Коментар

Генезисът на пандемичните ереси

14-04-2020 06:14
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Генезисът на пандемичните ересиИли когато абсолютната власт се сблъска със силата на инакомислещата личност

Дали поради началото на Страстната седмица и символиката, която носи, или просто заради обективните дадености, но в главата ми изниква една аналогия. Тази между Светата Инквизиция и старателното преследване на всяко нарушаване на противоепидемичните мерки. Старателно до педантизъм, като при ереста.

Рецептата е проста. За да имаш ерес, трябва да имаш абсолютна истина. За абсолютната истина е нужна абсолютна власт, която да я артикулира. И задължително един неин враг - инакомислеща личност. Когато разбъркаш трите съставки, може да получиш безотказна поточна линия за защита на статуквото и разчистване на всякакви сметки. В нашия случай - едно обвинение и едно досъдебно производство за нарушаване на противопандемичните мерки само за два работни дни.


В петък Прокуратурата повдигна обвинение

срещу новия председател на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова за всяване на тревога сред хората, тъй като е припомнила, че пандемията може да доведе до липса на лекарства. В понеделник предприе досъдебно производство за нарушаване на противоепидемичните мерки срещу председателя на партия „Атака" Волен Сидеров, тъй като е призовал хората да излязат на Великден и да покажат, че „Бог е над Мутафчийски". И в двата случая на повърхността седи плахия опит за оспорването на авторитета на абсолютната истина – официалната противопандемична доктрина, която ще спаси населението. В основата отново лежи инакомислието, само че абсолютната истина вече е друга. И ако властовата заигравка с един спорен политически лидер е в голяма степен прозрачна, то върху втората – тази с един уважаван и обществено признат здравен експерт, си струва да помислим.


И така - коя истина си позволи да оспори

проф. Асена Стоименова. Възможната вероятна липса на лекарства. Но недостигът на медикаменти е тема, вечна, като свободното движение на стоки и пазарната икономика. Тя е в центъра на общественото внимание от години. Само преди броени дни два международни доклада – на Европейската фармацевтична асоциация и на Европейската асоциация на болничните фармацевти, обърнаха отново внимание върху проблема. За опасността от очакван недостиг на медикаменти по време на пандемията, както и как да предотвратим този проблем, говорят всички регулаторни здравни органи и фармаиндустрията от самата поява на КОВИД-19. Позиции и гайдлайни по темата публикуват постоянно Европейската комисия, ЕФПИА, Европейската агенция по лекарствата и т.н. Всичко това кара отговорните органи да бъдат нащрек във всяка страна, а ограничаването на свободния износ на медикаменти от една държава заради евентуален недостиг на лекарства би засегнал интереса на паралелните търговци. Но темата е толкова обществено чувствителна, че дори те трудно биха се осмелили да злоупотребят, оставяйки хората в държавата без лекарства.


Успоредно с проблема за недостига на медикаменти

проф. Асена Стоименова засегна и една друга истина – кой да контролира лекарствата с рецепта. И ако при паралелния износ говорим за неуточнен размер на пазара, чиято стойност може би вече е плюс-минус 500 млн. лв., то в случая с генеричното заместване, размерът на търговията е над 2.5 млрд. лв. – горе долу толкова са продадените лекарства с рецепта за година. В момента право да ги определят имат лекарите, проф. Стоименова обаче предложи по време на пандемията такова право да имат и фармацевтите. Подобна промяна би накърнила интересите на медиците и не само. Тя би засегнала и тези на големите фармацевтични компании – както иновативни, така и генерични. Защото у нас съществува вертикална интеграция, която кара срещу подобна политика да се обявят и по-голямата част от генеричната индустрия. Това обаче беше първата битка, която проф. Стоименова поведе като новоизбран председател на БФС. Но засега тя е изгубена, а статуквото е непроменено.


Само че макар и отскоро да е начело на гилдията

на фармацевтите, проф. Стоименова отдавна е разпозната като неоспорим експерт с лидерски потенциал в здравните среди. Тя е част от така наречените „opinion maker", хора, които модулират общественото мнение в даден сегмент. За тези, които не познават биографията й - тя бе директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата, който се опълчи на началника си – тогавашния здравен министър Илко Семерджиев, името й бе част от борда на Европейската агенция по лекарствата, а титлата й недвусмислено говори, че е и университетски преподавател. Или казано накратко – тя е смел, знаещ и можещ човек, който контролираш трудно, защото притежава силата на инакомислещата личност. А тази комбинация е опасна за всяка абсолютна власт, особено самозабравилата се.Пак ще местят Психиатрията в София Пак ще местят Психиатрията в София Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти Държавата ще плаща субсидии за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за лечение при поява на епидемии от заразни болести, реши парламентът с промени в Закона за лечебните заведения. Какъв ще е ефектът на практика от подобна промяна, попитахме проф. Татяна Червенякова.
МЗ си поръчва нови дивани МЗ си поръчва нови дивани Поръчка за мека мебел и офис оборудване за 50 000 лв. без ДДС обяви министерството
Подписват Анекса следващата седмица Подписват Анекса следващата седмица

PCR няма да е задължителен при прием в болница, каза здравният министър Костадин Ангелов

ЕМА предупреди за грешки с онколекарства ЕМА предупреди за грешки с онколекарства

Заради неточности с препарати с леупрорелин пациенти получават недостатъчни дози, казват експертите

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации Вдигат заплатите в 28 администрации Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
Изчистват кухите аптеки Изчистват кухите аптеки

С над 300 са намалели регистрираните обекти в Изпълнителната агенция по лекарствата за година и половина

Пак опасния сибутрамин в продукт за отслабване Пак опасния сибутрамин в продукт за отслабване  Агенцията по храните предупреждава да не го купуване, продават го on line
700 млн. лв. са дълговете на болниците 700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

1 2 3 ... 282 »