парламент

Догодина - 1440 лв. таван на пенсията

20-11-2020 13:36
Clinica.bg

press@clinica.bg
Догодина - 1440 лв. таван на пенсиятаДепутатите не въведоха детски за всички, но въведоха по-големи данъчни облекчения

1440 лв. ще е таванът на пенсията догодина, а детски няма да получават всички семейства, но ще има данъчни облекчения за деца. Това решиха депутатите от Бюджетната комисия снощи, приемайки на второ четене бюджета на НОИ и на държавата. Другата седмица предстои текстовете да се гласуват и в пленарна зала.

След редица дебати през последните дни, управляващите решиха детски да има за семействата, чийто средномесечен доход на член е до 510 лв. Семействата с едно дете ще получават по 40 лв., с две - 90 лв., с три - 135 лв., а с четири – 145 лв., като за всяко следващо дете помощта расте с 20 лв.

Въпреки че не всички семейства с деца

ще имат месечни помощи, то ще се въведат по-големи данъчни облекчения. Депутатите приеха предложението на ВМРО , с което всяко семейство да може да намали данъчната си основа с до 4500 лв. на година за едно дете. Това означава до 450 лв. отстъпка за едно дете за година, 900 лв. - за две, и 1350 лв. - за три и повече деца. В момента има подобно облекчение в закона за данъка върху личните доходи, но то възлиза на 20 лв. на дете за година.


С приемането на бюджета на НОИ

депутатите определиха и обезщетение за отглеждане на дете до 2-години да е 380 лв. Таванът на пенсиите пък догодина ще е 1400 лв. Всеки пенсионер през януари, февруари и март ще получи и надбавка от 50 лв. Също така минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се ще е 650 лв., за тютюнопроизводители – 420 лв., а максималният – 3000 лв. Минималния размер на обезщетението за безработица на ден пък ще е 12 лв., а максималният – 74,29 лв.

Бюджетът на НОИ за догодина ще възлиза на близо 15 млрд. лв., като основното перо ще е за пенсии – 12.347 млрд. лв. Дефицитът на НОИ пък ще е близо 6 млрд. лв.НЗОК одобрила 985 молби за лечение на деца НЗОК одобрила 985 молби за лечение на деца

От началото на годината до края на септември са постъпили общо 1090 заявления, отчитат от фонда

Вместо равен старт - 40 лева Вместо равен старт - 40 лева Родителите биха предпочели уредени образование и здравеопазване за децата си, вместо мизерна надбавка
Таванът на пенсиите става 1400 лв. Таванът на пенсиите става 1400 лв.

От 1 януари залагат 300 лв. минимум за месечен доход на възрастните хора

Психиатриите изпълняват социална функция Психиатриите изпълняват социална функция През миналата седмица Парламентът прие доклад за дейността на омбудсмана за 2019 година. В него става ясно, че жалбите от пациенти се увеличават за пореден път. Защо това е така, кои са най-честите поводи за недоволството от здравната система, какво се случва в социалните домове след поредицата епидемични взривове с КОВИД в тях, попитахме националният омбудсман доц. Диана Ковачева.
Маските раждат социални инвалиди Маските раждат социални инвалиди

Шест месеца, след като коронавирусът превзе света, още сме принудени да спазваме дистанция, да носим маски на обществени места и да ограничим общуванията.Възможно ли е да променят психиката на хората, как те се отразяват на децата и младежите, могат ли да навредят на изграждането им като личности, попитахме д-р Цветеслава Гълъбова.

Редуцират функциите на шефа на ДАЗД Редуцират функциите на шефа на ДАЗД

Вместо него Агенцията за качеството на социалните услуги ще издава лиценз на услугите за деца

Харчим 15 лева по-малко за здраве Харчим 15 лева по-малко за здраве През второто тримесечие на 2019 година сме броили по 96 лева, сега по 81
1800 деца ще получат нет и компютри 1800 деца ще получат нет и компютри

Целта е да могат да учат, ако обучението се извършва дистанционно заради КОВИД

Градини и ясли ще се строят по-лесно Градини и ясли ще се строят по-лесно Детски заведения ще може да има в бизнес центрове и административни сгради
Сигналите за насилие на деца да не са анонимни Сигналите за насилие на деца да не са анонимни

Бедността не бива да е основание за извеждане на дете от семейството му, смята Диана Ковачева

1 2 3 ... 26 »