Интервю

Имаме проблем и с лекарствата, и с кадрите

16-11-2020 06:04
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Имаме проблем и с лекарствата, и с кадритеАко личните лекари получат възможност да назначават тестове, потокът към нас ще намалее с около 2/3, казва проф. Петър Петров
Има ли ресурс и какво не достига на МБАЛ „Свети Мина" в Пловдив, която става първата болница в страната само за КОВИД-19. Как може да се пресече пандемията, има ли достатъчно медици и лекарства, по какъв начин общопрактикуващите лекари могат да разтоварят болниците. Тези въпроси зададохме на нейният директор проф. Петър Петров.
- Проф. Петров, готова ли е болница „Свети Мина" да се превърне в първото лечебно заведение за лечение на КОВИД-19 в страната?

- Работим по въпроса и смея да твърдя, че напредваме. Превръщането й в КОВИД-19 болница няма да стане с еднократен акт, а ще се осъществява постепенно, на няколко етапа. Така няма да я обезкървим. В противен случай, това би довело до нарушения в работата й, когато пандемията отмине. Към момента имаме 22 легла, на които сме хоспитализирани пациенти с коронавирусната инфекция, нуждаещи се от болнично лечение. Подготвяме и други 30. Отделно предвиждаме още 38, като резерв. Така ще достигне 90 легла. Капацитетът е 120. Докато той бъде запълнен, останалите отделения ще продължат да работят. Те са хирургично, кардиологично, ревматология, детско и АГ, което е в друга сграда.

- Легла имате, но имате ли и апаратура за обдишване, за реанимационни грижи?

- В това отношение сме на санитарния минимум. Има много какво да се желае. Добре е, че ще приемаме по-леките случаи и няма да ни е нужда реанимация.

- Какво ще правите обаче, ако пациент се влоши и се наложат реанимационни грижи?

- „Свети Мина" е много удобна локация, в близост има три други болници също с КОВИД- сектори и реанимации. Ще ги изпращаме там.

- Макар и да нямате отделение за реанимационни грижи, КОВИД-сектор, а какво остава за болница, по стандарт трябва да има респиратори. Имате ли, все пак някакви?

- Имаме някои неща. Сформирах комисия, която оглежда какво още е необходимо да се набави. Предстои да се остойности това, което трябва да се вземе. После ще търся средства, за да ги осигуря. Имаме един функциониращ респиратор. На този етап той е достатъчен, тъй като не е, за да се държи някой на него, а колкото да го закачим и го закараме в друга болница.

- От каква апаратура, все пак, имате нужда?

- Моля Ви да не говорим за това. Регионалният кризисен щаб не иска да изнасям такава информация. Не искам да внасям смут с конкретика.

- Как стои въпросът с медицинските кадри в болницата?

- Много е трудно. По документация имаме 72 лекари. На практика, те са наполовина по-малко, защото повечето са на втори трудов договор, т.е. на 4-часов работен ден или само на консултантски договори. Лекарите на пълен щат са 35 човека. От тях немалка част са в пенсионна възраст. Само не ме питайте за медицинските сестри, че и там е страшно.

- Все пак, колко са медицинските сестри, които могат да поема КОВИД-болните?

- Медицинските сестри са 50, като част от тях са на втори трудов договор. За КОВИД-болните към момента се грижат 10-15, според както успеем да запълним графика.

- Колко са лекарите, към момента, които се грижат за КОВИД-болните?

- Засега са 8, като очакваме 20-ма подкрепление. Щабът е обещал да ни ги намери. Ще тъсим още лекари и медицински сестри.

- Имате ли достатъчно лекарства?

- Изпитваме затруднения. Проблем е, че някои неща не се намират в складовете. Разчитаме да има внос. Някои медикаменти все още ги има, но други, като антикоагулантите, са на изчерпване, а те са водещи в лечението на КОВИД. Има затруднения и с част от антибиотиците. Азитромицинът също вече не може да се намери никъде. Той също е водещ в лечението. Аз самият се лекувах с него през лятото, когато прекарах заболяването.

- Като се има предвид размаха на пандемията, с увеличените средства с анекса, ще издържи ли финансово болницата?

- Надявам се да успеем. Всичко зависи от това колко време ще лекуваме един пациент. Ако вървим по каса и той се възстановява бързо, е бъде добре. Ако обаче се наложим да държим един, два, че и повече случаи по-продължително време, неизбежно ще влезем в преразход. Ще мога да кажа, когато започнем на пълни обороти и тегля чертата.

- Ако Ви попитат какви пари ще Ви трябват за болницата, колко ще поискате, за да се справите?

- Често ли да кажа?! Честно казвам, вече не мисля за пари. Искам час по-скоро да свърши всичко това. Дори да ни вземат тази клинична пътека, само да е минало. Пандемията да остане зад гърба ми. Това е мечтата ми. Хубавото е, че дадоха по едни 1000 лева за хората на първа линия, да има нещо, да могат да бъдат стимулиране. Работещите са уморени, изтощени са.

- Как ще коментирате идеята личните лекари да могат да назначават и бързи антигенни тестове?

- Ако това стане, ще е много добре. Това ще е голяма помощ, ще намалят значително броя на пациентите в болниците, тъй като ще ги поемат за лечение вкъщи. Сега всеки със симптоми си прави тест за своя сметка и идва при нас, в болницата. Ако личните лекари получат възможност да ги назначават, потокът към нас ще намалее с около 2/3. Сега който дойде, го приемаме. Не можем да върнем никой, защото сме в сектора болнична помощ.

- PCR или антигенен тест, кой е по-добрият, според Вас?

- Антигенните тестове, особено тези по Илайза, със серумен материал, са много точни. Аз ги предпочитам, защото може да се види и количестото антитела. Преимуществото на PCR-а е, че открива инфекцията на много по-ранен етап.

- Според Вас, трябва ли бързите антигени тестове да залегнат в протокола за дагностика на КОВИД-19?

- Да, разбира се. Антигенен тест покаже ли положителен резултат е яно, че имаме коронавирус на 100 процента. Това се потвърждава в последващ PCR. По-внимателни трябва да се, когато той е отрицателен, тъ като отчита инфекцията на по-късен етап.

- Всекидневно „подобряваме" рекорда на инфекирани със SARS-Co-2, но е ясно, че локдаун не може да има. Какво може да се направи да се намалят случаите?

- Аз смятам, че всички ученици и до 8-ми клас трябва да минат на дистанционо обучение. Мерки има, но без засилен контрол ефект от тях няма да има.

- Може ли човечеството да победи пандемията с придобиването на колективен имунитет?

- Мога да отговоря, посочвайки за пример Швеция – либерални мерки през пролетта. Нещата бяха изтървани от самото начало. Сега там никак не е добре. Проблем е, че нямаме достатъчно инфекционисти и епидемиолози. И тази година нямаше интерес към тези специалности. Решението е само едно, да се увеличат парите. Има ли добра финансова мотивация, ще има интерес и към тези специалности.

- Освен диреторските задължения, работите и като доброволец в КОВИД отделението. Как се справяте?

- Не ме питайте. В КОВИД-а не мога да поема дори едно цяло дежурство. Влизам винаги, когато има нужда, но все се налагат някакви срещи особено сега, когато преобразуваме болницата. Например, имах ден с 10 делови срещи. Запълвам всички възможни дупки и така. Иначе от тъмно до тъмно. Работа сутрин от 7.00 ч. в болницата, вечер до 19.00-20.00, доколкото има нужда. Не само аз съм така. Лекарите работят свръх от началото на пандемията. Трудно се издържа. Затова моля всички, спазвайте противоепидемичните мерки. Не е трудно – слагайте маските, пазвайте дистанция и ползвайте дезинфектанти.ЕМА гледа ваксините другата седмица ЕМА гледа ваксините другата седмица

Член на България в Комитета за човешки лекарствени продукти е проф. Илко Гетов

Призоваваме всеки един студент за помощ Призоваваме всеки един студент за помощ  Всички ние можем да бъдем съпричастни с онези, които се борят с вируса на първа линия, казват от Националното представителство на студентските съвети
Лекарите ще преценят коя ваксина за кого е подходяща Лекарите ще преценят коя ваксина за кого е подходяща Европейската агенция по лекарствата ще се произнесе за безопасността на първата ваксина на 29 декември, каза Богдан Кирилов
КОВИД в още три дома КОВИД в още три дома Пожар в Онкоболицата в Благоевград от климатик, няма пострадали
Адвокатът, който избра да е санитар Адвокатът, който избра да е санитар Който не вярва в съществуването на КОВД-19, да влезе сам за седмица при болните и да наблюдава, призовава Веселин Анестиев
Първо ваксинират 243 хил. здравни работници Първо ваксинират 243 хил. здравни работници

Следват учители, социални работници и възрастните хора, имунизирането ще е по желание, каза проф. Костадин Ангелов

Как да спортуваме в пандемия Как да спортуваме в пандемия Влизането във форма е маратон, а не спринтова отсечка, движете се 45 минути дневно за здраве, точно сега не се пренатоварвайте, казва Ванко Георгиев
Безплатните PCR-и ще увеличат пациентите ни Безплатните PCR-и ще увеличат пациентите ни В малкия град всеки с КОВИД иска да се лекува в болница, а няма къде, общинските болници загиват, казва д-р Неделчо Тотев
3280 са новите случаи на КОВИД 3280 са новите случаи на КОВИД За последното денонощие излекуваните са 1935, починалите - 156, показват данните на Единния информационен портал
Назначават PCR след позитивен антигенeн Назначават PCR след позитивен антигенeн Това предвижда нов договор за изменение на НРД, подписан днес, съобщиха от здравното министерство
1 2 3 ... 349 »