неизвестни

Детската болница - между идеално и оптимално

15-09-2020 15:19
Янина
Янина
Здравкова
yaninazdravkova@gmail.com
Детската болница - между идеално и оптималноМакар да е решено проектът да е с нова сграда, консенсус за бъдещата педиатрия едва ли някога ще има
След година съмнения, противоречия и протести, проектът за Национална детска болница изглежда стъпка по-близо до реализация. Определеното за бъдещ дом на най-важната педиатрична структура скеле на недостроения Институт по педиатрия в двора на Александровска болница ще бъде съборено, а на негово място ще започне строежът на нова сграда, която да е по-близо до съвременните изисквания за модерно лечебно заведение, на които, според лекари и архитекти, старата конструкция от 1990 година, не отговаря.
До края на годината старият строеж трябва да е в историята, до година да започне нов, като сроковете и парите, определени в договора между здравно министерство и изпълнителя – консорцуим от фирми на „Главболгарстрой", ще бъдат спазени. След 42 месеца и на цена от 78 милиона лева без ДДС, България трябва да има Национална детска болница, в която да са събрани разпръснатите от десетилетия различни педиатрични специалности.
Проектът, стар като скелето до „Майчин дом", през годините мина през купища неуспешни опити. Настоящият също започна с фалстарт – изненадващо кабинетът реши болница „Лозенец" да стане детско лечебно заведение, но срещна съпротивата както на самата Правителствена, така и на Софийският университет, чиято учебна база е. После се оказа, че не точно грижата за децата е мотивирала министрите, а
ррр
огромните дългове на „Лозенец".
ррр
Така се стигна до търга на здравно министерство за надграждане на конструкцията в двора на „Александровска", който беше обжалван и жестоко критикуван от Камарата на архитектите – и защото предвижда всичко в едно – проект, строителство и контрол, да е в ръцете на един изпълнител, и защото, според тях, скелето не отговаря на съвременните изисквания за детска болница. Около тях се сформира гражданската инициатива „За истинска детска болница", която месеци наред настояваше за лечебно заведение, направено според нуждите на децата, а не на обратното – съобразяване на педиатричната грижа с налично скеле.

Спорът между институции, архитекти, лекари и граждани, е в три посоки – дали бъдещата болница да е в старото скеле, дали то да се събори и новата болница да се вдигне на същото място, или да се търси изцяло нов терен и с нов проект. Да се губи ли още време, на фона на изминалите 40 години, или да се подходи по-прагматично и да се ползва съществуващата база; да се ползва ли строежът на нова болница като

 

база за реформа в детското здравеопазване

 

или просто механично да се преместят в една сграда разпръснатите в момента структури. Дори и тези, които искат да се преобразува изцяло педиатричната грижа да са прави, те нямаха шанс – докато вървяха протестите, МЗ сключи договор с „Главбoлгарстрой", което доста ограничи опциите. Като реверанс към всички, по обичайния си маниер, премиерът Бойко Борисов събра всички страни и се реши скелето да се бутне. Това беше през май.

През септември, новият министър Костадин Ангелов потвърди решението, представяйки го като единствен полезен ход, тъй като изисква по-малко време и не води до загуба на пари за неустойки. Той обеща и нов проект за болницата, като преди него ще има обществено обсъждане и детайлни разговори с всички лекари, които да посочат конкретните си изисквания за всяко отделение. Предвид обстоятелствата, в които всички участници в проекта са поставени от предния министър Кирил Ананиев, а и от самия Министерски съвет, който още си е същият, това вероятно е така. Ще се наложи да се примирим, че идеална болница няма да има, но поне още можем да се надяваме, че ще е оптимална.

Дали ще е така, може дори да не разберем. Съмненията, противоречията и

 

недоволството остават константна величина.

 

Костадин Ангелов отсъди, че скелето ще се разруши, след като свика обществено обсъждане, на което да чуе всички страни, а „Главбoлгарстрой" да покажат 3Д конструктивен проект, който визуализира как би изглеждала болницата според заданието на МЗ, независимо в какво скеле. Той предвижда болница на 11 етажа, на първите три от които са хирургии и реанимации, а на останалите – отделения. В болницата ще има 350 стационарни легла и 50 амбулаторни.

„Не знам как с това скеле ще направите с метър и половина по-високи етажите в болницата, каквито са изискванията", коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата, която е част от инициативата „За истинска детска болница". Той припомни за поредицата протести на родители, лекари и архитекти срещу изграждането на педиатрията в старата сграда. Според него трябва да има конкурс за архитектура на нова сграда, тъй като тази е неподходяща, а в него да не участват само медици, а и родители на деца, които често пребивават в болница. „Така ще има по-ясна идея какво искаме. Това, което виждаме, е

 

бройлеров тип болница,

 

който не искаме", каза Богданов.

Не е нужно всички стаи да са високи 5 метра, това е специфично изискване за хирургичните блокове, които са на първите три етажа и са проектирани с точно такава височина. Ако всички стаи са по 5 метра, просто ще фалираме, докато опитваме да ги отопляваме, отвърна му детският невролог проф. Иван Литвиненко. А ако тръгнем към ново място, нов проект и нов конкурс, ще минат още 15 години, смята лекарят.

Педиатърът д-р Бояна Петкова, също представител на инициативата „За истинска детска болница" припомни, че още няма анализ на нуждите, върху който да стъпи проектът за болница. Въпреки, че той беше обещан преди месеци от МЗ, още не е ясно какво точно трябва да бъде поместено в болницата и по какъв начин. Например продължава да липсва палиативна грижа, както и не е ясно защо, например, детската травматология остава в „Пирогов", казва Петкова.

„Идеята за реконструкция на съществуващата сграда е много лоша. За да имаме съвременна болница, която да остане такава и в следващите 20 години,

 

трябва да имаме модерен архитектурен проект

 

на съвременна болница. Сегашният е 40-50 годишен", смята началникът на отделението по детска кардиология в Националната кардиологична болница д-р Любомир Димитров. „Повикани ли са архитекти, които са специализирани в изграждането на болници - такива има в Европа?", попита той.

Според д-р Боряна Аврамова от Клиниката по детска онкохематология. 3Д концепцията за болницата не отговаря на изискванията на съвременна болница, тъй като има твърде много стационарни легла и много етажи с ненужно голяма площ. „Всичко, което може да бъде диагностицирано и лекувано амбулаторно, трябва да бъде лекувано така", припомни тя думите на покойния детски онкохематолог проф. Драган Бобев. Според Аврамова е нужен международен конкурс, тъй като у нас няма достатъчно специалисти за строеж на голяма детска болница, но пък има риск от корупционни практики.

И опозицията в парламента в лицето на хематолога Георги Михайлов от БСП смята, че конструкцията е абсолютно неподходяща, остаряла, невъзможна да трансформиране и няма как да отговори на съвременните технически изисквания. Проектът на МЗ пък е нереален. „Ако тръгнем да правим международен конкурс, няма да доживеем - и тези след нас, построяването на тази болница", смята Михайлов. Според него скелето трябва да се разруши, но

 

болницата да е на същото място –

 

в комплекса на бившата Медицинска академия.

На лекарите, които не одобряват сградата, строителят и проектант Петър Ненов отвърна, че конструкцията е перфектна и позволява вътре да се прави всичко. Той обясни и каква е алтернативата. „Има два варианта – взрив и механично събаряне. Механичното ще отнеме 5 години и нямаме такива машини. При взрив наоколо има сгради, които не трябва да бъдат засегнати. Освен опасността за тях, тонове пушек и пепел ще се изсипят над Медицинска академия и ще се чистят много дълго време. После следва разбиване с пневматични чукове и рязане на армировка - това ще е шум и прах поне 2 години", обясни той. После ще са нужни още 2 години изграждане на нова конструкция, плюс още година непредвидени отлагания. „Така стават 5 години, при положение, че сега имаме готова конструкция, която има нужда само от половин година укрепване", тегли чертата Ненов.

Старата сграда защитава и инж. Лазар Колев, конструктор на съществуващите блокове в Александровска болница. „Те са законно изградени и удовлетворяват изискванията на законодателството. При проверки не са констатирани никакви дефекти по конструкцията.

 

Събарянето им е безсмислено,

 

новите ще са почти същите, ще бъдат изчислени по същите правилници и етажите ще са същите", смята той. И Колев обясни, че премахването на скелето означава да се отстранят 20 хиляди кубика бетон и 1200 тона арматура, а взривяването им е почти невъзможно. „1.5 години ще са нужни за подготовка на сградата, 15 милиона лева ще са нужни само за премахването на съществуващите блокове. Построяването на новите ще отнеме 2.5 години и ще струва над 25 милиона лева. Загубите на време и средства са големи", изчислява Колев. Недопустимо е конструкцията да се оценява от хора, които нямат инженерно образование, обърна се той към преобладаващо критикуващите лекари.

„Архитектите и инженерите идват в края на процес, който стартира с анализ на нуждите и 50 години напред прогноза какво очакваме. На тази база се прави задание", припомни пък арх. Петкана Бакалова, един от основните мотори на „За истинска детска болница". „Никога не сме искали премахване на този строеж. Събарянето на този строеж е нонсенс, защото той не може да бъде взривен, механичното му премахване ще създаде изключителен дискомфорт на целия комплекс на Александровска болница, освен че струва пари и е недопустим. Нужна е независима конструктивна експертиза и на нейна база

 

тази сграда да бъде адаптирана за други нужди",

 

смята тя. Една нова болница има нужда от нова концепция, обяви Бакалова.

Пациентските организации са по-склонни да приемат настоящия проект – за него се изказаха и от „За теб", и от „Искам бебе", а според Пламен Таушанов от Българската асоциация за защита на пациентите трябва да се върви към реализация, но да се изчистят детайли като това да се намалят етажите и да се прецизира нужни ли са 350 легла.

Спорът е и за това кой е пръв – лекарите или архитектите. Според проф. Николай Младенов, шеф на реанимацията в „Токуда", експертите – инженери, проектанти и архитекти трябва „веднъж завинаги да кажат става или не става сградата", след това да се реши ще се спазва ли сключеният договор за обществената поръчка за изграждане на болницата и чак след това лекарската гилдия да може да каже как да се направи болницата и как да изглежда. Педиатърът проф. Владимир Пилософ пък обясни, че болницата в Мелбърн е направена именно така –

 

първо върху проекта да работили лекари,

 

които са определили какво искат от бъдещата сграда, и след това е направен проект. Според него 50 легла за дневен стационар също са недостатъчни, тъй като огромната част от пациентите ще се обгрижват с консултации в амбулаторни условия.

„Нека да се съсредоточим в тези области, в които ние сме експерти и можем да помогнем", призова шефът на Клиниката по детска онкохематология проф. Добрин Константинов и допълни, че никога няма да си позволи да говори за бетон. Той припомни, че модерната болница върви с модерни концепции, една от които е, че в болница „не трябва да имаме фиксирани врати с надпис, заключени – това е моето отделение". „Сега има гъвкави структури, никой не си позволява да има 100 легла, от които 50 са празни и чакат. Всичко се използва и така спестяваме лекари и медицински сестри, каквито и без това нямаме. Спестяваме средства. Много работа имаме ние лекарите и много моля всички колеги да си мислят за всичко, което предстои", коментира Константинов.

Каквото и да предстои – ще е трудно, несигурно и неокончателно. Споровете за Националната детска болница вероятно ще продължат и в следващите 40 години.УМБАЛ-Бургас също спешно търси доброволци УМБАЛ-Бургас също спешно търси доброволци Лечебното заведение се нуждае от лекари и медицински сестри
Подкрепяме отпадането на таксите за здравни вноски Подкрепяме отпадането на таксите за здравни вноски Това ще остави в бюджета на касата над 5 млн. лв., казват от КТ "Подкрепа"
Искат затваряне на кръчми и стадиони Искат затваряне на кръчми и стадиони Поредните отделения за КОВИД са препълнени, според главния държавен здравен инспектор може да стигнем до 6000 заразени на ден
40% имат доверие на здравната система 40% имат доверие на здравната система

Парите отделени за здравеопазване трябва да се изразходват най-вече за подобряване на материалната база на болниците, показва изследване на Тренд

УМБАЛ „Св. Георги" събира пари за първа линия УМБАЛ „Св. Георги събира пари за първа линия И там имат нужда от допълнителни кадри за дежурства в КОВИД-отделението
Пандемията повиши доверието в системата Пандемията повиши доверието в системата

Доходите на медицинските специалисти зависят и от разпределението на средствата вътре в лечебните заведения, казва проф. Петко Салчев

Жена почина, след като 5 болници я върнаха Жена почина, след като 5 болници я върнаха Тя е била със съмнение за коронавирус, макар тестът да е бил отрицателен
783 млн. за МЗ догодина 783 млн. за МЗ догодина

Oбщото увеличение за парите за здравния сектор за 2021 г. ще е над 460 млн. лв., както обеща премиерът Бойко Борисов

Спират отпуските на шефовете на болници Спират отпуските на шефовете на болници Причината е усложнената епидемиологична обстановка, сочи писмо на здравно министерство
Пак върнат от болница пациент с КОВИД Пак върнат от болница пациент с КОВИД РЗИ-Хасково проверява защо на възрастен човек е отказана хоспитализация
1 2 3 ... 225 »