Интервю

Ефектът от маските ясен най-рано след месец

29-10-2020 06:39
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Ефектът от маските ясен най-рано след месецДефицити са виновни за смъртта на младежи с КОВИД-19, казва доц. Велизар Шиваров
Заразените с КОВИД-19 у нас вече надхвърлиха 2000 души за денонощие въпреки противоепидемичните мерки и задължителното носене на маски на открито. Ще намалее ли коронавирусната инфекция с 30% в резултат на маските, защо болестта не подминава и младежи, как влияе подсилването на имунитета срещу SARS-CoV-2. Тези въпроси зададохме на доц. Велизар Шиваров. Той е имунолог, преподавател е в биологическия факултет на Софийския университет, работи в лаборатория за клинични проучвания.
- Доц. Шиваров, ще даде ли задължителното носене на маски и на открито очаквания ефект от 30% по-малко инфектирани след седмица – две?

- Възможно е да има намаляване на инфектираните, но ако противоепидемичните мерки, включително и маските на открито при струпване на хора, се спазват и се следи за това. Голяма част от населението все още не ги съблюдава, затова и не проработиха, като препоръчителни. Освен това, важното е маските да се носят правилно без носът да стърчи навън. Очавам да отчетем ефекта не след две седмици, а най-рано след един месец. Тогава ще разберем коя мярка какво точно е постигнала. Важно е не само да се въвеждат, но и да се предвиди строг контрол за спазването им, ясен план за очакваните от тях резултати, както и план какво да се прави по-нататък при добър или недобър резултат. Проблемът при тази коронавирусна инфекция е, че симптоматиката се проявява дълго време след самото заразяване. Мнозина не вярват на математическото моделиране. Един от най-богатите хора, който до голяма степен е изградил нашия свят, Бил Гейтс спонсорира институт за оценка на здравните показатели към университета в Сиатъл. Там е създадена проекция за ефекта при носене от всички, от определени проценти от населението и от неносенето на маски. Резултатът е в полза на тези, които си ги слагат и то правилно. В момента България се отчита като страна с ниска използваемост на това предпазно средство срещу инфекциите.Трудно ми е да кажа, че поведението на населението ще се промени коренно, когато няма съзнание и мнозина си мислят, че могат да прецакат системата, но не си дава сметка, че така ще прецака и себе си. затова е необходим по-строг контрол.

- Все още има кръгове в България, които отстояват теорията за стадния имунитет. Какво казва имунологията за него?

- Единственото инфекциозно заболяване, ликвидирано по този начин е вариолата. Станало е обаче не с масовото заразяване на човек от човека, а чрез масовата употреба на ваксини, които са създали траен колективен имунитет, наричан още стаден. Той е постигнат чрез ваксинации в продължение на 30-40 години. Така е ликвидирано едно заболяване, мъчило човечеството хилядолетия наред. Този тип имунитет се изгражда с ваксинална програма. Ликвидирането на коронавируса SARS-CoV-2 може да стане със спазването на хигиенно-епидемичните мерки. Разработването на една и повече ваксини ще отнеме много време. Дори да ги имаме, производството на големи количества за кратък срок не е възможно.Те и не могат да бъдат поставени бързо на всички хора, за да може да се изгради колективен имунитет.

- Колко време ще е необходим на човечеството, за да си създаде траен имунитет в резултат на масови имунизации?

- Ако даде Бог дори да започнем с активна ваксинация догодина, противоепидемичните марки не бива да бъдат изключвани. Съчетаването на двете ще доведе до постепенно затихване на огнищата в много държави. Затова обаче ще са необходими няколко години. Възможно е и да са две, да са три, да са пет. Проблемът е, че това е нов коронавирус, причиняващ ново заболяване и ние не знаем колко траен е създаденият имунитет след среща с него. Ако приемем, че той е за около три години и твърде много хора се заразят, означава на всеки три години нова вълна при която да умират около 1% от населението на земята.

- Как се обяснява устойчивостта на SARS-CoV-2 спрямо своите предшественици SARS и MERS?

- В Близкия и Средния Изток все още има зоонози от тях. Новият SARS-CoV-2 има няколко уникални характеристики. Той много ефикасно заразява човека гостоприемник. Не предизвиква ранни симптоми, смъртността от него е по-ниска. Много хора го прекарват безсимптомно и разпространяват коронавируса на други, които могат да се заразят и той да причини краят им. По този начин заразата се разпространява неусетно и обхваща население на по-големи територии. Някои политически мерки също изиграха роля за мащаба му. Още през февруари в Алпийските ски курорти имаше случаи на заразени, но не бе направено нищо, за да не бъде съсипан туристическия сезон там. Това показва за сетен път, че никой не може да надхитри природата и да си играе с нейните закони.

- Твърди се, че КОВИД убива и уврежда повече възрастните хора, но вече имаме и смъртни случаи сред млади.. Каква е причината?

- Това се дължи на особености в организма. Нашата имунна система представлява съвкупност от клетки и молекули. За нейното правилно функциониране е необходимо тези клетки да комуникират помежду си и с останалите клетки от човешкия организъм. Един от начините за това е чрез отделяне на различни белтъчни вещества - цитокини. Това са малки белтъчни молекули, които се свързват с рецептори по повърхността на други клетки. В зависимост от това какъв е вредителят в нашата имунна система съществуват клетки, които могат да насочат отговора в една или друга посока. Така наречената цитокинова буря представлява свръх отговор на определени клетки от имунната система. Основният играч тук са макрофагите, също клетки, които живеят във всички тъкани на човешкия организъм. Те имат способността да засичат наличието на патогени. Силата на реакцията на макрофагите, отделящи цитокини, зависи от генетичните фактори, възрастта и общото здравословно състояние. Макрофагите са много повече и по-реактивни в организма през зимните месеци. При някои хора има особености. Те страдат от дефицити и мутации в гените, които оказват влияние върху нивата на цитокините и макрофагите, както и върху тяхната дейност. Стига се до там те да не могат да се борят с коронавирусната инфекция. Такива състояния могат да се наблюдават и при млади хора. Така се обяснява, до известна степен, смъртността при мъже под 30 години, дори при младежи макар и тя да е много по-нисък процент, отколкото при възрастните. Съществува и втори механизъм. При някои хора се появяват авто антитела срещу интерфероните, като така те намаляват нивото им имунната система не може да отговаря ефикасно на коронавирусната инфекция. Вродените или придобити на дефицити именно на интерфероните се дължат смъртните случаи при младите хора. От тях е засегнат 0,7% от населението по света, вкючително и у нас. Прилепите, например, имат много силен вътрешен интерферонен отговор. С това се обяснява и фактът, че те са носители на много коронавируси, но не страдат от тях. Когато такъв вирус попадне в друг гостоприемник без достатъчен интерферонен отговор, инфекцията не може да бъде изчистена, тя удря организма и някои я прекарват много по-тежко от други. Това е част от отговора на това защо някои хора прекарват по-леко, а други по-тежко заболяването. Показва още, че няма понятие като нормален, силен или слаб имунитет. Той е това, което те пази и е селектирано в популацията при определени условия. Когато не е имало еволюционен натиск, т.е. не сме се срещали с вируси, за които точно този отговор има значение, е много ясно, че в популацията ще съществуват хора с такъв дефицит. Той се е оказал много важен при срещата с такъв вирус независимо от възрастта. Дори да приемем, че 70% от населението трябва да се разболее, при 0,7 на сто заболяването ще протече много тежко.

- Как, с какви средства може да се подсили образуването на цитокини?

- Цитокините представляват мрежа. Не можеш, когато губиш едни, да активираш други. Има клинични проучвания за лечението на коронавирусни инфекции с интерферон тип 1. Те обаче все още не са дали клинични резултати. Единственото, което може да бъде направено е, ако има някакъв дефицит, да се използва това средство. Да се стимулира неспецифичния имунитет с доказани и недоказани средства е глупаво, защото при липса на така важния компонент, най-много да се постигне засилване на свръх възпалителния отговор, който е вторичен вследствие на някакъв друг дефицит. Това няма никакъв смисъл.

- Вече има случай на повторно заразяване с коронавируса в България. Какво е обяснението и означава ли това, теорията за лечебната плазма е безпочвена?

- Повторното заразяване вероятно се дължи на това, че прекарването на първата не го е направила невъзприемчив на 100% или го е направила невъзприемчив за определен период от време. Ето това е въпросът, който предстои да бъде проучен – на колко хора и при какви обстоятелства коронавирусът може да предизвика протективен отговор. Конкретният случай опровергава теорията, че може да бъде изграден стаден имунитет с преболедуване на заболяването. Съществува и вероятност някои от образуваните антитела да засилват отговора с вируса и да го посрещат със засилване на инфекцията и заболяване. Това се нарича антитялнозависимо усилване на инфекцията, което е още един от подводните камъни на новия коронавирус. Това не означава да бъде отхвърляна лечебната плазма, като терапевтично средство при КОВИД-19. Хубаво обаче е тя да бъде изследвана и да се установи дали в нея има неутрализиращи антитела, които до голяма степен със сигурност ще подтиснат разпространението на вируса в организма. По-голяма надежда дава разработването на специфични неутрализиращи моноклонални антитела, които могат да се произвеждат в големи количества, с каквито се спомена, че е лекуван президента Тръмп. Те се подбират специално така, че да имат неутрализираща функция. Прави се комбинация от две или три такива антитела, които разпознават различни части на коронавируса. Това увеличава шанса той да бъде неутрализиран и вероятността да не бъде резистентен към някое от тези антитела. Те са изолиран по различен начин - или от преболедували хора, или от животни, направени впоследствие да приличат на човешките. Произвеждат се в големи биотехнологични лаборатории и струват скъпо. Те създават т.нар. пасивна имунопрофилактика или имунотерапия в зависимост от целта на използването им. Важно е да се знае, че не всяка плазма при всеки, при който се откриват някакви антитела непременно има протективно действие при реципиента.

- Да вярваме ли на теорията, че хората с О –ва кръвна група се заразяват по-рядко от коронавируса?

- Действително се забелязва, че хората с кръвна група О не само, че по-рядко се заразяват, но прекарват по-леко заболяването и рискът от смъртни случаи е по-малък. Когато имаме население с преобладаваща такава кръвна група, вероятността от инфектиране е много по-малка. Това го прави теоретично по-слабо възприемчиво. Предстои тази теория да бъде доказана.

- Как се обяснява факта, че децата и младежите са носители на коронавируса, но почти не боледуват?

- Това е един от въпросите, които предстоят да бъдат изяснявани от имунологията и други науки. Има доказан синдром при деца и младежи до 20-годишна възраст, при които КОВИД-19 протича много тежко, дори завършва с летален изход. При тях има определени дефицити. Включва се автоимунна реакция, която не може да отговори на инфекцията. Всичко това се дължи на генетична предразположеност. Утешителното е, че у нас те са малко, а с това е малък и рискът от развиване на заболяването по този начин.
- Лекарите препоръчват ваксинация срещу грип, но вносът на ваксините закъсня, намират се трудно. Мога ли те да се слагат през ноември?

- Ако човек е здрав, могат да се сложат по всяко време. Това означава да няма клинични белези на някакво заболяване.

- През лятото лекари препоръчваха да събираме повече витамин Д като превенция срещу инфекциите, включително и коронавирусната. Помага ли той?

- Витамин Д не пречи, но може да преобърне колата при предозиране. Смята се, че добрите му нива могат да допринесат за по-качествен имунен отговор. Това обаче не бива да се абсолютизира, защото приносът му е под 10 процента. Той обаче има отношение към много други заболявания. Евтин и достъпен е и не пречи да бъде приеман, но с мярка и само след изследване на нивата му в организма.1792 са новите случаи на КОВИД 1792 са новите случаи на КОВИД

1039 са излекуваните, а 69 са починалите за последните 24 часа, показват официалните данни

3327 са новите случаи на КОВИД 3327 са новите случаи на КОВИД

1856 са излекуваните, а 151 са починалите за последните 24 часа, показват официалните данни

Децата обратно в клас на 4 януари Децата обратно в клас на 4 януари Очаква се градините за отворят врати на 22 декември, казва образователният министър Красимир Вълчев
И Германия мина 1 милион случая на КОВИД И Германия мина 1 милион случая на КОВИД Страната удължава карантината, такова решение взе и Гърция
Дават пари на МБАЛ „Св. Мина” за КОВИД Дават пари на МБАЛ „Св. Мина” за КОВИД Разразства се огнището на заразата в старческия дом за психично болни в Пъстрогор
Служители на Столична община помагат на РЗИ Служители на Столична община помагат на РЗИ 24 души ще анкетират контактни в София заедно със здравните инспектори
Джипита влязоха на помощ в болници Джипита влязоха на помощ в болници Заедно със специалисти те помагат в няколко лечебни заведения в страната, стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов
AstraZeneca ще прави допълнителни тестове AstraZeneca ще прави допълнителни тестове Компанията проучва защо по-малки дози от ваксината имат по-висока ефективност
Имаме готовност да издаваме PCR-и Имаме готовност да издаваме PCR-и Чакаме всеки момент програмистите да ни пуснат достъпа и за тази опция, но това едва ли ще реши проблема със скритата заболеваемост, казва д-р Гергана Николова
Меки мерки за Коледа, пълни болници през януари Меки мерки за Коледа, пълни болници през януари

За това предупреждават политиците експертите на Европейския център по заразни заболявания

1 2 3 ... 205 »