решения

12 души чакат апарати за мозъчна стимулация

26-06-2020 11:54
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
12 души чакат апарати за мозъчна стимулацияОбявяват конкурси за шефове на РЗОК, искат 7 години стаж, като 3 в управлението на здравеопазването
Още 12 пациенти с Паркинсон чакат за имплантиране на апарати за дълбока мозъчна стимулация. Това става ясно от публикуваната стенограма от заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 13 май. Устройствата помагат да се подобри състоянието на хората с това тежко заболяване, но са доста скъпи – струват над 40 000 лв.
Както clinica.bg вече писа, Надзорът на НЗОК е възложил на управителя на касата проф. Петко Салчев да изготви критерии, по които да се определят пациентите с право на такива апарати. Поискан е и точен разчет на средствата за медицински изделия, а също и за приходите, които събира НАП, за да се прецени колко хора с Паркинсон могат да се възползват от това право до края на 2020 г. От миналата година те се покриват от НЗОК, като предвижданията на Касата бяха, че ще плаща средно 18 устройства за мозъчна стимулация при пациенти с Паркинсон за година. Специалистите смятаха, че те са достатъчни за нуждите на България.

Желаещите обаче са се увеличили

много, затова се налага преразглеждане на ситуацията. Председателят на Наздора и зам.-здравен министър Жени Начева настоява „за всички скъпоструващи импланти и дейности, за които има централизирани комисии, да се даде такава информация", която да бъде разгледана в края на юни.

НЗОК ще обяви конкурси за директори на РЗОК в Хасково, Смолян, Пазарджик, София-град, Шумен и Бургас. „За съжаление, доста са местата, където трябва да обявяваме конкурси", заявява председателят на Надзорния съвет Жени Начева. От стенограмата става ясно, че са променени изискванията за шефовете на регионалните каси.

Те вече трябва да имат 7 години

професионален опит, от които три години стаж по специалността в областта на управлението на здравеопазването, банковото, застрахователното или осигурителното дело.

Надзорът разрешава на касата да закупи 28 броя копирни апарати за нуждите на НЗОК, с прогнозна стойност на обществената поръчка до 198 000 лв. с ДДС, става ясно от стенограмата. Освен това е дал разрешение на 18 болници да разширят дейността си и е отказал на 76 други лечебни заведения, като мотивите за това не са обяснени.

На заседанието си вчера Надзорният съвет е позволил да се платят в специализираната извънболнична медицинска PCR-тестове за доказване на коронавирус.

Определиха парите за работа при неблагоприятни условия

 

Надзорния съвет на НЗОК е утвърдил на последното си заседание на 24 юни средствата за болниците за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка за м. май и м. юни 2020 г. Средствата са разписани съгласно реда на „Методика за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медикодиагностични дейности за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка".

Утвърдените стойности ще се отразят в сключените индивидуални договори на изпълнителите на болнична медицинска помощ в месеца на заплащането им.

 


Нова организация ще защитава медиците Нова организация ще защитава медиците Тя не цели да е алтернатива на Българския лекарски съюз, казват организаторите й
Още една лаборатория за PCR в Пловдив Още една лаборатория за PCR в Пловдив До дни започват да правят тестове за КОВИД и в УМБАЛ-Пловдив
МС изсипа още антикризисни милиони МС изсипа още антикризисни милиони Купуват се линейки, апаратура за Пирогов, ВМА и Майчин дом
Варна планира нова инфекциозна болница Варна планира нова инфекциозна болница Това е един от вариантите за спасяване на тубдиспансера в града
НЗОК да плати надлимитната дейност НЗОК да плати надлимитната дейност Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София Пак ще местят Психиатрията в София Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации Вдигат заплатите в 28 администрации Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците 700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Болниците започват да изплуват Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

1 2 3 ... 221 »