Свят

18 милиона с ХИВ не се лекуват

01-12-2016 09:02
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
18 милиона с ХИВ не се лекуват Около 40% от заразените не знаят, че носят вируса, сочат последните данни на СЗО
18 млн. са хората, които носят вируса на СПИН, но не се лекуват. Това показват последните данни на Световната здравна организация (СЗО). Те бяха огласени днес по случай Международния ден за борба със заразното заболяване.

Близо 37 млн. са хората по света с ХИВ, всяка година се заразяват още 1.9 млн. Половината от тях получават нужната антивирусна терапия, останалите обаче нямат достъп до нея. Основната причина за това е, че повечето от тях дори не знаят, че са болни. Броят на хората, които не са наясно, че носят вируса в себе си, по данни на СЗО е около 14 млн. или 40% от всички.

По-голям сред тях е процентът на мъжете, отколкото на жените. Едва около 30% от хората, които се изследват са представители на силния пол, отчитат от СЗО. Поради тази причина е по-малък и броят на мъжете, които се лекуват. Сред жените най-малко желание да се изследват имат тинейджърките и младите дами в Южна и Източна Африка. Едва една от пет момичета между 15 и 19 години знае своя ХИВ-статус, отчитат специалистите.

Тестването остава ниско и сред най-рисковите групи и техните партньори, като хомосексуалистите, проституиращите, травеститите, наркозависимите, затворниците. Те съставляват около 44% от новоинфектираните възрастни за година или около 900 хил. случая.

До 70 % от партньорите на хората с ХИВ също са носители на вируса. Много от тях обаче не се изследват веднага. Затова нови правила на СЗО препоръчват начини, които помагат за по-бързото откриване на болестта сами.

Това става с тестове, които отчитат дали човек е заразен на базата на капка кръв от пръста в домашна среда. Резултатите са готови в рамките на 20 минути. Ако тестът е положителен, човек трябва да отиде при лекар, за да се направи по-точно изследване и да се потвърди или отхвърли диагнозата.

Чрез този тип самоизследване ние можем да накараме повече хора да разберат какъв е техният ХИВ статус, казва д-р Готфрид Хирнщал, директор на Департамента за ХИВ в СЗО. Благодарение на усилията на специалистите между 2005 и 2015 г. пропорцията на хората, които знаят дали са болни се е повишил от 12% на 60% в световен мащаб, отчитат от СЗО. Съответно това е увеличило и броят на пациентите, които се лекуват адекватно.

Благодарение развитието на съвременната медицина вирусът може успешно да бъде подтиснат чрез комбинация от 3 или повече лекарства. ХИВ разрушава имунната система и пациентите стават жертва на различни инфекции, с които здравите хора могат да се преборят. Антивирусната терапия не премахва ХИВ, но контролира възпроизводството му и съответно дава възможност на човешкия организъм да поддържа имунната си система, за да се бори с останалите инфекции.

През 2016 г. 18.2. млн. души по света се лекуват, което е около 46% от всички нуждаещи се, отчитат от СЗО. От там имат амбицията покритието да се разшири и обхване всички 36.7 души, които са болни. Това би дало възможност да се постави нова цел – да се намали разпространението на епидемията до 2030 г., смятат експертите. Според тях разширяването на лечението би дало възможност дотогава да се предотврати смъртта на 21 милиона души и заразяването на още 28 милиона.
В България носители на ХИВ са 2 460 души. От началото на тази година са открити нови 193 ХИВ–серопозитивни, като 88% от тях са се инфектирали по сексуален път. По-голямата част от тези хора са мъже и живеят предимно в големите градове като София, Пловдив, Варна, Враца. У нас се провежда адекватно лечение на хората със СПИН. Медикамнетите се осигуряват от здравното ведомство. Анонимно и безплатно изследване на статуса си пък всеки желаещ може да направи в редица кабинети към регионалните здравни инспекции в цялата страна. 

 

Как се пренася инфекцията

 

Вирусът на СПИН се предава чрез обмяната на различни телесни течности като кръв, мляко, семенна течност или вагинален секрет. Хората не могат да се заразят при ежедневен контакт – здрависване, целуване, прегръщане, чрез размяна на вода или храна. Рискови фактори за предаване на инфекцията са:

- правенето на секс без презерватив

- наличето на други полово предавани инфекции като сифилис или херпес, гонорея, хламидия

- многократната употреба на игли при наркозависимите лица

- използването на нестерилни инструменти в медицината

- преливането на непроверена кръвМестим стрелките с час напред Местим стрелките с час напред На 29 март преминаваме към лятно часово време
Коронавирусът се разрастна рязко за ден Коронавирусът се разрастна рязко за ден 7 пъти се увеличиха новодиагностицирани в Китай, уволниха ръководителя на китайската провинция Хубей
Разбиха канал за органи в Турция с българска следа Разбиха канал за органи в Турция с българска следа Пет души са задържани и обвинени в трафик, като това се случва за втори път
ЕMA се премести финално в новия си дом ЕMA се премести финално в новия си дом Европейската агенция по лекарствата отпразнува и 25-ата си годишнина
Два круизни кораба блокирани заради коронавируса Два круизни кораба блокирани заради коронавируса Хиляди пътници и екипаж под карантина, смъртните случаи достигнаха 500
Визови ограничения за бременни Визови ограничения за бременни САЩ обмисля да третира бъдещи майки, подали заявление за виза, като чужденци за лечение
Протеинов лак пази от кариес Протеинов лак пази от кариес Учени от Китай съобщиха за създаването на ново защитно покритие
Румънско семейство вече има 20 деца Румънско семейство вече има  20 деца Майката е на 42 години и смята, това да е последното й дете, пише в. "Адевърул".
Бебе чудо се роди в Пенсилвания Бебе чудо се роди в Пенсилвания Майката е жена с трансплантирана от починал донор матка
Втори сме в ЕС по намаление на безработицата Втори сме в ЕС по намаление на безработицата Най-ниска е в Чехия, Германия и Полша, показват данни на Евростат
1 2 3 ... 24 »