Тенденция

Спад на кръводаряванията с 10%

07-08-2020 06:36
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Спад на кръводаряванията с 10%Засега лечебните заведения се справят, но в някои центрове се опасяват от недостиг

С 10 % по малко са направените кръводарявания за първите шест месеца на годината спрямо същия период на миналата. Това показва справка на Министерството на здравеопазването за Clinica.bg. Основната причина за това е страхът от КОВИД-19, категорични са експертите.

Общо 76 875 са били кръводаряванията за полугодието на 2002 г. срещу 85 442 за това време през 2019-та. На практика те са с 8 567 по-малко, което бележи 10 на сто отлив. Най-голям е бил той в София – град, със 17.2% и в Софийски район – с 14.2 процента. В Пловдивско са дарили по-малко с 9.6%, в Старозагорско с 5.2%, във Варненско с 8.5%, а в Плевенско с 4 на сто.


За първите шест месеца


на годината Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) е разполагал със 101 067 единици (Е) кръв и кръвни съставки, което е с 42 839 Е по-малко, отколкото за същия период на 2019-та. Тогава центърът е имал 143 906 E. Намалението е с 29.7 процента. Основните причини за отлива на кръводарители са както страхът от заразяване при самото даряване, така и от лечение, което доведе до понижение на плановите операции. Може би заради това засега остра липса на кръв в болниците не се усеща.


„Независимо от по-малкото

кръводарявания заради създалата се епидемична обстановка в страната, можем и отговаряме на нуждите на лечебните заведения на територията на столицата", увериха от НЦТХ.

В някои кръвни центрове обаче се безпокоят от намаления брой кръводарители. Притеснения за евентуален дефицит имат в Центъра по трансфузионна хематология за София-област, който се намира в Университетската болница „Света Анна" в столицата. Тя поема пострадалите при тежки инциденти, катастрофи, а и повечето спешни случаи от региона.


„5612 бяха кръводарителите

през първото полугодие на 2019 г. От тях са получени 2505 Е кръв без консерванти и 2859 Е с консерванти. За първите шест месеца на тази година дарилите кръв са 2286. От нея са получени, без консерванти 1117 без и 1161 единици с консерванти", каза директорът на центъра д-р Николай Андреев и уточни, че повечето кръводарители са се отзовали преди обявяването на извънредното положение на 15 март. За сравнение, като една от много добрите години той посочи 2018-а, когато за същия период кръв за дарили 5731 човека. Получените от тях единици без консервант са били 2548, а с консервант 2909. Д-р Николай Андреев се надява хората да започнат да преодоляват постепенно страховете си от КОВИД-19 и отново да даряват кръв.


„Криза има. Случва се 

да искаме количества от Националния център трансфузионна хематология, но и там да нямат достатъчно и ни изпращат половината от заявеното, каза директорът на кръвния център за София-област. Има случаи, в които един пациент може да изчерпи големи количества и почти да не останат за следващите, заяви той. За пример д-р Андреев посочи пострадалия в катастрофа моторист в понеделник, който остана без ръка при сблъсъка си с автобус в София. На първо време на младия мъж са били прелети няколко литра кръв, за да бъде стабилизиран, както и хуманоалбумин, произвеждан от кръвна плазма. За производството на едно сакче от него

са необходими петнадесет кръводарители. Впоследствие му е направено и допълнително кръвопреливане.


Като проблем, д-р Николай Андреев

изтъкна и презапасяването на болници с кръв и кръвни продукти. Всяко лечебно заведение подава заявка в края на всяка година до Националния център по трансфузионна хематология за количествата кръв, които ще му бъдат необходими за следващата. Обикновено те искат приблизително толкова, колкото са употребили през изтичащите дванадесет месеца. Ако заявката бъде превишена през годината, болницата плаща на центъра по 90 лв. за литър, както на електроцити, така и на литър плазма. Оказва се, че почти няма лечебно заведение, което да е броило пари на НЦТХ. За да не превишат нормата, те искат от близките на пациенти с предстоящи операции по четири бележки за дарена кръв.


Това не е регламентирано нормативно.


Към момента само Военно-медицинска академия разполага с достатъчни количества кръв и кръвни продукти. Тя е и единствената болницата в страната, която има собствен кръвен център.

„Работим всекидневно, за да разполагаме с необходимото и да покрием нуждите не само на колегите от клиниките във ВМА, но и да можем да реагираме адекватно при извънредна ситуация, казаха от центъра там. За поддържане на нашите запаси изключително много разчитаме и на военните формирования, в които периодично организираме кръводарителски акции", допълниха от центъра.Когато лекарят, стане пациент Когато лекарят, стане пациент 30-годишният специализант по хирургия д-р Момчил Манчев пребори коронавируса с дарена плазма и усилията на колегите си от УМБАЛ "Св. Анна"
154 са новите случаи на КОВИД 154 са новите случаи на КОВИД

Починалите са 10, а изписаните 150, показват официалните данни

КОВИД настъпва отново КОВИД настъпва отново

В над половината от европейските държави случаите се повишават, предупреждават от Европейския център за заразни болести

130 лева за PCR в РЗИ 130 лева за PCR в РЗИ Толкова ще струва платеният тест и в центъра по заразни и паразитни болести
САЩ спира тестовете на ваксината на „АстраЗенека" САЩ спира тестовете на ваксината на „АстраЗенека Въпреки че изпитванията бяха възобновени във Великобритания, в Америка още проучват дали са безопасни
Учители и в Ловеч и Добрич с К-19 Учители и в Ловеч и Добрич с К-19 Охранител на училище с положителна проба за коронавируса
Оперната дива Анна Нетребко с К-19 Оперната дива Анна Нетребко с К-19 Световноизвестното сопрано е с пневмония в болница
Спад в качеството на образованието у нас Спад в качеството на образованието у нас Пандемията застрашава напредъка там, както и в здравеопазването, сочи Индексът на човешкия капитал на Световната банка
Маските раждат социални инвалиди Маските раждат социални инвалиди

Шест месеца, след като коронавирусът превзе света, още сме принудени да спазваме дистанция, да носим маски на обществени места и да ограничим общуванията.Възможно ли е да променят психиката на хората, как те се отразяват на децата и младежите, могат ли да навредят на изграждането им като личности, попитахме д-р Цветеслава Гълъбова.

К-19 и в Езиковата в Стара Загора К-19 и в Езиковата в Стара Загора 42 ученици излизат в карантина и ще учат в електронна среда
1 2 3 ... 145 »