Интервю

Търсим за работа млади лекари

14-09-2020 07:01
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Търсим за работа млади лекариНай-трудното в борбата с коронавируса е, че няма специфично лечение, казва д-р Минко Михов

КОВИД-19 постави пред редица изпитания и без това несъвършената ни здравна система. Финансовите приходи намаляха, а медиците се измориха от денонощната борба с новия противник и болниците се оголиха кадрово още повече. Готови ли са лечебните заведения за коронавируса през зимата, ще издържат ли на физическото и психическото напрежение, кое е най-трудното в битката с новото заболяване, попитахме д-р Минко Михов. Той е изпълнителен директор на Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Тота Венкова" - Габрово.

- Доктор Михов, как се отрази пандемията на болницата?

- Пациентите намалява много. Все още ги е страх от заразяване. Те са между 10 и 15 процента по-малко спрямо същия период на миналата година. Много хора отлагат плановите операции, прегледите при специалист за хроничните си заболявания, изследванията си. Най-засегнати са отделенията по неврология, кардиология и гастроентерология, тъй като те работят предимно с т. нар. планови пациенти. Броят на тези по спешност не е намалял, но това е обяснимо – такова състояние не може да бъде отложено за след пандемията.

- Финансово как се отрази отливът на планови пациенти?

- Не успяваме да усвоим около 100 000 лева на месец по линия на Националната здравноосигурителна каса. Това е 85-90% по-малък обем дейности в сравнение с периода март – юли 2019-та. Надяваме се анексът към НРД да компенсира загубите ни.

- Това не се ли отразява върху възнагражденията на работещите в болницата?

- Опитваме се да задържим нивата на възнагражденията, да не ги намаляваме. Засега успяваме. Независимо, че имаме по-малко пациенти, натовареността на персонала не намалява, защото хората работят съвестно и качествено. Те заслужават адекватни заплати. Надявам се и занапред да можем да им ги осигуряваме. За щастие, нямаме напускащи заради ситуацията КОВИД. Проблем са ни медицинските специалисти. Повечето колеги са в пенсионна възраст и продължават да работят. Единични са случаите, които се оттеглят от работа след пенсиониране, но то не е заради пандемията, просто са решили да си починат. Нещо повече, имаме и лекари, и медицински сестри, които изразиха желание да помагат в сектора за хора с коронаинфекцията.

- По спокойно ли работят хората в болницата сега, след като науката знае много повече за SARS-CoV-2 и бяха създадени алгоритми за лечението на пациенти с КОВИД?

- Надявам се колегите да са по-спокойни. Поне не показват, че са разтревожени. В МБАЛ „Д-р Тота Венкова" всички работят всеотдайно. Информирани сме много повече, създали сме много добра организация. Лечебното заведение е снабдено с всичко необходимо, от лични защитни санитарни средства до апаратура. В това отношение няма от какво да се оплачем. Нашата болница беше от тези, които първи започнаха да приемат хора с коронавирусната инфекция. Вече имаме натрупан добър професионален опит с тях. Знаем как да действаме при съмнителен пациент. Създали сме организация за несмесване на потоците. В резултат нямаме нито един заразен от персонала.

- Колко са преминалите пациенти с КОВИД към момента?

- От началото на пандемията към момента на бяха хоспитализирани около 30 човека. Сега в сектора нямаме нито един болен.

- Кое е най-трудното в битката с КОВИД?

- Най-трудното е, че няма специфично лечение. Терапията се насочва към симптоматичното повлияване на пациентите. Не сме сигурни в изхода, но така е и за колегите в която и да било друга болница по света. Всичко това не ни дава увереност, че винаги правим най-доброто за болните.

- Могат ли лекарите и медицинските сестри да издържат на физическото и физическото натоварване при една евентуална втора вълна на пандемията?

- Надяваме се да издържим. В крайна сметка, това ни е работата още повече, че хората избират професия от сферата на медицината по призвание. Всичко зависи от броя случаи, които бихме имали и обичайната натовареност на леглата. Поели сме ангажимент да бъде осигурен персонал за леглата в инфекциозното, пулмологичното и реанимационното отделение. Ако обаче болните са повече, е трудно да се прогнозира. Умората е натрупана и продължава да се натрупва. Независимо, че в момента нямаме пациенти с КОВИД, имаме с други заболявания, за които персоналът се грижи не по-малко усърдно.

- Каква е прогнозата ви за следващите месеци?

- Надявам се да няма бум на заболеваемостта. Досегашният ни опит показва, че огнищата се развиват в по-тесен кръг, няма масовост на заразяванията. Това позволява контрол до някаква степен. Смятам, че занапред ще започнем по-рано да откриване инфектирани с коронавируса, за да ограничим максимално вероятността от разпространение на заразата. В момента подготвяме пускането в действие на наша PCR-лаборатория. Тя ще заработи в края на септември, максимум в началото на октомври. Така ще можем да тестваме по-голям брой от постъпващите в болницата и да осигурим спокойствие както на пациентите, така и на персонала.

- Колко лекари и медицински сестри работят в КОВИД-сектора?

- Работят 15 човека, от тях трима са лекари-инфекционисти, медицински сестри и санитари. Това са все колеги квалифицирани, на които имаме доверие. Всички те знаят как да се пазят в КОВИД-сектора. Рискът не е по-голям от всяка друга инфекция. Финансовият ресурс, заделян за тях, е по-висок, отколкото е бил преди пандемията. По отношение на заплащането са подсигурени. Най-големият ми страх е, въпреки че знаят как да се пазят, е някой от тях да не се разболее.

- Болницата ще издържи ли финансово? Какви суми имате да получавате от неизплатената надлимитна дейност от минали години?

- Дали ще издържим финансово, е нещо относително, защото е пряко свързано с броя на постъпващите за лечение пациенти. А както стана ясно, плановите случаи все още отлагат терапията си. Просто, хората още не са възстановили доверието си в здравната система. За 2016 и 2017 година имаме неизплатени 200 000 лева надлимитна дейност.

- От какво има нужда болницата?

- От млади колеги. Средната възраст на работещите при нас е 50 години. През 2019-та постъпи само една, току що завършила, сестра. На дефицит сме с 20 медицински специалисти. Можем да назначим лекари – специализанти от всички специалности. Много са ни необходими реаниматори и рентгенолози. Двама колеги от образната диагностика се пенсионираха неотдавна. Положението там е критично.

- КОВИД постави ли болниците в неравностойно положение?

- Трудно е да се прецени. Действително, едни болници бяха натоварени с много случаи на КОВИД, а други не бяха ангажирани с лечението на такива пациенти. Вторите обаче, до известна степен, поемаха болни и патологии на други заболявания, което е плюс. Въобще, пандемията изправи всички ни пред нови предизвикателства, които са едно своеобразно училище.Вечерен час в Гоце Делчев Вечерен час в Гоце Делчев Нови 16 с коронавируса в „Качулка", масирани проверки за маски във Велинград и Пазарджик
Президентът Радев е бил контактен на К-19 Президентът Радев е бил контактен на К-19 Това твърди държавният глава на Естония, от прессекретариата отрекоха
УНСС минава онлайн за седмица УНСС минава онлайн за седмица Това е вторият университет, който затваря временно, заради коронавируса
Карантините в Европа се връщат Карантините в Европа се връщат В Ирландия ще стоят на до 5 км от вкъщи за 6 седмици, затвориха и окръг в Германия
Израел въведе карантина за българи Израел въведе карантина за българи Задължителната изолация ще е 14 дни, страната ни премина в списъка с червените държави
Задължително с маска и на открито Задължително с маска и на открито Oчакванията са при засилен контрол и спазване на мерките заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, казва министър Костадин Ангелов
В Търговище вече се учи онлайн В Търговище вече се учи онлайн До края на месеца Първо СУ ще е в електронна среда, 200 деца са със симптоми
Още две болници в София приемат пациенти с КОВИД Още две болници в София приемат пациенти с КОВИД

От днес се разкриват по 10 легла за по-леки случаи във „Вита" и „Доверие", реши столичното РЗИ

Попълват кадровия дефицит за КОВИД със студенти Попълват кадровия дефицит за КОВИД със студенти Кметовете на всички общини в Благоевград ще могат да взимат самостоятелни решения за допълнителни противоепидемични мерки
1024 са новите случаи на КОВИД 1024 са новите случаи на КОВИД

МЗ ще обсъди носенето на маски на открито, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов

1 2 3 ... 295 »