интервю

Трудно е да се каже, че сме подготвени за КОВИД

10-09-2020 05:53
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Трудно е да се каже, че сме подготвени за КОВИД Надявам се, че след пандемията ще имаме различна визия за следващите пет години за развитието на болничното здравеопазване, казва проф. Асен Балтов

КОВИД-19 изправи цялата страна и в частност здравната ни система пред сериозно изпитание. С приближаването на есенно-зимния период притесненията на всички се увеличават заради очакваното обостряне на пандемията. Подготвени ли са вече медицинските специалисти за заболяването, колко още могат да издържат в битката с вируса, от какво имат най-голяма нужда, за да я спечелят, попитахме проф. Асен Балтов. Той е директор на Пирогов - една от основните болници, които се изправиха срещу пандемията.

- Проф. Балтов, как се отрази пандемията на болница като Пирогов, която беше от самото начало на първа линия?

- Първоначално беше много трудно, докато успеем да направим алгоритмите и да въведем ред в лечението на болните. Знаете, че Пирогов беше една от първите болници, където се приемаха такива случаи. Беше изключително трудно да пренастроим болницата, така че да има инфекциозна структура. Всичко това успяхме да направим благодарение на колегите от Клиниката по вътрешни болести и от Реанимация. Те прегърнаха идеята и направиха всичко възможно за две седмици буквално да преструктурираме болницата, така че да може да лекуваме тези случаи. В началото беше много тежко, но постепенно - в рамките на два месеца, се натрупа един опит, който ни даде възможност да сме малко по-уверени в лечението на тези болни и вече след третия месец нещата се нормализираха, лечението на болните стана максимално рационално, независимо от това какво е състоянието им.

- Смятате ли, че медицинските специалисти вече са по-спокойни на базата на опита и терапевтичните възможности, с които разполагат на този етап?

- Не бих казал, защото КОВИД-19 постоянно ни изненадва. Това, което виждаме като начална диагностика са пораженията на белите дробове. Но се оказа, че не е само това, а има поражения и на микроциркулацията, която от своя страна може да засегне други органи - в областта на коремната област, на гръдната кухина, може да настъпи загуба на обоняние, на вкус. Много трудно е да се каже, че сме подготвени, че знаем какво следва от днес нататък, така че продължаваме да се страхуваме за някои неща. Виждаме пациенти, които са били в изключително добро състояние преди да се разболеят, но постепенно затъват и понякога се стига дори до фатален изход. В същото време пациенти, които са с наднормено тегло, с диабет успяват да преодолеят тази криза и да се възстановят.

- Кое е най-трудно в битката с КОВИД за лекарите и медицинските сестри?

- Изключително трудно е и с това не може да се свикне. Особено тези, които са на първа линия и които постоянно носят скафандри. Независимо, че може да имат най-доброто предпазно облекло и защитни средства рискът от заразяване съществува, макар и да е сведен до минимум.

- Колко време могат да издържат лекарите в подобна ситуация?

- Никой не знае колко време ще продължи пандемията с тази си сила, както и дали инфекциозният индекс няма да стане по-тежък. Затова мисля, че колегите се мъчат да издържат, но умората е много. Особено в по-малките болници, където няма достатъчно хора, за да се организират смените, нещата са нетърпими. В големите болници, където има повече персонал, повече възможности, мисля, че засега нещата се удържат.

- Какви са прогнозите ви за следващите месеци?

- Стискаме палци и се надяваме по-бързо да се открие ваксина и да влезе в употреба. Единствено тя може да ни даде някаква сигурност, макар и да не е за цял живот, все пак в рамките на една година ще имаме сигурност. Това е особено важно за медицинския персонал и рисковите групи, поне те трябва да се ваксинират.

- СЗО казва, че няма да има ваксина по-рано от средата на 2021, това достатъчно скоро ли е?

- Може би ваксина ще има по-рано, но тя ще е експериментална. Знаете, че повечето ваксини са на трето ниво на обследване и се търсят доброволци за тях. Макар и да критикуваме руската ваксина, виждаме, че има резултати. Ако имаме възможност тук да се ваксинираме, аз бих го направил, защото тя може да не дава 100% резултати, но все пак ни подсигурява донякъде и можем да бъдем по-спокойни.

- Ако се сбъднат прогнозите на СЗО за средата на 2021 г, медиците у нас могат ли да издържат дотогава?

- Зависи какъв ще е броят на случаите. Ако той е в рамките на 150-180, максимум до 200 на денонощие и те са разпределени във всички региони на България, хората ще успеят да се съхранят и да лекуват. Но при едно рязко увеличаване на случаите на есен, ще се усети бързо натрупване на умора и загуба на мотивация. Но, ако се знае, че към средата на следващата година ще има ваксина, всеки ще направи всичко възможно да се стегне ида каже – "Още малко остава, вече ще има ваксина". Така че това да знаем датата, в която ще има ваксина, ще изиграе важна роля.

- За колко тежка зима се готвите в Пирогов?

- Пирогов винаги е бил готов за всякакви тежки зими, нашата болница е подготвена и поема едни от най-тежките случаи. Правили сме едни разчети, надявам се, че няма да бъдем изненадани.

- Колко души работят на първа линия в битката с КОВИД?

- Хората са много повече от тези на първа линия, защото всеки пациент, който влиза в Пирогов може да е потенциално заразен. Така че всички на първия етаж, където е спешният ни портал и където работят повече от 450 души в различните смени, също са ангажирани. Всички, работещи в Интензивното отделение и реанимация и в Клиниката по вътрешни болести – над 550, също са ангажирани с КОВИД.

- По колко време продължават смените на тези хора, кога могат да се прибират и да виждат близките си?

- Първоначално работехме на по-тежък режим – 14 денонощия работа в среда, след което излизахме за две седмици, но видяхме, че изключително бързо се натрупва умората, затова сега сме на режим 12 часа работа, 12 часа почивка.

- Има ли медицински специалисти, които искат да се откажат, в по-малките региони болниците са в лошо кадрово състояние?

- В Пирогов има едно текучество на персонала в рамките на 2-3 процента напускащи и постъпващи на работа, но нямаме сериозен отлив на кадри. Тези, които са ангажирани осъзнават колко е важно да помагат на другите и да лекуват хората.

- Какво мотивира медицинските специалисти?

- Трудно може да се каже с едно изречение, като цяло Пирогов и всички работещи в него са особен вид хора, защото понякога не си даваме сметка в какви лоши условия работим, но въпреки това даваме всичко от себе си и се борим за живота на другите.

- Финансово ще издържите ли, какво показва рекапитулацията?

- Не можем да бъдем сигурни на 100%, досега сме реализирали 4 млн. лв. по-малко приходи в сравнение с м.г. Но вече има индексиране на цените, надявам се, че след новия Анекс загубата ще намалее и няма да е толкова голяма до края на годината. Като цяло това се отразява най-вече на фонд работна заплата, защото тежките случаи не намаляват себестойността на един пациент и по този начин не можем да подобрим доходите. Даваме основното трудово възнаграждение, но ДМС не може да бъде дадено в същата големина като миналата година, заради това че не изпълняваме на 100% лимита на болницата. За последните 6 месеца средствата за възнаграждения са по-малко с около 300 хил. лв. Това е неприятно за всички, но заплатите са обвързани с приходите и колкото и да искаме да даваме по-големи възнаграждения, това е невъзможно.

- Пирогов има ли да взема средства за надлимитна дейност за 2015 и 2016 г.?

- Да, Пирогов има да взема, дори водим дела. Някои от тях са приключени на втора инстанция, остава финалната трета. Но независимо дали ще бъдат изплатени средствата от НЗОК, продължаваме делата, защото няма да се изплатят лихвите по надлимитната сума. Ние ще продължим да си ги търсим, защото за 4 години сме станали длъжници на фирми, а те не опрощават лихвите.

- Ако се окаже, че в резерва на НЗОК останат 80 млн. лв. в края на годината, ако се изпълни приходната част, за какво трябва да се използват според вас?

- Аз се съмнявам, че приходната част ще се изпълни, мисля, че има сериозно намаляване на приходите заради намаляването на фонд работна заплата във всички структури на държавата. Мисля, че няма да има 80 млн. лв. резерв, може би ще останат 20 млн. лв. така че освен за разходи трябва да следим и за приходите към касата.

- От какво има нужда, така че да се подпомогнат лекарите максимално в тази пандемия?

- В пандемията се видя, че едни болници са наистина структуроопределящи, те са стълбовете в държавата, докато много други болници се опитваха да пропуснат или да бъдат по-назад в лечението на пациенти с КОВИД. Трудно ще бъде на всички през следващите 6 месеца. Надявам се, че след пандемията ще се направи един много сериозен анализ какво се е случило и ще имаме една различна визия за следващите пет години за развитието на болничното здравеопазване. Може би това ще направи и лекарите в тези структуроопределящи болници да са по-мотивирани и с по-добри възнаграждения.

- КОВИД постави ли отново болниците в неравнопоставено положение?

- Болниците никога не са били равнопоставени. Макар и частните болници да са смятали, че сме, никога не сме били, защото ние нямаме право да си връщаме пациенти, да лекуваме  само в определени области, при нас всички специалности трябва да са застъпени и да сме на първа линия, за да дадем най-доброто. Затова казвам, че тези болници са част от националната ни сигурност. Това са около 10 болници в страната, сред тях са „Св. Георги" в Пловдив, „Св. Марина" във Варна, плевенската болница „Г. Странски", старозагорската "Проф. Ст. Киркович", ВМА, „Александровска", Пирогов. Това са истинските сериозни болници, но в тях се харчи по-голям ресурс за лечението на болните. До момента при нас са направени 1000 компютърни томографии на пациенти със съмнения за КОВИД-19. На тези хора не е взет нито един лев за тези изследвания, независимо, че те ще доведат до сериозна загуба на болницата, но това е задължението ни към обществото. Ето, това е тънка разлика между една държавна болница, която прави всичко възможно да постави правилна диагноза за пациентите си и една частна.

- Колко е средният разход на един пациент с КОВИД за Пирогов?

- Не сме правили още остойностяването, в никакъв случай не е дори 1200 лв., а може би е двойно повече. Лечението не е само престоят в болницата, а продължава още 2 месеца, правят се изследвания, следи се състоянието на пациента и това е ангажимент на болницата.

- Пирогов е болницата, която прави най-много PCR тестове по каса, има ли проблем с назначаването им?

- Не бих казал, че има, просто трябва да има много добра колаборация между РЗИ и болниците по области, защото изследванията, които не са платени, минават през РЗИ и се одобряват от тях. Що се отнася до тестовете за пациентите при постъпването им, от 1 август има по 20 лв. за тях в пътеките и ние успяваме да се включим в тази сума. Правим такива изследвания на всеки пациент, който се хоспитализира.

- БЛС ще даде две награди посветени на КОВИД на 19 октомври, Пирогов ще номинира ли някого?

- Бих искал да номинирам двете най-сериозни клиники – те направиха чудеса за изминалите 6 месеца. Едната е Клиниката по вътрешни болести, която буквално се трансформира в Инфекциозна, а другата е нашата централна реанимация, където колегите дават всичко от себе си за най-тежките случаи. Искам да им пожелая здраве, и да имат сили да се преборят с тази тежка ситуация, в която се намираме в момента.Вечерен час в Гоце Делчев Вечерен час в Гоце Делчев Нови 16 с коронавируса в „Качулка", масирани проверки за маски във Велинград и Пазарджик
Президентът Радев е бил контактен на К-19 Президентът Радев е бил контактен на К-19 Това твърди държавният глава на Естония, от прессекретариата отрекоха
УНСС минава онлайн за седмица УНСС минава онлайн за седмица Това е вторият университет, който затваря временно, заради коронавируса
Карантините в Европа се връщат Карантините в Европа се връщат В Ирландия ще стоят на до 5 км от вкъщи за 6 седмици, затвориха и окръг в Германия
Израел въведе карантина за българи Израел въведе карантина за българи Задължителната изолация ще е 14 дни, страната ни премина в списъка с червените държави
Задължително с маска и на открито Задължително с маска и на открито Oчакванията са при засилен контрол и спазване на мерките заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, казва министър Костадин Ангелов
В Търговище вече се учи онлайн В Търговище вече се учи онлайн До края на месеца Първо СУ ще е в електронна среда, 200 деца са със симптоми
Още две болници в София приемат пациенти с КОВИД Още две болници в София приемат пациенти с КОВИД

От днес се разкриват по 10 легла за по-леки случаи във „Вита" и „Доверие", реши столичното РЗИ

Попълват кадровия дефицит за КОВИД със студенти Попълват кадровия дефицит за КОВИД със студенти Кметовете на всички общини в Благоевград ще могат да взимат самостоятелни решения за допълнителни противоепидемични мерки
1024 са новите случаи на КОВИД 1024 са новите случаи на КОВИД

МЗ ще обсъди носенето на маски на открито, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов

1 2 3 ... 295 »