старт

Виваком пусна 5G в България

21-09-2020 16:38
Clinica.bg

press@clinica.bg
Виваком пусна 5G в БългарияМрежата е налична във всички областни градове и по магистрала Тракия

Спорната нова технология 5G вече е пусната в България, съобщиха от мобилния оператор Виваком. Въпреки че няма безспорни доказателства за безопасността й и крайният ефект върху човешкото здраве, мрежата е активна във всички 27 областни градове и по магистрала Тракия.

България e сред първите държави в Европа, в които се въвежда новият мобилен интернет. Той е много по-бърз и може да осигури редица технологични предимства и да подпомогне развитието на икономиката. Проблемът е, че няма яснота за влиянието му върху човешкото здраве. Както вече clinica.bg писа, СЗО ще излезе с достатъчно аргументирани заключения за ефекта върху човешкото здраве едва през 2022 г.

Междувременно редица учени смятат,

че в 10 пъти по-високите честоти на трептене - 3500 GHz, в сравнение с досегашните мрежи, е вредно за човешкото за здраве. То води до повишаване на температурата на човешкото тяло, което при продължително време може да е опасно за хората и може да доведе до психически, метаболитни, неврологични и други проблеми. Заради по-високата честота 5G мрежата ще използва много повече станции и свързващи устройства, което допълнително ще увеличи плътността на облъчването върху хората и околната среда.


5G мрежата у нас обаче вече е факт.

За да ускори навлизането й в бита, от Виваком предлагат бонус от 30 000 мегабита на месец интернет. От оператора обясняват, че са новата технология стартира в централните градски части на всичките областни центрове, чрез съвместна работа на една честота на 4G и 5G, чрез метода за динамичното споделяне на спектъра (DSS). Така VIVACOM се нарежда до водещи телеком оператори като Swisscom, Play, Vodafone, Verizon и AT&T - първи направили тази стъпка. Според оператора иновацията е важно условие за развитие на сфери като телемедицината, дигиталното образование, гейминг индустрията, автоматизираното производство и други.