Интервю

Кризата е сигнал да пазим природата

04-05-2020 06:03
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Кризата е сигнал да пазим природата Сълзите от благодарност дават сили на доброволците, а най-голямата им мъка е, че не могат да стигнат до всички, казва акад. Христо Григоров
Доброволците са сред първите редица в битката с КОВИД-19. Те ежедневно се срещат с хора в крайна бедност, за да им помагат. С какво се сблъскват, каква е ролята на БЧК, сигнал за какво е пандемията и кои поуки трябва да си извадим, попитахме акад. Христо Григоров. Той е председател на БЧК.
- Акад. Григоров, доброволците на БЧК са в първите редици в битката с КОВИД-19. Какво се вижда оттам?

- Ролята на БЧК в момента е такава, каквато е била през всичките 142 години от своето съществуване. Организацията е създадена от народа, за да служи на народа и на държавните институции, за да се справяме с бедствия, аварии, катастрофи, военни ситуации. Продължаваме нашата мисия и в момента. Всички виждаме какво е положението по света и в България. Затова е много важно да спазваме указанията на специалистите, защото колкото повече съумеем да вървим в една посока, толкова по- бързо ще преодолеем това изпитание. В момента ние сме отново на първа линия. Доброволците са там, където хората имат нужда от протегната ръка, топла дума и реална помощ. Десетки хиляди млади хора проявиха желание да станат доброволци и да се присъединят към нашите структури. Разбира се, това не са само доброволците на БЧК, а и от другите институции. Затова трябва да кажем едно голямо благодаря на тези хора с големи сърца. Те демонстрираха, че са наследили от своите баби и дядовци най-доброто от душата на българина-да бъдат добри, готови на саможертва. Има и един феномен, който бих споделил - обадиха се доста представители на парламента, които изявиха желание да помагат и ги включихме в различни групи. Те със собствени коли взимат пакети и отиват и помагат на хората. Ето това е формулата-обединявай и решавай. Тя е изградена от БЧК от вече повече от 142 години, ефективна е и работи. И е хубаво, когато някой се припознае в нея, защото разделението няма да помогне в момента. Трябва да сме единни, да стоим зад институциите и да имаме вяра, че всички заедно ще можем да преодолеем ситуацията в момента.

- До колко хора успяхте да достигнете?

- Мога да кажа, че сме стигнали до десетки хиляди българи в тежко социално положение. Всеки Божи ден в цялата страна, във всички областни структури може да видите тези млади хора с белите жилетки и червените кръстове, което вървят и помагат. Много са тези, до които достигаме, като така реално помагаме и на институциите, защото поемаме част от техните ангажименти. В крайна сметка държавата е тази, която трябва да се грижи за хората. Така че в момента ние реализираме нашата мисия като помагаме ефективно. Невъзможно е обаче да помогнем на всички. Държавата също работи в посока отпускане на повече средства за най-нуждаещите се. Това са хора, които са изключени от социалното подпомагане, които няма какво да обуят и какво да ядат.

- Как и с колко би могъл да се разшири кръгът от нуждаещи се, на които да помагате?

- Все още не знаем това. Стотици хиляди са нуждаещите се, много хора останаха без работа, има семейства в тежко положение, но се стремим. Заедно със социалното министерство, с Агенцията за социално подпомагане, със списъците, които получихме от квартали в България, от различни бедстващи семейства, ще се стремим да помогнем, колкото можем. Имаме съдействието на социалните структури на общините, заедно помагаме. Получихме списъци включително и от ромски представители, които изпратихме за одобрение до Агенцията за социално подпомагане. Там също се работи по въпроса да се намери формула да се помогне. Те не са изоставени, всичко се подготвя бавно и внимателно, така че хората наистина да усещат подкрепа.

- С какви трудности се сблъскват доброволците?

- Най-голямата трудност е, че не можем да подадем ръка на всички нуждаещи се. Сами разбирате, какво да се влезе в един квартал, при хора, които нямат лични карти с по 4-5 дечица и като дадеш на 10-15 семейства храна, веднага започват да излизат от другите къщи и да плачат. Просто картините са ужасяващи, но ние ще се справим с тази ситуация. В момента получихме още дарения, с които ще купим още пакети. Има пакети от по 30 кг, представете си как едно младо момиче вдига тази тежест и и качва до 4-ия е етаж, не е лесно, но те го правят.

- Достатъчно защитени ли са те, има ли данни заразени доброволци?

- Нямаме данни за някакво разпространение на заразата. Купили сме им маски, но има рискове. Това са хора на първа линия, които се жертват, за да помагат. Но те са отговорни и най-важното-спазват указанията на институциите. И пак казвам, че именно това ни липса като народ, ние сме добри и милосърдни, но не сме дисциплинирани. Видяхте какви неща се случиха по време на карантината-хората поемат с рискове, с които са опасни не само за себе си, но и за околните. И върху това трябва да се работи.

- Как според вас?

- Не трябва да се работи от улицата, а от семейството, от възпитанието в училище и обществото като цяло. Това е сложна философска тема.

- Какви са най-големите болки на крайно нуждаещите се, с които доброволците се срещат ежедневно?

- Първо искам да добавя, че доброволците не преследват комерсиални и други интереси. Тях ги окрилят сълзите на благодарност, които виждат, когато занесат храна на един възрастен човек, който не може да ходи. Това им дава кураж и сили да работят неуморно. Една голяма част от хората изпращат доброволците със сълзи в очите и казват, че помощта, която са получили е била своевременна, изключително важна. Пак казвам, че за съжаление не можем да стигнем до всички. Има много семейства с боси и гладни дечица. Но лека полека, с бавни стъпки и с помощта на институциите, стигаме до повече хора. Вярвам, че всички заедно ще успеем да постигнем нашата основна цел-да успокоим хората, да им дадем възможността да хапнат и всички заедно дисциплинирано да преодолеем това , което се случва в момента. И не говоря само за БЧК, а за институциите, за народа. Когато един човек направи дарение до БЧК, то се връща в обществото. Ненапразно направихме и кампания, за да подпомогнем щаба и логистичните структури, МЗ. Отворихме СМС номер 1466, на който всеки може да натисне едно копче от мобилния си телефон и да пусне 1 лв. без ДДС. Това е една лепта, една помощ, една съпричастност, която показва, че ти не си далеч от проблемите. Така че благодаря на всички.

- Колко имате от дарения по банковата сметка?

- Вече имаме към 615-620 хил. Те ще бъдат разпределени за апарати, лекарства и всичко необходимо за лечение на коронавируса. Всички тези средства ще бъдат отчетени до стотинка. Затова и хората сигурно даряват, защото знаят, че парите ще бъдат отчетени, не потъват в някаква фондация.

- Сега ли се отключи тази вълна от дарения или българинът и преди е бил с отворено сърце за това?

- Да, ако се върнем назад при случаите в Аспарухово, земетресението в Перник, наводнението. Навсякъде българския народ е отварял сърцето си и е помагал. Аз ще си позволя да дам един пример от Перник преди години. Бяхме сложили една касичка долу във фоайето на БЧК и една баба застанала на масата и си търси портмонето и ми каза –„Искам да си дам моята лепта". С едни ръчички изкривени от артрит бърка в портмонето, щракаха едни стотинки. И аз й казах – „Бабо, ти нямаш парички и тя: „Синко, има хора, които и това вече нямат". Разбирате ли колко е силно. Тази жена, която няма пари да си купи хляб застава пред БЧК и бърка, за да си пусне последните стотинки. Дълбоко в душата на българина е заложено чувството за взаимопомощ. А планинските спасители, при паднала лавина, търсят пострадалия човек, а те си жертват живота, защото над тях може да падне нова. Това са хората с големите с големите сърца.

- Според прогноза на ООН гладните може да се удвоят. Каква криза ни чака според вас и как ще излезем от нея?

- Като председател на БЧК моята роля не е да правя оптимистични или песимистични прогнози. Нашата задача е да помагаме. Това, което стана, трябваше да стане, за да видим кое е по-ценното нов джиесем или здравето и вярата. Темата е доста философска, аз не мога да кажа колко бедни и гладни има по света. В България те не са малко и ние се мъчим да преодолеем ситуацията и да стигнем до голяма част от тях. И въпросът не е само те да получат храната, а да почувстват, че не са сами, да им се върне вярата, да се достигне едно психологично равновесие и успокоение, че това ще мине и хубавите дни идват. Трябва да вярваме. Имунната система е защитата на човешкия организъм и ако ние не й помагаме, сме загубени. Именно затова психологичното състояние е толкова важно - да си усмихнат, да послушаш птиците и да погледнеш на света от друга гледна точка. А не само да мислим какво мога да си купя днес, защо комшията има лаптоп, а аз нямам. Това трябва да отиде лека полека в ъгъла и да излязат тези ценности, с които сме израснали. Няма нищо по –хубаво от това да вървиш по улиците и един млад човек да ти каже „Добър ден". Това вдъхва една топлина, една вяра, че не си сам.

- Често ли виждате това?

- Хората са намръщени. Това трябва да се промени и аз вярвам, че това което стана, че даде възможност да направим преоценка на нашето място на тази планета. Какво правим, стопанисваме ли я, грижим ли се за нея. Това са много фасулски въпроси, които вярвам, че ще започнем да си задаваме, защото ако продължим да вървим в досегашната посока, човечеството няма особено голяма перспектива.

- Смятате, ли че е кризата, която сполетя човечеството е следствие на отношението ни към природата?

- Как да не е следствие? Само ако си помислим, каква храна ядем и каква вода пием, как милиарди тонове боклуци и найлони се хвърлят в морето и рибите умират. Горите се режат и палят, за да се строят вили и големи къщи. Всичко това оказва влияние. Вижте само какво става в София-над 2.5 млрд. население, всеки се е качил на една кола, вкарахме боклуците от Запада. Погледнете какъв въздух дишаме и заради всичко трябва да си зададем въпроса-Докога ще е така и какво правим ние, за да можем да коригираме тази ситуация. Имаме деца, внуци. В тази ситуация ли ще живеят?

- А оптимист ли, сте че всички ние съумее да си извадим правилните поуки, които ще доведат и до промяна?

- Да, оптимист съм и за хората, и за управляващите. Без значение кои са те или в коя страна. Дава ни се възможност да разберем, че повече не можем да режем клона, на който седим. Оттук нататък трябва да мислим за стабилизация и нов поглед към бъдещето с много по-чисто мислене и друго отношение към природата, защото тя ни е хранила, стопанисвала и пазила. И ако искаме ние да запазим тези блага трябва да преоценим отношението си към нея. Това е един баланс, който е нарушен в полза на разрушителите, но не и в полза на градителите. Вярвам, че това ще доведе и до едно преосмисляне на ролята на семейството при възпитанието на децата. Семейството трябва да гради бъдещето н тази държава, но за съжаление сега то е доста разклатено.

- Т.е. кризата е сигнал за преоценка на ценностите?

- Категорично.

- Как ще излезем по-обединени или по-разединени?

- Сериозните нации се обединяват в такива ситуации. И аз мисля, че ние ще успеем да се обединим. Макар да има много нещо, които трябва да се коригират. Повече от 25 години настояваме в училище да се върне задължителното обучение по плуване. Първо това ще намали травматизма и второ тези деца ще се движат, а няма да стоят, дебелеят и получават сърдечно съдови заболявания. Защо 95% от населението в Германия е обучено по първа долекарска помощ, а в България това са 22-23%. Има много неща, върху които трябва да се замислят и обществото и управляващите. Те са част от възпитанието на нацията. А когато то е налице, тогава я има и дисциплината. Трябва да поглеждаме по друг начин на своето бъдеще и на бъдещето на държавата като цяло.Излекуваха пациент след 33 дни на апаратно дишане Излекуваха пациент след 33 дни на апаратно дишане 75-годишната леля Здравка от село Петърч е абсолютния рекордьор сред болните от КОВИД-19 в УМБАЛ „Св. Анна"
9,3 млрд. евро за България от фонда на ЕК за кризата 9,3 млрд. евро за България от фонда на ЕК за кризата От тях 6.1 млрд. евро са безвъзмездни, но трябва да се защитят програми за реформи
Във ВМА ще правят анализ на антителата след КОВИД Във ВМА ще правят анализ на антителата след КОВИД Медиците от Военна болница са обменили идеи с техни италиански колеги
Второ майско плащане за безработица Второ майско плащане за безработица Близо 5 млн. лв. са определени за още 10 хил. души за април
Система за контактно проследяване в Англия Система за контактно проследяване в Англия Очакванията са така броят на заразените да се намали с 5 до 15 процента
Снимат поредица за лекарите по време на пандемия Снимат поредица за лекарите по време на пандемия Проектът е на Български лекарски съюз и сдружение "Избери България", съобщиха от съсловната организация
17 са новите случаи на КОВИД, 53 са излекувани 17 са новите случаи на КОВИД, 53 са излекувани Обменяме опит с Италия за лечение на коронавируса, съобщиха от оперативния щаб
Още 800 хил. лв. за храна заради кризата с КОВИД-19 Още 800 хил. лв. за храна заради кризата с КОВИД-19 Това реши правителството, средствата ще бъдат целево насочени към БЧК
Пациенти с КОВИД от Пазарджик ще се лекуват в Пловдив Пациенти с КОВИД от Пазарджик ще се лекуват в Пловдив Решението е взето заради продължаващата карантина на медицинския персонал в местната болница
Защо свинският грип премина по-леко от КОВИД Защо свинският грип премина по-леко от КОВИД Учени проверяват съществува ли „кръстосана защита" срещу коронавируса
1 2 3 ... 79 »