Интервю

Иска ми се мерките да са по-строги, но сегашните са адекватни

22-10-2020 06:22
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Иска ми се мерките да са по-строги, но сегашните са адекватниМедиците трябва да бъдат подпомогнати и от обществото, напрежението и умората са най-трудното в битката с КОВИД, казва проф. Славчо Томов
Две висши училища вече преминаха временно към дистанционно обучение. Първият бе Медицинският университет в Плевен. Защо се наложи тази мярка и какъв е ефектът от нея, каква е готовността на университета за обучение в условия на пандемия, как се справят медиците в областта и кое е най-трудното за тях в битката с КОВИД попитахме проф. Славчо Томов. Той е ректор на МУ-Плевен.
- Проф. Томов, МУ-Плевен е първият университет, който премина към онлайн обучение за две седмици. Защо се стигна до тази мярка?

- През миналата седмица се установиха първите случаи на коронавирус сред студентите. Бройката не е много голяма, но ние решихме да предприемем тази мярка предвид няколко важни обстоятелства. Най-напред ситуацията в университетската болница „Д-р Георги Странски" - Плевен, която приема пациенти с КОВИД-19, се влоши. Там има позитивни случаи сред персонала, което би довело до циркулирането на вируса и сред студенти, и сред преподаватели. Заедно с директора на лечебното заведение обсъдихме ситуацията и решихме, че за да запазим живота и здравето нашите студенти е по-добре да преминат към обучение в електронна среда. Досега имахме смесен вариант, при който лекциите са дистанционни, а практическите упражнения са присъствени, но сега се наложи и те да са в електронен вариант.

- Как ще определите мярката наложителна или превантивна?

- По-скоро предпазваща. Убеден съм, че сме взели правилното решение, защото след тази мярка, нямаме динамика в положителните проби. Те остават 19. Поддържаме непрекъснат контакт с всички позитивни студенти и най-вече с тези, които имат някакви оплаквания. Те са с леки симптоми. Направили сме стриктна организация за това как да проследяваме и подпомагаме заразените. Разбира се, това е възможно, защото сме медицински университет и имаме помощта на пулмолози, инфекционисти и епидемиолози.

- А какво беше разпространението на заразата в университета – огнище в една група или в различни?

- Спорадично е разпространението на заразата. Положителните случаи са от над 10 групи и това показва, че заразата е дошла отвън. Но, за да спрем клъстерното разпространение оттук-нататък, тази мярка вече играе своята роля.

- Как се справяте с онлайн обучението, до каква степен то заменя ефективно присъственото в медицинското образование?

- Практическите упражнения в онлайн среда не могат да бъдат 100% еквивалент на присъствените, защото за студентите по медицина личният контакт с техния преподавател, както и с болния е най-важен. И все пак ние трябва да направим така, че процесът на обучение да продължи, използвайки възможностите на съвременните технологии. Колкото и несъвършени да са те, бих казал, че има доста добри варианти за електронно обучение. Нашият университет разполага със система за дистанционно обучение от 2014 г. , на която от старта на епидемията направихме ъпгрейд. Това ни даде възможност да обхванем абсолютно всички дисциплини. През лятото модернизирахме цялата дигитална инфраструктура, имаме още какво да направим в тази посока. Реализирахме изключително ценна придобивка за обучението на студентите от Факултета по медицина. Става дума за една от най-модерните системи за достъп до международна онлайн база данни с лекции, казуси, въпросници и отговори по различни медицински дисциплини от световноизвестни учени от реномирани топ университети. Образователната платформа Lecturio е на разположение на нашите студенти от септември месец. Това е едно голямо предимство.

- И все пак можем ли да говорим за дефицит на знания, на фона на натрупалото се дистанционно обучение, редовни ли са студентите на онлайн лекциите?

- За практическите упражнения съм категоричен, че има дефицит на преподаване от гледна точка на качество. Няма как да заменим присъственото обучение особено в специалност „Медицина". И студентите, и преподавателите го признават, но ние взехме мярката за две седмици, т.е. на 2 ноември, ако нямаме някаква фрапантна и драматична ситуация, ще преминем отново към присъствена форма. Вероятно ще има редуващи се етапи и периоди на присъствено с дистанционно обучение. Така се очертава ситуацията, за да можем да компенсираме и да не допускаме прекъсване на учебния процес. Световноизвестни университети като Харвард и Оксфорд, например, продължават да прилагат електронно обучение и сега. Това, че ние първи си признахме и взехме тази мярка, не значи, че ситуацията в други университети е по-различна. Здравето на нашите студенти, преподаватели и служители е на първо място, всичко останало е второстепенно. Дефицитът на знания може да се възстанови, но когато здравето бъде изгубено, понякога няма връщане назад. Знаете колко лекари, някои от тях наши близки познати, загубиха живота си в епидемията. Много трудно и много тежко се приемат тези факти и понеже ние като лекари го знаем не си позволяваме волности в тази посока. Колкото до включването на студентите в онлайн лекциите, ако трябва да бъда откровен, то е по-активно, отколкото на присъствените.

- Как си обяснявате това?

- И ние си зададохме същия въпрос. Може би защото е по-удобно да проследиш една лекция в домашни или други условия и въпреки всичко да бъдеш част от процеса.

- Какви са очакванията ви, как ще продължи тази учебна година?

- Не можем да предвидим ситуацията, подготвили сме се както за по-лекия сценарий, така и за най-тежкия, при който повече от един семестър обучението да е изцяло дистанционно. Не го искаме, но сме се подготвили и за този сценарий. Испанският грип, голямата пандемия през 1917 година е продължила три години до 1920 г. Съвременната медицина разполага с по-добри възможности и въпреки всичко това е пандемия, това е непознат вирус и ако го съпоставим с онзи грип, мисля, че чисто времево нещата ще са същите. Единственото, което може да промени драстично хода на тази пандемия е въвеждането в практиката на ваксина срещу КОВИД. Другият фактор, който зависи изцяло от нас като граждани, е да спазваме и най-простичките епидемични мерки. Най-ефективна, от които, е носенето на маска. Ако спазваме това и в институциите, и навън, повярвайте ми, сами ще си помогнем много.

- КОВИД сякаш наложи още повече дигитализацията, виртуалното общуване и услуги. Мислите ли, че този модел би останал и за в бъдеще, дори и не в условия на пандемия?

- КОВИД просто ускори въвеждането на дигиталните форми на обучение в системата на средното, на висшето образование, та дори и на предучилищното. Имайки предвид новите тенденции като изкуствен интелект, бърз интернет, 5 G, това е неизбежно. И не, че те ще бъдат определящи и ще заместят на 100% присъственото обучение и физическият контакт, но този процес е неизбежен. Бъдещето върви в тази посока, то вече е факт, само че КОВИД малко ускори тези процеси от гледна точка на това ние да ги осмислим и осъзнаем. Иначе те обективно си вървят...

- Каква е епидемичната обстановка в Плевен?

- Виждайки публичната информация от институциите, област Плевен е в междинно положение. Не сме в червената зона, не сме и в жълтата. Има тенденция към увеличаване на броя на случаите. Повечето позитивни са млади хора, при които вирусът протича почти безсимптомно или симптомите са много леки. Но това не бива да ни успокоява.

- Недостигът на медици и на капацитет в болниците са сред основните проблеми в момента. Как стоят нещата в Плевен ?

- Имам наблюдение от Университетската болница „Д-р Георги Странски". Там все още има капацитет, но персоналът е изморен. Колегите работят на предела на силите си, защото от първия случай на 8-и март, който беше регистриран, до днес те работят без почивка. Лекарите и медицинският персонал, ангажиран с епидемията, има капацитета, потенциала и възможностите да понесе много и ще се справи, убеден съм в това. Областният щаб и РЗИ са направили доста стройна програма и разпределение на леглата, в случай че бъде запълнен капацитетът на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" - Плевен. Определено е кои болници в града какви случаи да поемат. Даже вчера на заседанието на Областния щаб се обсъди и алгоритъма за действие при безсимптомни, при пациенти с леки симптоми и при тежки случаи.

- А как стои въпросът със заразата сред медицинските специалисти, през последните седмици случаите сред тях непрекъснато се увеличават?

- Има заразени медици, но ситуацията е под контрол.

- От какво има нужда, така че да се подпомогнат лекарите максимално в тази пандемия?

- Да не им се пречи и да бъдат подпомогнати с подходящи условия за посрещане на голям брой пациенти. Винаги има нужда от консумативи, облекла, дезинфектанти, медикаменти, маски и др. И когато експертите кажат нещо, просто е важно всички по редиците и обществото да се вслушва в тях. Онези, които се сблъскват с КОВИД епидемията говорят като хора видели и изстрадали много, а не се опитват просто да упражняват реториката си. Лекарите са хора с морал и няма да отстъпят докато приключи епидемията. Просто съм убеден.

- Но, лекари от по-малки региони се отказват...

- Така е, знам.

- Има ли в Плевен такава тенденция?

- Не, не забравяйте, че Плевен е университетски град със струпване на много медицински специалисти и с огромни възможности. Убеден съм, че ще се справят.

- Каква е оценката ви на мерките, които държавата в момента предприема?

- Смятам, че мерките за България за адекватни. На мен като лекар ми се иска да са по-строги. При едни по-големи ограничения ще има и по-добри възможности за спиране на разпространението. От друга страна, хипотезата на епидемиолозите е, че през колкото повече хора премине този вирус, толкова повече отслабва. Така че и тази гледна точка не бива да се подценява. Но, имаме втора вълна и трябва да я посрещнем адекватно.

- Кое е най-трудното в битката с КОВИД?

- Най-трудното е напрежението и умората. Колегите вече са поизморени, те трябва да бъдат подпомогнати и от обществото с по-трезва оценка на ситуацията и по-адекватни действия. Това, което смятам аз е, че обществото не приема насериозно ситуацията. Докато не бъде засегнат лично някой, дотогава всеки смята, че това не го касае и не е сериозно. Защо трябва някой наш близък, не дай Боже да пострада, за да се повярва, че тя е факт. Не бива така.Назначават PCR след позитивен антигенeн Назначават PCR след позитивен антигенeн Това предвижда нов договор за изменение на НРД, подписан днес, съобщиха от здравното министерство
Командироват лекари в спешното на Пазарджик Командироват лекари в спешното на Пазарджик Заболеваемостта в областта стигна 456,9 на 100 000, връчиха три акта за неносене на маски
Плазма се дарява и в Кърджали Плазма се дарява и в Кърджали Намалял е натискът върху спешна помощ в областта, отчитат от местния щаб
К-19 в старчески домове във Варна и Велико Търново К-19 в старчески домове във Варна и Велико Търново Прокуратурата ще проверява болнични на медицински сестри в Свищов
Москва започва ваксинациите Москва започва ваксинациите Според СЗО масовите имунизации ще са най-рано през второто тримесечие на 2021 година
Ямболската болница възстанови ражданията Ямболската болница възстанови ражданията Междувременно нов център за подкрепа на лица с увреждания заработи във Варна, съобщиха от дирекция "Социални дейности"
Одобриха поръчката на ваксини и в зала Одобриха поръчката на ваксини и в зала Финално РЗИ ще казва за карантината по мейла или със СМС, гласят приетите на второ четене промени в Закона за здравето
За ваксините делят страната на 7 региона За ваксините делят страната на 7 региона Първо ще се имунизират лекарите, медицинските сестри, санитарите, полицаите и хората над 70 години, обясниха властите
Как Европа ще празнува Коледа Как Европа ще празнува Коледа

Заради КОВИД събиранията ще са само в домовете, носене на маски, вечерен час и малък брой гости, предвиждат празничните ограничения в повечето държави

Пациентите с К-19 в болниците растат Пациентите с К-19 в болниците растат

За последната седмица заетите легла с тях са се увеличили с близо 500, показват данните на здравната каса

1 2 3 ... 211 »