интервю

Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти

06-08-2020 06:28
Янина
Янина
Здравкова
yaninazdravkova@gmail.com
Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти При нас няма планов прием и възможност за избор на екип, няма заплащане за спешност, а денонощно се извършват такива медицински услуги, казва проф. Татяна Червенякова
Държавата ще плаща субсидии за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за лечение при поява на епидемии от заразни болести, реши парламентът с промени в Закона за лечебните заведения. Какъв ще е ефектът на практика от подобна промяна, попитахме проф. Татяна Червенякова. Тя е директор на Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров" и председател на експертния съвет по инфекциозни болести към здравно министерство. По решение на МЗ, в болницата ще има координационен център, който ще разпределя къде да отиват линейките, които карат пациенти със съмнение за коронавирус в столицата.
- Проф. Червенякова, до какво, според Вас, ще доведе промяната в ЗЛЗ и регламентирането на държавни субсидии за инфекциозни болести?

- С предложените нормативни промени се цели да се създаде правна възможност за субсидиране на държавни и общински лечебни заведения за болнична помощ и на лечебни заведения за болнична помощ с държавно и/или общинско участие в капитала за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразна болест по чл. 61, ал.1 или 3 от Закона за здравето. По този начин ще се гарантира осигуряването на постоянна готовност на по-голяма част от болниците в страната да поемат диагностиката и лечението на пациенти с инфекциозни заболявания и към настоящия момент и COVID-19. Успоредно с това и на пациенти без това заразно заболяване, но с други заразни и/или друг вид заболявания. В резултат на констатираната пандемия от COVID-19 се появява нуждата от финансова подкрепа със средства от държавния бюджет на болнични лечебни заведения в страната, които трябва да посрещнат потребностите на българските граждани, нуждаещи се от диагностика и лечение на това заболяване. До момента натрупаният практически опит показва, че в хода на епидемично разпространение на инфекциозна болест, възникват предизвикателства и затруднения, поради ненавременност на предприетите действия. Лечебните заведения трябва да имат готовност за посрещане на всяка извънредна ситуация.

- Какъв очаквате да е ефектът във вашата болница?

- СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров" ЕАД, София е лечебно заведение за хоспитализация на пациенти с инфекциозни заболявания, които са риск за общественото здраве. Нееднократно персоналът, работещ в структура с павилионна система са поемали епидемиологични взривове и пандемични ситуации от различни заболявания. Това са заболявания като вирусни хепатити, чревни инфекции, морбили, грип и др. Особено тревожни са въздушно-капковите инфекции, които трябва да бъдат ограничени. В такава ситуация, усилията на персонала, който работи при извънредни условия и при разкриване на допълнителни звена в други лечебни заведения трябва да консултира инфекциозно болни, поставя сериозно въпроса за допълнително материално стимулиране. Самото лечебно заведение също се нуждае от финансови средства, за да обезпечи целия диагностично-лечебен процес. Очаквам, че ефектът от гласуваните промени ще бъде положителен и ще подобри целия процес.

- Какво още може да направят държавата и институциите, за да се осигури адекватно лечение както на заразните болести по принцип, така и в настоящата ситуация с КОВИД?

- Очакваните резултати от тази нормативна уредба са свързани с по-добра организация на лечебните заведения за болнична помощ, обезпечаване с финансови средства и мотивиране на персонала за работа в инфекциозни отделения и клиники. Ефектът за СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров" ЕАД- София от тази промяна в ЗЛЗ е гарантиране на кадрови и финансов ресурс. Държавата и институциите трябва да се ангажират с финансовото обезпечаване на структурите по инфекциозни болести и тези специализирани структури да не бъдат сравнявани с многопрофилните такива, а активно подпомагани. Тази регулация е в мерките на държавните институции.

- Какъв процент неосигурени пациенти имате и какво правите с тях?

- Процентът на здравнонеосигурените пациенти в лечебното заведение е различен в различни години и периоди. По време на епидемиологични ситуации, естествено, той е по-висок, както е и в настоящия момент с COVID-19 и се движи в рамките на 3-5 %. Проблемът е, че част от пациентите не отговарят на изискванията за социално слаби и не се заплащат от Дирекция „Социално подпомагане" към съответните общини по местоживеене.

- Имате ли недостиг на кадри - както лекари, така и медицински сестри? Имате ли текучество в последните месеци?

- В лечебното заведение има недостиг на лекари-инфекционисти и медицински сестри, породено основно от ниското заплащане на тези категории професионалисти. В инфекциозните клиники и отделения няма планов прием, няма възможност за избор на екип, в Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести в София няма заплащане за спешност, а денонощно се извършват такива медицински услуги. Това е породено от невъзможността да се осигурят необходимите специалисти, особено анестезиолози-реаниматори, за да се отговори на условията за спешност. Не само недостигът на тези кадри е причина, а също и обемът за дейност в смисъл, деквалификация на тези специалисти при неголям брой пациенти с инфекциозни заболявания, нуждаещи се от хоспитализация и лечение по спешност. Отново остава въпросът за различни критерии при многопрофилни и специализирани болници.

- Едва от март у нас се заговори за процес, който тече от над 15 години - неглижирането на специалности като инфекциозни болести, епидемиология, вирусология, закриването на много от инфекциозните отделения в страната. Възможността за държавна субсидия може ли да обърне този процес или са нужни и още мерки и какви?

- Неглижирането на редица специалности и в частност „Инфекциозни болести" е сериозно и едва ли предприетите мерки ще доведат до бърз обрат по отношение стабилизирането на тези структури. Повече от 15 години специалността разчита на застаряващи и пенсионирани специалисти.

- Очаквате ли повишен интерес от болниците за разкриване на инфекциозни отделения в резултат на промените в ЗЛЗ?

- Не мисля, че ще има повишен интерес от болниците за разкриване на инфекциозни отделения в резултат на промените в ЗЛЗ. Не очаквам и повишен интерес от младите лекари за работа в инфекциозни отделения. Експертният съвет по инфекциозни болести е направил предложение до МЗ за обявяване на 30 места за специализиращи лекари по инфекциозни болести по държавна поръчка и очакваме да има интерес от младите лекари. Тези структури и специалисти по инфекциозни болести могат да бъдат създавани за продължителен период от време с достатъчно мотивиращ финансов ресурс. Това е политика, която трябва да се осъществя и с активното участие на Медицинските университети в страната.ЕМА препоръча дексаметазон за К-19 ЕМА препоръча дексаметазон за К-19 Стероидът е показан само за пациенти в тежко състояние
Сеул съди църква заради К-19 Сеул съди църква заради К-19 Пастор дал грешен списък, за да не изследват вярващите
Извънредна обстановка до края на ноември Извънредна обстановка до края на ноември Този път ще предложа удължаването да е с два месеца, каза доц. Ангел Кунчев
Обученията на спешна помощ се възобновяват Обученията на спешна помощ се възобновяват Курсовете бяха спрени временно заради пандемията от коронавирус
Тревожно е, че толкова медици са болни Тревожно е, че толкова медици са болни Ръст на случаите в училищата се очаква в края на другата седмица, каза доц. Ангел Кунчев
Две отделения в МБАЛ-Пазарджик с К-19 Две отделения в МБАЛ-Пазарджик с К-19 Затворени са УНГ и Кардиологичното заради заразени лекари
НС прие конкурсите за бордовете на болниците НС прие конкурсите за бордовете на болниците Надяваме се да отстоите повечето пари за работещите в НЦЗПБ, обърнаха се от ДПС към ГЕРБ
Клас в Бургас под карантина Клас в Бургас под карантина Тестват масово още четири училища в страната
Китай тества 11 ваксини Китай тества 11 ваксини В Израел протестират срещу втората тежка карантина
Когато лекарят стане пациент Когато лекарят стане пациент 30-годишният специализант по хирургия д-р Момчил Манчев пребори коронавируса с дарена плазма и усилията на колегите си от УМБАЛ "Св. Анна"
1 2 3 ... 263 »