Законотворчество

Здравният министър с повече правомощия (ОБНОВЕНА)

20-03-2020 20:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Здравният министър с повече правомощия (ОБНОВЕНА)Армията ще участва в борбата с коронавируса, решиха депутатите
Здравният министър може да въвежда допълнително временни мерки и ограничения по време на извънредното положение. Това гласуваха депутатите в Народното събрание. В специалния закон бяха вписани всички строги мерки, които правителството прие и вече е въвело като затваряне на ресторанти, барове, дискотеки и молове и други. Сега обаче се реши те да не се изброяват, а да ги определя министърът според ситуацията.
Законопроектът влезе в пленарната зала след напрегнато 8-часово заседание на правната комисия вчера. Споровете съпътстваха всички текстове, като започнаха още от приемането на новото име: „Закон за действие по време на извънредното положение, обявено с решение на НС от 13 март". Депутатите от БСП заявиха, че няма да подкрепят предложенията, тъй като те на практика са изцяло нов закон.

 

„На практика ние днес гледаме изцяло нов закон, различен от този, който гласувахме на първо чете онзи ден. Изцяло нов закон от заглавието до преходни и заключителни разпоредби. Изцяло нов в нарушение на всички процедури, в които следва да работи Народното събрание. Подкрепихме извънредното положение, но не можем да подкрепим хаоса и неадекватните политически, икономически и социални мерки, предвидени в този закон", заяви Филип Попов.


Все пак депутатите одобриха мерките,

свързани със социална изолация, въведени от здравното министерство и дадоха права на министъра на здравеопазването да въвежда и допълнителни мерки по време на извънредното положение.

Народните представители от левицата заявиха, че са категорично против включването на въоръжените сили в борбата с коронавируса, като Валери Жаблянов дори изрази притеснение, че се въвежда военно положение. Имаше и реплики от типа на: „Когато включвате армията да гони вируси по шосетата, няма как БСП да подкрепи такава глупост" и „Вирус не може да се пребори с автомат". Според лидера на БСП Корнелия Нинова законопроектът дава възможност хората да бъдат подслушвани, посягало се и на свободата на словото. Освен това икономическите мерки на властта не довеждали до сигурност на работодателите. Тя заяви, че социалистите ще подкрепят само това, което е добро за страната. 
В края на дебата депутатите записаха, че български военнослужещи ще могат да участват в противоепидемичните мерки, прилагани от държавата срещу разпространението на коронавируса у нас.

Предложението беше подкрепено

от 89 народни представители. Участието на армията ще става единствено след изричен акт на Министерски съвет. Българските военни ще имат правомощия да извършват проверки за установяване на самоличност, да задържат лица до пристигането на органите на МВР, както и да ограничават придвижването на автомобили. Физическа сила и помощни средства ще могат да се използват единствено, ако те са „абсолютно необходими". В законопроекта са предвидени и спиране на запорите и сроковете по висящи дела, както и удължаване на срока на валидност на личните карти и шофьорските книжки с 6 месеца. 

Прието беше работникът или служителят да има право на обезщетение от 50 на сто от брутното си възнаграждение при преустановяване работата на предприятието или на част от него от държавен орган поради обявено извънредно положение. Това е записано в закона, като с текстовете се променя Кодекса на труда. Сумата не може да е по-малка от 75% от минималната работна заплата за страната.

Обезщетението ще е за сметка на работодателя. 

Държавата ще плаща 3 месеца 60% от заплатите на служители, които са заплашени от съкращение заради икономическите последици от коронавируса, решиха още депутатите. Средствата ще се превеждат на работодателя, като той ще е длъжен да осигури и останалите 40% от възнаграждението на работника. Париге ще трябва да бъдат върнати, ако работодателите не могат да осигурят останалите 40%.

За фалшиви новини за заразната болест или заблуждаващи обяви за помощ, злополука или тревога, наказанието е лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лв. Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици, наказанието ще е лишаване от свобода до пет години и глоба, която беше завишена - от 10 000 до 50 000 лв. Александър Симов /"БСП за България"/ коментира, че няма нужда от такъв текст, защото с него може да се злоупотреби и може да се използва за ограничаване на свободата на словото у нас. За спекула с цените на продуктите се предвижда от 1 до три години лишаване от свобода.

На второ четене отпаднаха предложенията

за наказанията за медици, които откажат помощ на болен по време на епидемия, пандемия или извънредно положение.

Улеснява се отпускането на лекарства. То ще става само с рецептурна книжка, без рецепта съгласно това, което е изписано предходните месеци. Действието на приетата мярка ще продължи до два месеца след отмяната на извънредното положение. Народното събрание гласува и правомощия на министъра на здравеопазването, който със своя заповед ще може да забрани износът на лекарствени продукти в хуманната медицина от територията на България. Срещу това днес протестираха организациите на фармацевтичните компании. За първо нарушение се налага глоба в размер 10 000 лв. и имуществена санкция в размер на 50 000 лв., а при повторно извършване имуществената санкция е до 100 000 лв.


Приеха се текстове, които дават възможност

на работодателите да могат да предоставят само платен годишен отпуск на работниците или служителите си, без тяхно съгласие. Могат обаче да възлагат надомна работа или работа от разстояние на екипите си без тяхно съгласие, освен когато това е невъзможно. Първоначалният текст, който претърпя промяна, предвиждаше работодателите да могат да пускат работниците си в платен или неплатен отпуск без да искат съгласието им.

При дистанционна и надомна работа работодателят може да задължи работника или служителя без негово съгласие да ползва половината платен годишен отпуск, разясни Хасан Адемов /ДПС/, но има възможност при извънредно положение да се наложи ползването на целия отпуск. Ако предприятието попадне в списъка на Министерския съвет, тогава ще може да се възползва от фонд "Безработица" на Държавното обществено осигуряване. Ако не е в този списък, тогава на работника му остава хипотезата да ползва платения си годишен отпуск, ако пожелае, неплатен годишен отпуск, или работодателят да организира производството по начин, който да съответства на противоепидемичните мерки, добави Адемов.И Германия мина 1 милион случая на КОВИД И Германия мина 1 милион случая на КОВИД Страната удължава карантината, такова решение взе и Гърция
Дават пари на МБАЛ „Св. Мина” за КОВИД Дават пари на МБАЛ „Св. Мина” за КОВИД Разразства се огнището на заразата в старческия дом за психично болни в Пъстрогор
Служители на Столична община помагат на РЗИ Служители на Столична община помагат на РЗИ 24 души ще анкетират контактни в София заедно със здравните инспектори
Джипита влязоха на помощ в болници Джипита влязоха на помощ в болници Заедно със специалисти те помагат в няколко лечебни заведения в страната, стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов
AstraZeneca ще прави допълнителни тестове AstraZeneca ще прави допълнителни тестове Компанията проучва защо по-малки дози от ваксината имат по-висока ефективност
Имаме готовност да издаваме PCR-и Имаме готовност да издаваме PCR-и Чакаме всеки момент програмистите да ни пуснат достъпа и за тази опция, но това едва ли ще реши проблема със скритата заболеваемост, казва д-р Гергана Николова
Меки мерки за Коледа, пълни болници през януари Меки мерки за Коледа, пълни болници през януари

За това предупреждават политиците експертите на Европейския център по заразни заболявания

Джипитата назначават PCR от днес Джипитата назначават PCR от днес

Промените в националния рамков договор са публикувани в „Държавен вестник" и официално им дава право

3568 са новите случаи на КОВИД 3568 са новите случаи на КОВИД

Броят на починалите за изминалите 24 часа е 162, а на излекуваните 2255, показват официалните данни

Пловдив остана без КОВИД-болница Пловдив остана без КОВИД-болница Общината намалява леглата за инфектирани с коронавируса в "Св. Мина" от 137 на 60, РЗИ вече с готова заповед по въпроса
1 2 3 ... 205 »