мерки

Проверяват ОПЛ по сигнали на пациенти

15-05-2020 14:33
Гергана
Гергана
Добрева
kapry@abv.bg
Проверяват ОПЛ по сигнали на пациентиОказа се, че някои от общопрактикуващите лекари не работят, но не са уведомили касата за промяна на графиците, каза проф. Салчев
Общопрактикуващите лекари ще бъдат проверявани дали по време на извънредното положение са спазвали графиците си. Оказало се, че пациенти са подали оплакване в Касата, че личните им лекари не са в кабинетите въпреки посочения график. За това съобщи по време на заседанието на Надзрония съвет на НЗОК проф. Салчев, става видно от стенограмата.
Темата за общопрактикуващите лекари бе повдигната от представителя на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов. Той разказа, че когато е потърсил личния си лекар се оказало, че медикът вече не работи. За тази промяна Кокалов научил съвсем случайно, наложило му се да смени шофьорската си книжка. Така разбрал, че от близо месец няма личен лекар. Затова предложи да се намери начин пациентите, които останат без семеен лекар по разлина причина, да бъдат уведомявани.

 

Управителят на НЗОК

обясни, че служебено разпределение на ОПЛ не може да се прави. Изборът бил личен, на пациента. „А за уведомяването има една система ПИС, в здравното досие е направено това нещо, тогава се получава сигнал, нотификация от системата. Ще ги проверим тези неща", обеща проф. Салчев. На въпрос на Жени Начев, как пациент да стигне до тази нотификация в системата  управителят на Касата не отговори, но повдигна друга тема за работата и графиците на семейните лекари по време на извънредното положение. Той съобщи, че в Касата са пристигнали оплаквания от пациенти, които не са намерили личния си лекар, а на вратата е имало график, според който медикът би трябвало да е в кабинета си. „След като премине цялата тази ситуация, тъй като ние изискахме информация от различните каси къде има уведомления за промяна на графиците, има ли такива неща, след това ще бъде направена допълнително проверка, особено по сигналите, които са на пациентите. Като имаме договорка с лекарския съюз, след като ги установим тези данни да им ги предадем, за да могат да вземат и те съответните мерки", уточни проф. Салчев.

Докато Вие вземете мерки,

аз си стоя без джипи, отвоно се намеси д-р Кокалов. И допълни, че едва ли е единственият подобен случай. Затова  този пропуск на столичната каса трябава да се коригира. И предложи пациентите от листата на лекарите, които по различни причини вече не работят да бъдат уведомявани от Касата.  Друг сигнал за нередност подаде Оля Василеваq член на Надзора и изпълнителен директор на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ). По думите й търговци на едро са я информирали, че има болници, които са поискали разсрочване на дължимите средства за медикаменти, като са изтъкнали причина за това недостатъчните средствата по Методиката, които са достатъчни, за да покрият разходите им. Василева изтъкна, че ако едрите търговци на лекарства могат да проявят разбиране и да позволят разсрочено плащане, малките едва ли ще имат тази опция. Тогава проф. Салчев каза, че това е оправдание на ЛЗ и поиска поименно кои са болниците, за да направят проверка. Жени Начева коментира, че и в МЗ постъпват такива сигнали. „Това са поредица от лечебни заведения. Ние лекарствата ги плащаме на 100%, толкова, колкото са отчетени. Онкологичното лечение не е спирано никъде. Но това е факт наистина и ще видим по какъв начин можем да решим проблема", каза Начева. Касата е платили 48 млн. лв. за лекарства на всичките лечебни заведения, което не е по-малко отколкото през миналия месец, репликира проф. Салчев.

За още един сигнал, от пациенти изпратили

писмо до Касата, съобщи Андрей Дамянов. „Става дума за онкозаболяване. В писмото е описана доста подробно цялата история. Реално за това заболяване единственото лекарство, което е давало ефект, е Афинитор, което се изписва и заплаща от касата за рак на гърдата, а не се заплаща за другото онкозаболяване. Пациентът си е намирал лекарството година и нещо от Турция, защото касата не заплаща за съответната диагноза. Но все пак това лекарство се покрива от касата и аз не виждам никаква пречка да бъде осигурено и за другото лечение", изтъкна Дамянов. Отговор получи от д-р Кокалов, който обясни, че много от лекарствата, които се предписват за определени заболявания се оказва, че имат много добър ефект върху много други заболявания, но Касата няма право да заплаща за тях, финансира ги само за конкретната диагноза. „Така или иначе касата няма законовото основание да го заплати, ако не е посочен МКБ кодът на заболяването, независимо, че има положителен ефект върху пациента", затвори темата Жени Начева.НЗОК да плати надлимитната дейност НЗОК да плати надлимитната дейност Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София Пак ще местят Психиатрията в София Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации Вдигат заплатите в 28 администрации Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците 700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Болниците започват да изплуват Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Нови договори за 11 болници с НЗОК Нови договори за 11 болници с НЗОК

Надзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни

Почти без намаление на здравните вноски Почти без намаление на здравните вноски

Само с 3 млн. по-малко са очакваните приходи спрямо планираните, по-ниски са и разходите на касата, отчитат от фонда

Приходите на болниците надолу с 16% Приходите на болниците надолу с 16%

За първи път в историята на здравната каса клиниките не могат да усвоят с реална дейност прогнозния си бюджет

МС направи холдинг за детската болница МС направи холдинг за детската болница

Дружеството е с капитал от 100 милиона лева, които ще отидат за изграждането на клиниката

1 2 3 ... 220 »