Иновации

Плащат ново лекарство за рак

06-12-2016 07:19
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Плащат ново лекарство за рак Касата ще реимбурсира иновативни терапии за висок холестерол и диабет
9 нови лекарства плаща здравната каса през тази година. Всички те са молекули за тежки хронични заболявания, които дават шанс за още по-добро лечение на болните хора у нас. Медикаментите отразяват и основните тенденции в развитието на иновациите в световен мащаб.

Онкология


Първата нова молекула е olaparib. Тя е на компанията Астра Зенека и е за лечение на напреднал рак на яйчниците. Тази диагноза се нарежда на пето място като причина за смърт при жените. За съжаление все още най-голяма част от случаите пр това заболяване се откриват в 3 и 4 стадий. Новата молекула е предназначена за лечение на най-разпространения карцином на яйчниците – епителния. Тя е генетично таргетирано лекарство за рак, причинен от мутациите BRСA 1 и BRСA 2. У нас за тази година от рак на яйчниците се очаква да се разболеят над 600 жени. Според анализа на Комисията за оценка на здравните технологии с новата терапия догодина ще могат да се лекуват между 32 и 46 пациентки, на които са направени съответните генетични изследвания.

Втората молекула е Ibrutinib на Янсен Цилаг. Медикаментът се използва за борба с хроничната лимфоцитна левкемия. Той се взема през устата и няма аналог в България, показват заключенията на Комисията за оценка на здравните технологии. Според експертите цената му ще бъде по-висока от конвенционалната терапия, но ефектът от лечението ще е по-добър.


Кардиология


Третата молекула се нарича evolocumab. Нейн производител е фармацевтичната компания Амджен. Новият медикамент е предназначен за понижаванена лошия холестерол в човешкия организъм. Високите нива на това вещество уеличават риска от сърденосъдови заболявания като инфаркт или инсулт. Обикновено нивата на холестерола се контролират чрез медикаменти, наречени статини. Сега обаче има и друга терапия. Новата молекула е изцяло човешко моноклонално антитяло имуноглобулин G2 инхибитор на човешкия PCSK9 протеин, който играе съществена роля в липидния метаболизъм. На практика лекарството влияе върху действието на този протеин и така помага на черния дроб да изчиства лошия холестерол от организма ни. Препаратът е подходящ за пациенти с първична хиперхолестеролемия или смесена дислипидемия, се казва в анализа на Комисията по оценка на здравните технологии.

Комбиниран е и четвъртият нов медикамент за 2017 г. Той съдържа активните вещества sacubitril и valsartan. Негов производител е фирмата Новартис. Новото лекарство е предназначено за хора със сърдечна недостатъчност. То намалява смъртността и усложненията при това състояние. Продуктът действа като ангиотензин рецепторен неприлизинов инхибитор. Според анализите на Комисията за оценка на здарвните технологии прилагането на новия медикамент може да доведе до по-малък брой хоспитализации – веднъж годинишно, на пациентите със сърдечна недостатъчност.


Пулмология


Петото ново лекарство се състои от две вещества - tiotropium и olodaterol. То е предназначено за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Негов производител е фармацевтичната компания Бьорингер. Лекарството се приема чрез инхалатор. Според анализа на Комисията за оценка на здравните технологии новият препарат е с добро въздействие върху пациентите, а реимбурсирането му няма да доведе до съществено увеличаване на разходите на здравната каса. У нас има около 100 000 души с ХОББ, които се нуждаят от инхалаторна терапия, а всяка година се диагностицират около 5000 нови случая, показват още данните на експертите.

Шестият нов препарат отново е комбинация от две съставки – aclidinium и formoterol. Негов производител е фирмата Астра Зенека. Той е предназначен за лечение на хронична обструктивна белодорбна недостатъчност (ХОББ). Лекарството дава възможност за подобрение на задухът и функцията на белите дробове.


Ендокринология


Седмата нова терапия също се състои от две активни вещества – empagliflozin и metformin. Тя е предназначена за хора с диабет тип 2, нейн производител е Бьорингер. Едната съставка стимулира секрецията на инсулин и по този начин не води до хипогликемия и има благоприятни ефекти върху липидния метаболизъм. А другата е отговорна за реабсорбцията на глюкозата от гломеруларния филтрат обратно в кръвообращението. Препаратът е подходящ за пациенти, при които не е постигнат достатъчно добър контрол на захарта. Според анализите на Комисията по оценка на здравните технологии приложението на препарата ще излиза по-евтино с 422 хил. лв. при 1000 пациенти, отколкото, ако трябва да пият две отделни хапчета. В България има над 536 130 диабетици, а броят на пациентите с неврологични усложнения сред тях е около 154 000.


Ревматология


Осмата нова молекула е secukinumab. Тя е предназначена за лечение на псориатичен артрит и анкилозиращ спондилит (възпалително заболяване на гръбначния стълб и периферните стави). Медикаментът е на фармацевтичната компания Новартис. Молекулата е изцяло човешко моноклонално антитяло, което селективно се свързва и неутрализира проинфламаторния цитокин интерлевкин. Лекарството се препоръчва за употреба и при двете заболявания, когато конвенционалната терапия не е дала добър резултат. Според Комисията за оценка на здравните технологии разходите за терапията с новата молекула са по-ниски в сравнение със сегашните биологични лекарства за съответните диагнози.


Хепатология


Деветият нов продукт е комбинация от elbasvir и grazoprevir. Той е на фармацевтичната компания МСД и е предназначен за лечение на Хепатит С. На практика той заедно с още две лекарства – на Аббви и Джилиад, направиха революция в лечението на това заболяване. Благодарение на трите продукта Хепатит С се превърна в лечима диагноза, с която пациентите могат да се преборят в рамките само на два-три месеца. Цените на терапиите обаче бяха доста високи и предвизвикаха вълнения не само у нас, но и в целия свят. За щастие, благодарение на силната конкуренция между трите фирми, стойностите им се понижиха драстично и сега повече пациенти имат достъп до тях.Нов хирургичен метод при Базедова болест Нов хирургичен метод при Базедова болест Прилага се в УМБАЛ „Св. Иван Рилски", а целта му е да облекчи симптомите на зоболяването
БГ учени откриха ново генетично заболяване БГ учени откриха ново генетично заболяване Проф. Ивайло Търнев и екипът му от Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска" – доц. Теодора Чамова и д-р Ани Танева стоят зад откритието
Иновациите в медицината през 2019 година Иновациите в медицината през 2019 година Откриха ново генетично заболяване, отстраниха огромен тумор от мозъка на мъж, доказаха българска мутация на вируса на морбили са само час от иновациите, с които ще запомним 2019 година
Центърът по епилепсия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" в топ 4 в света Центърът по епилепсия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски в топ 4 в света Признанието е в резултат на дарена апаратура от Българската Коледа
Нов метод за лечение на паркинсон във Варна Нов метод за лечение на паркинсон във Варна Процедурата „дълбока мозъчна стимулация" е въведена в УМБАЛ „Св. Марина"
С хрущял от ребро спасиха носа на млад мъж С хрущял от ребро спасиха носа на млад мъж Водещ специалист в пластичната и реконструктивна хирургия на костите на лицето консултира проблемни пациенти в УМБАЛ-Пловдив
Aмджен инвестира 20% от годишния си оборот в наука и нови лекарства Aмджен инвестира 20% от годишния си оборот в наука и нови лекарства Достъпът до иновативли лекарства е все по-голямо предизвикателство. Как стои този въпрос за българските пациети, кои са най-трудните за лечение заболявания, има ли нарастване на биотехнологичните лекарства у нас и по света и атрактивна ли е България за клинични проучвания, разказва д-р Красимира Чемишанска. Тя е изпълнителен директор на AMGEN за България и председател на УС на ARPharM.
Учени разработват пластир за диагностика на кожен рак Учени разработват пластир за диагностика на кожен рак Специалистите от университета в Малмьо се надяват по този начин да откриват лесно онкологичните образувания
Уникална операция в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ Уникална операция в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ Отстраниха тумор с тегло над 1 килограм от мозъка на 41-годишен пациент
Компютър помага на деца с увреждания Компютър помага на деца с увреждания Технологията позволява да се ръководи с поглед, обясниха от Фондация "Асист"
1 2 3 ... 17 »