коментар

Ръкопляскаме, но не даваме достатъчно пари на болниците

16-04-2020 12:54
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Ръкопляскаме, но не даваме достатъчно пари на болницитеНеобходим ни е план за излизане от кризата с коронавируса, казва д-р Стойчо Кацаров
Ковид-19 промени целия ни живот, включително и здравната ни система. В болниците има по-малко пациенти, а разходите за предпазни средства и преструктуриране на клиниките се увеличиха. Добри ли са мерките, които взима правителството в условията на извънредно положение, как постепенно да излезем от ограниченията и нарушават ли се някои от изконните ни човешки права, попитахме д-р Стойчо Кацаров. Той е председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.
- Д-р Кацаров, какъв е Вашият коментар за обвиненията от страна на прокуратурата за изказано мнение в медиите от проф. Стоименова и Волен Сидеров?

- Не съм проследил точно за какво са обвиненията, но изказването на мнение не би трябвало да води до подобно нещо. Ако има призив да не се спазват ограниченията, да се нарушават противоепидемичните мерки, това е едно и е разбираемо прокуратурата да се намеси. Но да изкажеш експертно мнение по даден въпрос, това стои като посегателство над свободата на словото. В случая с председателя на БФС това е експертно мнение, предупреждение, не е призив да изчезнат лекарствата, в смисъл да се скрият или нещо подобно.

- Как се справя здравната ни система с пандемията?

- Здравната ни система скучае. Не се налага да се справя, защото не се е сблъскала с пандемия. Имаме 200 души хоспитализирани, от които най-вероятно две трети въобще не са за болница, защото не са тежко болни. Те стоят там, защото са заразени. Единствените, които в момента са натоварени от цялата здравна система, са служителите на РЗИ. Те са натоварени много повече, от обичайното. Останалите – и болниците, и извънболничната помощ, и личните лекари и специалистите имат доста по-малко работа от предишните месеци.

- Все пак засега удържаме кривата на разпространение на коронавируса. Това не е ли добър резултат от мерките?

- Не знам какво задържаме, защото според мен нямаме достоверна информация точно колко са заразените и колко са преболедувалите, понеже досега са изследвани много малко хора. Ако изследваш 1 000 души, няма как да кажеш, че има 2 000 заразени. Така че това число, което се съобщава, е свързано с броя на тестваните хора. Не мисля, че у нас са направени повече от 20 000 теста от началото на март до сега, а се правят на всеки човек по 2 или 3, значи броят на изследваните е под 10 000, което е много малко.

- Сега обявиха, че започва масово тестване. Как трябва да се направи - по определени групи или по друг начин?

- Първите групи трябва да са медиците – лекари и сестри, личните доктори, спешна помощ, първичната извънболнична помощ, лекарите, където се приемат пациенти с коронавирус. Тези хора трябва да бъдат тествани периодично, поне веднъж седмично, защото днес може да ги изследваме, а да се заразят утре. Те са особена рискова група, първо за тяхното здраве, но представляват риск и за другите пациенти, защото при тях идват хора за преглед и лечение. Така че първа линия на противодействие са медиците. След това идват полицаите, аптекарите и продавачите в магазините за хранителни стоки. Тези хора също са подложени на много висок риск от заразяване.

- Едно масово тестване ще даде ли реална картина на заразените у нас?

- Разбира се. Но това, което направиха в Банско или в Паничерево, да затварят цели градове и села, според мен е напълно погрешно. Няма нужда да ги поставят под изолация. Противодействието на епидемията е да видиш кои са заразени и да ги поставиш под карантина, а не да затвориш здравите. Не се прави така. Няма нужда здрави хора два месеца да си стоят вкъщи и да не ходят на работа, да не взимат заплати. Въобще, какъв е смисълът от това? Тествай тези хора и положителните ги постави под карантина. Другата седмица ги тествай отново и въпросът ще приключи. Няма нужда да блокираш селото, да спираш всички от работа. Тези, които са здрави защо да стоят вкъщи? Същото беше и в Банско. Когато имаш локален епидемичен взрив, просто тествай всички хора, те са 2 000 души, примерно.

- Според Вас достатъчно строги ли са мерките и ще бъдат ли продължени и след 13 май?

- Не мога да преценя, защото на мен ми липсва достатъчно информация. Това, че примерно 6 000 души са тествани, е крайно недостатъчно, за да се направят изводи. Ние не знаем реално нито броят на заразените в момента, нито колко души са прекарали заболяването. Можем да си правим само догадки.

- Българинът не е много дисциплиниран и мерките като че ли не се спазват стриктно. Очаквате ли ръст на заболелите?

- Възможно е. Всъщност това, че няма много случаи, не означава, че заразата не се развива. Вие вярвате ли, че са 700 души хората с Ковид-19 у нас? Всички мислят, че са доста повече. Но ако приемем, че много малко хора са преболедували, това от една страна е добре, но от друга ако на 13 май се премахнат всички противоепидемични мерки при липсата на хора с имунитет е много голям рискът да избухне епидемичен взрив тогава. В същото време можеш ли да стоиш в изолация, докато дойде ваксината след година и половина? Можеш ли да поддържаш този режим на живот и на работа?

- Кога, според Вас, трябва да започне поетапното излизане от мерките, свързани с извънредното положение?

- Трябва да се направи като в Германия, в Корея. Няма да е излизане. Това ще е един много дълъг период и процес, така че трябва да свикнем и да се адаптираме. Трябва да се опитаме дори да извлечем полза. Например, държавната администрация да направи така, че всички административни услуги да стават по електронен път. Общинската – също. Ето една чудесна възможност да се адаптираме, да направим нещо полезно за нас, да извлечем полза от социалната изолация, като променим нещата и ги направим по-лесни и достъпни от вкъщи. Това се отнася и за здравната каса.

- Какво ще се случи в болниците след решението да се плати от НЗОК 85% от очакваните приходи?

- Нищо няма да се случи. Не мисля, че ще фалират, е някои може и да закъсат, защото болниците не са еднакви. Но аз не мога да разбера, защо на болниците плащат 85%, а на съдиите, които не работят в момента, ще плащат 100%. На артистите – също, въпреки че са затворени театри и кина. Лекарите от болниците и извънболничната помощ, на които излизаме на балкона да им ръкопляскаме, а им плащаме 85%. Това ми се струва лицемерно. Ръкопляскаме, ръкопляскаме, а не им даваме пари. Ако някога е имало нужда лекарите да бъдат подкрепени финансово, това е точно сега. И това биха били най-разумно похарчените средства. Дори смятам, че това е точно случаят, в който трябва да им дадеш повече, отколкото е необходимо, за да могат да си купят предпазни средства, тестове, да си реорганизират работата, да осигурят филтри и прочие. Това са разходи и сега е моментът, в който наистина да окажеш помощ. Американците така казват – „този, който ме подкрепя истински е този, който вади пари от джоба си и ги дава. Тези, които ми викат ура, не ми помагат". Истинската подкрепа се изразява в това да се дадат повече пари на лекарите. Какво пречеше, колкото са отчели за януари болниците, да им бъде дадено и през март, защото сега дейността наистина е по-малко. Да се каже даваме ви ги, защото имате повече разходи, защото сега сте ни важни и не искаме да излизате в отпуска в разгара на епидемията,. Искаме да сте на работа.

- Има ли риск от влошаване на състоянието на пациентите с други заболявания заради мерките?

- Този въпрос е риторичен. Ако не ходиш на преглед регулярно, ще си влошиш състоянието. Ако имаш рак, няма да бъде диагностициран, ако ти е високо кръвното и не ти го коригира лекар, можеш да получиш инсулт или инфаркт и да умреш. Ако не си контролираш кръвната захар, можеш да изпаднеш в диабетна кома, хипогликемия или нещо друго. Така че ограничителните мерки със сигурност ще доведат до влошаване здравето на доста хора. Със сигурност вторачени в коронавируса, забравихме, че има други болести, от които умират много хора.

- Какво трябва да се направи, за да се регулира по-добре излизането от кризата?

- Когато управляваш една криза, трябва да имаш план. И е по-добре да го имаш още преди да си влязъл в кризата. А ако нямаш, поне в хода на кризата го направи. И в него освен да ни съобщаваш колко души са заразени, е добре да посочиш и как смяташ да излезеш от тази ситуация. Защото ние можем да си говорим всичко, но нещата не зависят от нас. Ние не взимаме решенията, не разполагаме с властта, с нея разполага правителството. Така че този план трябва да дойде от правителството, не от БАН, Червения кръст или ЦЗПЗ. Правителството трябва да ни каже, че ситуацията е такава и ние планираме това и това. Както австрийският канцлер каза – от 1 май отваряме тези магазини, от 15 май – училищата, университетите - от 15 юни. Хората са си анализирали и планирали нещата. Може да направят корекции, но имат план и го съобщават. Ето това трябва да се направи.

- Идват празници. Как си обяснявате ожесточение към църквата, след като пазарите бяха пълни с хора?

- Нали там всичко е наред, какво да си обяснявам. Църквите са отворени, хората не ходят, защото се страхуват. Не виждам какъв е проблемът там.

- Резонен стана въпросът очаквате ли хората да се променят към по-добро след това нещастие, което сполетя човечеството?

- Зависи от хората. Аз много харесвам това, което направи образователният министър. Този човек, без нито един брифинг или пресконференция, буквално за една седмица реорганизира целия учебен процес и премина на онлайн обучение. Не знам колко добра е системата, но работи и децата се обучават, без да ходят на училище и без да са прекъсвали. Ако ме питате мен, аз този човек бих го предложил за държавна награда. Без да парадира, без много приказки, премина на онлайн обучение. Ако има проблеми, те могат да се решат. Този пример трябва да се следва. Не знам по характер дали ще станем по-добри, според мен – няма, но можем да станем по-добри в работата си и да се възползваме от кризата по този начин. Да променим работата си така, че в бъдеще да стане по-лесно. Защото въвеждайки онлайн обучението заради кризата, то ще може да работи и след нея – за част от хората или за повече от тях. Този подход трябва да го следваме всички.

- Вярвате ли, че от следващата година ще имаме не само онлайн обучение, но и електронно здравеопазване?

- Вярата е в църквата. Ето сега на Великден там е вярата. Аз на обещания от правителството не вярвам. Имам такъв здравословен начин на отношение към правителството и съветвам всички наши сънародници – каквото и да ви обещаят, не вярвайте. Ако си изпълнят обещанията, ръкопляскайте, но никога не давайте нищо в аванс, защото в повечето случаи можете да бъдете излъгани. Но се надявам и ще аплодирам, ако направят е-здравеопазване. А вярата – в църквата.

- Какво ще пожелаете на колегите си за празниците?

- Пожелавам им да са живи и здрави. Това е най-важното. В този момент на пандемия, това пожелание, което обикновено казваме, защото така се прави, никога не е звучало толкова актуално, колкото в момента. Сега има смисъл, не е просто клише. В разгара на пандемията пожеланието „Да си жив и здрав" има смисъл. Така че им го пожелавам, а също и нещата да се развият така, че да не се стига до кризи, каквито гледахме в Италия и Испания. Но аз съм убеден, че няма да се стигне, защото според мен здравната ни система, с всичките й кусури, е достатъчно добра, за да посрещне много по-голяма криза от тази в момента. Тя наистина има капацитет да посрещне много по-голям обем от болни и въобще не е толкова страшно, колкото се опитват да ни убедят. Имаме достатъчно специалисти, легла и болници да посрещнем голяма епидемия.Почина пети пастор от КОВИД след Перущица Почина пети пастор от КОВИД след Перущица 47-годишният мъж е бил 14 дни на апаратно дишане преди да издъхне
Защитни облекла има, но не се ползват Защитни облекла има, но не се ползват Трябва да сме с предпазни очила и шлемове в линейките, а това не се случва, защото няма алгоритъм, казва д-р Десислава Кателиева
На път сме да открием лекарство за КОВИД На път сме да открием лекарство за КОВИД Удължават извънредната обстановка до края на юли, съобщи още здравният министър Кирил Ананиев
Всеки втори абитуриент в Търново с КОВИД Всеки втори абитуриент в Търново с КОВИД Регионалната здравна инспекция си наложи карантина вместо да работи
Още 63 нови заразени, 5 смъртни случая Още 63 нови заразени, 5 смъртни случая Хоспитализираните са 458, 28 от тях са в интензивни отделения, показва Националната информационна система
Нови 180 заразени с КОВИД Нови 180 заразени с КОВИД Двама са починали, 6 са излекувани за денонощието
Нов рекорд на заразените с коронавирус Нов рекорд на заразените с коронавирус 182 са случаите, 21 от тях са на медици, още 7 са починали
Почина четвърти лекар от КОВИД-19 Почина четвърти  лекар  от КОВИД-19 42-годишният д-р Юлиан Стамов изгуби битката с коронавируса
Китай дари респиратори на ВМА Китай дари респиратори на ВМА Лечебното заведение получи още маски, предпазни очила, машини за дезинфекция и др.
ЕК разреши лекарство за КОВИД ЕК разреши лекарство за КОВИД

Remdesivir ще се прилага, фирмата обяви официално, че цената за инжекция ще е $390

1 2 3 ... 98 »