Зависимости

Алкохолизмът е болест

14-02-2016 08:22
Алкохолизмът е болестПри делира „гущерите по тавана“ са най-малкия проблем, казва д-р Цветеслава Гълъбова
Алкохолизмът е тежко заболяване, което е проблем за цялото семейство. Сам човек не може да се справи. Кои са причините за развитие на зависимост към алкохола и какви са възможностите за един алкохолик да се излекува, потърсихме мнението на опитния психиатър д-р Цветеслава Гълъбова, Национален експерт на Българския лекарски съюз по психиатрия.
- Д-р Гълъбова, защо е вреден алкохолът?

- Алкохолът представлява една универсална протоплазмена отрова. Той уврежда абсолютно всички клетки на човешкото тяло. Тялото ни е направено доста устойчиво и организмът ни много дълго време компенсира вредите и щетите, които му нанася алкохолът. Но, при ежедневна употреба на алкохол или 3-4 пъти в седмицата пиене на 300- 400 мл концентрат, или 3-4 бири, или бутилка вино се стига до много сериозни поражения на всички органи и системи в организма, а те никак не са малки. Има изключително много гастроентерологични усложнения и заболявания, например, от страна на черния дроб - стеатоза, цироза и рак.

- Колко време е необходимо, за да се развие алкохолизъм?

- Алкохолизмът не е заболяване, което човек развива за един ден или за един месец. Това трябва да е ясно, тъй като има стадии, през които се преминава. При системната употреба, а към нея българите са изключително некритични, за което съдя по отговора на въпроса: „Ти пиеш ли?", на който стандартно отговорът е: „Както всички - нормално." При мъжете този проблем с алкохолизма е по-чест. При жените наистина по-рядко се среща, но трябва да се има предвид, че женският организм се разрушава по-бързо и в много късо време могат да настъпят тежките увреждания.

- Кои са усложненията на алкохолизма?

- Много често делириумът настъпва привидно отведнъж, а всъщност, човекът много дълго време е пиел до този момент. При спиране на алкохола по някакъв повод, например, счупване на крайник или разболяване от грип, т.е. по някаква причина човекът спира да пие системно и както до този момент е „функционирал добре", той прави алкохолен делир. Алкохолният делир представлява психоза, при която най-малкият проблем е, че човек не разпознава близките си и че „има гущери по тавана". Психотичните феномени при алкохолния делир не са опасните феномени. Опасни са кардиомиопатията, острата сърдечна недостатъчност, гърчовете, които могат да се получат и като резултат от това да настъпи смърт. На българския народ трябва да му е ясно, че от алкохолен делир умират между 15% и 20% от пациентите, което е много висок процент. Алкохолният делир е пряко застрашаващо живота състояние. Друг е въпросът, защо в България алкохолен делир се лекува в психиатрия, а не в реанимация, където му е мястото. Алкохолният делир е най-опасното усложнение, което може да се случи, защото застрашава живота. От системната употреба на алкохол се развиват разширени вени на хранопровода, които се разширяват, защото черният дроб не може да насмогне да разгражда количествата алкохол. Това рефлектира върху върху всички венозни съдове. От разширени вени и от кръвоизлив също загиват хора. Често срещани са и алкохолните психози.

- Какви са причините за развитие на алкохолизъм?

- Пак казвам в България има изключителна толерантност към ежедневното пиене. Тази толерантност е вредоносна. Освен това забелязвам една много висока толерантност към употребата на алкохол сред подрастващите. И то толерантност от страна на техните родители и близки. Аз съм ставала свидетел на безкритичното даване на бира на 12-13 годишни деца. Особено момчета, на които бащите им, едва ли не смятат, че ги правят повече мъже, карайки ги да употребяват акохол. Може би си мислят, че ги възпитават в повече мъжественост? Алокохолът в подрастваща възраст е изключително токсичен, защото организмът още не е стабилен във всяко едно отношение. Да не говорим за психическите увреди, а заедно с това се формира от рано възможността, един такъв човек да развие зависимост в по-късна възраст. Така че, вредите са комплексни.

- Каква е разликата между човекът, който има зависимост и този, който няма?

- Говорим изобщо за зависимост не само от алкохол. Човекът, който има вече изградена зависимост я има за цял живот. От изградената един път зависимост той загубва контрол върху употребата на алкохол за целия си живот. Затова има една поговорка: „Без една може, с една не може", т.е. един алкохолик, който се лекува, може да направи ремисия 10-12-15 години, но ако възобнови пиенето, той отново ще е алкохолик. Отново няма да може да контролира пиенето, независимо колко дълга е ремисията. Ако някой с алкохолна зависимост е решил, че трябва да спре, трябва да е наясно с това. На моите пациенти това обяснявам, че оттук нататък той не трябва да пие до края на живота си, каквото и да се случва. Не да разчита, че може да възобнови пиенето с контрол. Контролът, загубен веднъж е загубен завинаги.

Алкохолизмът има две основни компоненти – физическа и психическа зависимост. Психическата зависимост представлява желанието да се пие; потребността да се изпита отпускащия ефект на алкохола; радостта на мъжете при определени количества успешно да заменят виаграта с алкохол, и ако пиенето може да се контролира, значи няма психическа зависимост. А пък физическата зависимост е, когато при спиране на употребата на алкохол се развива тежък алкохолен делир или симптоми на абстиненция - силно желание за пиене. Например, когато човек ходи на работа и издържа без пиене, то задължително няма „празна вечер" макар и 50 – 100 мл алкохол. Започва да се появява треперене на крайниците, алкохолен диабет, а когато се засегнат периферните нерви се развива алкохолна невропатия – стъпват като в паници.

Визитка

Д-р Цветеслава Гълъбова е психиатър, Директор на държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски" в гр. Нови Искър. Има богат 22 годишен опит в лечението на психиатричните заболявания. Работи като дългогодишен съдебен експерт по психиатрия. Има придобита магистрска степен и по икономика. Д-р Гълъбова е Национален експерт на Българския лекарски съюз по психиатрия. В София практикува амбулаторно в медицински център „Лозенец".

- Каква е мястото на семейството в битката с алкохолизма?

- Сам човек не може да се справи. Трябва да има яснота, че ако алкохолик няма подкрепяща семейна среда, той няма да се оправи. Ние - докторите можем да помогнем с лекарства да се подтисне абстинентния синдром, да не се развие делир. Психолозите могат да помогнат съответно с психосоциалната рехабилитация. Без семейна среда или с некритична семейна среда към този проблем и с острото заставане срещу алкохолика, че ще спре да пие и няма повече да пие, и плътно зад него да го подкрепят в тази борба, алкохоликът е обречен да не може да се излекува. Ако един алкохолик не го е решил съзнателно и не е стигнал до идеята за спиране на пиенето, независимо заради себе си или да не си загуби семейството и работата, не става. Но семейството трябва да бъде плътно зад него в тази борба, защото е истинска битка и тя трябва да бъде срещу това, той да не употребява алкохол отвреме навреме, независимо че се чувства доста по-добре. Затова е толкова важна семейната среда. Без нея алкохоликът е обречен. Действително е много трудно да се живее с алкохолик, защото той когато не пие е един, след това става друг – срещат се различните форми на физическо насилие и психически тормоз. Така че, решението да се избяга от алкохолика не е необосновано. Когато в семейството има деца, трябва да се мисли и за тях.

- Как се разпознава, че пиенето на близък човек става опасно?

- Алкохолици по-често стават хора, които са живели в семейство на алкохолици. Не е нормално да се пие всяка вечер алкохол. В България има много висока толерантност към ежедневното пиене, особено когато употребяващият алкохол не става агресивен. Приема се съвършенно нормално всяка вечер да седнеш и да изпиеш 100 мл ракия или водка, а това не е норма. Има много хора, които пиейки се развеселяват, стават контактни, но алкохолът работи срещу тях. Ежедневната употреба и употребата на алкохол от ранна възраст са нещата, за които не трябва да бъдем толерантни. Не трябва, защото всеки употребяващ алкохол, ако го питаш защо пие, той казва: „От мъка, от радост, от сутринта". Всеки намира оправдание – напрежение, нервност, проблеми, затова е много важна семейната среда.

- Има ли профилактика на алкохолизма?

- Трябва да има абсолютна нетърпимост към употребата на алкохол в тинейджърска възраст. Наистина трябва да има строг контрол върху достъпа на младежи до алкохол, цигари и наркотици. Много трябва да се работи с родителите. Бирата си е алкохол, ликьорът е алкохол, алкохолните коктейли съдържат твърд алкохол. Трябва татковците, когато възпитават своите момчета, да се научат, че мъжкото поведение не се изразява в пиенето и в кревата, а в достойното поведение. Когато един човек иска да има достойно поведение на един истински мъж, това означава да има контрол върху поведението си, докато алкохолът отваря именно задръжките.

Много е важно да учим децата, съответно тинейджърите, да се разтоварват от напрежението с игри, със системен спорт, с кръжоци. Тяхната енергия, която наистина е много, да бъде канализирана в правилно направление. Когато човек от малък свикне да се разтоварва от напрежението, което има като изразходва енергията по други начини ще стане един борбен и силен човек, който ще си решава проблемите, а не посягайки към чашката. Затова ролята на семейството за пореден път се оказва важно. Съсредоточавам се върху бащите, защото при мъжете този проблем е по-чест с алкохолизма. Ролята на бащата във възпитанието на детето е огромна, защото личностновата идентификация на един човек минава през фигурата на бащата. Този баща трябва да бъде достоен, горд човек, който е способен да контролира поведението си, а не да е вечно „налян" и под алкохолно опиянение. Този човек особено за момичетата е много важен, защото те формират връзките си с мъжете в по-късна възраст през този модел, който имат за бащата. Чрез пиенето този баща обрича децата си на нещастие, на несигурност, на психическа нестабилност, на много проблеми след това. Човек трябва да се научи да се бори с проблемите, а не след това те да му бъдат оправдание за подобен тип поведение.УМБАЛ „Свети Георги" с нови сърдечни операции УМБАЛ „Свети Георги с нови сърдечни операции

В отделението по Инвазивна кардиология се извършва имплантиране на системи за ресинхронизираща терапия и кардиовертер дефибрилатор

Спартан откара бебе в кувьоз в Париж Спартан откара бебе в кувьоз в Париж 3-месечното момиченце има нужда от постоянна дихателна вентилация
Две дами с Нобел за генетичната ножица  Две дами с Нобел за генетичната ножица Кралската шведска академия на науките им присъжда отличието за революционно откритие в областта на химията
Китайци оперираха от 3000 км с 5G робот Китайци оперираха от 3000 км с 5G робот Лекарите отстранили пикочния мехур на пациент с телемедицина
400 военни дариха кръв за месец 400 военни дариха кръв за месец Акциите не са спирали, въпреки пандемията, 2700 униформени са били донори тази година
Нобел за откривателите на вируса на хепатит С Нобел за откривателите на вируса на хепатит С Това са американците Харви Олтър и Чарлс Райс и британецът Майкъл Хотън
Една от 22 българки развива рак на гърдата Една от 22 българки развива рак на гърдата През последните две десетилетия се отчита напредък в ранната диагностика, казва д-р проф. Георги Байчев
Лекуваме аденоми на хипофизата през носната кухина Лекуваме аденоми на хипофизата през носната кухина Появяват се при грешки в генетичния код при самообновяването на клетките, казва д-р Асен Хаджиянев
Откриват рак на простатата с 3D Откриват рак на простатата с 3D Моредната технология се нарича Fusion биопсия, прави се в Плевен
Ракът уби първия излекуван от СПИН Ракът уби първия излекуван от СПИН Тимъти Рей Браун, известен като „Берлинският пациент", спря ХИВ с костен мозък от донор с естествена резистентност към вируса
1 2 3 ... 45 »