в развитие

КОВИД ще се увеличи след 15 септември

15-09-2020 06:44
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
КОВИД ще се увеличи след 15 септемвриВтора вълна на коронавируса ще е предимно в полето на политиците, а не на лекарите, казва д-р Александър Симидчиев
В началото на новата учебна година родители и учители се питат да ще могат да ограничат евентуалното разпространение на коронавирусната инфекция. Как да се борим с вирусите, да станат ли маските пак задължителни и ще издържи ли здравната ни система при евентуална втора вълна на КОВИД-инфекцията, попитахме д-р Александър Симидчиев. Той е пулмолог и началник на Отделението по функционална диагностика в МВР-болница.
- Д-р Симидчиев, много се дискутира ще има ли бум на КОВИД с присъственото обучение на децата в училище от 15 септември или не. Каква е Вашата прогноза?

- Рискът не е толкова за бум на заболеваемостта в училищата, колкото за голямото разпространение чрез децата в рисковите групи. Причината е, че те могат да са преносители, но да нямат симптоми или съвсем леко да изкарат КОВИД. Възможно е да имаме отново покачване на броя на заразените, съответно повишаване на хоспитализираните и хората в интензивните отделения. Това обаче не означава подмладяване на пациентите с коронавирусно заболяване. Всяка година по време на есенно-зимния сезон има повишаване на респираторните и заболявания, досега само от класическия грип. Винаги има покачване на броя на болните, когато се отварят училищата. Надявам се родителите ще бъдат достатъчно отговорни да ограничат децата, ако са с температура, кашлят или кихат. Голямата част от заразата се осъществята от хора със симптоматика. Възможно е инфектиране и от безсимптомни, но това е по-скоро изключение. Правилото е, че човек трябва да започне да киха и да кашля, за да стане по-заразен.

- Към грипа, другите респираторни заболявания, вече се прибавя и КОВИД. Смятате ли, че е редно да бъде върнато задължителното носене на маски и на открито през есенно-зимния сезон?

- Стандартните инфекции никога не са налагали задължителното носене на маски. Сега, когато ги слагаме заради коронавируса и спазване правилата за ограничаването му, ще намалеят и другите зарази.

- Как оценявате ролята на противогрипните ваксини сега, когато вече имаме и SARS-CoV-2?

- Противогрипната ваксина е специфична и тясно насочена към конкретните грипни щамове за дадената година. Тя създава неутрализиращи антитела, насочени към тях и не може да окаже превантивно действие срещу коронавирусната инфекция. Имунизацията обаче ще помогне за диференциране на температурните и другите състояния. При човек, ваксиниран срещу класическия грип, това заболяване може да бъде изключено при симптоматика, сходна и за грипа, и за КОВИД. Така ваксината ще подпомогне колегите от първа линия да отдефиринцират по-лесно отделните вирози.

- Смятате ли, че политическите и икономическите интереси за пускането на ваксина срещу КОВИД рано на пазара са водещи пред чисто медицинските?

- Регулаторната, тоест законовата рамка, която предвижда как да се направи и какви стъпки да се извървят до пускането на една ваксина е толкова стриктна, че няма шанс някой да се промъкне покрай изискванията. За да може тя да се прилага легално в Европа, трябва да е минала всички необходими цикли и по отношение на ефикасност, и по отношение на безопасност. Това беше и пречка за признаването на руската ваксина в Европейския съюз. Тя има данни за ефикасност, но не са достатъчни данните за безопасност. Затова и не може да бъде прилагана. От всички 130 кандидат ваксини едва две-три са близо до финалната права и пред разрешаване. Това ще стане скоро. Тогава обаче ще се изправим пред другия проблем: имаме ваксина, но дали ще я прилагаме. Хората у нас ще си кажат, щом тя е налице, всичко е наред, но няма да се ваксинираме. Така се случва от години и с противогрипните ваксини.

- По Ваше наблюдение зачестиха ли вече респираторните сезонни заболявания?

- Нямам впечатление да са се увеличили, но с настъпването на есента това неизбежно. Профилактиката е ясна – противогрипна ваксина, имуностимулатори, повече витамини и спазване на добра хигиена.

- Добра ли е идеята на Германия карантината да не е 14 дни, а да се сведе до 5 дни?

- Всяко едно предложение е съчетание от ползи и рискове. При съкращаване на карантината ползите са, че хората са изолирани за по-кратко и се включват скоро в нормалния ритъм на живот. Рискът е, че някои от развиващите по-бавно симптомите ще бъдат пропуснати и ще започнат да сеят зараза в популацията. Подобно предложение има своето основание, но ползите и рисковете трябва да се балансират внимателно. Като имам предвид нашата здравна система, която не е от най-добре финансираните и най-добре организираните, аз съм за 14-дневния карантинен режим.

- Можем ли да си създадем колективен имунитет към коронавируса, да свикнем с него така, както с грипния вирус?

- Той не е много по-различен от всички останали вируси, с които човешката популация се е срещала и се среща. Така ще стане и с него. Най-драматичните му прояви са при първата среща, защото нашата имунна система не е подготвена. С течение на времето, потепенно в рамките на популацията ще свикнем с него. Ще се адаптираме към този нов вирус и той няма да е такъв проблем, какъвто е все още. Не бива да се забравя, че възрастните хора и тези с придружаващи заболявания, когато се разболеят, са в особено висок риск. Тях трябва да пазим. В момента, в който се развие достатъчно групов имунитет към коронавируса, рисковете ще намалеят, но няма да изчезнат никога. Няма да се случва нищо повече от това, което става при стандартните вирусни инфекции. Спокойно можем да живеем с него по-нататък, но трябва да спазваме определени противоепидемични мерки особено в периодите, когато се очаква разпространението му да е по-високо. Това са по-студените месеци и когато прекарваме повече време на закрито и в големи колективи.

- Защо SARS и MERS се самоограничиха, а SARS-CoV-2 не го направи?

- Причините са няколко. Този вирус е по-малко смъртоносен, но е много по-инфекциозен. Той заразява повече хора. Първоначалната драматична реакция към него отмина. Характеристиките му на развитие са и характеристики на развитието на нашето общество. През 2003 и 2009 година, когато бяха предишните две пандемии не се използваше толкова много въздушен транспорт. Не се пътуваше така интензивно, включително и от Китай навън. Затова и заразените тогава не бяха толкова много. Нямаше я и инфодемията, т.е. нямаше ги фалшивите новини и полуистините, разпространявани в социалните мрежи. От своя страна, социалните мрежи не бяха толкова развити и ползвани. Сега активността в тях доведе до допълнителни усложнения от неточна, непрецизна, ненавременна и неподходяща информация.

- Ще се справи ли здравната ни система и лекарите с една втора вълна на коронавирусната инфекция?

- Не предвиждам да има значима втора вълна. Дори да се появи, тя няма да е толкова в игралното поле на лекарите, колкото в това на политиците. Медиците имат отношение, когато пациентите вече са при тях. Не само те, но и цялото ни общество е уморено. Това пречи да се вземат най-ефективните мерки и да се изпълняват така, както трябва. Въпреки досадата и умората, трябва да се стремим да взимаме и изпълняваме разумно сегашните мерки, а именно физическо дистанциране и носене на маски. Така ще се намали честотата на всички респираторни инфекции, характерни за есенно-зимния сезон. Не бива да очакваме драми, но да бъдем отговорни към своето здраве и здравето на другите.

- Трябва ли да има по-масово тестване през есента, когато към коронавируса се прибави сезонният грип и останалите парагрипни вируси?

- Съвсем скоро ще имаме повече хора с висока температура, защото ще върлуват паралелно няколко различни вируса – коронавирусът, грипният вирус и парагрипните вируси. До известна степен, те имат сходна симптоматика, която може да подведе. Въпросът е ние, лекарите, навреме да установим за какво заболяване точно става дума без да губим време за лечение. Затова на здравноосигурените трябва да се дадат повече възможности и по-лесен достъп до такива лабораторни изследвания.
- Според Европейския център за заразни заболявания България е на челно място по смъртност от КОВИД-19 на 100 000 души население. На какво се дължи това?

- Смъртността от КОВИД – 19 в България не е толкова висока. Според анализите на „Джон Хопкинс", които са най-авторитетни, по брой на смъртни случаи на 1 000 диагностицирани, води Мексико с 10,7%, Еквадор – 9,5%, Боливия – 5,8%, Румъния - 4,1%, а България е с 4 на сто. Изчислено на 100 000 души се оказва, че смъртността у нас е 10,5, а в Румъния - 20,87. Оказва се, че ние сме в добра ситуация.

- Фармацевтичната компания „Астра Зенека" спря за кратко изпитванията на ваксина срещу КОВИД-19 заради странична реакция при доброволец, а след това ги възобнови. За каква реакция става дума?

- По-точно е да се каже, че ги паузира. Един пациент-доброволец получи нежелана реакция. Официално не се съобщава каква е тя. По неофициална информация става въпрос за възпаление на гръбначния мозък. Това се среща при вирусни заболявания въобще. Не е нещо, което наблюдаваме като ваксинална странична реакция, а е такава, която може да се очаква при вирусна инфекция. Затова трябва много внимателно да се подходи към случая, да се установи дали това е свързано с разработвания продукт от фирмата или не е.

- Лечимо ли е това заболяване?

- В голям процент от случаите това заболяване е лечимо.Вечерен час в Гоце Делчев Вечерен час в Гоце Делчев Нови 16 с коронавируса в „Качулка", масирани проверки за маски във Велинград и Пазарджик
Президентът Радев е бил контактен на К-19 Президентът Радев е бил контактен на К-19 Това твърди държавният глава на Естония, от прессекретариата отрекоха
УНСС минава онлайн за седмица УНСС минава онлайн за седмица Това е вторият университет, който затваря временно, заради коронавируса
Карантините в Европа се връщат Карантините в Европа се връщат В Ирландия ще стоят на до 5 км от вкъщи за 6 седмици, затвориха и окръг в Германия
Израел въведе карантина за българи Израел въведе карантина за българи Задължителната изолация ще е 14 дни, страната ни премина в списъка с червените държави
Задължително с маска и на открито Задължително с маска и на открито Oчакванията са при засилен контрол и спазване на мерките заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, казва министър Костадин Ангелов
В Търговище вече се учи онлайн В Търговище вече се учи онлайн До края на месеца Първо СУ ще е в електронна среда, 200 деца са със симптоми
Още две болници в София приемат пациенти с КОВИД Още две болници в София приемат пациенти с КОВИД

От днес се разкриват по 10 легла за по-леки случаи във „Вита" и „Доверие", реши столичното РЗИ

Попълват кадровия дефицит за КОВИД със студенти Попълват кадровия дефицит за КОВИД със студенти Кметовете на всички общини в Благоевград ще могат да взимат самостоятелни решения за допълнителни противоепидемични мерки
1024 са новите случаи на КОВИД 1024 са новите случаи на КОВИД

МЗ ще обсъди носенето на маски на открито, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов

1 2 3 ... 162 »