интервю

Разговорът за детската болница започва от начало

28-05-2020 08:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Разговорът за детската болница започва от началоТя трябва да стане център за създаване на политики в областта на педиатрията, казва проф. Пилософ
Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Това стана след среща с протестиращите срещу т. нар. „етажерка" в карето на „Александровска". Архитекти и педиатри близо година оспорваха идеята новата болница да бъде в сграда, проектирана през 70-те години на миналия век. Добро ли е това решение и какво трябва да последва от него, попитахме проф. Владимир Пилософ, председател на Асоциацията на педиатрите.
- Проф. Пилософ, премиерът обяви, че ще се строи нова сграда за детска болница, а старата ще бъде разрушена. Това добра новина ли е?

 

- Това със сигурност е добра новина, защото ще се направи нов проект, който няма да зависи от старата сграда. Но е важно какво ще бъде заданието, за да се осигури достъп, да се използва максимално парковото пространство в двора на „Александровска" и в края на краищата да се построи една наистина съвременна, модерна педиатрия. Така че разговорът за детската болница започва от начало и това не е лошо. Специалистите казват, че да се санира и реконструира една сграда е много пипкава работа. Тя изисква всеки детайл, всяка колона да се прегледа. Самата дейност по оздравяването на сградата можеше да трае две години, а да не говорим, че щеше да струва безумно много пари. Това е стъпка напред.

- Обявиха детската болница за обект с национално значение. Трябва ли да се бърза толкова, според Вас?

- Проблемът не е в това дали се бърза или не, тъй като сагата с детската болница вече трае 40 години. Повтарям това, което вече се знае, че София е единствената столица в Европа, в която няма специализирана детска болница. Сега е много важно какво разбираме под голяма педиатрична болница и какво съдържание трябва да има тя? Министерство на здравеопазването досега не можеше да отговори на този въпрос, по простата причина, че проектът тепърва се правеше.

- Имаше голяма съпротива срещу строежа на болницата точно в тази стара сграда в двора на „Александровска". Защо министерството не искаше да се вслуша и в друго мнение?

- Преди да се определи сграда, трябва да има проект, а преди това и задание какво ще се прави в тази болница. И аз веднага ще ви посоча няколко големи проблема, които практически не са поставени в заданието или дори в дискусията. Сега, при новата ситуация те трябва да намерят отговори. Първо, построяването на такава болница ще изисква цялостно преустройване на детското здравеопазване в София, защото се подразбира, че екипите, които сега са пръснати и работят в около 10-15 лечебни заведения, по някакъв начин ще трябва да бъдат събрани на едно място. Защото това е смисълът на тази болница. Не вярвам в Министерство на здравеопазването да смятат, че трябва хем да се построи тази специализирана болница, хем да се запазят съществуващите в момента структури. Следователно, поставя се един финансов и икономически въпрос: какво става с освободените територии? Някой ще мисли ли за тях или ние ще построим болницата и тогава ще решаваме какво ще се прави. Така че построяването на сградата, която и да е тя, е само един елемент от цялостния процес. А ние имаме дискусия по това къде ще бъде сградата, а нямаме дискусия по това какво ще представлява самата болница.

- Това, че ще се строи нова сграда променя ли нещата?

- Да, в голяма степен. Защото досега проблемът беше в това, че няма проект, нямаше и ясно задание. Чухте министърът на здравеопазването да казва – „вие сте против проекта, но то проект няма". Виждате ли в какъв парадокс бяхме изпаднали? В момента ние дискутираме нещо, като не знаем какво е точно. Смятам, че заданието трябва да се прави от специалистите, които работят в областта на здравеопазването. То не съществува и аз не знам кой ще го прави, за да имаме след това и нормален проект.

- Не може да няма задание, професоре, след като ще се изготвя проект.

- От документацията, която е предоставена, това е добре известно. Това са около 60-70 страници материал, където въобще няма нищо конкретно. В приложението се споменава какви отделения ще има, но това не може да бъде задание.

- Наистина ли най-големите специалисти не са попитани каква да бъде болницата?

- Формално те са попитани, но цялата идея беше в това, че е решено кой на кой етаж ще се разположи (става въпрос за идеята да се ползва недостроената сграда), колко помещения му трябват, но няма задание за изграждането на общата структура. Ще ви дам един пример, който е драстичен. От „Пирогов" би трябвало няколко отделения да отидат в новата болница. Това означава, че ще се освободят два етажа и знае ли се какво ще се правят? Това не може да не бъде част от целия проект. Националната кардиологична болница – излиза Клиниката по детска кардиология, Педиатричното отделение, Детската сърдечна хирургия, това означава етаж и половина. Не може да се прави един такъв проект, който на практика е цялостно преустройство на детското здравеопазване и да няма ясна визия какво конкретно ще се случва. Дори да се построи нова сграда на територията на „Александровска", но там има огромни болнични структури, апаратурата, която ще се сложи в новата болница ще дублира ли техниката от съседните сгради? Разбирате ли колко е голям проблемът и няма никакъв разговор по тези теми. Това е, което мен лично ме тревожи много.

- Останалите болници, като си отстъпят някаква част от дейността, няма ли да им паднат приходите и това да им се отрази негативно?

- Нека да не говорим за финансовата част, а само за медицинската. В тази нова болница, доколкото знам, са предвидени около 400 легла. Тъй като съм се занимавал доста с този проблем, мога да кажа, че е излишно да има такава огромна леглова база. Тя няма да бъде оползотворена, защото е направен един механичен сбор. А ние ще имаме функционално цяла нова структура, която ще работи по съвършено различен начин, отколкото досега пръснатите звена в София. Едно е да работите в една голяма детска болница, където всички специалисти са събрани - не само педиатри, а всички, които работят с деца. Въпросът е, ще имаме по всяка специалност отделения или ще имаме 2-3 отделения, които са в състояние да приемат децата в ранна възраст и отделните специалисти ще ги консултират там. Това е много сериозен проблем, защото прочетох, че отделението по УНГ за деца са поискали две кърмачески легла. Вие представяте ли си как ще има в структурата на една болница на някакво си място две легла за кърмачета в УНГ? Това е абсурд.

- Какво трябва да се направи?

- Би трябвало да се започне от начало или поне да се продължи разговорът за детската болница и да се подготви едно много сериозно задание, защото сега има необясними за мен неща. Първо, изведнъж се предложи преди година болница „Лозенец" да стане педиатрична. Тогава въобще не се споменаваше за използването на тази сграда в недовършен строеж. След това се реши да е в старата сграда в двора на „Александровска". Сега вече имаме нещо ново. Българската педиатрична асоциация започна много активно да действа за раздвижването на идеята за детска болница още през 2012 г., т. е. преди 8 години. Ние тогава излязохме с една декларация, с която искахме този въпрос да се разгледа. Тъй като съм свидетел на тези събития, в началото на 2013 г. имах среща с тогавашния здравен министър г-жа Десислава Атанасова и предложението да се построи болница, изобщо да се реши този въпрос, беше обсъдено и предстоеше да отиде на заседание на Министерски съвет. По този въпрос има решение на ръководството на МЗ, но правителството подаде оставка и нещата угаснаха. След това започнаха отново, ние създадохме инициативен комитет, но не се стигна до никъде. Единственото полезно до сега е, че обществото прие, че трябва да има детска болница. Защото на фона на непрекъснатия строеж на нови болници в България, не ни трябва още една, но за тази специално всички се съгласиха, че е необходима. И това, за което аз съм изключително благодарен е, че все пак е поставена на тезгяха и на строителната площадка. Сега трябва да решим каква болница искаме да направим. Това е една болница, която ще работи в следващите 50-100 г. и трябва да отговаря на всички изисквания за една модерна болница. До този момент нямаше сериозна дискусия. Едно задание за такава болница обикновено се състои от поне 4-5 дебели класьора и вътре трябва да бъдат събрани всички съображения. Има и още нещо - в съвременното строителство, виждал съм го на международни форуми, се прави един виртуален проект на болницата, пускат се специалистите, които ще работят вътре, да се „разходят" в нея и да отправят своите критични бележки. Това е съвременният начин на проектиране на такава болница. Ние сме много далече от подобно нещо, но дано сега да се направи, защото ще бъде изключително полезно.

- Детските болници в днешно време приличат по-скоро на развлекателни центрове. Ще успеете ли вие, педиатрите, да се преборите за нещо подобно, където децата да нямат усещане, че са в лечебно заведение?

- Сега има някакъв шанс. Защото при предлаганата преди сграда, първата копка на която е от 1979 г., а проектът, въз основа на който е издигнато това скеле, е отпреди 50 години, това нямаше как да стане. Нещата стоят по следния начин. Има проблеми с градоустройствения план, но когато този обект получава статут от национално значение, те могат бързо да бъдат изменени. Второто нещо, което не беше добро е, че се противопоставиха едни колеги на други, защото педиатрите толкова много изстрадаха липсата на такава болница, че са готови дори на компромиси, за да я има. Както се казва - по-добре гарга сега, отколкото лебед неизвестно кога. Това обаче за голямо съжаление е непродуктивно, защото сегашното поколение, което ще построи тази болница – лекари, специалисти, архитекти, нека да си помислим да не ни ругаят следващите поколения, които ще работят там. Наистина, ако се прави нещо, то трябва да е на много високо ниво. И не вярвам някой да е против това децата да бъдат обгрижвани на най-доброто място. Което е много важно и което колегите и аз като председател на педиатричната асоциация го казваме. Тази болница трябва да стане център за създаване на политики в областта на детското здравеопазване. А за да бъде център, трябва да бъде пример. Впрочем, ако изходим от хартата за правата на децата – това е и задължение на държавата.

- Вие сега ще изпратите до МЗ предложения за заданието, така ли?

- За да се направи това задание, трябва първо да се получи информация за последните пет години, каква е натовареността на всички звена, които ще влязат в болницата, но сега са пръснати. Това означава обем прегледи, манипулации, операции и т. н. Като се направи този анализ, трябва да се види реално колко легла са необходими в една такава болница. Сега тъй като са пръснати структурите, когато имате нужда да преведете едно дете поради някаква причина в друго звено, естествено че се удължава общият престой на пациента, защото докато го уговорите, докато го преместите минава време. Така всъщност се използва по-голям ресурс от легла. Когато ги съберете на едно място, такъв проблем няма да съществува, защото преместването е от единия на другия етаж. Специалистите са на едно место, структурите също. Второто нещо, в специализираната болница се избягват рисковете за пациентите, защото ако има спешен проблем, няма да се транспортира в друга болница и няма да се губи време. Другото важно е, че когато се обучават студентите и специализантите, те в една такава структура могат да получат цялостна представа от лечебно-диагностичния процес при един пациент, за да се вкорени в съзнанието на бъдещия лекар и специалист, че медицинската дейност е интегрална. Не можеш да лекуваш само един орган, трябва да лекуваш целия организъм. А това става най-ясно и най-добре, когато всички специалисти са събрани на едно място. Още нещо, това трябва да стане център за обучение и на родители, особено на децата с хронични заболявания. Обучение и на малките пациенти, за което трябва да има съответните условия. Всички тези неща трябва да бъдат обсъдени. А има и други. Просто трябва един разумен разговор за това, какво искаме и можем ли да го направим. Тази концепция, която в общи линии ви представих, я изпратих в Министерство на здравеопазването от името на нашата асоциация още миналата година, но нямам никакъв отговор. Не искам да изглеждам неконструктивен. Каквото е направено, вече е направено. Има решение да се прави болница, така че нека разговорът да го продължим продуктивно. - Вече чух реакцията на някои от моите колеги, във връзка със сменената концепцията - събарянето на старата сграда и градеж на нова. Тя бе донякъде гневна, т.е. беше изразено недоволство от факта, че засега на практика се спира началото на строежа. Разбирам ги. Но не приемам, че при един такъв обект трябва да се прави компромис с качеството. Нека запретнем ръкави и да подготвим разумно задание. Искам да припомня, че съгласно сключения договор компанията-изпълнител трябваше да подготви проект и да проведе нова оценка на състоянието на недовършения строеж. При добра организация на работата през тази предвидена в договора година, може да се подготви и заданието, и новият проект, а през това време да се разчиства терена, за да започне новия строеж.Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията Уникална лабораторна апаратура в Онкологията Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите Засилват контрола на зоонозите Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40 И зъболекарите по мярката 60/40 Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста Водата по плажовете е чиста Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Предлагат забрана на енергийни напитки за деца Предлагат забрана на енергийни напитки за деца Продажбата им няма да е позволена и в магазините, които са на растояние до 50 м. от училищата, гласи проект за промени в Закона за здравето
1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка 1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка Ако за година семеен живот не се получи бебе, трябва да се потърси репродуктивен специалист, препоръчва д-р Димитров
Ще си сътрудничим със САЩ в здравеопазването Ще си сътрудничим със САЩ в здравеопазването Сред приоритетните направления са лечението на инфекциозните болести, обучението на специалисти и др.
12 души чакат апарати за мозъчна стимулация 12 души чакат апарати за мозъчна стимулация Обявяват конкурси за шефове на РЗОК, искат 7 години стаж, като 3 в управлението на здравеопазването
1 2 3 ... 219 »