по изключение

Нови договори за 11 болници с НЗОК

27-07-2020 16:15
Clinica.bg

press@clinica.bg
Нови договори за 11 болници с НЗОКНадзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни
Нови договори за дейност по изключение с касата ще получат 11 болници. Това реши Надзорният съвет на фонда на днешното си заседание. Мотивът за одобрението им е, че се запълват нужди на пациенти. Освен това Надзорът одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни.

Най-голяма част от новите договори се падат на болниците от веригата на д-р Михаил Тиков – общо 11. Така МБАЛ „Бургасмед" занапред ще работи по клинична пътека 201 „Оперативни процедури върху щитовидна и паращитовидни жлези, с голям и много голям обем и сложност", а УМБАЛ „Пълмед" в Пазарджик ще получи договори по пет клинични пътеки - 74.2, 178, 182, 195 и 211.1 по спешност за деца. УМБАЛ „Софиямед" пък по клинични пътеки -14, 15.1, 46, 77 и 106.2.

МБАЛ „Сърце и мозък" в Плевен е друга известна частна болница с нови договори - по клинични пътеки 36 „Диагностика и лечение на белодробен тромбоемболизъм без фибринолитик" и 37 „Диагностика и лечение на белодробен тромбоемболизъм с фибринолитик". Сред останалите частни лечебници с договори по изключения са АМЦСМП – ОМЦ „Св. Николай Чудотворец" във Варна и Медицински център „Оксиком" в Бургас. И двете структури ще имат договор по амбулаторна процедура 38.1 за определяне на план на лечение и проследяване на пациенти със скъпоструващи лекарства.


С нови дейности, финансирани от касата

ще се сдобият и държавни, и общински лечебни заведения. Така например КОЦ „Стара Загора" ще развива дейност по клинични пътеки № 165 „Диагностични процедури и консервативно лечение на токсо-инфекциозен и анемичен синдром от акушеро-гинекологичен произход" и № 229 „Консервативно лечение при заболявания на лицево-челюстната област". МБАЛ – Търговище пък ще осъществява „Продължително лечение и ранна рехабилитация след острия стадий на исхемичен и хеморагичен мозъчен инсулт с остатъчни проблеми за здравето". ВМА – Варна ще се труди и по клинична пътека 78.1 „Диагностика и лечение на декомпенсиран захарен диабет при лица над 18 години" и амбулаторна процедура 38.1. Правителствена болница също е получила разрешение за нова пътека за „Оперативно лечение на онкологично заболяване на гърдата: стадии Tis 1-4 N 0-2 M0-1". Последната болница с нови дейности ще е МБАЛ „Иван Скендеров" в Гоце Делчев по клинични пътеки 159 „Артроскопски процедури в областта на скелетно-мускулната система" и 218 „Оперативни процедури с алопластика на тазобедрена и колянна става".

Не е ясно каква е потребността за дейностите


при част от болниците при положение, че те се намират в големи градове като София, Бургас, Варна. Все пак Надзорът е отказал и на част от желанията на болниците за нови дейности, които водят до нови разходи без ясно доказана полза за пациентите.

Откази се дават на следните 7 лечебни заведения за съответните дейности:

1. УМБАЛ „Софиямед" по клинична пътека № 38 „Диагностика и лечение на хронична обструктивна белодробна болест - остра екзацербация".

2. „СБАЛББ – Троян" по клинична пътека № 43 „Бронхоскопски процедури с неголям обем и сложност в пулмологията".

3. МБАЛ „Вита", София по клинична пътека № 218 „Оперативни процедури с алопластика на тазобедрена и колянна става".

4. ВМА – Варна по амбулаторна процедура № 38.1 „Определяне на план на лечение и проследяване на терапевтичния отговор при пациенти, получаващи скъпоструващи лекарствени продукти по реда на чл. 78, т. 2 ЗЗО" , в частта Гастроентерология.

5. УМБАЛ „Медика Русе" по амбулаторна процедура № 38.1 „Определяне на план на лечение и проследяване на терапевтичния отговор при пациенти, получаващи скъпоструващи лекарствени продукти по реда на чл. 78, т. 2 ЗЗО", поради това, че лечебното заведение не фигурира в списъка на лечебни заведения, които могат да издават протоколи по реда на АПр № 38.1 съгласно „Изисквания на НЗОК при лечение на болести на ретината в извънболничната помощ".

6. МБАЛ „Хигия" Пазарджик по клинична процедура № 3 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене" и клинична процедура № 4 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи без механична вентилация и/или парентерално хранене".

7. МБАЛ „Света София" София по клинични процедури № 3 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи с механична вентилация и/или парентерално хранене" и № 4 „Интензивно лечение, мониторинг и интензивни грижи без механична вентилация и/или парентерално хранене", и клинични пътеки от № 123 до № 129 включително.


Освен новите договори по изключение,

Надзорът на касата днес одобри и парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни на стойност от 4.7 млн. лв.Тя е предназначена за лечебните заведения, които не са достигнали с реална дейност базата от 85% от прогнозните си бюджети.ЕМА препоръча дексаметазон за К-19 ЕМА препоръча дексаметазон за К-19 Стероидът е показан само за пациенти в тежко състояние
Сеул съди църква заради К-19 Сеул съди църква заради К-19 Пастор дал грешен списък, за да не изследват вярващите
Извънредна обстановка до края на ноември Извънредна обстановка до края на ноември Този път ще предложа удължаването да е с два месеца, каза доц. Ангел Кунчев
Обученията на спешна помощ се възобновяват Обученията на спешна помощ се възобновяват Курсовете бяха спрени временно заради пандемията от коронавирус
Тревожно е, че толкова медици са болни Тревожно е, че толкова медици са болни Ръст на случаите в училищата се очаква в края на другата седмица, каза доц. Ангел Кунчев
Две отделения в МБАЛ-Пазарджик с К-19 Две отделения в МБАЛ-Пазарджик с К-19 Затворени са УНГ и Кардиологичното заради заразени лекари
НС прие конкурсите за бордовете на болниците НС прие конкурсите за бордовете на болниците Надяваме се да отстоите повечето пари за работещите в НЦЗПБ, обърнаха се от ДПС към ГЕРБ
Клас в Бургас под карантина Клас в Бургас под карантина Тестват масово още четири училища в страната
Китай тества 11 ваксини Китай тества 11 ваксини В Израел протестират срещу втората тежка карантина
Когато лекарят стане пациент Когато лекарят стане пациент 30-годишният специализант по хирургия д-р Момчил Манчев пребори коронавируса с дарена плазма и усилията на колегите си от УМБАЛ "Св. Анна"
1 2 3 ... 374 »