етично

Фармата все така щедра

06-07-2020 06:38
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Фармата все така щедраОт няколко стотин лева до няколко стотин хиляди дават компаниите на лекари и пациенти за различни дейности

Фармацевтичните компании продължават щедро да обгрижват лекари и неправителствени организации. Въпреки все по-затегнатите правила в етичните кодекси и наложените отстъпки от продажбите на медикаменти към здравната каса, бизнесът не спира да ухажва медицинските специалисти, които са му важни, както и научните им дружества. Това става ясно от оповестяването на данните на 26 от най-големите иновативни фармацевтични производители за 2019 г. Всички без един са членове на Асоциацията на научноизследователските компании (Арфарм) у нас.

От няколко хиляди до няколко стотин хиляди стигат разходите на всяка отделна компания за спонсориране на различни дейности, събития или кампании, които организира дадено медицинско дружество. Харчовете за посещения на научни конгреси, като и за хонорари за лекции за лекар пък се движат от стотина лева до над 10 хил. Разходите обаче не са напълно съпоставими, тъй като не всяка компания ги е предоставила обобщено и разбито.


Така на пример една от най-големите международни

фирми с голямо онкологично портфолио – „Рош", е дала данните си обобщено, в тях обаче липсват конкретни бефициенти. Компанията е похарчила 1 389 757 лв. за различни медицински специалисти за покриване на разходите им при посещение на конгреси, за хонорари за лекции и други подобни дейности. Различните медицински дружества и здравни организации са получили 1 253 237 лв. Инвестициите в научна и развойна дейност, където трябва да влизат и клиничните проучвания са над 4.7 млн. лв. за година.


Аналогични – над 4 млн. лв., са обявените

инвестиции в научна дейност и на друга от най-големите компании в света – „Новартис". Тя обаче не е дала цифри на общите си разходи към лекарите и медицинските дружества, за сметка на това е посочила конкретните реципиенти. От справката става ясно, че финансиранията към организациите варират в широка граница – от една-две хиляди лева до над 100 хиляди. Така например Българската асоциация по медицинска онкология е получила 140 хил. лв., Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук – 84 478 лв., Българско дружество по ревматология – 76 хил., Българско дружество по неврология – 62 хил. лв. и т.н. Средствата, които са получили отделните лекари надхвърлят 2.349 млн. лв. В тази сума са само част от реципиентите, на които не са оповестени индивидуално имената и приходите им.


Друга сред най-проспериращите компании в

последните години – „Абви", е дала над 102 хил. лв. за пътувания по конгреси на лекари и над 87 хил. за хонорари. Това отразява обаче само частичните разходи на специалистите, които не са оповестени поединично, още десетки лекари са получили от стотина лева до над 10 хил. лв. за подобни дейности. Компанията е инвестирала 2.64 млн. лв. в развойна и научна дейност, броят на здравните организации, които е финансирала пък е над 30, като едни от най-големите изплатени суми са на Асоциация за развитие на медицинската общност – 94.7 хил. лв. и Българско дружество по неврология – 70 995 лв.


Разходите на „Мерк" към отделните медицински

специалисти са над 400 хил. лв., толкова са само обобщено представените. Сред тях харчовете за хонорари са 112 хил. лв., за пътни – 192 хил. лв., а за такси за регистрация – 105 хил. лв. Инвестициите в развойна и научна дейност са над 1.7 млн. лв., а здравните организации, които са получили най-големи финансирания са към Фондация Академия Кардиология (Foundation Academy Cardiology) - 114.000 лв. и Българското дружество по ендокринология (Bulgarian Society of Endocrinology) - 92.339 лв.


ГСК е друга от големите международни производители,

тя е вложила над 1.320 млн. лв. в научна и развойна дейност. Средствата, които е дала отделно индивидуално на медици и дружества не са обобщени, но сред най-големите бенефициенти са „Българско дружество по ревматология" - 98 469 лв., „Българско сдружение по превантивна медицина" - 89 180 лв., „Българско урологично дружество" - 82 431 лв., „Българско дружество по белодробни болести" - 66 000 лв.

„Пфайзер" също е един от фармацевтичните гиганти,

разходите на компанията за командировки на медици по научни конгреси и изнасянето на лекции са над 1.23 млн. лв., а най-големите бенефициенти сред здравните организации са Дружество на кардиолозите в България – 115 000 лв., „Дружеството по неврология" – 153 000 лв., „Дужеството по ревматология" – 100 000 лв. Инвестициите в научна и развойна дейност са над 2.87 млн. лв.


Общо 6.44 млн. лв. са били разходите на „Байер"

в клинични проучвания, лекарите и организациите им за миналата година. Основното перо – 5.45 млн. лв., са отишли за научна и развойна дейност, около 754 хил. лв. за отделните лекари, а за медицинските дружества – 237 хил. лв.


Над 100 хил. лв. е най-високото финансиране

на здравна организация и на друга компания - „Санофи". Тя е дала на Българското дружество по нефрология 106 хил. лв. Над 547 хил. лв. пък са част от плащанията към отделните медици, двете основни части – по над 200 хил. лв., са за хонорари и пътувания. Инвестициите на компанията в научна и развойна дейност са над 1.709 млн. лв.


Не всички компании са били толкова щедри

към лекарите. Разходите на „Янсен Цилаг" за здравните организации например е около 50 хил. лв. за цялата година. За сметка на това тя е финансирала пътувания и участия в конгреси на множество медицински специалисти и е инвестирала 3.43 млн. лв. в клинични проучвания и друга научна дейност.

Практиката за публикуване разходите на компаниите за спонсорство на дейността на медицинските специалисти и пациентските организации у нас е похвална и се въведе преди няколко години в синхрон с международните тенденции. И макар че финансиранията са за строго определени дейности – научни конгреси, лекции и клинични проучвания, истината е, че те

изграждат не здрава зависимост между най-добрите медици

и фармацевтичните фирми. Това рефлектира, както в провежданата здравна политика у нас, така и в лечебния процес. Освен това разходите, които компаниите оповестяват, въпреки че повдигат завесата, не са показателни за реалните приходи на медиците от фарма бранша. Причината е, че не всички компании оповестяват тези разходи, а дори, когато го правят, не слагат всичко на масата. Извън оповестяването остава основната част от маркетинговите им инвестиции. Западът скептичен към руската ваксина Западът скептичен към руската ваксина Целта е да има безопасен продукт, а не просто да започнат имунизации, смятат в Европа и САЩ
Спират временно лекарство за хипертония Спират временно лекарство за хипертония До ноември от пазара ще липсва "Ирпрезид" на "Актавис"
Нов препарат в ръководството по гастроентерология Нов препарат в ръководството по гастроентерология Включено е лекарство за пациенти с остри пристъпи на порфирия
Обвиниха шестима за схеми с лекарства Обвиниха шестима за схеми с лекарства Нанесени са щети на държавата в размер на над 3 млн. лева, съобщават от прокуратурата
ЕМА предупреди за грешки с онколекарства ЕМА предупреди за грешки с онколекарства

Заради неточности с препарати с леупрорелин пациенти получават недостатъчни дози, казват експертите

Изчистват кухите аптеки Изчистват кухите аптеки

С над 300 са намалели регистрираните обекти в Изпълнителната агенция по лекарствата за година и половина

Пак опасния сибутрамин в продукт за отслабване Пак опасния сибутрамин в продукт за отслабване  Агенцията по храните предупреждава да не го купуване, продават го on line
ЕМА на път да одобри 11 нови лекарства ЕМА на път да одобри 11 нови лекарства Агенцията ще прегледа и проучванията за терапията на ковид с дексаметазон
Касата чака 160 млн. лв. от отстъпки Касата чака 160 млн. лв. от отстъпки

Фондът разширява възможностите за лечение на глаукома и други хронични заболявания

Още лекарства в ръководството по анестезиология Още лекарства в ръководството по анестезиология Здравно министерство включва в задължителния протокол антидот и анестетик
1 2 3 ... 97 »