Обучават експертите за контрол на ГМО

27-02-2020 06:00
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Обучават експертите за контрол на ГМООчаква се на пазара да се появят растения и продукти, получени с новите геномни техники
В целия свят се очаква увеличение на растенията и продуктите, получени чрез новите технологии за редактиране на гена, което може да доведе до промяна в нормативната уредба и лабораторните техники за изследване. В тази връзка започва обучение на експертите, ангажирани с контрола в новото законодателство и аналитичните практики. Това съобщи проф. Цвета Георгиева, ръководител на Националната референтна лаборатория за изследване на ГМО към Националния център по обществено здраве и анализи.
Курсът ще започне на 23 март в НЦОЗА. Той е адресиран към експерти и аналитични специалисти, работещи в областта на безопасността и оценката на риска от ГМО. „По време на обучението ще бъдат обстойно разгледани новостите по отношение на европейското и българското законодателство, свързани с контрола върху генномодифицираните продукти", каза проф. Георгиева.

 

„Практиката показва, че у нас има около 5 до 7% позитивни сигнали в пробите, но те са регулярни, т.е. не надвишават законодателно установената граница от 0.9% съдържание на ГМО. Над тази граница продуктите следва да бъдат етикетирани При стойности под 0,9% това не се изисква", обясни проф. Георгиева.

 

Тя допълни, че нашето законодателство

 

е хармонизирано и транспонирано с европейското и всички регламенти, които касаят ГМО и продуктите от тях, се прилагат директно в страната ни. „Когато се появят на пазара неразрешени за Европейския съюз генно модифицирани организми, ние сме длъжни да ги обявим по системата за бързо известяване (RASFF). В някои случаи Европейската комисия взима решения, които задължават да се изследват определени продукти, за да се ограничи достъпът им до европейските пазари", категорична е проф. Георгиева. Според нея новите технологии на редактиране на гените ще наложат и някои промени в аналитичните практики, тъй като ще са необходими изключително прецизни машини за изследванията. „Ние разполагаме с най-съвременна техника, но ще е необходимо да се вложат средства в надграждане на съществуващите лаборатории, а също и за изграждане на информационен капацитет за разчитане на данните", допълни тя. Експертът съобщи, че в последните години не са засичали неразрешени продукти с ГМО или с по-високо съдържание от 0.9%.

 

„В Европейския съюз процедурите по регистрация

 

и оценка на безопасността са централизирани. Европейският орган по безопасност на храните изготвя нови ръководства в тази област, като има такива и за риби, защото се очаква подаване на регистрация примерно за генномодифицирана сьомга или друга риба от шарановите, които са модифицирани за устойчивост на вируси. В повечето случаи тези аквакултури се отглеждат в изкуствени условия и затова са податливи към заболявания. Когато са генномодифицирани, са по-устойчиви и няма нужда да бъдат третирани с лекарства, което е плюс", поясни експертът. И допълни, че има много нови поколения ГМО освен тези, получени с редактиране на гена. Има и такива, които са конвенционално създадени с по-добър хранителен състав. „Разбира се, има и рискове, за околната среда. Монетата има две страни", заключи проф. Георгиева. Тя припомни, че вече съществуват и много лекарства, ваксини и генни терапии срещу рак, които са произведени с вектори, т. е. също са с генни модификации.

„Европейската мрежа на лабораториите за ГМО , на която и ние сме членове, непрекъснато създава и публикува нови документи за хармонизиране и подобряване на аналитичните възможности. Новите подходи са към намаляване времето и цените на анализите, за да могат да се анализират повече проби по-бързо и по-лесно", каза експертът.

 

Хранителни продукти, в които би могло

 

да се открие наличие на ГМО, са такива, в които има соев лецитин и други соеви суровини. Известно е, че соята в световен мащаб е най-често манипулирана. 82% от нея е трансгенна. Другият такъв продукт е царевицата, но тя се изпозлва най-често за производство на фуражи. Такива има и у нас, но задължително се етикетират надлежно и се контролират от Агенцията по храните.

„Навсякъде може да се разработват нови генномодифицирани продукти – има много проекти в Южна Америка, Индия, Китай и др. Важно е да има комуникация на риска и информацията да се поднася разбираемо, но и научно обосновано, за да не се създават неверни и изкривени представи. Етикетирането на такива храни е необходимо, за да бъдат потребителите информирани и да имат право на избор," убедена е проф. Георгиева.







2.1 млн. пътеки са отчетени за 2019 г. 2.1 млн. пътеки са отчетени за 2019 г. По-малко пациенти са получавали медикаменти за домашно лечение
БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД БЛС и НЗОК започват преговорите за КОВИД Съсловната организация иска увеличаване на клиничната пътека за лечението
ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането ГЕРБ не посмя да бетонира доплащането

Да остане в сила сегашното положение, предлага депутатът Лъчезар Иванов, при което пак ще се искат пари от пациентите

Касата на минус 37 млн. за 2019 г. Касата на минус 37 млн. за 2019 г.

Над 74% от парите на фонда са отишли за болници и лекарства

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията Уникална лабораторна апаратура в Онкологията Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите Засилват контрола на зоонозите Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40 И зъболекарите по мярката 60/40 Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста Водата по плажовете е чиста Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
1 2 3 ... 221 »