Интервю

Ваксина срещу К-19 най-рано през лятото

05-11-2020 07:16
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Ваксина срещу К-19 най-рано през лятотоНеобходима е програма за наблюдение на прекаралите болестта, казва акад. Богдан Петрунов
Заболеваемостта от КОВИД-19 у нас расте с всеки изминал ден. Леглата в болниците не стигат въпреки, че постоянно се разриват нови. Медиците вече са преуморени, личните лекари назначават домашно лечение на по-леките случаи само по телефона. Кога изпуснахме момента, за да започне черната крива да расте нагоре? Човечестото може ли да разчита скоро на ваксина срещу коронавируса и какво да направим през ноември за подсилване на имунитета? Тези въпроси зададохме на известния имунолог акад. Богдан Петрунов.
- Акад. Петрунов, медицинският съвет към френския президент твърди, че втората вълна на SARS-Co-2 няма да е последна, ще има трета и четвърта. Да вярваме ли на Вашите колеги?

- Твърденията на френските колеги са напълно основателни. Не бива да пропускаме и обстоятелството, че тепърва предстои грипната епидемия. Така ще се повишат случаите на остри респираторни заболявания. Затова и предприетите противоепидемични мерки у нас са напълно закономерни. Въпросът е те да се спазват, за да има някакъв ефект от тях. В редица европейски страни заради либералното отношение към тях сега се наложиха вечерни часове, затваряне на заведения, магазини и обекти, които не предоставят стоки и услуги от първа необходимост. Затвориха цели летища. Трябва да се спазват мерките, за да не се наложат такива рестрикции и у нас.

- Лекарите в болниците се задъхват от работа, свободни легла няма. И пандемията ли ни свари неподготвени по стар български обичай въпреки, че имахме цяло лято преди втората вълна?

- Легла лесно ще се разкрият, апаратура ще се намери. Проблемът е много по-сериозен в момента. Не само, че няма достатъчно лекари, медицински сестри, фелдшери, на линейки, но и тези, които работят, са на края на силите си. Те са подложени на изключително напрежение. Това е с което, някак си, трябва да се справим. Този въпрос стои през цяла Европа, в целия свят. Ето какво трябва да знаят и помнят хората, и да пазат мерките, защото при продължаваща висока заболеваемост проблемът ще ескалира, няма да има кой да ни лекува, къде да ни приемат. Вече има случаи на неполучено лечение поради дефицита.

- В края на мналата, началото на тази година в Китай бяха установени само два щама – S и N на SARS-Co-2. Колко са към момента и по-опасни ли са от първоначалните?

- Двата щама се отнасят за коронавирусната инфекция в момента. Общо са известни 6 типа коронавируса, като 4 от тях причиняват най-обикновените настинки, с които човечествто е в контакт хиляди години. Те не представляват нищо особено от здравна гледна точка. Докато основните два щама са проблемните. Тук особено важна е тяхната мутация, в резултат на която се появяват и случаи на повторни заразявания. Това не е прост въпрос. Предстои изясняването му от науката, но докато това стане, ще имаме проблеми.

- Само на мутацията на S и N ли се дължи повторното инфектиране с новия коронавирус?

- Не само. То може да се получи и в случаите, когато имунните механизми не са успели да създадат достатъчна защита и човек боледува втори път. Тези два щама ще продължат да бъдат сериозен проблем и в бъдеще, и в това няма никакво съмнение.

- Едни учени казват, че коронавирусът към момента е по-виролентен и причинява повече смърт, а други точно обратното – по-виролентен е, но отслабва и не е така смъртоносен. Каква е истината?

- Действително, данните са много противоречиви. За съжаление, те не могат да се приемат за еднозначни, тъй като резултатът от събирането и обработването им зависи от мястото, където те са набрани, проучени и анализирани. Какви ще са те, зависи от контингента, от характера на хората – участници, от тяхното разпределение по възраст, пол, дори по расова принадлежност. Факторите са различни. Затова не можем да твърдим еднозначно, че е вярна едната или другата теза за виролетността и смъртността от коронавируса. Като се има предвид това, да се обявяват категорични данни е твърде несериозно. Когато такива се натрупат достатъчно, ще може да се говори с по-голяма достоверност. Това ще стане в близкото бъдеще.

- Колко близо е това бъдеще?

- Възможно да е след месеци, но е възможно да е и след година. Проблемът е, че SARS-Co-2 е нов. Макар и медицината да натрупа известни познания за него, те все още не са достатъчни, за да кажем, че го познаваме добре и можем да му въздействаме. Тя работи с доказателства, с достатъчно точни данни, а не само по впечатления и частни случаи. Затова, според мен, най-реалния срок, в който можем да знаем нещо повече е не по-рано от втората половина на 2021 година.

- Младите хора прекарват коронавирусната инфекция с елементарни и леки симптоми, дори на крак. Едно такова преболедуване оставя ли впоследствие негативи в организма и кои органи и системи удря?

- Оказва се, че дори по-леките инфекции от коронавируса не оставят човека без последствия. Сега много интензивно се работи и се изучават късните отгласи от тях. Понякога те са много сериозни по отношение на белия и черния дроб, бъбреците, мозъка. КОВИД засяга кръвоносните съдове и води до развитието на тромботична болест. Късните последици са тежки. Все още не знаем както още следва след преболедуването, тъй като все още се събира клиничен опит и в България, и в големите чуждестранни медицински центрове. Най-характерна е тежестта в гърдите, упоритата кашлица, замъгленото съзнание, трудното ориентиране и нарушеното качество на съня. Това означава, че минат ли две – три седмици след боледуването, всичко вече е добре и е забравено. Изисква се голямо и продължително време, с месеци, да се наблюдават дихателната и бъбречната системи, черния дроб, мозъка и кръвоносните съдове.

- Все още обаче няма разписано медицинско наблюдение за преболедувалите КОВИД-1. Колко, според Вас, трябва да е то?

- Независимо, че няма разписано време за медицинско наблюдение на постКОВИД, това е основна задача на личните лекари. Те трябва да се фокусират върху споменатите органи и системи дори при пациенти, които са изкарали заболяването съвсем леко. Това е необходимо да става със съответното отчитане и своевременното лечение при необходимост от специалисти. Няма написана програма, как да става това, но тя ще бъде създадена постепенно. Виждам, че вече самите колеги много отрано виждат проявите на болестта и са настроени положително да работят за коригирането им.

- Личните лекари обаче са свръхнатоварени – с пациентите от листата, с коронавирусните, с които работят по телефона, с имунизационния календар на децата. Как могат да се справят?

- Тук трябва да помагат и преболедувалите КОВИД, да следят своето състояние и да улесняват своя лекар, като му съобщават своевременно какво се случва. Засега, в условията на пандемия, друг вариант няма. Това е една продължителна борба на цялата медицинска практика с помощта на пациентите за преодоляване не последствията от болестта.

- Кога пропуснахме момента за ограничаване на заболеваемостта в България?

- Пропуснахме момента още през месец юли, когато мерките бяха разхлабени, хората започнаха курортните „турнета", оформира се струпвания на обществени места и в България, и в чужбина. Отварянето на баровете, дискотеките, стадионите за публика дадоха своя принос за разпространяването на инфекцията. По данни на Световната здравна организация пандемията е на най-ниско ниво в Европа в края на май – началото на юни. От юли тя тръгва рязко нагоре и продължава да се катери с драматична бързина.

- Човечеството не само, че беше изненадано от новия коронавирус, но и все още не е разуно достатъчно. Така ли е?

- Много точно казано. Прилаганите в цял свят мерки, включително и у нас, съответстват напълно на теорията и практиката на проблема. Те обаче не се спазват. Каквото и да се наложи, ако то не се спазва, всичко е напразно. У нас се случва точно това. Основната причина е, че липсва контрол върху тяхното изпълнение. Няма самосъздание и дисциплина у хората за най-елементарни неща, като например, носенето на маски.

- Според математическите модели, ако носим маски стриктно, инфектираността следва да намале с около 30 процента. Кога, след колко време може да се постигне този ефект?

- Всички сериозни проучвания, направени в последните месеци доказаха, че носенето на маски намалява риска от заразяването до 30 на сто, което е много сериозно постижение. Ако успеем да го постигнем, не само ще намалим инфекцията, но и броя на смъртните случаи, които в последните дни също се увеличават. Колкото до времето, необходимо за това, то зависи от изпълнението на мерките не самов големите градове, но и в малките населени места, където хората също не са дисциплинирани и живеят с успокоението, че позната този и онзи, които са здрави. Във всички случаи трябва да минат поне два- три, че и четири месеца.

- Все още има медицински кръг в Бълария, който отстоява теорията за стадния имунитет и по отношение на SARS-Co-2. Какво казва имунологията за него?

- Стадният имунитет е много важен. Аз го наричан колективен, защото не сме стадо, а общество от разумни хора. За него вече има неоспорими данни, че той не може да постигне повече от 8-10 на сто от имунитета. Причината е, че такъв процент от преболедувалите хора развиват антитела. За да може той да проработи, следва да достигне не по-малко от 70-80 процента от човешката популация. При КОВИД-19 това е твърде рисковано. Затова е по-добре човечеството да се заразява, но много по-бавно, за да може постепенно да се нагажда към тази инфекция. За да бъде колективният имунитет ефективен, той трябва да бъде подпомогнат с наличието на висококачествена ваксина. Само за естествения механизъм за постигането му не може да се разчита, че ще се случи много скоро. Това е пътят коронавируса да не създава здравословни, социални и икономически проблеми на обществата.

- Вече има обнадеждаващи новини и за четирите разработвани ваксини. Каква е прогнозата Ви, кога те ще влязат в практиката?

- Една приложима, качествена, преминала всички етапи на клинични изпитвания в пълен обем, не виждам да е възможна по-рано от средата на следващата година, дори по-късно. Те ще получат разрешение, и се га получават при изпълнена трета фаза на клиничното изпитване, в което трябва да бъдат обхванати не по-малко от 30 000 души, и резултатите анализирани. Ако обаче бъде получено ускорено разрешение за използване, използването им ще бъде много несигурно, защото все още не знаем нищо за страничните реакции. Не ни е известно какъв имунитет създават те, с какво качество е и колко е дълготраен той. Има още много неизвестни неща. В тази сериозна ситуация Световната здравна организация, а и органите, даващи разрешение за ваксините, каквато е Агенцията за лекарствата и храните на САЩ и EMA за Европа, те могат да разрешат по-ранното използване при екстремни случаи. Това обаче няма да бъде истинска ваксина, доказана, с всички правила на ваксинопроизводството.

- Първата руска ваксина вече с недокрай изпълнена фаза. Някои специалисти твърдят, че тя създава добър имунитет. Може ли да се разчита на нея?

- Добре познавам и двете разработвани в Русия ваксини, както и европейските, и американската. Те са различни типове, но всички са в трета фаза на клинични изпитвания. Аз съм категоричен, че преди да бъдат завършени фазите и да се анализират резултатите, не може да се коментира какво ще е или е тази ваксина. Трябва да бъдем много въздържани по отношение, защото все още нямаме окончателни резултати. Възможно е работеща ваксина да има в средата на лятото идната година.

- Как да си обясним факта, че SARS и MERS, с които се сблъска човечеството преди време, се самоогранииха и затихнаха, а техния братовчед SARS-Co-2 продължава да заразява и взима човешки жертви?

- SARS-1 причини епидемия в Китай през 2002-2003 г., а след това, през 2012 г. по Средиземноморието се появи MERS. Те се различават по 20-30 процента от настоящия коронавирус. От една група са, но са различни типове. Оттук и различният начин на действие. Точно през 2002 г. бях в Китай, в института в Ухан, където се работеше с този вирус и се диагностицираше. Запознат съм какво се случваше. Полагаха се колослни усилия за създаването на ваксина. Китайците предложиха две, които се оказаха неефикасни и не се стигна до тяхното практическо приложение. Сега вече те имат 2-3 ваксини, които минават на клинични изпитвания. Трудно е да се каже какъв ще бъде резултатът, не трябва да прибързваме с прогнозите, защото става дума за биологичен препарат, който ще се прилага на милиони хора. Това означава, той да има пълна безопасност, ефективност и те да бъдат доказани безспорно преди да се предприемат утопични действия за прилагането им. Колкото до SARS-Co-2, неговата структура и генетика са много по-устойчиви от тези на предшествениците му.

- Защо КОВИД-1 уврежда и убива и млади хора, а не само по-възрастни, както се твърдеше в началото на пандемията?

- В началото на пандемията чухме много хвърлени набързо и напосоки приказки, което не биваше да се прави. Практиката доказа, че всички възрасти са еднакво изложени. Младите хора по-малко завършват летално предвид това, че нямат съпътстващи заболявания. През лятото във Франция бе направено наблюдение на 200 заразени млади хора на възраст от 14 до 34 години. От тях 20% прекараха болестта леко, 10 на сто имаха нужда от интензивно лечение, дори от кислород и дори интубация, около 3 процента завършиха фатално. Данните показват, че и младите хора могат да боледуват, както възрастните хора.

- Вече науката се колебае да каже за колко време след боледуване от КОВИД може да се разчита на имунитет. Означава ли това, че лечението с плазма вече е компрометирано?

- То е лечение при спешност, когато състоянието е много остро. Това е една пасивна имунотерапия чрез вливане на имунни антитела от преболедувал. Те се вкарват на болния, за да блокират действието на вируса. За дългосрочно лечение и дума не може да става. Тук иде реч за прилагане по спешност, за да бъде спасен животът на хората.

- Може ли да се вярва на теорията за коронавируса и кръвните групи?

- Установено е, че хората с кръвна група А са изложени на по-голям риск от тежко развитие на болестта, отколкото тези с група О. Тези с група А имат много повече нужда от кислород при лечението, докато с О нямат тази необходимост. Очевидно, това са първоначални данни от клинично проучване, което дали ще се потвърди или отхвърли при по-широкомащабно проучване, ще покаже бъдещето.

- Макар и през ноември, може ли да направим нещо за подсилване на имунитета?

- Можем и това е да го засилваме, когато сме клинично здрави, за да засилим естествения имунитет. Не се дават имуностимулиращи средства, когато вече сме болни. Тогава се развива т. нар. цитокинова буря. Тя е в резултат на мощна активация на цитотоксичните Т-лимфоцити. В такъв момент приемат ли се имуностимулатори, тази буря се засилва. Това правило се нарушава дори от мои колеги. Ако сме здрави сега, можем да и приемаме, както и витамини и хранителни добавки със същата цел.

Добре е хората да си направят и противогрипни ваксини стига да ги намерят. И най-важното, да си носят маските, да спазват хигиена и да съблюдават дистанция при струпване на хора.Назначават PCR след позитивен антигенeн Назначават PCR след позитивен антигенeн Това предвижда нов договор за изменение на НРД, подписан днес, съобщиха от здравното министерство
Командироват лекари в спешното на Пазарджик Командироват лекари в спешното на Пазарджик Заболеваемостта в областта стигна 456,9 на 100 000, връчиха три акта за неносене на маски
Плазма се дарява и в Кърджали Плазма се дарява и в Кърджали Намалял е натискът върху спешна помощ в областта, отчитат от местния щаб
К-19 в старчески домове във Варна и Велико Търново К-19 в старчески домове във Варна и Велико Търново Прокуратурата ще проверява болнични на медицински сестри в Свищов
Москва започва ваксинациите Москва започва ваксинациите Според СЗО масовите имунизации ще са най-рано през второто тримесечие на 2021 година
Ямболската болница възстанови ражданията Ямболската болница възстанови ражданията Междувременно нов център за подкрепа на лица с увреждания заработи във Варна, съобщиха от дирекция "Социални дейности"
Одобриха поръчката на ваксини и в зала Одобриха поръчката на ваксини и в зала Финално РЗИ ще казва за карантината по мейла или със СМС, гласят приетите на второ четене промени в Закона за здравето
За ваксините делят страната на 7 региона За ваксините делят страната на 7 региона Първо ще се имунизират лекарите, медицинските сестри, санитарите, полицаите и хората над 70 години, обясниха властите
Как Европа ще празнува Коледа Как Европа ще празнува Коледа

Заради КОВИД събиранията ще са само в домовете, носене на маски, вечерен час и малък брой гости, предвиждат празничните ограничения в повечето държави

Пациентите с К-19 в болниците растат Пациентите с К-19 в болниците растат

За последната седмица заетите легла с тях са се увеличили с близо 500, показват данните на здравната каса

1 2 3 ... 211 »