документи

Намалява се срокът за становища на РЗИ

02-03-2020 10:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Намалява се срокът за становища на РЗИТе са свързани с класификация на отпадъци от хуманното или ветеринарното здравеопазване
Намалява се срокът за издаване на становища от Регионална здравна инспекция (РЗИ) за класификация на отпадъци от хуманното или ветеринарното здравеопазване, от 30 на 14 дни. Това е записано в проекто наредба на МЗ.
Целта на промените са да се намали на административната тежест и да се облекчи работата на гражданите и бизнеса, като се намаляват срокове за извършване на административни услуги се посочва в мотивите на Министерството на здравеопазването. Така се намалява наполовина издаването на работен лист от Регионалните инспекции по околна среда и водите (РИОСВ), така и от Регионална здравна инспекция (РЗИ) за класификация на отпадъци от хуманното или ветеринарното здравеопазване. Те стават от 30 дни на 14 дни.

 

Освен това в проекто документа

е записано, че за класифицирането на отпадъците по отношение на опасното свойство HP 14 „Токсични за околната среда" следва да се прилагат общите гранични стойности, определени в европейскто законодателство. Други текстове касаят определянето на опасно свойство HP 9 „Инфекциозни".

Според промените директорът на НЦОЗА

и директорът на НЦЗПБ определят опасното свойство НР 9 „Инфекциозни", чрез оценка на отпадъка по критериите от Ръководството за класификация на отпадъците, утвърдено със заповед на министъра на околната среда и водите, и Техническите насоки на Европейската комисия относно класифицирането на отпадъци. Целта е да не се допусне погрешно класифициране и управление на опасни медицински отпадъци като неопасни такива, посочват от МЗ. Класификацията се извършва отздравен специалист след анализ на инфекциозния риск без провеждане на изпитвания, гласят тексотовете.НЗОК да плати надлимитната дейност НЗОК да плати надлимитната дейност Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София Пак ще местят Психиатрията в София Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации Вдигат заплатите в 28 администрации Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
700 млн. лв. са дълговете на болниците 700 млн. лв. са дълговете на болниците

Пандемията намали приходите през първото шестмесечие с 16% в сравнение със същия период на 2019, каза Костадин Ангелов

Болниците започват да изплуват Болниците започват да изплуват

През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Нови договори за 11 болници с НЗОК Нови договори за 11 болници с НЗОК

Надзорният съвет одобри парите на клиниките по Методиката за КОВИД за юни

Почти без намаление на здравните вноски Почти без намаление на здравните вноски

Само с 3 млн. по-малко са очакваните приходи спрямо планираните, по-ниски са и разходите на касата, отчитат от фонда

Приходите на болниците надолу с 16% Приходите на болниците надолу с 16%

За първи път в историята на здравната каса клиниките не могат да усвоят с реална дейност прогнозния си бюджет

МС направи холдинг за детската болница МС направи холдинг за детската болница

Дружеството е с капитал от 100 милиона лева, които ще отидат за изграждането на клиниката

1 2 3 ... 220 »