпротивлението на водата, всички движения в басейна са по-бавни и плавни, но пък заради тях се изразходва повече енергия. Идеален вариант, ако искате да свалите няколкото килца, останали след раждането.

Хора с висока температура или пациенти с екзема или друг кожен проблем обаче трябва да се въздържат от  аква гимнастика, докато се справят с неразположението си. Водните упражнения не са препоръчителни и при пациенти с остри инфекции или инфекциозни заболявания.

 Депресия след отпуска – нормално Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони Чистят тялото с отрицателни йони Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА Привличаме здравни туристи със СПА Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Ездата прави чудеса при МС Ездата прави чудеса при МС Рехабилитацията и психологическата подкрепа са изключително важни при битката с множествената склероза. Как хиппотерапия, плуване, йога и пилатес помагат на болните с МС? Разкрива кинезитерапевтът Инна Иванова.
Радонът е лек при депресия и диабет Радонът е лек при депресия и диабет Лекарството е в дозата. Доказва го и радиоактивният газ радон. Как ваните и инхалациите с него лекуват болката и кошмарите и помагат на сърцето, щитовидната жлеза и жлъчката? Разказва Симеон Костов.
Кални бани лекуват артрит и жлъчка Кални бани лекуват артрит и жлъчка Дискова херния, коксартроза, проблеми с черния дроб и стомаха. За всяка от тези диагнози калолечението може да се окаже спасение. Какви видове е то и колко процедури са ни нужни? Отговаря Симеон Костов.
47 500 на евтин санаториум от 3 април 47 500 на евтин санаториум от 3 април Доплащането е от 10 до 18 лв. на ден, 49 комплекса са в програмата на НОИ
Сауната лекува шипове и астма Сауната лекува шипове и астма Сауната е аптеката на бедняка, казват финландците. Кои болести "обичат" релакса в жегата? Защо сауната е благотворна след спорт? И отлабва ли се на 90 градуса? Отговаря рехабилитаторът Симеон Костов.
Вендузи „изсмукват” болката в гърба Вендузи „изсмукват” болката в гърба

Когато главата или гърба ни заболят, инстинктивно започваме да търсим някой да ни направи масаж. Как точно помага той, разказва Галя Цветанова.

Балнеолечение при ревматизъм Балнеолечение при ревматизъм Ревматичните заболявания се изострят в студеното време. Какво да направят болните, за да облекчат страданията си, попитахме проф. Златимир Коларов
1 2 3 »