Рехабилитация

Балнеолечение при ревматизъм

12-01-2017 08:00
Лиляна
Ламбева
l_lambeva@abv.bg
Балнеолечение при ревматизъмСветлината и въздухът променят състава на минералната вода, предупреждава проф. Златимир Коларов
Ревматичните заболявания се изострят в студеното време. Какво да направят болните, за да облекчат страданията си, попитахме проф. Златимир Коларов от Клиниката по ревматология на Медицински университет-София.

Лечението на ревматичните заболявания е комплексно и включва медикаментозна терапия, спазване на определен режим и диета, физиотерапия, лечебна физкултура, в някои случаи дори оперативна намеса и т. н. Добре е пациентите да се възползват от възможностите, които предлагат санитарно-курортното лечение, балнеологията и минералните води и извори при лечението и профилактиката на ревматичните болести, обясни проф. Златимир Коларов.

ВИЗИТКА


Проф. Златимир Коларов е ревматолог в столичната болница „Св. Иван Рилски". Роден е през 1954 г. в София. През 1980 г. завършва Медицинския университет в София. Десет години работи в различни градове на страната – Бяла Слатина, Пазарджик и Пловдив като лекар и асистент по вътрешни болести. Сега е професор в Клиниката по ревматология на МУ-София.

Автор е на близо 500 научни труда, публикувани и изнесени на научни форуми в страната и чужбина, сред които монографии, учебници, ръководства и справочници по медицина и ревматология, 30 научно-популярни книги и брошури за пациенти, 8 художествени и 1 публицистична книги, 1 сценарий за игрален и 9 за документални филми.

Председател е на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза и Съюза на писателите-лекари „Димитър Димов" в България, клон на Международния съюз на писателите-лекари – UMEM.

На латински „курорт” означава лечебно място, а „балнеум” – баня. При санаторно-курортното и балнеолечението се използват природните климатични фактори за лечение и профилактика на голям брой заболявания. Това са температурата и влажността на въздуха, скоростта на вятъра, слънчевото греене /инфрачервените и ултравиолетовите лъчи/, йонизацията на въздуха, атмосферното налягане, наличието на минерални води с техните различни физико-химични свойства и др. Използват се също така възможностите за съчетаване на климатичните фактори с подходящи физиотерапевтични и рехабилитационни процедури, както отделянето на болния от обичайната битова и трудова среда. Съчетанието между различните метеорологични фактори на отделните курорти въздейства по различен начин върху тъканите и органите и върху организма като цяло, подчертава професорът. Според него при правилно дозиране, прецизно преценена продължителност и добро състояние на организма, те влияят благоприятно, в противен случай – болестотворно. Поради това, преди да отиде на почивка в многото саниториални комплекси, с които разполага страната ни, всеки ревматично болен /това се отнася и за всеки друг болен/ трябва да се консултира със своя лекуващ лекар и

 

при възможност – с физиотерапевт

 

Те са хората, които могат най-точно да определят в конкретния момент точните нужди на пациента. Те могат да бъдат лечебни или профилактични и зависят от състоянието на болния орган и на организма като цяло, от формата, активността и стадия на болестта. Отново специалистите са тези, които трябва да преценят климатичните фактори и физиотерапевтичните възможности на дадения курорт. Определят се точно и вида, дозировката и продължителността на физиотерапевтичните и рехабилитационни процедури, както и промяна на техните дозировки.

Повечето курорти са разположени около минерални извори, така че към специфичните климатични фактори се добавят и физико-химичните въздействия на минералните води, следствие от техните уникални свойства. Това са температура, киселинност, наситеност с газ, йонизираност, радиоактивност, казва проф. Коларов. И припомня, че в зависимост от състава минералните води в България са няколко основни вида:


1. Слабоминерализирани термални води: Горна баня, Княжево, Софийска централна баня, Банкя, Панчарево, Вършец, Баня – Панагюрско, Баня – Карловско, Белчин баня – Самоковско, Вельова баня, Чепино и Каменица – Велинград, Марикостиново – Благоевградско, Сандански, Столетово, Сулица и Железница
2. Хидрокарбонатно-натриеви /алкални/: Горна баня, Софийска централна баня, Банкя, Павел баня, Биримирци, Куманица, Илиянци, Мрамор, Гниляне
3. Хлорни минерални води: Мирово – Провадия, Ново и Старо Оряхово, Сланотрън. Тук се включват и солените йодно-бромни води край Черноморието

4. Сулфатни минерални води: Харманли, Брезник, Шипково, Баня – Панагюрско, Брястово, „Овча купел”. Тук се включват и т. нар. миришещи води и радиоактивни извори – Наречен, Момин проход, Пчелин, Чепинци
5. Натриеви минерални води: изворът в Ямбол е единствено находище в България

6. Води със сложен анийонен състав

 

Минералните води се използват за лечебни и профилактични цели при различни заболявания на храносмилателната система, жлъчния мехур и жлъчните пътища, бъбреците, кожата, нервната система и други чрез пиене, обливане на тялото, киснене във вана, обтриване, масажи и т. н. Преди прилагането им под каквато и да е форма, болният трябва да се консултира с лекуващия лекар, категоричен е професорът.

По думите му, в ревматологията се използват най-вече алкалните хидрокарбонатни води за пиене за профилактика на подагрените кризи. Прилагането на термални минерални води при ревматично болните за бани и киснене във вана трябва да се прецени много внимателно поради риск от обостряне на възпалителните ставни заболявания. Имат

 

благоприятен ефект при мускулни спазми

 

и мекотъканни болки, при които липсват клинични данни, че могат да предизвикат възпалителен ефект, категоричен е специалистът.

Трябва да се знае, че престояването на минералната вода продължително време променя нейния състав поради въздействието на светлината, окисляването и т. н., казва още проф. Коларов. Освен това продължителното пиене на един и същи вид минерална вода не е препоръчително, тъй като в организма постъпват едни и същи химични вещества и съществува, макар и минимален, риск от натрупване /предозиране/. Затова е желателно всеки болен да се консултира със своя лекар, преди да използва даден вид минерална вода за пиене или за вана.Алкохолът – начин на употреба Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Ваната помага на сърцето и нервите Ваната помага на сърцето и нервите Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора Гимнастика пред телевизора Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони Чистят тялото с отрицателни йони Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА Привличаме здравни туристи със СПА Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Ездата прави чудеса при МС Ездата прави чудеса при МС Рехабилитацията и психологическата подкрепа са изключително важни при битката с множествената склероза. Как хиппотерапия, плуване, йога и пилатес помагат на болните с МС? Разкрива кинезитерапевтът Инна Иванова.
Радонът е лек при депресия и диабет Радонът е лек при депресия и диабет Лекарството е в дозата. Доказва го и радиоактивният газ радон. Как ваните и инхалациите с него лекуват болката и кошмарите и помагат на сърцето, щитовидната жлеза и жлъчката? Разказва Симеон Костов.
Кални бани лекуват артрит и жлъчка Кални бани лекуват артрит и жлъчка Дискова херния, коксартроза, проблеми с черния дроб и стомаха. За всяка от тези диагнози калолечението може да се окаже спасение. Какви видове е то и колко процедури са ни нужни? Отговаря Симеон Костов.
1 2 3 »