среща

Радев: Да изградим съвременна детска болница

21-05-2020 14:21
Clinica.bg

press@clinica.bg
Радев: Да изградим съвременна детска болницаДържавният глава изтъкна необходимостта от обществен консенсус, за да се вземе най-доброто решение
Националната детска болница не е просто сграда, не е само обект с национално значение, а преди всичко обществено значима кауза.Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница".
„С обединяването на усилията на всички - педиатри, родители, общественици, можем да намерим най-точната формула и да постигнем това, от което имаме нужда, а то е истинска национална детска многопрофилна болница, отговаряща на съвременните стандарти, с поглед в бъдещето, така че да има увереност в обществото, че държавата прави най-доброто за своите деца", подчерта президентът, цитиран от БТА.

 

Държавният глава изтъкна необходимостта

от обществен консенсус, за да може държавата да вземе и да реализира най-доброто решение. „Факт е, че България е единствената страна в ЕС, която няма такава обособена детска многопрофилна болница. Най-сетне, след дълги години на очакване и обществен натиск, правителството взе решение да изгради такава болница и това е много важна стъпка, но начинът на реализация на тази стъпка поражда горещи спорове в общественото пространство, коментира президентът. Той припомни, че спорът е дали за тази болница да бъде оползотворена една съществуваща вече 40-годишна конструкция или да има „нов проект, така че сградата да бъде приспособена към изискванията и функциите на модерното детско здравеопазване".


„Трябва да се осигури една психологическа

сграда, в която нашите деца да учат, да играят, да усещат подкрепата на родителите и да искат да оздравяват. Много е важно какъв сигнал изпращаме като държава, готова ли е страната ни да направи всичко необходимо за здравето и живота на децата ни, за да няма компромис за здравето на децата ни, каза Румен Радев. Той заяви, че от началото на своя мандат споделя силата на каузата за детското здравеопазване. Под егидата на президента инициативата "Българската Коледа" е помогнала на много болници да придобият съвременна високотехнологична апаратура.


„При посещенията ми в редица европейски

столици част от моя екип намира време да посети съответните национални детски болници, да се срещне с ръководството и да събира информация за принципите на изграждане, обособяване и функциониране на тези болници", посочи президентът.В заключение президентът настоя, че трябва да има увереност в обществото, че държавата прави най-доброто за децата си.Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации Вдигат заплатите в 28 администрации Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците 700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Болниците започват да изплуват Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Нови договори за 11 болници с НЗОК Нови договори за 11 болници с НЗОК

Надзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни

Почти без намаление на здравните вноски Почти без намаление на здравните вноски

Само с 3 млн. по-малко са очакваните приходи спрямо планираните, по-ниски са и разходите на касата, отчитат от фонда

Приходите на болниците надолу с 16% Приходите на болниците надолу с 16%

За първи път в историята на здравната каса клиниките не могат да усвоят с реална дейност прогнозния си бюджет

МС направи холдинг за детската болница МС направи холдинг за детската болница

Дружеството е с капитал от 100 милиона лева, които ще отидат за изграждането на клиниката

Мая Илиева осъди Токуда Мая Илиева осъди Токуда

Медицинската сестра беше уволнена преди година заради това, че оглави протестите за по-високи заплати

Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването Kомерсиалните практики обезсмислиха осигуряването Здравната комисия в парламента отхвърли доста смущаващите текстове на здравно министерство, които предвиждаха доплащането за лечение да бъде бетонирано в Закона за здравното осигуряване. Това обаче не стана, а депутатите запазиха сега действащото положение. Редно ли е това и какво трябва да се направи, попитахме д-р Мими Виткова.
1 2 3 ... 220 »