Интервю

Търсенето на плазма е пъти повече от наличната

19-11-2020 09:58
Clinica.bg

press@clinica.bg
Търсенето на плазма е пъти повече от наличнатаМного болници в страната чакат с дни, за да получат нужните количества, нека се замислим какво правим, казва д-р Павлина Михайлова

С напредването на пандемията нуждата от лечение става все по-голяма, а радикално такова все още няма. Рековалесцентната плазма е един от експерименталните методи, който се радва на голям успех и се прилага в много страни. У нас, макар и малко късно, се поде масирана кампания за набавянето на животоспасяващата плазма. Докъде стигна тя, от какво имаме нужда, за кого е показано лечението с плазма, попитахме д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружението за рековаленсцентна плазма у нас. На практика то седи в основата на въвеждането на метода в България.

- Д-р Михайлова, колко хора са дарили плазма към момента и колко имат желание да го направят?

- Такава статистика има в Националния център по трансфузионна хематология, в кръвните центрове във ВМА и Варна (в понеделник, 16 ноември и там приемат дарители). На телефона на нашето сдружение всеки ден се обаждат много хора, които искат да дарят плазма, питат ни какви са условията, отговарят ли на критериите, къде трябва да отидат. Има голям интерес към даряването от цяла България.

- На този етап къде може да се дарява плазма?

- Като изключим ВМА, местата, където може да се дарява плазма, са пет – НЦТХ и регионалните центрове по трансфузионна хематология, които са 4. От понеделник работи центърът във Варна, който ще снабдява областта и от днес, сряда се включи и центърът в Пловдив. Надяваме се центровете в Ст. Загора и Плевен да отворят врати за донори на рековалесцентна плазма до един месец.

- Тези три центъра до каква степен успяват да задоволят нуждите в страната от плазма?

- Имаме само косвена информация, все пак ние не сме нито болница, нито кръвен център. Но знаем, че някои болници в София, в Благоевград, в Шумен чакат с дни, за да получат плазма. Така че паниката сред близките е огромна, особено когато лекуващият лекар им казва: намерете плазма, тогава ще преливам!

- Откъде да търсят плазма близките?

- Близките могат да помогнат като информират познати и приятели, че всеки преболедувал КОВИД-19 може да помогне като дари плазма. Съответно хората да се записват за час за даряване. Но това нями нищо общо с искането на лекуващия лекар, което той трябва да изпрати в съответния кръвен център. Някои близки настояват да получат бележки, че са дарили плазма и тя да отиде при техния болен. Което за мене е абсурдно, защото ако исканията на лекарите са 3 пъти повече от дарената плазма, каква е гаранцията, че като покажеш тази „бележка" и лекуващият лекар ще получи плазмата и ще я прелее?? Ние като сдружение апелираме даряването на плазма да се третира като безвъзмезден, солидарен и доброволен акт, защото с едно даряване се помага на трима души. Така е навсякъде по света. Но в европейските държави и в САЩ има достатъчно апарати за плазмофереза, докато у нас в момента те се броят на пръстите на едната ръка, хората започват да се боричкат за едно сакче плазма. Не говоря за корупционните практики, които могат да се развият на тази почва.

- Има ли желание от страна на хората да се лекуват с плазма, без да има нужда от това, както се получава с ремдесевир, например?

- Болните и близките могат да имат всякакви желания, но лекарят определя терапията във всеки конкретен случай. Никой от нашето сдружение не представя рековалесцентната плазма като панацея. Но както някои близки настояват това лечение да бъде проведено, така има университетски болници, които отказват да го прилагат. Има случаи, когато началникът на клиниката или директорът на болницата трябва да даде разрешение за преливането на плазма. Докато в УМБАЛ „Св. Анна" в София всеки ден се лекува с плазма, същото е и в болницата в Шумен. Нещата са доста трудни за обяснение, особено когато се касае за разтревожени хора, които се обръщат към нас с „Моля ви, направете нещо!"

- МЗ раздаде на болниците протокол за лечение на КОВИД, където фигурира и плазмата, адекватно ли е разписано кога да се прилага?

- Да, в този протокол е написано, че реконвалесцентна плазма е показана при средно тежки и тежко болни пациенти. Ние подготвихме подробен протокол с критерии, индикации, премедикации, контраиндикации и пр. за лечение с плазма и една част от него е качена на нашия сайт. Приканваме всеки лекар, който има въпроси, да се свърже с нашия консултант – д-р Чавдар Ботев, който е онкохематолог с 30-годишен опит. От твоя страна аз мога да изпратя насоки за лечение, последни научни публикации. Всички лекари, с които съм говорила по телефона, имат подчертан интерес към този метод, затова подготвяме втори уебинар на тема „Нови проучвания за лечението на КОВИД-19 с плазма.

- Имате ли представа на какво се дължи това различно отношение към плазмата сред лекарите?

- Не, приложението на плазма в България се налага бавно, но много успешно. Както казах, има лекари, които преливат реконвалесцентна плазма всеки ден. Кръвните центрове я предоставят безвъзмездно на болниците. Наскоро разбрах една от причините плазма да се прелива в по-ограничени количества в Германия, например. Там едно сакче струва 600 евро. И тъй като това се смята все още за експериментално лечение, здравната каса не го финансира, и тогава тези пари трябва да ги плати или пациента, или болницата. За един тежко болен са нужни два-три сака плазма, тоест има 1200 или 1800 евро, с които някой трябва да се натовари.

- В кои държави плазмата се прилага най-много?

- В САЩ, там в края на август Агенцията по лекарствата (FDA) одобри този метод като стандартен за лечение на КОВИД-19. Но още през месец май губернаторът на щата Ню Йорк Ендрю Куомо сложи като приоритети в борбата срещу новия корона вирус на първо място изработването на ваксина, а на второ място използването на плазма. В САЩ е проведено и най-голямото проучване досега - върху 35 хиляд. тежко болни пациенти, лекувани с плазма. То е ръководено от Майо Клиник и показва, че плазма, прелята до третия ден от влошаването на болния и с висок титър на антитела намалява смъртността с 36% в сравнение с плазма, която е прелята късно и е с малко антитела. А като цяло преливането на плазма намалява до 50% смъртността.

- За кои пациенти е показана плазмата?

- Това преценяват лекуващите лекари. В стандарта, който сме изготвили с БЛС, нещата са подробно описани. Според световните проучвания плазма е добре да се прилага по-рано при хора от рисковите групи – със затлъстяване, хипертония, диабет, онкологични заболявания. При тези хора не трябва да се чака влошаване, за да се приложи плазма.

- Закъсня ли България с организацията по прилагането на плазма?

- Нашата първа публикация за плазмата беше публикувана на 27 март 2020 г. под заглавие „Д-р Чавдар Ботев: Ефектът от плазма на преболедувал се вижда веднага". Оттогава провеждаме упорита и последователна борба за прилагане на този метод в България.

- Обмисляте ли да направите обучение в страната за плазмата?

- Да, постоянно обсъждаме метода с лекари в София и страната. В Бургас, например, веднага след нашата презентация, лекарите поискаха да лекуват с плазма. В случая се касаеше за бившия началник на реанимацията д-р Матев, който е бил в тежко състояние, но 4-5 дни след преливането на първия сак е бил изписан.

- МЗ помага ли достатъчно?

- Непрекъснато сме в контакт с тях от април месец, както и с Националната пациентска организация, Българския лекарски съюз. След нашия апел за даряване на плазма и министерството на здравеопазването се включи в кампанията, после Премиерът апелира всички да даряват, но ние питаме: къде? В страната има пет апарата – толкова, колкото и в едно обикновено градче в Испания.

- Колко донори могат да даряват плазма на един апарат?

- Различно, зависи от екипа. Например във ВМА с един апарат приемат на ден 10-12 донора, в НЦТХ с два апарата приемат най-много 15. А потребността е в пъти по-голяма, затова настояваме във всеки областен център, където има отделение по трансфузионна хематология д а се отвори временен пункт за даряване на плазма. В Шумен вече има голяма обществена якампания за разрешение за откриване на такъв пункт.

- Колко струва един апарат?

- Най-адекватно е да се купи втора употреба, защото ще дойде за две-три седмици. Той струва около 40 хил. лв. нов апарат ще дойде за три месеца. Но въпросът е всички областни управители и кметове да излязат с такава инициатива и да подкрепят даряването на плазма във временни пунктове. За тази цел обаче и МЗ трябва да даде разрешение. Трябва всички да се замислим какво правим, защото не може да имаме 7-8 апарата в цялата страна при положение, че методът работи и спасява живот.ЕМА гледа ваксините другата седмица ЕМА гледа ваксините другата седмица

Член на България в Комитета за човешки лекарствени продукти е проф. Илко Гетов

Призоваваме всеки един студент за помощ Призоваваме всеки един студент за помощ  Всички ние можем да бъдем съпричастни с онези, които се борят с вируса на първа линия, казват от Националното представителство на студентските съвети
Лекарите ще преценят коя ваксина за кого е подходяща Лекарите ще преценят коя ваксина за кого е подходяща Европейската агенция по лекарствата ще се произнесе за безопасността на първата ваксина на 29 декември, каза Богдан Кирилов
КОВИД в още три дома КОВИД в още три дома Пожар в Онкоболицата в Благоевград от климатик, няма пострадали
Адвокатът, който избра да е санитар Адвокатът, който избра да е санитар Който не вярва в съществуването на КОВД-19, да влезе сам за седмица при болните и да наблюдава, призовава Веселин Анестиев
Първо ваксинират 243 хил. здравни работници Първо ваксинират 243 хил. здравни работници

Следват учители, социални работници и възрастните хора, имунизирането ще е по желание, каза проф. Костадин Ангелов

Как да спортуваме в пандемия Как да спортуваме в пандемия Влизането във форма е маратон, а не спринтова отсечка, движете се 45 минути дневно за здраве, точно сега не се пренатоварвайте, казва Ванко Георгиев
Безплатните PCR-и ще увеличат пациентите ни Безплатните PCR-и ще увеличат пациентите ни В малкия град всеки с КОВИД иска да се лекува в болница, а няма къде, общинските болници загиват, казва д-р Неделчо Тотев
3280 са новите случаи на КОВИД 3280 са новите случаи на КОВИД За последното денонощие излекуваните са 1935, починалите - 156, показват данните на Единния информационен портал
Назначават PCR след позитивен антигенeн Назначават PCR след позитивен антигенeн Това предвижда нов договор за изменение на НРД, подписан днес, съобщиха от здравното министерство
1 2 3 ... 212 »