Интервю

Не мисля, че скоро ще се възстанови плановия прием

02-11-2020 15:11
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Не мисля, че скоро ще се възстанови плановия приемВ „Александровска" имаме изработен алгоритъм за пациенти с КОВИД-19, може би е редно да се създаде и на национално ниво, казва проф. Борис Богов

Броят на болните с КОВИД расте стремглаво с всеки изминат ден и поставя пред нови и нови изпитания здравната система. Има ли ясни правила, по които да действат болниците, за да не връщат пациенти с коронавирус, ще издържи ли системата или ще откриваме полеви болници, как се отразява спрения планов прием, попитахме проф. Борис Богов. Той е новият директор на Александровска болница.

- Проф. Богов, каква е актуалната ситуация с КОВИД-19 в момента в „Александровска"?

- Към момента имаме 15 интензивни пациенти, от които трима са интубирани, още 11, които не се нуждаят от специално кислородно лечение. Имаме и в различни отделения в болницата още около 8 пациента, защото няма възможност да бъдат в едно отделение. Имаме един починал пациент през тази нощ и в спешните центрове имаме 4 пациенти, които чакат резултатите си от PCR-тестовете. Ако се окажат положителни, разполагаме с две свободни легла към този час. Другите двама няма да ги отпратим, но ще изчакаме да се освободят легла, след като някои от другите пациенти бъдат оценени и изписани, след като се окаже, че са добре.

- За съжаление през следващите дни хората с КОВИД ще се увеличават, какъв е капацитетът, който можете да отделите за тях?

- Това, което бихме могли да отделим са още около 10 легла. Сградният фонд в „Александровска" е павилионен тип и се предвижда да заделим една цяла сграда, за да открием Инфекциозна клиника, но това няма как да стане веднага. Нужни са около 2 месеца и половина заради административни пречки – проект, одобрение от институциите, тъй като повечето сгради са със статут на културни паметници. Но това ще стане, защото инфекцията няма да изчезне утре. Сега обаче нямаме пациенти, които да са връщани, ако не разполагаме със свободни легла, в рамките на няколко часа намираме, междувременно хората биват обгрижвани и след това се настаняват в КОВИД-отделение.

- Тоест, януари предвиждате да има вече Инфекциозна клиника в болницата, така ли?

- Януари предвиждаме да започне ремонта и март да приключи. Става дума за бившата сграда на Клиниката по алергология, която сме преместили в Кожна клиника. В рамките на около два месеца тя би могла да се реновира, което означава, че към месец март ще е готова.

- Има ли нежелание от страна на медицинските специалисти да се занимават с това заболяване?

- В Александровска болница няма. Ние имаме апел за доброволци за лекари, медицински сестри и друг персонал, не, защото има отказ да работят, а защото те изпълняват и другите си ангажименти. Имаме Клиника по анестезиология и реанимация, но колегите работят и други болести - оперират, дават анестезия ежедневно. Част от тях се занимават само с интубирани пациенти, но не трябва да спира дейността и за останалите пациенти.

- Има ли неяснота с правилата, по които става приема в болница на човек с КОВИД? Защо се получават неприятни инциденти в столицата?

- Алгоритъм от срещата на потенциален пациент с КОВИД до решението за хоспитализация тук имаме изработен и той се спазва стриктно. Затова не би било възможно да дойде пациент с положителен тест и да бъде отпратен. Има строги критерии кой пациент да бъде хоспитализиран и кой да бъде лекуван в къщи. Това разхождане с линейките на пациенти от една болница в друга се случва и заради страха у хората – повечето от пациентите с положителен PCR смятат, че задължително трябва да се лекуват в болница, което не е правилно. Коронавирусът е една вирусна инфекция, като всички останали, паниката идва малко повече и затова има толкова много обаждания в ЦСМП. Ако направим едно сравнение с миналата година, когато имаше грипни вируси, ще видим, че тогава нямаше толкова много обаждания. Но трябва да има ясни критерии кога един пациент трябва да бъде хоспитализиран.

- Тези алгоритми не трябва ли да са на национално ниво?

- Може би е редно, това не мога да го кажа, но за пациентите в „Александровска" ние имаме алгоритъм. Всеки един лекар – независимо дали е инфекционист, пулмолог, вирусолог, интернист, анестезиолог, щом има диплома, значи може да прецени дали един пациент е за хоспитализация или не. Само един фебрилитет не е достатъчен, но, когато той е придружен с пневмония, задух, това е достатъчно основание за хоспитализация. Ако има симптоми за дихателна недостатъчност, болничното лечение е задължително, но само един фебрилитет без пневмония или промяна на вкусови и обонятелни рецептори, без друг проблем, не е достатъчно основание.

- Ако в болницата няма свободни легла, вие казвате, че няма да върнете пациент, ще го вземете, как се процедира по принцип обаче?

- Това, че няма да върнем пациент, да не звучи като апел към всички върнати да дойдат в „Александровска". Има КОВИД-център, който е ситуиран в „Инфекциозна болница", където колегите виждат на екрана къде има свободни легла. Ако никъде в София няма свободни легла, това не е добре, защото има 90 болници. Не може целият поток от пациенти да отива само в 3-4 от големите болници. Това не е редно. Нямаме физическата възможност да обработим тези пациенти, да им намерим веднага място.

- Офталмолог или ортопед може ли да лекува човек с КОВИД? В този смисъл има ли капацитет всяка болница да приема такива пациенти?

- Колеги, които имат специалност вътрешни болести, са дори по-ценни от колеги със специалност инфекциозни болести или вирусология. Това е така, защото те са едни от най-компетентните специалисти в областта на медицината. И ортопеди, и гинеколози не биха могли да водят специфичната терапия на пациенти с КОВИД-19, но биха могли, както става в гинекологичните болници, да се грижат за родилките с КОВИД-19. Разбира се, че гинекологът ще следи тази жена и ще я лекува, няма да го направи анестезиологът. Същото важи за пациент със счупен крак, където е на линия ортопедът,

- Въпросът е малко по-друг – пациентите ще продължат да се увеличават, ако броят им стане много голям, ще има ли друга опция освен да се приемат и лекуват навсякъде?

- Така е, личното ми мнение е, че през ноември и дори до средата на декември очаквам бройката да расте и това е апел към всички – спазвайте мерките, носете маските, това ще помогне и на нашата работа. Много се обсъждаше дали във всяка една болница да има разкрити легла или да бъде определена една болница само за КОВИД-19. Не бих искал да се ангажиран с отговор, защото това е от компетентността на МЗ.

- Мислите ли, че колегите ви би трябвало да се подготвят психически, че всеки ще се занимава с КОВИД за определен период от време?

- Мисля, че апелът и от днес е този – всеки, който има желание нека заповяда – ще го назначим да помага в КОВИД-отделение, дори да е хирург той може да дава дежурства, да следи състоянието на пациентите, да дава медикаменти. Това, че не оперира в момента, не го прави излишен. Имаме необходимост от какъвто и да е доброволец – медицински сестри, стажант лекари, специализанти, които биха могли да събират стаж в такова отделение.

- Можехме ли да сме по-подготвени за зимния сезон и джипитата вече да издават направления за PCR?

- Малко и с темата за PCR се злоупотребява, защото не всеки един има нужда да си направи такъв тест. От тази седмица започваме да работим и с бързите антигенни тестове, които са достатъчно информативни – около 98% достоверност имат, така че може да се разчита спокойна на тях. Опашките, които различни медии показват на хора, които се редят без симптоми, са прекалени. Може би е нужна малко реорганизация в ПИМП – да могат и общопрактикуващите лекари да пускат направления, очакваме това да заработи.

- Мислите ли, че ще се стигне у нас до момента с полеви болници като Чехия и Полша?

- Мисля не. Мисля да се справим така, разбира се, ако всички в София се отзоват на призива на министъра на здравеопазването. Мисля, че разкриването на една полева болница води до много неизвестни след това – трябва да има анестезиолози, медицински сестри, апаратура, тоест трябва да бъдат командировани специалисти от няколко болници да работят там, иначе не става.

- Какво се случва с лечението извън КОВИД, пречи ли спрения планов прием до ноември?

- Знаете, че болниците са търговски дружества и единственият ресурс, който влиза в болниците е по КП от НЗОК. Към този момент приемът в „Александровска" е намалял с около 60%, което неминуемо ще се отрази на приходите ни, въпреки че НЗОК дотира болниците на 85%. Плановият прием е спрян, но пациенти, които са онкоболни, с нефрологични заболявания, които трябва да си продължат терапията, го правят.

- Смятате ли, че след 30 ноември плановият прием ще се възстанови?

- Не съм голям оптимист, защото процентът на новозаразените расте главоломно. Очаквам до към средата на декември да продължи да се увеличава със същите темпове и след това да започне да спада.

- Доколко добре се справяме с КОВИД на фона ЕС и има ли страна, която може да е подготвена за подобна ситуация?

- Не няма такава. Но сравнявайки се с останалите страни от ЕС, България за разлика от други показатели, не стои на последно място, което е добре. Бих посочил държави с по-сериозна икономика от нашата страна и по-сериозни мерки – Австрия, Франция, Полша, които са далеч по-зле от нас. Мисля, че към момента се справяме.

- А като лечение в болничната и извънболничната помощ?

- В „Александровска" имаме изработен протокол за пациенти с КОВИД-19, колегите го следват стриктно и във всеки един момент се знае какво трябва да се прави. За съжаление този алгоритъм не е национален и подозирам, че има нюанси в лечението в отделните болници. Например, едно от лекарствата – ремдесевир, около което се вдигна малко повечко шум, някъде работи, някъде не. Според мен то се използва в много от случаите не по предназначение. Лекарството трябва да се включва в лечението в точно определен момент, а не винаги, защото няма смисъл. Накрая бих искал да призова хората отново да спазват мерките – дистанция, маски, хигиена, защото това би помогнали и на нас.Назначават PCR след позитивен антигенeн Назначават PCR след позитивен антигенeн Това предвижда нов договор за изменение на НРД, подписан днес, съобщиха от здравното министерство
Командироват лекари в спешното на Пазарджик Командироват лекари в спешното на Пазарджик Заболеваемостта в областта стигна 456,9 на 100 000, връчиха три акта за неносене на маски
Плазма се дарява и в Кърджали Плазма се дарява и в Кърджали Намалял е натискът върху спешна помощ в областта, отчитат от местния щаб
К-19 в старчески домове във Варна и Велико Търново К-19 в старчески домове във Варна и Велико Търново Прокуратурата ще проверява болнични на медицински сестри в Свищов
Москва започва ваксинациите Москва започва ваксинациите Според СЗО масовите имунизации ще са най-рано през второто тримесечие на 2021 година
Ямболската болница възстанови ражданията Ямболската болница възстанови ражданията Междувременно нов център за подкрепа на лица с увреждания заработи във Варна, съобщиха от дирекция "Социални дейности"
Одобриха поръчката на ваксини и в зала Одобриха поръчката на ваксини и в зала Финално РЗИ ще казва за карантината по мейла или със СМС, гласят приетите на второ четене промени в Закона за здравето
За ваксините делят страната на 7 региона За ваксините делят страната на 7 региона Първо ще се имунизират лекарите, медицинските сестри, санитарите, полицаите и хората над 70 години, обясниха властите
Как Европа ще празнува Коледа Как Европа ще празнува Коледа

Заради КОВИД събиранията ще са само в домовете, носене на маски, вечерен час и малък брой гости, предвиждат празничните ограничения в повечето държави

Пациентите с К-19 в болниците растат Пациентите с К-19 в болниците растат

За последната седмица заетите легла с тях са се увеличили с близо 500, показват данните на здравната каса

1 2 3 ... 211 »